Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Είχαμε Ιούνιο όταν επανήλθε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να γίνει ο πιο ακριβός αγώνας, στην ιστορία της πυγμαχίας που δεν αφορά τον Φλόιντ Μέιγουεδερ. Η ‘Battle of Britain’, όπως ονομάζεται αφορά τους δυο κορυφαίους, εν ενεργεία, μποξέρ της heavyweight. Δηλαδή, τον Τάισον Φιούρι και τον Άντονι Τζόσουα.

Από τότε μέχρι τώρα, ο Τζόσουα έδωσε έναν αγώνα, με τον Κούμπρατ Πούλεφ, στις 12 του Δεκέμβρη και τον έβγαλε νοκ άουτ. Εκείνο το βράδυ, σε ερώτηση για την ενδεχόμενη συνάντηση του με τον Φιούρι, ο νικητής δεν είχε προκαλέσει. Είχε πει πως ‘αν είναι αυτός που θα βρεθεί απέναντι μου το 2021, ας είναι’. Το ‘αν’ είχε να κάνει με τα διαδικαστικά των τεσσάρων διαφορετικών φορέων του σπορ, βάσει των οποίων ο επόμενος αντίπαλος του ‘Gipsy King’ πρέπει να είναι ο Αλικσάντρ Ούσουκ (Νο1 στην WBO). Για να τον παρακάμψει ο Τζόσουα πρέπει να παραδώσει τον τίτλο του. Δήλωσε διατεθειμένος να το κάνει “μολονότι δεν θέλω, γιατί είναι ο μόνος τρόπος που ‘χω να γίνω ο απόλυτος κυρίαρχος της κατηγορίας. Αν όμως, αυτό είναι το πρόβλημα και ο κόσμος θέλει πραγματικά να με δει να μάχομαι με τον Φιούρι, δεν με νοιάζει η ζώνη. Θα την παραδώσω“.

Στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο Τζόσουα, στην Guardian άλλαξε ‘τροπάριο’. Με το ‘unification bout’ όπως λέγεται ο αγώνας που κρίνει όλες τις ζώνες να φαίνεται προ των πυλών, ο 31χρονος κάτοχος των τίτλων στα WBA, IBF και WBO δήλωσε πως ‘θέλω να ξεριζώσω το κεφάλι από τους ώμους του Φιούρι, όταν γίνει ο αγώνας μας’. Ναι, αυτός που του λείπει (WBC) ανήκει στον άλλον.

“Ο Τάισον ξέρει το uppercut μου, από όταν ήμουν 20. Ξέρει τι τον περιμένει. Το μόνο που θέλω από αυτόν είναι το Rolex που έχει, γιατί πριν ένα spar μας, μου είχε πει πως ‘αν με δείρεις ή με βγάλεις νοκ άουτ μπορείς να το έχεις’. Τα είχα πάει καλά. Τότε δεν ήξερα πάρα πολλά. Είχα ως οδηγό το πάθος. Τώρα έχω πυγμαχικό ΙQ που το ταιριάζω με το πάθος μου’.

Το BBC έφερε στο προσκήνιο συνέντευξη του Τζόσουα μετά εκείνου του spar, το Δεκέμβρη του 2008, όταν ο Φιούρι ήταν πριν το επαγγελματικό του ντεμπούτο και είχε πει για τον μικρό “είναι εξαιρετικός. Μου έδωσε ένα ‘βαρύ’ uppercut και αν είχα ελαφρώς αδύναμο σαγόνι, θα ήμουν νοκ άουτ για κανα μήνα. Πιστεύω πως ανήκω στους καλύτερους της κατηγορίας στον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, ο Τζόσουα με έδερνε για τρεις γύρους. Κάποια στιγμή σκέφτηκα πως θα με σκοτώσει“. Εκείνος επανέλαβε πως ήταν απλά θέμα πάθους ή για την ακρίβεια ‘πείνας’, διαβεβαιώνοντας ότι “τώρα είμαι πιο ‘πεινασμένος’. Τότε μου πρόσφερε το Rolex. Τώρα παίζονται πολλά περισσότερα πράγματα και θέλω να του ξεριζώσω το κεφάλι. Είμαι βέβαιος πως θα νικήσω”.

Πότε με το καλό να περιμένουμε τον αγώνα; “Μπορώ να υποσχεθώ ότι γίνονται συζητήσεις. Αλλά έως ότου σας πω εγώ πως θα γίνει, μην πιστεύεται τίποτα. Aν βρεθούμε στο ίδιο ρινγκ, που θα βρεθούμε, θα είναι ένας από τα μεγαλύτερα αθλητικά events της χώρας, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κάνουμε τους ανθρώπους που είναι στην εξουσία, να βάλουν χρήματα στην πυγμαχία. Και εγώ και ο Τάισον ξεκινήσαμε από το μηδέν, χωρίς να έχουμε τίποτα και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει αν τα παιδιά που ασχολούνται με το σπορ έχουν μια κάποια ενίσχυση“.

Να σου πω όμως, τι είχε να σχολιάσει για όλα αυτά ο Φιούρι. Σε media τίποτα. Σε Instagram live τα πάντα. Σε ένα από τα τελευταία post στο Twitter εμφανίστηκε να προπονείται μέσα στο μαύρο σκοτάδι και να ‘κοουτάρει’ τον Batman. Εξήγησε δε, πως ‘προπονούμαι μόνος, γιατί εκεί που θα παλεύω για τη ζωή μου δεν θα είναι κάποιος να με βοηθήσει. Προπονούμαι στο σκοτάδι, γιατί γεννήθηκα στο σκοτάδι’.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This