Επιλογή Σελίδας


Του Θέμη Καίσαρη

Ο ΠΑΟΚ έκανε ο,τι καλύτερο μπορούσε, αλλά η έξοδος του Πασχαλάκη στο κόρνερ άδειασε την εστία στην κεφαλιά του Μπα και έδωσε στον Ολυμπιακό το 1-1, που κράτησε τους ερυθρόλευκους στο +10, καβάλα στο άλογο στην κούρσα του τίτλου.

ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Τα δύο ημίχρονα ήταν πολύ διαφορετικά. Δεν συμβαίνει καθόλου συχνά, αλλά αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα και οι δύο προπονητές στάθηκαν σε κάτι ασυνήθιστο. Και ο Μαρτίνς και ο Γκαρσία είπαν ότι ο άνεμος ήταν αυτός που καθόρισε την εικόνα.

Ο Πορτογάλος είπε ότι δυσκόλεψε τον Ολυμπιακό στις στημένες φάσεις, ο Ουρουγουανός πως κράτησε πίσω τον ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο, γιατί τον είχε κόντρα.

Εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα από εμάς που δεν ζήσαμε από κοντά τις συνθήκες, αλλά η αλήθεια είναι πως οι αναφορές τους σε κάνουν να σκέφτεσαι πως ίσως ο αέρας οφείλεται στις πολύ μεγάλες διαφορές που είδαν τα δύο 45λεπτα.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Τα πρώτα 45’ πέρασαν με λίγες συγκινήσεις, που λένε και οι σπίκερ, αλλά με σαφές καθρέφτισμα των “μπορώ” των δύο ομάδων. Ο ΠΑΟΚ μπήκε δυνατά και είχε στα πρώτα λεπτά το σουτ εντός περιοχής του Μουργκ, από το γύρισμα του Σβαμπ στο άνοιγμα του Γιαννούλη στα αριστερά.

Αυτή ήταν και το μοναδικό σουτ των γηπεδούχων εντός περιοχής, αφού έπειτα απείλησαν με κεφαλιές, από στημένες φάσεις. Γιατί; Γιατί ο Ολυμπιακός έγινε το αφεντικό του αγώνα.

Οι παίκτες του Μαρτίνς είχαν τον έλεγχο. Πρώτα γιατί κράτησαν με σχετική ευκολία τον ΠΑΟΚ μακριά από την περιοχή τους και στη συνέχεια γιατί είχαν μεγαλύτερη άνεση στο να κρατούν την μπάλα ψηλά στην επίθεση.

ΠΟΛΥ ΤΡΕΞΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Ο Βαλμπουενά και ειδικά ο Φορτούνης έβρισκαν διαρκώς χώρους στην πλάτη των μέσων του ΠΑΟΚ, εκεί που Σβαμπ και Καντουρί δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν. Ο Γκαρσία δεν είχε διαθέσιμα τα τρεξίματα του Αουγκούστο που θα ήταν χρήσιμα, οπότε αφαίρεσε έναν κυνηγό (Τζόλης) και με προσπάθησε με τρεις μέσους (Ουάρντα, Μουργκ, Ζίβκοβιτς) να βοηθήσει το δίδυμό του.

Αυτό που έλειψε από τους ερυθρόλευκους ήταν καλύτερα τελειώματα από τον Εμβιλά στη φάση του και να βάλουν τον Ελ Αραμπί στο παιχνίδι. Όμως, ο ΠΑΟΚ πήρε εξαιρετικό βαθμό στην προστασία της περιοχής του, αφού εκτός από τη φάση του Εμβιλά, ο Ολυμπιακός δεν μπήκε ποτέ ξανά στην περιοχή του Πασχαλάκη.

ΒΡΗΚΕ ΤΟ 1-0 ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΑΦΕΝΤΙΚΟ

Ο ΠΑΟΚ είχε προειδοποιήσει πως απειλεί ψηλά και τελικά έτσι βρήκε το γκολ του. Κόρνερ με πάσα, σέντρα, παλικαρίσια κεφαλιά του Ουάρντα, ο Σα “έστρωσε” στον Ίνγκασον που έκανε το 1-0.

Το προβάδισμα των γηπεδούχων δημιούργησε την αίσθηση πως η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου θα ενταθεί ακόμα περισσότερο τώρα που ο ΠΑΟΚ έχει και το σκορ που θέλει.

Δεν έγινε έτσι. Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει τον έλεγχο που είχε στα πρώτα 45’. Ο ΠΑΟΚ τον κρατούσε μακριά, πίεσε ψηλά με τρόπο που δεν το έκανε στην αρχή του αγώνα και μπλόκαρε εντελώς τους ερυθρόλευκους.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΕΥΣΤΟΧΗ ΠΑΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Χωρίς τον Μπουχαλάκη, χωρίς τρίτο μέσο, η ανάπτυξη των ερυθρόλευκων ήταν δυσλειτουργική, είχαν πρόβλημα να περάσουν τη σέντρα και στην ουσία δεν παρουσιάστηκαν ποτέ στην επίθεση.

Δεν υπερβάλλουμε. Ο Ολυμπιακός είχε 55 εύστοχες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου στο πρώτο ημίχρονο και τελείωσε τον αγώνα με 56. Σε όλο το δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Μαρτίνς είχε μόλις μία εύστοχη πάσα στην επίθεση.

ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΟΥΑΡΝΤΑ

Ο ΠΑΟΚ γύρισε εντελώς το παιχνίδι υπέρ του, με τους πέντε μέσους να πιέζουν ψηλά και μπροστάρη του Ουάρντα που έκανε σπουδαίο ματς. Δεν ήταν μόνο η κεφαλιά που έφερε το 1-1, ήταν η συνολική παρουσία του.

Κέρδισε έξι φάουλ, κινήθηκε σε όλο το πλάτος του γηπέδου, ζητούσε διαρκώς την μπάλα ανάμεσα στις γραμμές και ήταν αυτός που κινούσε τα πράγμα για τον ΠΑΟΚ, μπροστά από τον Ελ Καντουρί που πήρε τον έλεγχο στο κέντρο.

Ο ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ

Ο Δικέφαλος στην επανάληψη πέτυχε ο,τι ήθελε. Ο Ολυμπιακός δεν είχε τελική μέχρι το 70’, ο Μαρτίνς έπαιξε το χαρτί του 4-4-2 με τον Χασάν. Πριν προλάβει ο Γκαρσία να απαντήσει με Βαρέλα και 3-5-2, ο Μπα χτύπησε από στημένο.

Η αλήθεια είναι πως η ευθύνη στα στημένα είναι πάντα συνολική και ο Μπα παίρνει μόνος του την κεφαλιά. Όμως, όπως και να το κάνουμε, χτυπάει άσχημα η εικόνα του Πασχαλάκη να ίπταται εκτός τόπου, πίσω από τον Μπα, εκεί που ποτέ δεν έφτασε η μπάλα και να αφήνει άδεια την εστία του.

Μπορεί ο Μπα να σκόραρε ούτως ή άλλως, μπορεί και όχι, η ιστορία έγραψε πως ο Ολυμπιακός βρήκε το 1-1 χωρίς τερματοφύλακα στην εστία. Κι εδώ δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε για μετά Χριστόν προφήτες.

Ο ΠΑΟΚ “ΑΔΕΙΑΣΕ” ΜΕΤΑ ΤΟ 1-1

Ο Ολυμπιακός βρήκε το 1-1 χωρίς στην ουσία να μπει σε εφαρμογή το 4-4-2 και ο Μαρτίνς αμέσως γύρισε σε 4-3-3. Βγήκε ο Ελ Αραμπί γιατί οι ερυθρόλευκοι δεν χρειάζονταν πια 3ο φορ και μπήκε ο Μπουχαλάκης.

Ο ΠΑΟΚ “άδειασε” από την ισοφάριση, τον τρόπο που τη δέχθηκε, σε συνδυασμό και με την εικόνα του αγώνα στην επανάληψη.

Ο Ολυμπιακός είναι πολύ έμπειρος για να άφηνε τον Ουάρντα να του κάνει κι άλλη ζημιά, όλη η πίεση των φιλοξενούμενων πήγε πάνω του.

Μια έμπνευση, μια ατομική ενέργεια θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Την έκανε στις καθυστερήσεις ο Τζόλης, που ίσως θα έπρεπε να έχει μπει νωρίτερα. Ο μικρός πήγε να βάλει το γκολ της ζωής του, αλλά βρήκε το δοκάρι.

Εκεί, στο χτύπημα στο δοκάρι τελείωσε η προσπάθεια του ΠΑΟΚ να μειώσει στους επτά βαθμούς και να δώσει διαφορετικό ενδιαφέρον στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός, που φάνηκε κουρασμένος, έμεινε στο +10 και παραμένει καβάλα στο άλογο.

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This