Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξη Σπυρόπουλου

Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να πιστεύει κανείς ότι, εάν εκείνο το βράδι της 1ης Οκτωβρίου στην Αθήνα η ΑΕΚ (που προκρίθηκε με το μπάζερ-μπίτερ του Ανσαριφάρντ) είχε αποκλειστεί από τη Βόλφσμπουργκ, πράγμα όχι ακριβώς αφύσικο τότε, σήμερα θα ήταν ακόμη προπονητής της ο Μάσιμο Καρέρα!

Κάποια στιγμή μες στον Νοέμβριο, και στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα προπορεύονταν ομάδες που έπαιζαν Γιουρόπα Λιγκ, μπροστά από ομάδες που έπαιζαν Τσάμπιονς Λιγκ. Τότεναμ, Μπάγερ Λέβερκουζεν, Μίλαν, Ρεάλ Σοθιεδάδ, Λιλ. Γενικώς παντού το πρώτο ήμισυ της σεζόν, κατά κανόνα ευνόησε όσους δεν έπαιξαν καθόλου Ευρώπη εφέτος, ή όσους έπαιξαν και αποκλείστηκαν πριν τους ομίλους, ή (μιλώντας για τις big-5 λίγκες) όσους συμμετείχαν στο λάιτ Γιουρόπα, παρά στο βαρύ Τσάμπιονς, Λιγκ. Την ίδια εκείνη 1η Οκτωβρίου η Σπόρτιγκ βγήκε νοκ-άουτ με εντός έδρας 1-4 από τη Λιντς. Σήμερα είναι πρώτη και αήττητη (11-2-0) στην Πορτογαλία!

Η Μπεσίκτας που αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ και αμέσως μετά (στο Γιουρόπα Λιγκ) από τη Ρίο Αβε, τώρα είναι πρώτη στην Τουρκία. Τρένο! Η δε Φενέρμπαχτσε, ισόβαθμη της Μπεσίκτας στην πρώτη θέση, τούτη τη χρονιά δεν είχε καμία ευρωπαϊκή υποχρέωση. Ενώ η Μπασάκσεχιρ που ως πρωταθλήτρια έπαιξε απευθείας όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ, αυτή τη στιγμή είναι δωδέκατη. Ενδέκατη είναι η Σίβασπορ που έπαιξε απευθείας όμιλο Γιουρόπα Λιγκ.

Υπεραπλουστευμένα, όσοι δεν έπαιξαν Ευρώπη…γλίτωσαν. Εχασαν χρήματα μεν, όμως έσωσαν τις σεζόν τους. Πάντοτε, ήταν δύσκολο. Ενα παραπάνω τώρα, ο (ιός, η ανώμαλη θερινή μη-προετοιμασία, και ο) πρωτοφανής κι ανελέητος “συνωστισμός” των ημερομηνιών. Αλλοτε, τα παιγνίδια απλώνονταν από τα μέσα Σεπτεμβρίου ως τα μέσα Δεκεμβρίου. Αυτή τη φορά, άρχισαν (οι όμιλοι) στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, είχαν κιόλας ολοκληρωθεί.

Η Κρασναντάρ που απέκλεισε τον ΠΑΟΚ για να παίξει όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ και η Λοκομοτίβ που έπαιξε απευθείας όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ, ομάδες με ποιότητα top-3, έφτασαν στη χειμερινή διακοπή του ρωσικού πρωταθλήματος, η μία έβδομη και η άλλη όγδοη. Ομάδες που έπαιξαν όμιλο Γιουρόπα Λιγκ, ψάχνεις να τις βρεις. Η Χόφενχαϊμ είναι 14η στη Γερμανία, η Γκεντ 12η στο Βέλγιο, η Νις 13η στη Γαλλία. Στην οποία Γαλλία πρώτη τώρα είναι, μπροστά κι απ’ την Παρί Σεν-Ζερμέν, η άνευ ευρωπαϊκών υποχρεώσεων Ολιμπίκ Λιόν.

Τα δείγματα εδώ κι εκεί, είναι πάρα πολλά. Η Μόλντε που θα παίξει στους “32” του Γιουρόπα Λιγκ, στη Νορβηγία έχασε το πρωτάθλημα από τη Μπόντε/Γκλιμτ με 19 πόντους διαφορά. Η Μακάμπι Τελ-Αβίβ θα παίξει, επίσης, στους “32” του Γιουρόπα Λιγκ…και αυτό κόστισε απόλυση, λόγω απώλειας εδάφους στο ισραηλινό πρωτάθλημα, στον Γιώργο Δώνη! Η Ομόνοια όσο έπαιζε όμιλο, στην Κύπρο δεν μπορούσε να κερδίσει κανένα. Μόλις απενεπλάκη, αμέσως άρχισε να παίρνει κεφάλια.

Στο μεταξύ, ήδη πέντε εβδομάδες από τότε που τελείωσαν οι όμιλοι, σιγά-σιγά παρατηρούμε να επέρχονται στις βαθμολογίες οι αναμενόμενες “διορθώσεις” επί το, ας το πούμε, λογικόν. Οσο ο χρόνος κυλά, αυτό θα γίνεται όλο και πιο εμφανές. Η ελληνική περίπτωση εδώ, είναι ο Αρης. Η ευλογημένη νύχτα, εκ των υστέρων κρίνοντας φυσικά, ήταν ο αποκλεισμός από την Κολός. Δεν θέλω να φανταστώ καν, μετά την Κολός να έπαιζε σερί άλλα δύο προκριματικά ματς και εν συνεχεία έξι ματς σε όμιλο (με τρία ταξίδια) μέσα σε επτά εβδομάδες! Και με τον ιό από πάνω, σε κάποια φάση, να ταράζει τα σωθικά της ομάδας…

Η διόρθωση λοιπόν, αργά αλλά σταθερά που λένε, είναι αναπόφευκτη. Ο Αρης μπήκε στο 2020-21 (με αλλαγμένη τη μισή, και πλέον, βασική ενδεκάδα και) με ρεαλιστική προοπτική πέμπτης θέσης, ο Παναθηναϊκός του “έδωσε το δικαίωμα” να διεκδικεί βάσιμα την τέταρτη θέση (οπότε η συνάντησή τους την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη έρχεται και γίνεται ένα κλασικό εξάποντο), ο Ακης υποστηρίζει τον καθ’ υπέρβασιν στόχο με αξιοπρόσεκτη ισορροπία και σταθερότητα, κι όμως κινδυνεύει να βρεθεί…απολογούμενος, ή σχεδόν, επειδή στο φινάλε δεν θα έχει τερματίσει δεύτερος ή τρίτος!

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This