Επιλογή Σελίδας


Του Βασίλη Σαμπράκου

Στην πρώτη ανάγνωση ο Ολυμπιακός είναι ο ωφελημένος της βραδιάς από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Έφυγε από την Τούμπα αήττητος και διατήρησε μια μεγάλη βαθμολογική διαφορά, αυτό το +10 από τον ΠΑΟΚ που του επιτρέπει να παραμένει ήρεμος και σίγουρος ότι είναι στο χέρι του η κατάκτηση του τίτλου. Στην δεύτερη ανάγνωση όμως η εικόνα του ντέρμπι και ειδικά το β’ ημίχρονο είναι ένα παράσημο για τη δουλειά του Πάμπλο Γκαρσία στον ΠΑΟΚ, το οποίο μάλιστα ήρθε σε μια επίκαιρη στιγμή δεδομένου ότι στην ευρύτερη κοινωνία των φίλων του συλλόγου υπήρξαν φωνές έως και έντονης αμφισβήτησής του.

Η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου δημιούργησε στον παρατηρητή την αίσθηση ότι η μια ομάδα, ο Ολυμπιακός, είχε το ματς υπό τον έλεγχό της. Χάρη στην αποτελεσματική επιθετική άμυνα με το πρέσινγκ που ενοχλούσε τον ΠΑΟΚ και προκαλούσε λάθη, ο Ολυμπιακός κατάφερε να δημιουργήσει προβλήματα στους γηπεδούχους και να φτάσει έτσι πολύ κοντά στο γκολ. Αυτή η εικόνα, ενός ΠΑΟΚ που δυσκολευόταν πολύ να χτίσει επιθέσεις και να γίνει απειλητικός την ίδια ώρα που έδινε στον αντίπαλό του τις ευκαιρίες για να τον απειλήσει δημιουργούσαν την αίσθηση ότι οι Ερυθρόλευκοι θα καταφέρουν να επικρατήσουν.

Ο ΠΑΟΚ όμως άλλαξε εντελώς τη στάση του στο τερέν και την αγωνιστική συμπεριφορά του μετά το γκολ του Ινγκασον. Έδειξε ότι διαθέτει το στοιχείο της ανθεκτικότητας, ανασυγκροτήθηκε, επένδυσε πάνω στη στιγμή που δημιούργησε με το γκολ, έγινε πολύ πιεστικός με επιθετική άμυνα, και κατάφερε να δημιουργήσει στον Ολυμπιακό παρόμοια προβλήματα με αυτά που του είχε προκαλέσει εκείνος με τη στάση του στο τερέν στο πρώτο ημίχρονο. Η εικόνα ενός ΠΑΟΚ που κατάφερνε να πιέσει αποτελεσματικά ψηλά στο τερέν αλλά και να οργανωθεί αμυντικά κάθε φορά που ο Ολυμπιακός κατάφερνε να ξεπεράσει την πρώτη γραμμή άμυνας των γηπεδούχων μαρτυρά ότι ο Πάμπλο Γκαρσία εκπαιδεύει την ομάδα του αποτελεσματικά. Στη διάρκεια του β’ ημιχρόνου, ο ΠΑΟΚ εκδήλωσε 33 επικίνδυνες επιθέσεις (σε σύνολο 81 επιθέσεων στο β’ ημίχρονο) και ο Ολυμπιακός 3 επικίδυνες επιθέσεις (σε σύνολο 45 επιθέσεων). Έκανε 10 τελικές προσπάθειες (5 στην εστία) και ο Ολυμπιακός 1, το γκολ.

Γιατί δεν είναι πάντοτε τόσο συγκεντρωμένος και γιατί δεν παίζει πάντοτε με τόση ένταση ο ΠΑΟΚ; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι σχετικές με την ωριμότητα μιας ομάδας που ακόμη βρίσκεται στο στάδιο του χτισίματος, δεδομένου ότι έχει μόλις 2.5 μήνες που δουλεύει με τον Ουρουγουανό προπονητή. Είναι όμως σχετικές και με την αγωνιστική νοοτροπία των ποδοσφαιριστών. Και όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του στη λήξη του ντέρμπι, ο Γκαρσία το έχει εντοπίσει αυτό, και γι’ αυτό στάθηκε στην αγωνιστική νοοτροπία των ποδοσφαιριστών του.

Για έναν ΠΑΟΚ που έχει χαμηλώσει το κόστος του, που έχει αλλάξει το ρόστερ του, που είχε στο τερέν νεοαποκτηθέντες και που λειτουργεί με προπονητή 2.5 μηνών, ο οποίος μάλιστα δουλεύει για πρώτη φορά σε πρώτη ομάδα, αυτό που έδειξε στο β’ ημίχρονο του ντέρμπι ήταν ένα πολύ καλό σημάδι. “Δεν φάνηκε η διαφορά των 10 βαθμών στην απόδοση των δύο ομάδων στο β’ ημίχρονο”, σχολίασε στη λήξη ο Γκαρσία, και ακριβώς έτσι είναι. Και αυτή η διαπίστωση αποτελεί ένα μικρό παράσημο για τη δουλειά του Ουρουγουανού προπονητή, δεδομένου ότι εκείνος δουλεύει με αυτή την υπό κατασκευή ομάδα για περίπου 80 ημέρες ενώ ο Πέδρο Μαρτίνς χτίζει τον Ολυμπιακό εδώ και 33 μήνες.

Μπορεί να έχει συνέχεια και συνέπεια ο ΠΑΟΚ στην εικόνα του β’ ημιχρόνου; Αν δεν έχει, θα φταίει η αγωνιστική νοοτροπία του, ή ένα λάθος που θα κάνει αυτός που δεν καταλαβαίνει τι βλέπει στη δουλειά του Γκαρσία, δηλαδή αυτός που θα χάσει την υπομονή του και θα άρει την εμπιστοσύνη του προς τον προπονητή. Διαφορετικά, δεδομένου ότι στο ρόστερ του ΠΑΟΚ κυκλοφορεί πλέον περισσότερη ποιότητα για να στηρίξει τις ιδέες του Ουρουγουανού προπονητή, ο Γκαρσία θα κάνει καλά πράγματα.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This