Επιλογή Σελίδας

Της Νίκης Μπάκουλη

Θα έχεις ακούσει πως ‘η ομορφιά κρίνεται στα μάτια εκείνου που την κοιτάζει’ (beauty is in the eye of the beholder). Kάτι ανάλογο φαίνεται να ισχύει και με τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, καθώς εμφανίζονται διάφοροι ως οι καλύτεροι. Και δεν λένε απαραίτητα ψέματα. Τι έχει όμως, να πει ο Κριστιάνο Ρονάλντο για όλα αυτά.

Για αρχή δες το άλμα που έκανε στη νίκη της Γιουβέντους επί της Σασουόλο, στις καθυστερήσεις. Δεδομένα οι ‘πτήσεις’ του Πορτογάλου είναι από τις κορυφαίες όλων των αθλητών, όλων των ομαδικών σπορ, με την επιστήμη να έχει μιλήσει και να ‘χει καταλήξει στο ότι ο Air Cristiano είναι καλύτερος του Air Jordan.

Στο 3-1 της Κυριακής 10/1 ο CR7 έφτασε τα 759 γκολ. Οι αναφορές που έγιναν παγκοσμίως τον θέλουν να ισοφάρισε το ρεκόρ του Γιόσεφ Μπίτσαν, ο οποίος είχε μεγαλουργήσει από τη δεκαετία του ’30 έως αυτή του ’50, όπως γινόταν ‘ο κορυφαίος γκολτζής’ όλων των εποχών.

Μόνο που ο Μπίτσαν, ο οποίος επίσης δεδομένα υπήρξε από τους πιο γρήγορους ποδοσφαιριστές (έκανε τα 100 μέτρα σε 10.8 που τότε ήταν άπιαστο και για σπρίντερ) δεν είχε σκοράρει 759 γκολ (σε 495 παιχνίδια). Κατά τη λίστα του Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation που δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρει, αλλά έχει αναγνωριστεί από τα Guinness World Records,είχε βάλει περισσότερα από 805, σε περισσότερους από 530 αγώνες, μεταξύ του 1931 και του 1956. Αν προστεθούν και τα γκολ των φιλικών, είχε ξεπεράσει τα 1468.

Τελικά, τι μετράει και ποιος είναι ο καλύτερος σκόρερ από καταβολής σπορ;

Το βέβαιο είναι ότι το Νο1 αυτής της λίστας δεν ανήκει στον Πελέ, ο οποίος συστήνεται στο λογαριασμό που έχει στο Instagram, ως ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών, με 1283 γκολ. Όπως είδες πριν λίγο, η σούμα του Μπίτσαν είναι μεγαλύτερη. Και έχουν προσμετρηθεί τα γκολ που έβαλαν αμφότεροι ως έφηβοι, ως ενήλικες, σε φιλικά και σε επίσημα παιχνίδια, με συλλόγους και εθνικές. Στα ‘καθαρά’ γκολ (επίσημων αγώνων, ελίτ κατηγοριών με εθνική και clubs) ο Πελέ έχει 767, σε 831 ματς. Δηλαδή, ούτε με αυτόν τον τρόπο μπορεί να θεωρηθεί ως κορυφαίος.

Κάποιοι επιχειρούν να κάνουν τη διαδικασία ακόμα πιο σύνθετη, θέτοντας συντελεστή δυσκολίας μεταξύ των διαφορετικών εποχών που αγωνίστηκαν οι κορυφαίοι. Σε συνέντευξη ο Μπίτσαν είχε πει “πάντα με ρωτούν οι νέοι δημοσιογράφοι αν ήταν πιο εύκολο να σκοράρουμε στην εποχή μου. Τους απαντώ ‘από πού προκύπτει αυτό; Σήμερα δεν δημιουργούνται ευκαιρίες;’. Μου λένε ‘ναι, πολλές’. Άρα, αν δεν υπήρχαν ευκαιρίες θα ήταν δύσκολο. Εφόσον υπάρχουν, το σκοράρισμα είναι το ίδιο με αυτό που ήταν πριν 100 χρόνια. Και θα παραμείνει το ίδιο 100 χρόνια αργότερα”.

Ας επιστρέψουμε όμως, στο θέμα μας: τελικά ποιος είναι ο καλύτερος όλων; Αν ληφθούν υπ’ όψιν μόνο τα επίσημα παιχνίδια στην ελίτ εθνικών κατηγοριών, με τις πρώτες ομάδες συλλόγων ο Μπίτσαν τελείωσε την καριέρα του με 759 γκολ σε 495 παιχνίδια. Ο Ρονάλντο χρειάστηκε περισσότερα από τα διπλάσια παιχνίδια (1.037), για να ‘πιάσει’ τον ίδιο αριθμό. Άρα ο Μπίτσαν είναι καλύτερος.

Η όλη ιστορία (βλ. διαμάχη) μπορεί να λήξει τη μέρα που ο Πορτογάλος θα ξεπεράσει τα 530 και υπό την όποια συνθήκη θα έχει αφήσει πίσω τον Τσέχο.

Στα των στοιχείων που αφορούν τον CR7, έχει βάλει 5 γκολ με την Σπόρτινγκ σε 31 ματς, 118 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε 292 παιχνίδια, 450 με τη Ρεάλ Μαδρίτης σε 438 αγώνες και 84 με τη Γιουβέντους, σε 106 εμφανίσεις. Σύνολο: 657. Συν τα 102 με την Πορτογαλία, σε 170 ματς, ίσον 759.

Σύμφωνα με την επίσημη μέτρηση (του RSSSF) θα δεις τον αριθμό 805+ στην κατηγορία ‘επίσημα παιχνίδια’ δίπλα στο όνομα του Μπίτσαν. Που σημαίνει ότι ήταν περισσότερα -αλλά λείπουν τα στοιχεία της σεζόν 1951-52 της δεύτερης κατηγορίας στην Τσεχία, ως εκ τούτου δεν μπορεί να προκύψει οριστικός αριθμός. Ας μην σταθούμε όμως, εκεί. Τα 27 γκολ ήταν με τη δεύτερη ομάδα και την ερασιτεχνική της Ραπίντ Βιέννης, ενώ άλλα 19 ήταν εθνικές που δεν ήταν στην ‘α’ κατηγορία -ως εκ τούτου δεν ‘πιάνονται’. Από τα 759 που μένουν, τα 730 τα έβαλε με σύλλογο και τα 29 με τις εθνικές ομάδες που αγωνίστηκε (ήταν 3 διαφορετικές).

Στα 217 παιχνίδια που έπαιξε με τη Σλάβια, σκόραρε 395 γκολ (1.82 ανά αγώνα), επίδοση που δεν είχε επόμενο.

Αν υποθέσουμε πως θέλουμε κάποτε, να καταλήξουμε κάπου θα ήταν χρήσιμο να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα, βάσει μέσου όρου. Ο Μπίτσαν λοιπόν, είναι ο καλύτερος μακράν του δεύτερου με 1.53 γκολ ανά ματς. Ο Ρονάλντο είναι στο 1.36. Όσο για τον Πελέ, είχε 0.92 γκολ ανά ματς -οπότε βγαίνει γενικά, από την εξίσωση. Γιατί τότε γράφει ό,τι γράφει στο Ιnstagram; Σύμφωνα με το Guinness World Record είναι αυτός που ‘χει σκοράρει τα περισσότερα γκολ, σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Στα 1363 παιχνίδια που έδωσε από τις 7/9 του 1956 έως την 1η Οκτώβρη του 1977 (με τη Σάντος, τη ‘σελεσάο’ και τους New York Cosmos), έβαλε 1279 γκολ. Μάλλον ‘κρατάει’ αυτό.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This