Επιλογή Σελίδας


Της Νίκης Μπάκουλη

Έμεναν 45” πριν το τέλος του αγώνα των Ουόριορς με τους Ράπτορς, την Κυριακή 10/1, όταν ο Φρεντ βαν Φλιτ σηκώθηκε για ένα δύσκολο σουτ, που τελικά έδωσε στην παρέα του προβάδισμα ενός πόντου (104-105). Ακολούθησαν δυο βολές του Ντέιμιον Λι, μετά το φάουλ του Κάιλ Λάουρι (106-105), το τάιμ άουτ του Τορόντο και το άστοχο -δύσκολο- σουτ του Πασκάλ Σιακάμ στην κόρνα της λήξης. Για την ακρίβεια, η μπάλα τον ‘πούλησε’. Δηλαδή, μπήκε και βγήκε.

Ο Νικ Νερς είχε δώσει δυο επιλογές στους παίκτες του. Ο Σιακάμ ήταν η δεύτερη, με τον Άντριου Ουίγκινς να είναι η επιλογή του Στιβ Κερ για να τον σταματήσει -η αποστολή του ήταν η άμυνα στην μπάλα. Κάπου εδώ θα ήθελα να θυμίσω πως ο Ουίγκινς είχε περιγραφεί πριν λίγα χρόνια ως ‘ο χειρότερος αμυντικός της λίγκας’. Στα χέρια του Κερ έγινε ‘η καλύτερη απάντηση για τους κορυφαίους σκόρερ του ΝΒΑ’. Και όπως είδες, τίμησε το μεροκάματο. Δεν συνέβη το ίδιο και με αυτούς που έπρεπε να ‘ανοίξουν’ διάδρομο για τον Σιακάμ, όπως εξήγησε ο Νερς, μετά το ματς. Ποιο όμως, ήταν το Plan A: το NBC Sports έγραψε πως αυτό αφορούσε τον ‘καλύτερο αμυντικό’ του 2017, Ντρέιμοντ Γκριν και την επικοινωνία του με τους Κεβόν Λούνεϊ και Κέλι Ουμπρ, προκειμένου να δυσκολέψουν το πού θα έδινε την μπάλα ο Κάιλ Λόουρι, στην επαναφορά -με τον Φρεντ βαν Φλιτ που ήταν έτοιμος να ‘κόψει’, να είναι ο στόχος.

Πριν 12 ώρες το Last Two Minute Report του ΝΒΑ (‘έκθεση’ για όσα έγιναν στα δύο τελευταία λεπτά αγώνα ‘που πληροί τις προϋποθέσεις’ δηλαδή που αφορά προβάδισμα έως 3 πόντων σε αυτό το διάστημα, play by play σε ό,τι αφορά αποφάσεις των διαιτητών ή ολιγωρία τους) ενημέρωσε πως το δράμα θα μπορούσε να ‘χει τελειώσει στο σουτ του βαν Φλιτ, αφού είχε κάνει διπλή ντρίμπλα. Εφόσον νίκησαν οι ‘θιγμένοι’ της υπόθεσης, το θέμα έμεινε εκεί. Όχι ότι θα άλλαζε κάτι αν είχαν χάσει, αλλά λέμε.

Ένα βράδυ μετά οι ‘Πτερόσαυροι’ είχαν παιχνίδι με τους Μπλέιζερς. Kαι έχασαν, με έναν πόντο (112-111). Ο CJ ΜακΚόλουμ έκρινε το αποτέλεσμα, με τον τρόπο που θα δεις.

Έμεναν 9.6 για τη λήξη. Ο Νερς κάλεσε (πάλι) τάιμ άουτ και ο Σιακάμ ήταν (πάλι) αυτός που πήρε το τελευταίο σουτ, για να αστοχήσει (πάλι). Eιρήσθω εν παρόδω, πάλι δεν είχε την παραμικρή βοήθεια από τους συμπαίκτες του.

Πριν σχολιάσεις την απόφαση του Νερς να επιμένει στον Σιακάμ, φαινομενικά άνευ λόγου και αιτίας, θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι την περασμένη αγωνιστική περίοδο, με το σκορ να είναι στους +/- 5 πόντους το τελευταίο δίλεπτο, ο εν λόγω είχε 13/22 σουτ. Ήταν στο Νο2 της λίστας αυτών που είχαν τουλάχιστον 20 τέτοιες προσπάθειες, με 59%. Ο πρώτος ήταν ο Νίκολα Γιόκιτς. Επιπροσθέτως, έως εκείνο το σημείο ο Σιακάμ είχε το καλύτερο βράδυ της καριέρας του (22 πόντοι, 13 ριμπάουντ, 10 ασίστ). Δηλαδή, είχε το καλύτερο πρώτο ημίχρονο, γιατί στο δεύτερο μισό τον περιόρισαν στους 4 πόντους.


Θα πρότεινα, έτσι να επικεντρώσουμε στη δεινότητα του ΜακΚόλουμ, ο οποίος είχε αποθεώσει τον Γκριν για το ρόλο του στη νίκη των ‘Πολεμιστών’ επί του Τορόντο.

Δεν είχαν περάσει 24 ώρες όταν κρίθηκε από τα χέρια του η νίκη επί του Γκόλντεν Στέιτ με τρόπο που ο ίδιος περιέγραψε ως ‘baby food’ -ο βαν Φλιτ που ήταν μπροστά του μάλλον δεν συμφωνεί. Για την ακρίβεια, είπε “όπως θα έλεγε ο αδελφός μου το σουτ που έκανα ήταν baby food. Μεγαλώνοντας, πάντα ξέρεις πού είναι το σπίτι σου. Και εγώ βγάζω το ψωμί μου από τη μέση απόσταση. Είμαι killer. Αναζητώ τρόπους για να ‘φάω’. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να με περιγράψω. Οι καρχαρίες βγαίνουν για κυνήγι, όταν πεινούν. Δεν έχουν ανησυχίες επί του πώς θα βρουν το επόμενο γεύμα τους. Δεν αγχώνονται. Έτσι ζω κι εγώ τη ζωή μου”.

Δουλεύω πάνω σε διάφορα που αφορούν το παιχνίδι του και λέω συνέχεια σε όλους πως είμαι έτοιμος για όλα” πρόσθεσε ο 29χρονος για το βράδυ που τελείωσε με 30 πόντους (10/19 σουτ -5/11 τρίποντα), 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ.  Μετά το clutch έπιασε τον Ρόμπερτ Κόβινγκτον για να του ‘τσιμπήσει’ τον εγωισμό πριν βγει στο παρκέ να ‘πιάσει’ τον Σιακάμ. “Τον έκανα να το πάρει προσωπικά”, εξήγησε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Ο Ντάμιαν Λίλαρντ πρόσθεσε 23 και ο Καρμέλο Άντονι σηκώθηκε από τον πάγκο για να δώσει 20 (είχε 13 στην τελευταία περίοδο, μπροστά στον φασαριόζικο πάγκο του Τορόντο, με τον Λίλαρντ να λέει ‘έβαλε σουτ, επικοινώνησε, πήρε ριμπάουντ. Είχε τεράστια συμβολή’), όπως οι Μπλέιζερς ‘έσβηναν’ το -17. Ο Γιουσούφ Νούρκιτς είχε αποχωρήσει από το πρώτο μισό, με φλεγμονή στον τετρακέφαλο. Ο αντικαταστάτης του, Ενές Καντέρ έκανε μια χαρά δουλειά με 14 πόντους και 6 ριμπάουντ, σε 16′.

Σε δέκα παιχνίδια ο ΜακΚόλουμ έχει 28.1 πόντους, κατά μέσο όρο και είναι ο τρίτος σκόρερ της λίγκας, μετά τους Μπράντλι Μπιλ (34.9) και Στεφ Κάρι (28.6) . Είναι ο κορυφαίος στα εύστοχα τρίποντα, με 4.9 κάθε βράδυ (και αποτελεσματικότητα της τάξεως του 44.4%). Aκολουθεί ο Κάρι και ο Πολ Τζορτζ με 4.2.

Κατά το CBS Sports φέτος ‘o ΜακΚόλουμ έχει γίνει πιο ‘θανατηφόρος’ σκόρερ, κάνοντας ένα βήμα πίσω’. Δεν είναι μόνο το ποσοστό που έχει, αλλά ο αριθμός των τριπόντων -τέσσερα περισσότερα από πέρυσι, κατά μέσο όρο που είναι ρεκόρ καριέρας. Σύμφωνα με το Cleaning the Glass, το 50% των προσπαθειών που κάνει σε κάθε ματς είναι από το τρίποντο. Πέρυσι ήταν το 36%. Πέρυσι βέβαια, έκανε πολλά περισσότερα σουτ από μέση απόσταση (εδώ να θυμίσω ότι για το ΝΒΑ αυτό είναι ‘το πιο άχρηστο σουτ’ -αφού έχει ανεβασμένο συντελεστή δυσκολίας και δίνει δυο πόντους). Φέτος ‘δίνει’ από εκεί το 16% του συνόλου και είναι τα λιγότερα της καριέρας του στο ΝΒΑ.

Το Basketball Reference ‘έφτιαξε’ μια σχετική λίστα, που δείχνει πως από την ημέρα που ο ΜακΚόλουμ έγινε starter των Μπλέιζερς (15-16) έγινε και αυτός που επιχείρησε τα τρίτα περισσότερα mid range σουτ, μετά τους ΛαΜάρκους Άλντριτζ και ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν. Έχει το τέταρτο καλύτερο ποσοστό (47.7%), έπειτα από τους Κέβιν Ντουράντ, Κρις Πολ και Κάιρι Έρβινγκ.

Στις απομονώσεις, ο ΜακΚόλουμ σκοράρει 1.19 ανά κατοχή φέτος. Πέρυσι ο αριθμός ήταν στο 0.88, με την εξήγηση του CBS να είναι η ευνόητη: “Αν παίρνεις σουτ που δίνουν έναν επιπλέον πόντο, ανεβάζεις γενικά το σύνολο”. Σημειώθηκε επίσης, πως είναι πιο αποτελεσματικός στα pick and roll (πέρυσι είχε 0.92 πόντους ανά κατοχή και φέτος 1.14, γεγονός που επίσης οφείλεται στο βήμα προς τα πίσω).

Ο σημερινός μας πρωταγωνιστής κάνει ό,τι κάνει φέτος, ενώ ακούει δεξιά και αριστερά πως το όνομα του είναι στη λίστα αυτών που εμπλέκονται στην πιθανή ανταλλαγή που θα στείλει στο Πόρτλαντ τον Τζέιμς Χάρντεν. Ο πρόεδρος του οργανισμού, Νιλ Όλσι τοποθετήθηκε για να ξεκαθαρίσει πως ο ΜακΚόλουμ είναι εκτός της όποιας συμφωνίας, με τον Τζέισον Κουίκ του Athletic να γράφει ‘πριν χρόνια όταν τον ρώτησα για τη διάλυση της περιφέρειας, ο Όλσι παρενέβη του κανόνα που είχε να μη μιλάει για συμβόλαια ή status παικτών και ρώτησε ‘γιατί να διαλύσουμε μια από τις καλύτερες περιφέρειες του ΝΒΑ;’.

Για το τέλος άφησα το tweet του αδελφού του CJ, Έρικ μετά την τελευταία εμφάνιση του ‘αίματος’ του.

Σε άλλα νέα, το ΝΒΑ ανέβαλε άλλα δυο παιχνίδια, λόγω Covid-19 (Πέλικανς-Μαβς και Σέλτικς-Μπουλς) και οι ιδιοκτήτες των οργανισμών θα συσκεφτούν για να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τη συνέχιση της λίγκας, από τη στιγμή που οι παίκτες δεν υπακούν τυφλά το πρωτόκολλο υγείας (που θέλει 10μερη αποχή όποιου έχει θετικό τεστ -και αν παρουσιάσει συμπτώματα προστίθενται άλλες δέκα μέρες), όπως και την αποχή από μπαρ, κλαμπ και γυμναστήρια -γενικά να μην πηγαίνουν όπου έχει περισσότερους από 15 ανθρώπους. Μολονότι στις τιμωρίες ανήκουν από πρόστιμα, αγωνιστικές, απώλεια αγώνων και απώλεια επιλογών σε NBA drafts, έχουν υπάρξει αρκετοί απείθαρχοι. Όπως υπήρξαν 48 θετικά τεστ, στα 546 που έγιναν το Δεκέμβρη. Από την Κυριακή είναι σε καραντίνα περισσότεροι από 24 παίκτες. Δύσκολα θα μπει νέο λουκέτο. Εύκολα θα γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This