Επιλογή Σελίδας


Του Δημήτρη Καρύδα

Η χρονομηχανή που θα μπορούσε να μας ταξιδέψει σε παρελθόν και μέλλον έχει εφευρεθεί μόνο στα μυαλά σεναριογράφων του Χόλιγουντ και συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας αλλά πως θα σας φαινόταν αν σε μερικά χρόνια από τώρα ο Μπαρτζώκας καθόταν στον πάγκο της Μακάμπι και ο Σφαιρόπουλος επέστρεφε στο ΣΕΦ; Προφανώς, και οι δύο Έλληνες προπονητές νιώθουν πολύ καλά και πολύ άνετα αυτή τη στιγμή εκεί που βρίσκεται ο καθένας και είναι δεμένοι με συμβόλαια αρκετών χρόνων ακόμη. ‘Όμως, η σχέση τους είναι ελαφρά ‘’καρμική’’ και ήδη οι καριέρες τους έχουν συνδεθεί όχι μια αλλά δύο φορές σε λιγότερο από μια δεκαετία. Και επειδή στη ζωή και στην Ευρωλίγκα τα πάντα μπορεί να συμβούν ισχύει το δόγμα ‘’ποτέ μην λες ποτέ’’.

Τα σημεία εκκίνησης τους δεν ήταν ιδιαίτερα κοντινά και ούτε καν συναντήθηκαν ποτέ ως παίκτες. Ο Μπαρτζώκας που είναι δύο χρόνια μεγαλύτερος έπαιξε μπάσκετ στο Μαρούσι αλλά την πολλά υποσχόμενη καριέρα του σταμάτησαν γρήγορα και απρόσμενα μερικοί τραυματισμοί. Την ίδια πάνω-κάτω εποχή ο Σφαιρόπουλος που έπαιζε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς αποφάσισε από μικρή ηλικία να ασχοληθεί με την προπονητική και μπήκε από νωρίς στη….μάχη των πάγκων. Ο Μπαρτζώκας χρειάστηκε να σαρανταρίσει για να κάνει το μεγάλο βήμα και από ασίσταντ στο Μαρούσι να αναλάβει τελικά το 2006 την Ολίμπια Λάρισας. Τότε, η κίνηση του έμοιαζε με ένα ρίσκο αφού έβαλε στην άκρη την καλά τακτοποιημένη ζωή του για να ακολουθήσει το όραμα και την πρόκληση της πρότασης που του έκανε ο παιδικός φίλος, κουμπάρος του και ιδιοκτήτης της Θεσσαλικής ομάδας Γιώργος Μαλάκος.


Την ίδια εποχή ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έκανε τον δικό του κύκλο περισσότερο ως ασίσταντ κόουτς αφού στα….βαθιά νερά έπεσε λίγο αργότερα. Η πρώτη τους εξ’ αποστάσεως (κοντινής) συνάντηση έγινε πριν από 18 και κάτι χρόνια: Την 1η Νοεμβρίου του 2003 στο ‘’παλατάκι’’ της Πυλαίας όταν ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε το Μαρούσι για την 6η αγωνιστική της Α1. Ο Σφαιρόπουλος ήταν βοηθός του Μπάνε Πρέλεβιτς που βρισκόταν στη 2η χρονιά της προπονητικής θητείας του στον ΠΑΟΚ και ο Μπαρτζώκας είχε αναλάβει πόσο τρίτου βοηθού στο επιτελείο του Παναγιώτη Γιαννάκη. Θα χρειαστεί όμως να περάσουν πέντε ακόμη χρόνια πριν οι δυο τους δώσουν το πρώτο από τα πολλά προπονητικά ‘’ενώπιως ενωπίω’’ που τους περίμεναν την επόμενη δεκαετία και….βάλε. Από μια ακόμη σύμπτωση θα βρεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωποι ως head coaches την 1η Νοεμβρίου του 2008 στη Λάρισα.

Ο Μπαρτζώκας είναι ήδη προπονητής στην Ολίμπια ενώ ο Σφαιρόπουλος έχει μόλις αναλάβει την πρώτη –ουσιαστικά- δουλειά του ως head coach στον Κολοσσό Ρόδου έχοντας ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο του σαν βοηθός τριών προπονητών (Καζλάουσκας, Γκέρσον, Γιαννάκης) στον Ολυμπιακό. Το τεφτέρι των προσωπικών τους αναμετρήσεων ξεκινάει με νίκη του Σφαιρόπουλου και του Κολοσσού: 69-76 με τον Στίβεν Σμιθ να σκοράρει 26 πόντους. Ο Σφαιρόπουλος θα ντουμπλάρει τις νίκες στον δεύτερο γύρο. Την επόμενη σεζόν ο Μπαρτζώκας βρίσκεται πια στο Μαρούσι και μάλιστα κάνει ντεμπούτο και στην Ευρωλίγκα. Θα δει την ομάδα του να κερδίζει, 3 του Γενάρη του 2010, στο Βενετόκλειο τον Κολοσσό με 79-73 με 24 πόντους και 14 ριμπάουντς του Κώστα Καϊμακόγλου αλλά τρεις μήνες αργότερα οι Ροδίτες θα περάσουν νικηφόρα από το κλειστό του Αγίου Θωμά παίρνοντας ρεβάνς. ΟΙ δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες και στον πρώτο γύρο των πλέι οφ με το Μαρούσι να σκουπίζει (2-0) τη σειρά. Το καλοκαίρι του 2010 φτάνουμε τελικά στον πρώτο συνδετικό κρίκο στις καριέρες των δυο προπονητών που δεν ήταν ο Ολυμπιακός αλλά ο Πανιώνιος!

Ο Μπαρτζώκας αναλαμβάνει τους Νεοσμυρνιώτες λέγοντας ναι στην πρόταση του τότε προέδρου της ομάδας Ηλία Λιανού. Στις 12 Δεκεμβρίου για την 8η αγωνιστική της Α1 ο Πανιώνιος θα γνωρίσει μια βαριά συντριβή στη Ρόδο (73-49) στον πιο άνισο ίσως αγώνα που βρέθηκαν αντιμέτωποι οι δύο Έλληνες προπονητές. Μάλιστα ο Κολοσσός θα κερδίσει και τον αγώνα του β΄ γύρου. Δύο χρόνια αργότερα το καλοκαίρι του 2012 γίνεται η πρώτη αλλαγή φρουράς και παράδοση προπονητικού χαρτοφυλακίου! Ο Μπαρτζώκας παίρνει τον δρόμο για το ΣΕΦ και τον Ολυμπιακό, ενώ ο Σφαιρόπουλος επιλέγεται από τον Ηλία Λιανό ως διάδοχος του! Πριν από οκτώ χρόνια (παρά δύο μέρες) στις 14 Ιανουαρίου του 2013 οι δύο τους θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό του Μπαρτζώκα να κερδίζει τον Πανιώνιο του Σφαιρόπουλου με 84-73. Οι δύο τους θα βρεθούν αντιμέτωποι για τελευταία φορά σε αγώνα εντός των συνόρων και για εγχώρια διοργάνωση στις 3 Μαΐου του 2014 με τον Ολυμπιακό να κερδίζει στο ΣΕΦ (76-66). Έξι μήνες αργότερα για δεύτερη και τελευταία φορά μέχρι σήμερα ο Σφαιρόπουλος θα ακολουθήσει το μονοπάτι του Μπαρτζώκα.

Τον Νοέμβριο του 2014 θα αναλάβει τις τύχες του Ολυμπιακού στη θέση του Μπαρτζώκα που τρεις εβδομάδες νωρίτερα έχει υποβάλλει την παραίτηση του! Από τότε οι προσωπικές τους αναμετρήσεις μεταφέρονται πια στην Ευρωλίγκα! Η πρώτη τους σχετική αναμέτρηση καταγράφεται στις 16 Νοεμβρίου του 2016 όταν ο Ολυμπιακός θα νικήσει την Μπαρτσελόνα με 59-52 στην επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα στο ΣΕΦ ως αντιπάλου! Ο Μπαρτζώκας θα ξεκινήσει ένα κύκλο εργασίας που τον φέρνει μακριά από την Ελλάδα μέχρι πέρσι που επέστρεψε στο ΣΕΦ. Ο Σφαιρόπουλος αφού κλείσει τον κύκλο του στον Ολυμπιακό θα μετακομίσει στο Τελ Αβίβ. Και ποιος ξέρει; Ίσως, στο προπονητικό τους μέλλον κρύβεται μια ή περισσότερες αλλαγές φρουράς! Αλλά όπως είπαμε αυτό είναι μια μακρινή υπόθεση. Για την ώρα και με αφετηρία τον αγώνα του πρώτου γύρου ξεκίνησαν πια να ‘’μετράνε’’ αποτελέσματα ως προπονητές του Ολυμπιακού και της Μακάμπι!

ΥΓ Όλα αυτά αριθμητικά μεταφράζονται ένα περίπου ισοσκελισμένο προπονητικό head to head. Ο Μπαρτζώκας στο Ελληνικό πρωτάθλημα έχει πλεονέκτημα με 7-5 νίκες, ενώ ο Σφαιρόπουλος έχει κερδίσει πέντε από τις επτά μεταξύ τους αναμετρήσεις στην Ευρωλίγκα και συνολικά έχει πλεονέκτημα με 12 νίκες στους προηγούμενους 21 αγώνες ανεξάρτητα διοργάνωσης.

Πηγή: Nova Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This