Επιλογή Σελίδας


Του Βασίλη Σαμπράκου

Ναι, μια ΑΕΛ με το μυαλό στην επιβίωση στην Superleague και αρκετούς αναπληρωματικούς και άπειρους στην 11αδα της δεν είναι ένας αντίπαλος που μπορεί να βάλει μεγάλη αντίσταση στον ΠΑΟΚ. Το ματς της Τετάρτης για το κύπελλο όμως ήταν ακόμη ένα δείγμα των ιδεών του Πάμπλο Γκαρσία αλλά και της ικανότητάς του να εκπαιδεύει αποτελεσματικά την ομάδα του προκειμένου αυτή να εφαρμόζει σωστά τις ιδέες στο τερέν.

Τώρα, που βάζει στο τερέν ποδοσφαιριστές με τα στοιχεία που του χρειάζονταν προκειμένου να βγάλει στο γήπεδο τις ιδέες του, ο Γκαρσία μας δείχνει ένα πολύ σύγχρονο αγωνιστικό μοντέλο· έναν ΠΑΟΚ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, που δημιουργεί στον θεατή την αίσθηση ότι έχει πολύ καλή προοπτική.

Ο ΠΑΟΚ που σχεδιάζει ο Ουρουγουανός προπονητής αρχίζει να αποκτά ισορροπία. Μέχρι εδώ μας είχε δείξει τι θέλει να κάνει όταν δεν έχει την μπάλα, δηλαδή το να επιτίθεται στην αντίπαλη ομάδα όταν αυτή έχει την μπάλα στην άμυνά της και ξεκινά το χτίσιμο των επιθέσεων. Πού έχανε ο ΠΑΟΚ; Όταν ο αντίπαλος κατάφερνε να σπάσει το επιθετικό πρέσινγκ και να περάσει στο δεύτερο στάδιο ανάπτυξης της επίθεσης, δηλαδή όταν περνούσε τη σέντρα με την μπάλα στα πόδια έβρισκε χώρους που του άφηνε ελεύθερους ο ΠΑΟΚ τόσο στον κεντρικό άξονα όσο και στις πτέρυγες επειδή δεν ήταν πολύ γρήγορος στην μετάβαση στη φάση της άμυνας. Κι έτσι ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ ευάλωτος.

Από τους κεντρικούς μέσους που έχει μέχρι τώρα στην διάθεσή του για να βάλει δίπλα στον Ελ Καντουρί, μόνο ο Ντάγκλας Αουγκούστο έχει τα στοιχεία που χρειάζονται στον Γκαρσία για να δώσει μεγαλύτερη ισορροπία στην ομάδα του στις δύο φάσεις του παιχνιδιού. Όταν ο Αουγκούστο είναι γερός και με δυνάμεις, ο ΠΑΟΚ το λύνει το πρόβλημα. Πίσω του όμως χρειάζεται ακόμη έναν τέτοιο παίκτη ο προπονητής του ΠΑΟΚ για να νιώσει την ασφάλεια ότι θα βάζει στο γήπεδο μια ισορροπημένη ομάδα ακόμη και όταν λείπει ο Βραζιλιάνος.

Και στις πτέρυγες; Απέναντι στην ΑΕΛ οι Ροντρίγκο και Περέιρα δεν συνάντησαν ιδιαίτερα προβλήματα. Θεωρητικά ο ΠΑΟΚ αναζητεί στις μεταγραφές ακόμη μια επιλογή για την αριστερή πλευρά προκειμένου να καλύψει το κενό του Γιαννούλη. Αν βρει ποδοσφαιριστή με παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Έλληνα διεθνή ακραίο που θα έχει ακόμη μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση, ο Γκαρσία θα έχει κάνει ακόμη ένα βήμα πιο κοντά προς την ημέρα που θα βλέπει στο τερέν μια ομάδα που θα παίζει και θα αντιδρά όπως έχει εκείνος στο μυαλό του.

Γιατί ομορφαίνει ο ΠΑΟΚ και βάζει περισσότερα γκολ; Παίζει όπως έπαιζε και πριν, προσπαθεί να αναπτύσσει γρήγορα τις επιθέσεις του, φτάνει το ίδιο συχνά στην αντίπαλη περιοχή. Μόνο που τώρα υπάρχει ένας σέντερ φορ που μέχρι στιγμής μοιάζει με λαχείο. Ο Μίκαελ Κρμέντσικ είναι εκτελεστής, και βρίσκει εστία με πιο ποιοτικές εκτελέσεις συγκριτικά με αυτές των Τσόλακ και Σβιντέρσκι. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Διαθέτει στοιχεία που δεν είχε ο ΠΑΟΚ: Ύψος, εκτόπισμα, ικανότητα να παίξει με πλάτη στην εστία και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των επιθέσεων, ταχύτητα για να δεχθεί την μπάλα στον χώρο, τεχνική κατάρτιση που του επιτρέπει να βγαίνει στο πλάι και να γίνεται δημιουργικός. Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί στην Ελλάδα ο 27χρονος σέντερ φορ είναι ότι πρόκειται για ποδοσφαιριστή του οποίου τα χαρακτηριστικά βάζουν στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ στοιχεία που του έλειπαν πολύ. Και η προσαρμοστικότητα του, το επίπεδο της ενδοεπικοινωνίας με τους νέους συμπαίκτες, η ικανότητά του να διαβάζει το παιχνίδι και να παίρνει γρήγορα καλές αποφάσεις είναι λόγοι για να ενθουσιάζεται ο Γκαρσία.

Μέχρι στιγμής του προπονητή του ΠΑΟΚ του πηγαίνουν όλα παραπάνω από καλά στο μεταγραφικό κομμάτι, διότι δεν είναι μόνο ο Κρμέντσικ που ανεβάζει την ποιότητα στην ανάπτυξη των επιθέσεων και την εκτέλεση. Το ίδιο κάνει και ο Ουάρντα. Κι αν ο προπονητής καταφέρει να τιθασεύσει τον Αιγύπτιο μεσοεπιθετικό και να του βγάζει τόση ωριμότητα στο τερέν, ο Ουάρντα θα γίνεται όλο και πιο επιδραστικός στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ· με την καλή έννοια.

Ο Κρμέντσικ, ο Ουάρντα, ο Ζίφκοβιτς, ο Ελ Καντουρί και ο Ντάγκλας Αουγκούστο δημιουργούν τις συνθήκες για να συνεχίσει να λάμπει το αστέρι του Χρήστου Τζόλη – του καλύτερου Έλληνα εκτελεστή που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Όσο ο Πάμπλο Γκαρσία τον στηρίζει, τον καθοδηγεί και τον βοηθά να βελτιωθεί, και κυρίως όσο συνεχίζει να τον φέρνει κοντά στην αντίπαλη εστία, ο 19χρονος διεθνής επιθετικός θα συνεχίζει να εκτελεί με μια επαφή και θα βελτιώνεται στη λήψη των αποφάσεων. Κι αυτό αρκεί για να εξελιχθεί σε αυτό που όλοι φανταζόμαστε, εφόσον τα μυαλά παραμείνουν στο κεφάλι του: σε έναν εκτελεστή ικανό για το υψηλότερο επίπεδο και για την εθνική ομάδα.

Το έχω σημειώσει ξανά: αυτά που δείχνει μέχρι εδώ ο Πάμπλο Γκαρσία είναι λόγοι όχι απλώς για να τον περιμένει ο ΠΑΟΚ αλλά και για να πάψει να τον αγχώνει και να τον πιέζει: τα πρώτα προπονητικά βήματα του Ουρουγουανού είναι πολλά υποσχόμενα.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This