Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

Ο καρέκλα του «Ζιζού» στον πάγκο της Ρεάλ έχει αρχίσει να τρίζει. Στις μέτριες εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, ήρθε να προστεθεί το κερασάκι στην τούρτα, με τον αποκλεισμό-σοκ στο κύπελλο από ομάδα τρίτης κατηγορίας. Έτσι, η Αλκογιάνο ενδεχομένως να μπει στη λίστα των «μικρών» του ισπανικού ποδοσφαίρου, που όχι μόνο θα έχουν πετάξει εκτός Copa del Rey τη «βασίλισσα», αλλά θα έχουν δείξει την πόρτα της εξόδου στους προπονητές της. Αργά ή γρήγορα, όλοι (πλην ενός) έχουν απομακρυνθεί από το Μπερναμπέου, μετά από κάποιο «κάζο» στο κύπελλο.

Η αρχή έγινε τη σεζόν 1993-94, όταν η Τενερίφη απέκλεισε τη Ρεάλ Μαδρίτης στα προημιτελικά του κυπέλλου, με δύο νίκες. Μάλιστα, στο δεύτερο ματς, το Φεβρουάριο του 1994, επικράτησε με το ευρύ 0-3 στο Μπερναμπέου. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο Μπενίτο Φλόρο μετρούσε μέρες στην τεχνική ηγεσία. Τον επόμενο μήνα, είδε την πόρτα της εξόδου, έπειτα και από κάποια ανεπιτυχή αποτελέσματα σε πρωτάθλημα και κύπελλο κυπελλούχων.

Προσωρινός αντικαταστάτης του Φλόρο ήταν ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, με τον Χόρχε Βαλντάνο να αναλαμβάνει το καλοκαίρι του 1994. Μόνο που και ο Αργεντινός τεχνικός πλήρωσε έναν αποκλεισμό από το κύπελλο, ενάμιση χρόνο μετά. Τη σεζόν 1995-96, η Εσπανιόλ ήταν ο «θύτης» για τους Μαδριλένους στους «16» του κυπέλλου. Τρεις ημέρες μετά τον αποκλεισμό, ο Βαλντάνο απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ. Όσο για τον προσωρινό αντικαταστάτη; Ξανά ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε.

Ο Ντελ Μπόσκε ήταν ο μοναδικός που γλίτωσε την απόλυση, μετά από κάποιο «κάζο» στο κύπελλο. Με τον Ισπανό τεχνικό στον πάγκο, η Ρεάλ Μαδρίτης αποκλείστηκε από την Τολέδο, στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, τη σεζόν 2000-01. Εκείνη τη χρονιά, πάντως, η «βασίλισσα» κατέκτησε το πρωτάθλημα, ενώ την προηγούμενη και την επόμενη το Champions League. Αργότερα τον έδιωξε ο Πέρεθ, γιατί δεν ταίριαζε στο… image των “galacticos”!

Ο επόμενος αποκλεισμός-σοκ στο Copa del Rey ήρθε τη σεζόν 2008-09 από τη… συνονόματη Ρεάλ Ουνιόν. Στη φάση των «32», η «βασίλισσα» αποκλείστηκε από την ομάδα της τρίτης κατηγορίας (σε διπλούς αγώνες κιόλας!) και ταυτόχρονα ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον Μπερντ Σούστερ. Το «κάζο» από την Ουνιόν έγινε το Νοέμβριο και στις αρχές του επόμενου μήνα, μετά και από δύο σερί ήττες στο πρωτάθλημα, ο Γερμανός τεχνικός είδε την πόρτα της εξόδου.

Την αμέσως επόμενη σεζόν, το 2009-10, ακολούθησε το περίφημο “Alcorconazo”. Μία ακόμη ομάδα από την τρίτη κατηγορία, η Αλκορκόν πέταξε εκτός κυπέλλου τη Ρεάλ, ξανά σε διπλούς αγώνες. Μάλιστα, την είχε νικήσει με 4-0 στην έδρα της. Τα θεμέλια του πάγκου της «βασίλισσας» έτριξαν για τα καλά, όμως η διοίκηση αποφάσισε να κρατήσει εκείνη τη στιγμή τον Μανουέλ Πελεγκρίνι, τον οποίο είχε πάρει μόλις πριν λίγους μήνες. Τελικά, ούτε αυτός μακροημέρευσε, καθώς απολύθηκε στο τέλος της σεζόν.

Τελευταίο «κάζο», πριν αυτό από την Αλκογιάνο, ήταν τη σεζόν 2015-16. Προπονητής, τότε, ήταν ο Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος είχε αφιχθεί στη Μαδρίτη εκείνο το καλοκαίρι. Από το ξεκίνημά του στην τεχνική ηγεσία υπήρχαν «μουρμούρες» από τον κόσμο, καθώς η ομάδα δεν απέδιδε καλό ποδόσφαιρο. Το Δεκέμβριο γνώρισε τον αποκλεισμό από την Κάντιθ, όχι λόγω κάποιας ήττας, αλλά εξαιτίας της αντικανονικής συμμετοχής του Τσερίσεφ (ήταν τιμωρημένος από την προηγούμενη σεζόν). Ο τρόπος με τον οποίο ντροπιάστηκε ο σύλλογος προκάλεσε τριγμούς σε όλο το οικοδόμημα της Ρεάλ, με ευθύνες κατά πάντων. Οι μέτριες εμφανίσεις με τον Ισπανό τεχνικό στον πάγκο συνεχίστηκαν και ακριβώς ένα μήνα μετά, ο Μπενίτεθ απομακρύνθηκε από το Μπερναμπέου.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This