Επιλογή Σελίδας

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

Τα δύο μεγαθήρια συγκρούονται στο Άνφιλντ (18.30 – CosmoteSports 1) στις πιο ασυνήθιστες συνθήκες και στην πιο ασυνήθιστη σεζόν. Λίβερπουλ vs Γιουνάιτεντ σε ένα μεγάλο ντέρμπι τίτλου!

Παρά το βάθος των ρόστερ τους και την ένταση και το πάθος που κυριαρχεί στα παιχνίδια τους διαχρονικά, σπάνια η Λίβερπουλ έχει αντιμετωπίσει τη Γιουνάιτεντ όταν είναι και οι δύο στην κορυφή της βαθμολογίας. Υπάρχει το στοιχείο του απροσδόκητου, ενός συναρπαστικού ματς. Χωρίς να υποτιμάται η Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ είναι εκείνη που διεκδικεί τον 20ό τίτλο της. Εάν τα καταφέρει θα πιάσει τη Γιουνάιτεντ και θα γίνει ίσως η πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία των 132 ετών στη διοργάνωση.

Όμως η  Γιουνάιτεντ είναι σαν ένα πτώμα – ζόμπι που αρνείται να πεθάνει. Οι Red Devils απειλούν με δυναμική επιστροφή και η Σίτι με τη Λίβερπουλ αισθάνονται την καυτή τους ανάσα. Οι πιθανότητες για τη Μάντσεστερ να κερδίσει τον τίτλο μετά τον διασυρμό από την Τότεναμ τον Οκτώβριο ήταν 219-1. Την ίδια απόδοση προσέφεραν οι bookmakers στη Μπάρνσλεϊ να κερδίσει το FA Cup. Από τότε που ο Φέργκιουσον αποσύρθηκε, ήταν σαν να βλέπεις το θάνατο της Λίβερπουλ τη δεκαετία του 1990. Η Μάντσεστερ συνέχισε να προσκολλάται στη νοσταλγία αντί να κυνηγά την πρόοδο. Αλλά αν κάτι συνοψίζει τη φετινή… τρέλα της σεζόν, είναι το γεγονός ότι κατά κάποιον τρόπο οι «Κόκκινοι» καταφέρνουν να βρεθούν στη μάχη για τον τίτλο.

Ετσι, η Κυριακή θα μας δώσει μια σαφέστερη ένδειξη. Η Λίβερπουλ έχει κάνει δυο υπέροχες σεζόν κι αυτή είναι η πρόκληση για την Γιουνάιτεντ. Η Μάντσεστερ είναι εκεί που έπρεπε να βρίσκεται τόσα χρόνια. Η Κυριακή θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία. Πολλοί από τους πρωταγωνιστές έχουν αλλάξει – κανένας Τζέραρντ και Ρόι Κιν στο κέντρο – αλλά τίποτα δεν αλλάζει. Ο πρωταγωνιστής ενός τέτοιου ντέρμπι δεν ξεχνιέται ποτέ από τους φιλάθλους.

Ο Τόρες, ο Κλοπ της Ντόρτμουντ και Σόλσκιερ της ομάδας Νέων

Την τελευταία φορά που Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν σε αυτήν τη θέση, ο Γιούργκεν Κλοπ ήταν στην πρώτη του σεζόν ως κόουτς της Μπορούσια Ντόρτμουντ και ο Όλε Γκουνάρ Σόλσκιαρ, δύο χρόνια μετά το τέλος της καριέρας του είχε αναλάβει πρότζεκτ στην ομάδα Νέων της Γιουνάιτεντ. 

Ηταν Μάρτιος του 2009, όταν ο Φερνάντο Τόρες προκαλούσε εφιάλτες στον Βίντιτς και η Λίβερπουλ έκανε μυθικό πέρασμα με 1-4 από το OldTrafford. Ηταν η τελευταία φορά που πάλεψε για τον τίτλο κόντρα στη Γιουνάιτεντ, τερματίζοντας τελικά 2η (90-86 βαθμοί).. Ποιος θα ξεχάσει σε εκείνη την απίθανη σεζόν (2008-09) τον Φεντερίκο Μακέδα, ο οποίος με το γκολ του κόντρα στη Βίλα έδινε προβάδισμα τίτλου. Ναι, τότε ο Ιταλός ήταν πολύ νέος για να πιει τη σαμπάνια. Ναι, τότε κανείς δεν περίμενε πως ο Ιταλός θα… έσωζε κάτι από την καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Ήταν ο 18ος τίτλος της Μάντσεστερ, τότε ισοφάριζε τη Λίβερπουλ, και οι οπαδοί της θα ξέθαβαν το σύνθημα των Reds στο Κοp «Come back and sing Ooh-Aah Cantona when you’ve won 18».

Τα μαλλιά του Φέργκιουσον ήταν γκρίζα και οι οπαδοί της Μάντσεστερ απαντούσαν «knock Liverpool off their fu@@@ perch». Και τώρα η Γιουνάιτεντ επέστρεψε πάλι, είναι στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ (+3) και απολαμβάνει μια προφανή αναγέννηση σε μια εποχή που η Λίβερπουλ για πρώτη φορά προβληματίζει… .

Κλοπ, έτοιμος για απαντήσεις

Δυο λέξεις ήρθαν στο μυαλό του Γιούρκεν Κλοπ, όταν διάβασε τον ισχυρισμό του Σόλσκιερ ότι αυτή είναι η ιδανική στιγμή για τη Γιουνάιτεντ να αντιμετωπίσει τη Λίβερπουλ.

«Θα δούμε» είπε χαμογελώντας ο Γερμανός τεχνικός και το μόνο που πέρασε εκείνη τη στιγμή από το μυαλό του είναι η αντίδραση που πρέπει να βγάλουν οι Reds στο αυριανό ντέρμπι της Premier League. Αμέσως μετά την ήττα από τη Σαουθάμπτον o Γερμανός έκλεισε τους παίκτες στα αποδυτήρια, αφού τους τόνισε πως υπάρχει πλέον πρόβλημα. Ο Κλοπ δεν τους μίλησε, άκουσε την άποψη κάθε παίκτη για την κακή εικόνα του τελευταίου μήνα. Ο Γερμανός είναι εξαιρετικός στη διαχείριση κρίσεων και σε αυτή την κρίσιμη καμπή ξέρει πως δεν πρέπει να αμφισβητήσει τους παίκτες του.

«Είμαστε σε ένα μέρος που θέλουμε να είμαστε. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, ξέρουμε τι πήγε στραβά, ξέρουμε τι πρέπει να αλλάξουμε και τώρα πρέπει να το βγάλουμε στο γήπεδο. Αυτή είναι η κατάσταση. Ανυπομονώ πραγματικά για αυτό το παιχνίδι, για να είμαι ειλικρινής. Ξέρω ότι ο Όλε είπε ότι είναι η καλύτερη στιγμή για να παίξουμε ενάντια στη Λίβερπουλ. . . ναι; Θα δούμε…»

Οπως πάντα, το αίνιγμα για τον Κλοπ παραμένει στο κέντρο της άμυνας. Ο Μάτιπ προπονήθηκε, όμως την τελευταία στιγμή θα διαπιστωθεί η ετοιμότητά του. Αν δεν τα καταφέρει, τότε Χέντερσον και θα Φαμπίνιο θα είναι οι εναλλακτικές. Η επανατοποθέτηση του αρχηγού στην άμυνα αποδυναμώνει το κέντρο, ακόμα κι αν η Λίβερπουλ στραφεί στον Τιάγκο Αλκάνταρα. Αλλωστε, ένα ενισχυμένο κέντρο είναι και το κλειδί για την προστασία της άμυνας. Αυτό που δε θέλει να ακούσει ο Κλοπ είναι οι παίκτες του να «κρυφτούν» πίσω από τις απουσίες.

«Ναι, δεν είμαστε ακριβώς εκεί που θέλουμε να είμαστε, αλλά έχουμε μάθει πολλά από αυτή τη σεζόν. Δεν οφείλεται στη στάση των παικτών. Απλά δε λειτουργήσαμε σωστά. Αυτό που έπρεπε να αποδεχτούμε, μετά από πολύ καιρό, όταν τα πράγματα απλά κάνουν κλικ σε συγκεκριμένα παιχνίδια, τότε δεν έκαναν κλικ. Αυτή είναι η αλήθεια»

Κι όμως η Λίβερπουλ που κόλλησε με Νιουκάστλ και Σαουθάμπτον έχει την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα. Δεν είναι ότι… εξαφανίστηκε η ικανότητά της να σκοράρει, απλά δε λειτουργεί σωστά η επίθεσή της στα τελευταία παιχνίδια. Η Λίβερπουλ ξέρει καλά τα τελευταία χρόνια να κάνει ένα βήμα πίσω, να δουλεύει στα προβλήματα κι έπειτα να κάνει την αντεπίθεσή της. Αυτό έκανε και θέλει να κάνει… Μάλιστα, ο Γερμανός ξέρει να πετά και τα… καρφιά του για την αντίπαλο. Αφορμή στάθηκε το σχόλιο του Ράσφορντ, όπου τόνισε πως ο Μουρίνιο παρότρυνε τον ίδιο και τους συμπαίκτες του να προσπαθήσουν να κερδίσουν περισσότερα πέναλτι «Ποτέ. Μπορώ να σας πω 100% να πω ότι ποτέ δεν ανέφερα κάτι τέτοιο σε οποιονδήποτε παίκτη με τον οποίο συνεργάστηκα. Δεν συνέβη ποτέ». O Κλοπ περιμένει τους Φιρμίνο, Μανέ και Σαλάχ να βγάλουν ξανά την απίθανη ενέργεια που έχουν στα ντέρμπι. Μαζί με τον Ζότα είναι… υπεύθυνοι για το 78% των γκολ της ομάδας, όταμ οι τέσσερις φορ της Μάντσεστερ (Ράσφορντ, Καβάνι, Μαρσιάλ, Γκρίνγουντ) αντιπροσωπεύουν το 34% των συνολικών γκολ!

Ο Σόλσκιερ ξέρει πως είναι η τέλεια στιγμή…

Ο Σόλσκιερ τονίζει πως η Γιουνάιτεντ θα πάει στο ματς ως αουτσάιντερ και δεν έχει άδικο, μιας και η Λίβερπουλ είναι αήττητη εντός έδρας τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, ο Νορβηγός ανυπομονεί να παίξει το ντέρμπι, γιατί γνωρίζει καλά πως τώρα είναι η τέλεια ευκαιρία. Η Γιουνάιτεντ είναι σε εξαιρετική κατάσταση, γιατί είναι μόνη στην κορυφή και όχι από… τύχη. «Η θέση μας είναι προϊόν σκληρής δουλειάς που έχουμε κάνει. Οι παίκτες δουλεύουν σκληρά και ξέρουν τι θέλουν». Η φετινή Γιουνάιτεντ έχει και την εμπειρία που απαιτείται, ενώ παίκτες όπως οι: Μπισάκα, Τζέιμς, Μαγκουάιρ ξέρουν καλά τις προσδοκίες, τις πιέσεις του να είσαι στη Γιουνάιτεντ. Οι «Κόκκινοι» είναι ισχυρότεροι, πνευματικά και σωματικά! Ο ηγέτης τους Μπρούνο Φερνάντες είναι στα καλύτερά του, θυμίζει τον Φαν Πέρσι του 2013, ωστόσο ο Πορτογάλος ξέρει καλύτερα από τον Ολλανδό να… παρασύρει τους συμπαίκτες του στον δρόμο των επιτυχιών. 

Η Μάντσεστερ είναι αήττητη στα εννέα τελευταία ματς, έχει πάρει 23 από τους 27 πόντους και απέδειξε πως φέτος η Λίβερπουλ και η Σίτι θα έχουν έναν μεγάλο ανταγωνιστή. Κι όμως σε αυτό το διάστημα δεν έχει πάρει τις βοήθειες του Γκρίνγουντ, όταν πέρσι ο μικρός είχε 17 γκολ και φέτος… 3! Ο Σόλσκιερ ελπίζει στη μεγάλη «επιστροφή» του Μαρσιάλ. Ο Γάλλος ήταν πέρσι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 23 γκολ και φέτος μετρά 5 σε 21 ματς! Ο Νορβηγός είδε τον Πογκμπά να τονίζει αμέσως μετά το διπλό στο Τurf Moor: «Πρέπει να είμαι έτοιμος και να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία μου». Ετσι, εκτός από τον Γάλλο περιμένει περισσότερα από τον Άλεξ Τέλες, από τον Καβάνι, αλλά και από τον Φαν ντε Μπέεκ! Η κατάσταση του Ολλανδού δείχνει πώς ο ανταγωνισμός είναι από τα βασικά στοιχεία για τη φετινή εκτόξευση της Μάντσεστερ.

Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι αριθμοί του ντέρμπι

Η Λίβερπουλ έχει κερδίσει τους δύο τελευταίους εντός έδρας αγώνες της Premier League κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Την τελευταία φορά που κέρδισε τρία σερί ματς ήταν τον Μάρτιο του 2011.

Η Λίβερπουλ έχει κερδίσει τους δύο τελευταίους εντός έδρας αγώνες της Premier κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Την τελευταία φορά που κέρδισε τρία σερί ήταν τον Μάρτιο του 2011.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι χωρίς νίκη στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της Premier εναντίον της Λίβερπουλ (δυο ισοπαλίες, δυο ήττες). Η μεγαλύτερη διάρκεια χωρίς νίκη εναντίον των Reds είναι πέντε ματς (Μάρτιος 2000 – Ιανουάριος 2002).

Η Μαν, Γιουνάιτεντ είχε μόλις 77 σουτ στους 11 τελευταίους αγώνες της Premier League εναντίον της Λίβερπουλ. Στο Anfield οι Red Devils δεν έκαναν περισσότερα από 10 σουτ από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Η Λίβερπουλ είναι χωρίς νίκη σε τρεις αγώνες της Premier League (δυο ισοπαλίες, μια ήττα), χωρίς να έχει σκοράρει στα δύο τελευταία. Τελευταία φορά που έμεινε χωρίς νίκη στα τέσσερα τελευταία ήταν τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ δε βρήκαν δίχτυα σε τρία σερί τον Μάρτιο του 2005.

Η Λίβερπουλ ηττήθηκε στο πρώτο ματς του 2021, αλλά την τελευταία φορά που έκανε δυο σερί ήττες σε ξεκίνημα χρονιάς ήταν το 1993. Βέβαια, οι Reds είναι αήττητοι σε 67 εντός έδρας ματς πρωταθλήματος στο Άνφιλντ κι έχουν σκοράρει στα τελευταία 42 σε αυτό το γήπεδο.

Η Γιουνάιτεντ πάει στο ντέρμπι στο +3 από τους Reds. Την τελευταία φορά που ήταν πρώτη έπειτα από 17 στροφές ήταν το 2013 με τον Σερ Άλεξ. Τότε, κέρδισε και τον τίτλο.

Με τον Σόλσκιερ στον πάγκο της η Γιουνάιτεντ έχει δυο ισοπαλίες και μια ήττα κόντρα στη Λίβερπουλ. Μόλις δυο προπονητές της δεν έχουν κερδίσει τους Reds στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια τους, ο Τζον Τσάπμαν (1921-26) και ο Τόμι Ντόχερτι (1973-76).

Aυτό θα είναι το 200ο ματς του Γιούργκεν Κλοπ στον πάγκο της Λίβερπουλ στην Premier League. Mετρά 127 νίκες σε 199 ματς. Μόνο ο Μουρίνιο έχει καλύτερο ποσοστό σε αυτό τον αριθμό αγώνων με 137 νίκες.

Ο Μάρκους Ράσφορντ έχει σημειώσει τρία γκολ στα τέσσερα τελευταία ματς στην Premier League κόντρα στη Λίβερπουλ. Μόνο οι Ρούνεϊ (6), Κόουλ (4), Γκιγκς (4) έχουν σημειώσει περισσότερα γκολ στην Premier League εναντίον της Λίβερπουλ για τους Red Devils.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This