Επιλογή Σελίδας

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

Αυτό το ντέρμπι (16.00 – 21/2) μπορεί να δώσει και… τίτλο! Σίγουρα, με 16 στροφές να απομένουν μπορούν να συμβούν πολλά, αλλά ο νικητής περνά μόνος στην κορυφή της Serie A και παράλληλα αποκτά ένα τεράστιο ψυχολογικό προβάδισμα. Αλλωστε, Ίντερ και Μίλαν απέδειξαν φέτος πως διψούν περισσότερο για την κούπα. Oι Νερατζούρι προσπέρασαν τους Ροσονέρι την προηγούμενη αγωνιστική, δείχνουν σε καλύτερο μομέντουμ, αλλά ο Ζλάταν δεν ξεχνά τον αποκλεισμό από το κύπελλο, αλλά και το όνειρο του φετινού τίτλου. Πριν μια δεκαετία ήταν η τελευταία φορά που οι δυο τους έκαναν το 1-2 στον βαθμολογικό πίνακα, με τον Σουηδό να κάνει τότε τη διαφορά. Ισως το σημερινό αποτέλεσμα θα μπορούσε να… αποφασίσει αν η ιστορία επαναληφθεί και αυτή τη σεζόν! Ζλάταν και Λουκάκου τα λένε ξανά και πλέον είναι έτοιμοι για απαντήσεις με… γκολ.

Δεν ξεχνάμε τρεις γκολάρες που έγραψαν ιστορία, αλλά και… αριθμούς που κάνουν τη διαφορά!

Κλάρενς Ζέεντορφ: Μίλαν – Ίντερ 3-2,  2003-04

Ο Κλάρενς Ζέντεροφ έπαιξε και στις δύο ομάδες του Derby della Madonnina. Πήγε στην Ίντερ από τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2000 για μερικές σεζόν πριν απολαύσει μια δεκαετία στη Μίλαν. Κέρδισε πολλά με τους Ροσονέρι – δύο τίτλους της Serie A, το Coppa Italia, το Champions League, το UEFA Super Cup και το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων- ενώ πέτυχε μερικά υπέροχα γκολ. Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα του. Όταν ξεκίνησε αυτό το παιχνίδι στα τέλη Φεβρουαρίου, η Μίλαν ήταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και στο +5 από τους ανταγωνιστές, έχοντας χάσει μόνο έναν αγώνα όλη τη σεζόν. Η Ίντερ ήταν 6η, με 16 βαθμούς πίσω από την ομάδα του Κάρλο Αντσελότι, κάνοντας τη Μίλαν σαφές φαβορί. Ωστόσο, τα γκολ των Στάνκοβιτς και Κριστιάνο Ζανέτι έδωσαν στην Ίντερ προβάδισμα 2-0 στο ημίχρονο. Οι Ροσονέρι απέδειξαν πως δίκαια βρίσκονται στην κορυφή. Ο Τόμασον μείωσε στις αρχές του β’ μέρος, ο Κακά έφερε το ματς στα ίσα και τότε ο Ζέεντορφ το πήρε πάνω του! Πέντε λεπτά πριν το τέλος, πήρε τη μπάλα 30 μέτρα έξω από την περιοχή, δεν έψαξε να βρει συμπαίκτη, το πήρε πάνω του, ήθελε να το τελειώσει μόνος του και και με μια βολίδα διέλυσε τα δίχτυα του Τόλντο. Ηταν γκολ τίτλου και οι φίλοι της Μίλαν δεν ξεχνούν! Είχε σημειωθεί άλλωστε στις 21 Φεβρουαρίου 2004, ακριβώς 17 χρόνια πριν!

Μαϊκόν: Ίντερ – Μίλαν 4-2, 2011-12

Ποιος δεν θυμάται τον Βραζιλιάνο δεξιό μπακ, Μαϊκόν, ο οποίος μπορεί να είχε ακόμα εφιάλτες από τον Γκάρεθ Μπέιλ, αλλά ήταν ικανός να πετύχει ένα γκολ σπάνιας ομορφιάς. Πηγαίνοντας στο προτελευταίο παιχνίδι της σεζόν 2011-12, η Μίλαν ήταν ένας βαθμό πίσω από τη Γιουβέντους κι εξακολουθούσε να ελπίζει στην κατάκτηση του Scudetto. Εν τω μεταξύ, η Ίντερ πραγματοποιούσε ακόμα μια απογοητευτική σεζόν και βρισκόταν έκτη θέση. Στόχος της να καταστρέψουν τα όνειρα της Μίλαν για έναν τίτλο. Αποδείχθηκε ότι ήταν περισσότερο από αρκετό κίνητρο.

Ο Ντιέγκο Μίλιτο έβαλε την Ίντερ μπροστά πριν ο Ιμπραϊμοβιτς με δυο γκολ δώσει προβάδισμα στη Μίλαν με 2-1. Ο Αργεντίνος αρνήθηκε να χάσει βρήκε δίχτυα με πέναλτι και λίγο αργότερα ολοκλήρωσε το χατ τρικ του δίνοντας το προβάδισμα στην Ίντερ. Η Μίλαν πίεσε ασφυκτικά για την ισοφάριση, έβαλε την Ίντερ στην περιοχή της, αλλά τη δόξα του Μιλίτο έκλεψε ο Μαϊκόν. Ο Βραζιλιάνος είδε τον Ντε Σίλιο να τον μαρκάρει με τα μάτια, δεν δεν χρειαζόταν μια δεύτερη πρόσκληση. Το σουτ του ήταν… κεραυνός, ο Αμέλια απλά κοίταξε. Δεν είχε καμία ευκαιρία. Ο Μάικον έβγαλε τη φανέλα του πανηγυρίζοντας, όπως έκαναν και οι παίκτες της… Γιουβέντους, που χάρη σε αυτό το τρίποντο εξασφάλισαν πιο άνετα τον τίτλο.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Ίντερ – Μίλαν 1-2, 2020-21

Eίχαν προηγηθεί τέσσερις διαδοχικές νίκες της Ίντερ για το πρωτάθλημα, κάτι που μάλλον είχε… εκνευρίσει τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς! Η Μίλαν που είχε ολοκληρώσει με εντυπωσιακό τρόπο την περσινή σεζόν, είχε μπει φορτσάτη και στο φετινό πρωτάθλημα! Μετρούσε τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς, κόντρα σε Μπολόνια, Κροτόνε, Σπέτσια. Ετσι, το ντέρμπι με την Ίντερ ήταν μια πραγματική πρόκληση. Η ομάδα του Στέφανο Πιόλι μπήκε δυνατά και στο 13′ ο Ζλάταν έδωσε το προβάδισμα. Tρία λεπτά αργότερα, η Μίλαν πέτυχε ένα από τα ομορφότερα γκολ σε ντέρμπι και δεν ήταν η εκτέλεση του Ζλάταν, αλλά όλη η φάση πριν φτάσει στα πόδια του Σουηδού σταρ. Ο Καλάμπρια έκλεψε, ο Σαλεμάκερς με υπέροχο τρόπο ξέφυγε και αρχισε την κούρσα, μοίρασε στον Τσαλχάνογλου, ο οποίος με ιδανικό τρόπο βρήκε τον Λεάο, ο Πορτογάλος άδειασε τον Ντ’ Αμπρόσιο και με άψογη σέντρα βρήκε τον Ζλάταν που δεν αστόχησε. Ο Λουκάκου απλά μείωσε σε 2-1.

Οι αριθμοί του derby della Madonnina

Αυτό θα είναι το 174ο Ντέρμπι στη Serie A. H Ίντερ έχει κερδίσει 66 παιχνίδια εναντίον της Μίλαν, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων από τις πέντε τελευταίες συναντήσεις.

Η Μίλαν θα μπορούσε να κερδίσει και τις δύο αναμετρήσεις σε μια σεζόν της Serie A εναντίον της Ίντερ για δεύτερη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, με τελευταία φορά το 2010-11, όταν κέρδισε 1-0 στο πρώτο παιχνίδι και 3-0 στο δεύτερο.

Η Μίλαν και η Ίντερ θα συναντηθούν σε ένα παιχνίδι της Serie A, ενώ θα κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις στη βαθμολογία για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2011, όταν οι Rossoneri κέρδισαν 3-0 – τη σεζόν του τελευταίου τίτλου τους.

Η Ίντερ (50) και η Μίλαν (49) έχουν κερδίσει 99 πόντους στη Serie A αυτή τη χρονιά, 16 επιπλέον από ό, τι έκαναν μετά τα 22 πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος την περασμένη σεζόν. Εχουν κερδίσει περισσότερους βαθμούς σε αυτό το στάδιο μόνο τη σεζόν 1950-51: 102 (μετατρέποντας σε τρεις βαθμούς κάθε νίκη).

Η Μίλαν έχει χάσει τρία παιχνίδια πρωταθλήματος από τις αρχές του 2021, ένα περισσότερο από ό, τι συνέβη καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2020 στη Serie A (2). 

Η Ίντερ κράτησε ανέπαφη εστία σε κάθε ένα από τα δύο τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια της στη Serie A. Tελευταία φορά που δε δέχθηκε γκολ σε τρία σερί εκτός έδρας ήταν τον Οκτώβριο του 2012.

Η Ίντερ είναι μόλις η 4η ομάδα στις 60 τελευταίες σεζόν που έχει σκοράρει 54+γκολ έπειτα από 22 ματς στη Serie A. Το έκανε η Γιούβε (2013-14) με 54, η Λάτσιο (2017-18) με 57 57 και η Αταλάντα (2019-20)  με 59.

Ο Ζλάταν έχει σκοράρει 10 γκολ σε όλα τα ντέρμπι Ίντερ – Μίλαν και τα οκτώ τα έχει πετύχει με τους Rossoneri. 

O Ρομέλου Λουκάκου θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος παίκτης έπειτα τον Ρομέο Μπενέτι (1972-73) που σκοράρει σε τέσσερα ντέρμπι στη Serie A. 

O Λαουτάρο Μαρτίνες της Ίντερ έχει σημειώσει 11 γκολ στο φετινό πρωτάθλημα, τουλάχιστον δυο περισσότερα από τον 2ο σκόρερ οποιασδήποτε άλλης ομάδας του πρωταθλήματος.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This