Επιλογή Σελίδας


Του Θάνου Σαρρή

Η Μπέκι ερωτεύτηκε από πολύ νωρίς το μπάσκετ και ο πατέρας με τον αδερφό της την βοήθησαν πολύ στα πρώτα της βήματα. Το ταλέντο της ήταν εμφανές. Αναδείχθηκε παίκτρια της χρονιάς στην Ντακότα, ενώ όταν αποφοίτησε από το Stevens High School, ψηφίστηκε κορυφαία αθλήτρια του έτους της. Παρότι ξεχώριζε, το ύψος και η ταχύτητά της απέτρεψαν αρκετούς recruiters από το να την επιλέξουν. Τελικά, οι Ραμς ήταν εκείνοι που κινήθηκαν για την απόκτησή της και δεν το μετάνιωσαν. Η κοντόσωμη γκαρντ έγραψε μια σειρά από ρεκόρ στο Κολοράντο και τον Νοέμβριο του 2014 μπήκε στο Hall of Fame του Πανεπιστημίου.  Μετά τους Λίμπερτι, αγωνίστηκε και στην Ευρώπη, περνώντας μεταξύ άλλων από την ιταλική Τρεντίνο, από τη ρωσική ΤΣΣΚΑ Μόσχας, καθώς και από δύο ισπανικές ομάδες, τη Ρίβα Εκόπολις και τη Ρος Κασάρες. Το 2007 φόρεσε τη φανέλα των Σαν Αντόνιο Σταρς και το 2008 συμμετείχε με την εθνική ομάδα της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Η απόφασή της να κυνηγήσει τη διπλή εθνικότητα για να εκπληρώσει το όνειρο της συμμετοχής στο κορυφαίο αθλητικό event του κόσμου, ήταν χαρακτηριστική του πάθους της. Η Χάμον συμμετείχε σε 6 All-Star games του WNBA, ενώ το 2011 αναδείχθηκε μία από τις 15 κορυφαίες αθλήτριες στην ιστορία της Λίγκας.

Μια ρήξη χιαστού τον Ιούλιο του 2013 την κράτησε αρκετό καιρό εκτός παρκέ. Ήταν το διάστημα που αφιερώθηκε στη μελέτη της τακτικής, βοηθώντας στις προπονήσεις των Σαν Αντόνιο Σπερς. Ο μεγάλος Γκρεγκ Πόποβιτς την κάλεσε για να ακούσει τις απόψεις της και τον Αύγουστο του 2014 έγινε η πρώτη γυναίκα που αποτελεί μέλος σε προπονητικό τιμ ομάδας του ΝΒΑ. Προς τιμήν της, οι Σαν Αντόνιο Σταρς απέσυραν το νούμερο 25 μετά το τέλος της καριέρες της.


Στους πάγκους

Η προπονητική καριέρα της χτιζόταν με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς το φύλο να αποτελεί εμπόδιο, χαρακτηριστικό του τρόπου αντίληψης των προπονητών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι Μιλγουόκι Μπακς την πέρασαν από συνέντευξη για τη θέση του πρώτου προπονητή, ενώ το ίδιο συνέβη και με τους Ιντιάνα Πέισερς. O Παού Γκασόλ, ένας από τους θρύλους της σύγχρονης ιστορίας του ΝΒΑ, είπε κάποτε για κείνη: «Βρίσκομαι 17 χρόνια στο ΝΒΑ, έχω κερδίσει δύο πρωταθλήματα, έχω παίξει με τους κορυφαίους παίκτες αυτής της γενιάς και έχω προπονηθεί υπό τις εντολές των πιο λαμπρών μυαλών του αθλήματος, του Φιλ Τζάκσον και του Γκρεγκ Πόποβιτς. Και σας λέω ότι η Μπέκι Χάμον μπορεί να προπονήσει ομάδα του ΝΒΑ». Ο Ισπανός σέντερ συνάντησε την προπονήτρια των καιρό που βρισκόταν στους Σπερς, από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι το 2019 και σε άρθρο του στο Players Tribune το 2018 στάθηκε στην προσωπικότητά της. Ο δρόμος που χάραξε ήταν σημαντικός, καθώς αποτέλεσε έναυσμα προκειμένου κι άλλες γυναίκες να ακολουθήσουν το όνειρό τους. Από την προηγούμενη σεζόν, 11 γυναίκες εργάζονται σε προπονητικά επιτελεία ομάδων του Μαγικού Κόσμου. Toν Ιούνιο του 2018, η Χάμον πήρε προαγωγή σε πρώτη βοηθός, καθώς ο Τζέιμς Μπορέγκο αποχώρησε για να αναλάβει πρώτος προπονητής στους Σάρλοτ Χόρνετς.

Τον Νοέμβριο του 2019 και τον Μάρτιο του 2020, η Μπέκι βρέθηκε κοντά στο να κοουτσάρει για πρώτη φορά την ομάδα των Spurs, καθώς ο Γκρεγκ Πόποβιτς απουσίαζε. Τελικά, η ομάδα «κατέβηκε» με head coach τον Τιμ Ντάνκαν, ο οποίος είχε αποσυρθεί από τα παρκέ και ήταν επίσης μέλος του προπονητικού τιμ. Η Χάμον περίμενε υπομονετικά και η ευκαιρία της ήρθε στο τέλος του 2020, ενός έτους στο οποίο, πέραν από τα δεινά που χτύπησαν όλο τον κόσμο, το ΝΒΑ βγήκε μπροστά στη μάχη κατά των διακρίσεων. Στο ματς των Σπερς με τους Λέικερς, οι διαιτητές απέβαλαν τον Πόποβιτς για λόγους διαμαρτυρίας. Τότε εκείνος στράφηκε προς τη βοηθό του. «Τους έχεις κι αυτό ήταν όλο. Έτσι είναι ο Ποπ», είπε η ίδια μετά το ματς, προσθέτοντας: «Συνεργάστηκαν όλοι, καθώς είμαστε μια ομάδα. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν πολύ καλά. Ήταν όπως πάντα, έχουν συνηθίσει να ακούν τη φωνή μου στις προπονήσεις».

Μια κίνηση με τεράστιο συμβολισμό

«Ήταν η πρώτη, όμως ξέρω σίγουρα πως δεν θα ήταν η τελευταία», έγραψε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, αντανακλώντας τη σημασία του επιτεύγματος της. «Είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη Λίγκα, για την Μπέκι και για όλες τις γυναίκες. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο πριν από πέντε χρόνια», τόνισε από την πλευρά του ο Στιβ Κερ, προπονητής του Γκόλντεν Στέιτ. «Είναι μια από εμάς, όταν μιλάει, είμαστε όλοι αυτιά», τόνισε ο ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν, γκαρντ των «Σπιρουνιών». «Το ΝΒΑ δεν διαχωρίζει φύλα και χρώματα. Είμαι υπερήφανος που είμαι μέρος του. Αν γνωρίζεις το παιχνίδι, τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία», τόνισε από την πλευρά του Μάικλ Μαλόουν των Ντένβερ Νάγκετς, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο την εξέλιξη του κορυφαίο πρωταθλήματος μπάσκετ του κόσμου. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς, δεν θα μπορούσε να μην πάρει θέση: «Είναι υπέροχο να την ακούς να φωνάζει εντολές και συστήματα. Είναι πολύ παθιασμένη για το παιχνίδι, οπότε συγχαρητήρια σε αυτή και στη Λίγκα».

Ο τρόπος που ο κόσμος του ΝΒΑ αγκάλιασε το κίνημα “Black Lives Matter”, οι μπασκετμπολίστες που βγήκαν στον δρόμο με τους διαδηλωτές, οι πύρινες δηλώσεις τους και η απόφαση να ρισκάρουν ακόμα και το αθλητικό κομμάτι, επιλέγοντας να μποϊκοτάρουν αγώνα το καλοκαίρι, καθώς και η στάση αρκετών πρωταγωνιστών του πριν τις αμερικανικές εκλογές, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως οι NBAers έχουν φωνή και έξω από το γήπεδο. Η εμπιστοσύνη στη Μπέκι Χάμον και η ανέλιξή της μέχρι τη θέση του head coach, έστω και για ένα ματς, αποκτά τεράστιο συμβολισμό, παρότι, φυσιολογικά, για τον Γρεγκ Πόποβιτς δεν θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση. «Για μένα δεν αποτελεί έκπληξη. Για άλλους, σημαίνει πολλά. Διαθέτει τεράστια ικανότητα και μπορεί πολύ εύκολα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ενός head coach στο ΝΒΑ. Υπάρχουν γυναίκες σε κάθε άλλο σημαντικό τομέα του κόσμου, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση, για την επιστήμη, την τεχνολογία. Οι γυναίκες κάνουν τις ίδιες δουλειές στο ίδιο επίπεδο ή καλύτερα από τους άντρες. Δεν υπάρχουν κανένας λόγος για να μην προπονήσουν στο ΝΒΑ η Μπέκι και άλλες γυναίκες».

Από την Κάθριν Σβίτσερ στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1967, την Μπίλι Τζιν Κινγκ στο τένις και την Χασίμπα Μπουλμέρκα, μαχήτρια για τα δικαιώματα των γυναικών και των αθλητών γενικότερα στις αραβικές χώρες, έχουν περάσει πολλά χρόνια όμως ο σεξισμός και οι προκαταλήψεις συνεχίζουν να υπάρχουν σε αρκετά επαγγελματικά αθλήματα. Η Μπέκι Χάμον έριξε ένα ακόμα εμπόδιο και έδειξε το δρόμο σε χιλιάδες κορίτσια, καθώς και σε πολλά ακόμα αθλήματα που συνεχίζουν να θεωρούνται αντρική υπόθεση: Στον αθλητισμό το φύλο- όπως και το χρώμα- δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο…

Πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας

Pin It on Pinterest

Shares
Share This