Επιλογή Σελίδας


Της Νίκης Μπάκουλη

Δεν θα έλεγες πως ο Μαρκέλ Φολτζ γεννήθηκε με χορωδία αγγέλων πάνω από το κεφάλι του. Θα έλεγες ότι ο προορισμός του σε αυτήν τη ζωή παραπέμπει σε διαρκή αγώνα επιβίωσης, με ‘πίστες’ που καλείται να ‘περάσει’ για να ζήσει το όνειρο του. Την ίδια ώρα, οφείλει να βρίσκει το ψυχολογικό κουράγιο, προκειμένου να μην ‘φορέσει’ το κοστούμι του ‘θύματος’ (να πιστέψει πως τον κυνηγά μια συμπαντική δύναμη) και τα παρατήσει όλα. Όχι μόνο την καριέρα, αλλά και τη διάθεση για ζωή.

Αφότου τον χλεύασε και ο τελευταίος φαν του ΝΒΑ, για τη μηχανική των σουτ του, τον Οκτώβριο του 2019 αποκαλύφθηκε πως το παιδί αυτό είχε διαγνωστεί με αδυναμία να κάνει λεπτές και επιδέξιες κινήσεις, λόγω μυικής αδυναμίας στον ώμο (the yips). Οι γιατροί του είχαν πει πως δεν υπάρχει πρόχειρη η πληροφορία για το τι προκαλεί αυτήν τη διαταραχή, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ‘κατασκευαστική’ ακεραιότητα του ώμου και περιορίζει τη σωστή λειτουργία του συστήματος -ενώ προκαλεί και ενοχλήσεις. Στη δική του περίπτωση σήμαινε ότι το πρόβλημα αυτό θα επηρέαζε για πάντα το σουτ του. Οι ειδικοί τον είχαν ενημερώσει και ότι δεν υπάρχει θεραπεία.

Κάπως έτσι έγινε ξεκάθαρο το πόσο λάθος είχαν χειριστεί οι ομάδες του την περίπτωση του -μέχρι να απαιτήσει ο ατζέντης του, Ρέιμοντ Μπράδερς να τον δει ένας εξπέρ. Αποφάσισε να μάθει από το μηδέν αυτό που λέγεται ‘σωστό σουτ’. Να ξεχάσει ό,τι ήξερε έως τότε. Αυτό δεν ήταν δύσκολο. Το δύσκολο ήταν πως έπρεπε να ‘ξεχάσει’ το σώμα του (τις συνήθειες του) και κυρίως το μυαλό (τις απογοητεύσεις και τον αφόρητο σωματικό πόνο). Το καλοκαίρι του 2019 δεν πέρασε εύκολα. Αλλά είχε πάρει τις αποφάσεις του. Είδε το 41.9% που είχε στα εντός παιδιάς, να γίνεται 47.3% στην πρώτη του σεζόν στο Ορλάντο (όπου δόθηκε από τους Σίξερς με αντάλλαγμα τον Τζόναθαν Σίμονς και επιλογές σε NBA Draft). Ο κόουτς Στιβ Κλίφοντ είχε ομολογήσει πως δεν περίμενε πως θα έχει στη διάθεση του τον Φολτζ ‘αφού ο ώμος του είχε σοβαρό πρόβλημα’. Τελικά, έπαιξε σε 64 ματς.


Φέτος έκανε την καλύτερη εκκίνηση της καριέρας του (μεταξύ άλλων είχε 14 τρίποντα σε επτά ματς που ήταν ρεκόρ καριέρας) και το Δεκέμβρη το Ορλάντο του έδωσε τριετή επέκταση, για 50 εκατομμύρια δολάρια. Έδειχνε να ‘χει βρει επιτέλους την υγεία του. Ώσπου τα ξημερώματα, στο παιχνίδι των Μάτζικ με τους Καβς (105-94) έγινε αυτό.

O γιατρός Μπράιαν Σάτερερ ‘έσπασε’ σε κομμάτια τη φάση του τραυματισμού που θα αφήσει τον παίκτη εκτός όλης της σεζόν, για να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη. Αφότου ξεκίνησε το ντράιβ, στηρίχτηκε στο αριστερό πόδι (ενώ το σώμα ‘πήγε’ προς τα δεξιά). Μπορείς να δεις το γόνατο να ‘κλίνει’ προς τα μέσα και μετά τον Φολτζ να καταρρέει. Ο ειδικός εξηγεί πως ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας έπαιξε το χτύπημα που δέχθηκε από τον αμυντικό (Άιζακ Οκόρο) και διέλυσε την ισορροπία του σώματος του 22χρονου.

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη άρθρωση στο σώμα σου και αποτελείται από συνδέσμους, μηνίσκους, χόνδρο, τένοντες, επιγονατίδα, αρθρικό θύλακο και μύες. Σε κάθε βήμα του προκαλείς φορτίο που πλησιάζει στο τριπλάσιο του βάρους σου. Οι μηνίσκοι (πρόσθιος, οπίσθιος) βρίσκονται ανάμεσα στα οστά του μηρού και της κνήμης και είναι υπεύθυνοι για την σταθεροποίηση της άρθρωσης, απορροφώντας τους ‘κραδασμούς’, ενώ προστατεύουν τους χόνδρους.

Ενώ ο Φολτζ ήταν σε κίνηση (βλ. πολλαπλάσιο φορτίο) και είχε ‘ρίξει’ όλο το βάρος στο κάτω μέρος του αριστερού ποδιού (με το γόνατο να ‘χει πάρει ‘επικίνδυνη’ κλίση), μετά την επαφή το πάνω μέρος του σώματος ‘πήγε’ προς την αντίθετη κατεύθυνση (δεξιά) και η κνήμη ‘παρέδωσε’.

Ο Σάτερερ έκανε την ανάλυση πριν βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έδειξαν ρήξη πρόσθιου χιαστού, δηλαδή το χειρότερο τραυματισμό που μπορεί να πάθει επαγγελματίας αθλητής, για λόγους που έχουν αναλυθεί εκτενώς από τον Γιώργο Κακαβά, αθλητικό επιστήμονα -με εξειδίκευση στα μυοσκελετικά. Πριν πεις ‘υπάρχει η ρήξη αχίλλειου’, οι ειδικοί τονίζουν πως αυτό που κάνει πιο επικίνδυνη τη ρήξη χιαστού είναι πως υπάρχουν 99% πιθανότητες να την ξαναπάθει ο αθλητής, εφόσον δεν προσέξει στην αποθεραπεία.

Εκτός ρόστερ των Μάτζικ, με ρήξη μηνίσκου είναι και ο Τζόναθαν Άιζακ, με τον Νίκολα Βούτσεβιτς να εξηγεί πως επρόκειτο για τεράστιο ‘χτύπημα’ αυτό που έπαθε ο Φολτζ ‘κυρίως γιατί για δυο χρόνια είχε το πρόβλημα με τον ώμο και πέρυσι κατάφερε επιτέλους να παίξει, οπότε φέτος θα ήταν η μεγάλη χρονιά του. Ήταν έτοιμος και μπήκε πολύ καλά στη σεζόν. Είναι λυπηρό για αυτό το παιδί που δούλεψε τόσο για να βρει το δρόμο του’.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This