Επιλογή Σελίδας


Του Μιχάλη Τσόχου

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, για να σας βγάλω και από τον κόπο να γεμίσετε από κάτω τον τόπο με σχόλια. Προφανώς και ξεκάθαρο συμπέρασμα από ένα ματς δεν βγαίνει. Προφανώς ο Κρμέντσικ δεν σκότωσε κανένα θηρίο, αλλά τη χειρότερη ομάδα της Super League αυτή τη στιγμή, την Λάρισα. Γνωστά όλα αυτά και δεδομένα.

Παραταύτα είτε από ένα ματς, είτε ακόμη και από μία προπόνηση ορισμένα πράγματα φαίνονται. Όπως είναι δεδομένο ότι ο Κρμέντσικ είναι θηρίο (1,91 ύψος και άνω των 80 κιλών βάρος), έτσι είναι και δεδομένο ότι είναι γρήγορος, για τα κυβικά του θα έλεγα υπερβολικά γρήγορος. Είναι σπάνιο, ποδοσφαιριστής αυτού του ύψους και αυτού του όγκου να παίρνει την μπάλα κάτω από τη μεσαία γραμμή και να φεύγει στην αντεπίθεση με τρομερή ταχύτητα, αποφεύγοντας με τους ελιγμούς του και το σπριντ του, τους αντίπαλους αμυντικούς. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για αυτό το παιδί, το οποίο αλήθεια είναι δεν γνώριζα καλά και η αποτυχία του στο Βέλγιο με είχε προβληματίσει, όταν τον επέλεξε ο ΠΑΟΚ…

Δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα που έχει αυτό το παιδί και είναι επίσης δεδομένο και δεν έχει να κάνει με τον αντίπαλό του, είναι η τεχνική κατάρτισή του. Οι επαφές του με την μπάλα είναι υψηλού επιπέδου, τα κοντρόλ του, αλλά και τα τελειώματα του με την μία επαφή επίσης εντυπωσιακά και φυσικά οι μεταβιβάσεις του, όπως αυτή στο πρώτο γκολ του Τζιόλη, μια γλυκιά σέντρα χωρίς κοντρόλ. Ο Κρμέντσικ επιπλέον διαβάζει το παιχνίδι και τις αδυναμίες των αντιπάλων του.

Μετά από 20 λεπτά στο παιχνίδι είχε… ζυγίσει όλους τους παίκτες της Λάρισας. Ποιόν έχει στο σπριντ, πιο έχει στο άλμα, ποιόν πρέπει να τζαρτζάρει, έχει τρομερή αντίληψη του αγώνα και των αντιπάλων του. Ο τρόπος με τον οποίο παίζει χωρίς την μπάλα και οι κινήσεις που κάνει για να δώσει επιλογές στους συμπαίκτες του, ή ακόμη και για να τραβήξει επάνω του παίκτες, είναι εξαιρετικές και μας παρουσιάζουν έναν παίκτη με σπουδαία τακτική παιδεία και μεγάλη συγκέντρωση.

Γενικά η εμφάνισή του για μία ώρα στο ματς του ΠΑΟΚ με την Λάρισα, ήταν εμφάνιση ενός ποδοσφαιριστή από αυτούς που σπανίζουν, που έχουν δηλαδή όλο το πακέτο. Φυσικά προσόντα, ταλέντο και αγωνιστική πειθαρχία, όχι απλώς ήταν εκεί, αλλά ήταν απολύτως ευδιάκριτα, σαν το φως που αναβοσβήνει μέσα στο σκοτάδι. Βεβαίως δεν μπορεί να είσαι τυχαίος και να είσαι ο φορ της Εθνικής Τσεχίας, αλλά παραταύτα δεν λέει πάντα κάτι αυτό, ή τουλάχιστον δεν τα λέει και όλα.

Η αλήθεια άλλωστε είναι ότι τον Κρμέντσικ και στα ματς πρωταθλήματος που τον είχα δει από την τηλεόραση, θετικότατη εντύπωση είχα σχηματίσει, αλλά από κοντά στο γήπεδο, ο Κρμέντσικ όχι απλώς κερδίζει τις εντυπώσεις, δεν σε αφήνει να πάρεις από πάνω του τα μάτια σου. Κάπως έτσι δεν εξηγείται πως αυτό το παιδί δεν έπιασε στην Μπριζ, αλλά κάπως έτσι εξηγείται γιατί οι Βέλγοι δεν συζητούν (κι’ ας μην έπιασε σε αυτούς) να τον παραχωρήσουν με λιγότερα από 6 εκατ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μεγάλο ποσό, ειδικά όταν έξι μήνες νωρίτερα ο ΠΑΟΚ έχει δώσει 3,5 για να πάρει τον Τσόλακ. Παρά ταύτα ο ΠΑΟΚ μάλλον θα δυσκολευτεί πολύ με την περίπτωση του Κρμέντσικ. Πιθανόν θα… αναγκαστεί να τον αγοράσει, γιατί μέχρι το τέλος της σεζόν έχω την αίσθηση ότι ο Κρμέντσικ θα έχει διψήφιο αριθμό τερμάτων με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και κάμποσες ασίστ.

Οσο για τον Τζόλη και το χατ τρικ, η αλήθεια είναι ότι δεν εντυπωσιάστηκα. Όχι, γιατί δεν είναι εντυπωσιακό κατόρθωμα, αλλά γιατί στα δικά μου μάτια αυτό το παιδί έχει βάλει τόσο ψηλά τον πήχη, που τα χατ τρικ τα περιμένω να έρχονται συχνά. Αντιθέτως εντυπωσιάστηκα από την αγωνιστική προσήλωση και πειθαρχία του Ουάρντα. Το ταλέντο πάντα περίσσευε στον Αιγύπτιο, τα υπόλοιπα έλειπαν. Ο Πάμπλο Γκαρσία είναι φανερό ότι ασχολείται συνεχώς μαζί του, αυτό που λέμε, τον έχει από κοντά. Την ώρα του ματς πρέπει να του μίλησε τουλάχιστον 20 φορές, να τον καθοδηγούσε. Για τον Ουάρντα όμως τον ενθουσιασμό θα τον κρατήσω, αν δεν είναι έτσι όλη τη σεζόν, μέχρι το τέλος της δηλαδή, δεν θα ψηθώ ότι άλλαξε μυαλά, ότι επιτέλους ωρίμασε, πρώτα ως παιδί και μετά ποδοσφαιρικά.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This