Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Η πυγμαχία δεν είχε πολλά να ‘δώσει’ μέσα στο 2020, για τον προφανή λόγο. Για αυτό και έγιναν τα πάντα, ώστε να ‘κλείσει’ σωστά η χρονιά. Δηλαδή, με τις επιστροφές των καλύτερων της κατηγορίας middleweight στα ρινγκ. Παρεμπιπτόντως, προέκυψε και μια δέσμευση για φονικό, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Θα σου εξηγήσω τι εννοώ.

Στις 8 του περασμένου Νοέμβρη, ημέρα Τρίτη ο Κανέλο Άλβαρεζ κατέθεσε μήνυση εναντίον της εταιρίας που τον εκπροσωπεί και του ‘κλείνει’ αγώνες (Golden Boy Promotions) και αυτής που συνεργάζεται για τις μεταδόσεις των ‘μαχών’ του, DAZN, για παραβίαση όρων του συμβολαίου τους.

Ιδρυτής και CEO της Golden Bay Promotions ήταν ο Όσκαρ ντε λα Χόγια, κατακτητής 11 παγκοσμίων τίτλων σε έξι διαφορετικές κατηγορίες, μεταξύ του 1992 και του 2008 και χρυσός Ολυμπιονίκης το 1992, με παρατσούκλι το ‘Golden Boy of boxing’. Θέλω να σου πω ότι ο γεννημένος στην Αμερική, από Μεξικανούς γονείς δεν δυσκολεύτηκε να βρει όνομα για την εταιρία του, όταν αποφάσισε να τη συστήσει το 2002.

Ο Άλβαρεζ ζητούσε 280.000.000 δολάρια, ως αποζημίωση για ‘ζημιές’, καθώς αυτό το ποσό είχε υπολογίσει πως θα έχει πάρει, βάσει του συμβολαίου έως εκείνη τη χρονική στιγμή -χωρίς να είναι αυτή και η πραγματικότητα. Τι είχε συμβεί; Δυο χρόνια νωρίτερα, όσοι διάβασες είχαν υπογράψει το πιο πλουσιοπάροχο deal στην ιστορία της πυγμαχίας.

Περιλάμβανε την αποκλειστική μετάδοση 11 αγώνων του 30χρονου (σήμερα) Μεξικανού, από το 2019 έως το 2023, για την τιμή των 365.000.000 δολαρίων. Τα 35 εκατομμύρια θα ‘πήγαιναν’ στον αθλητή.

Έκτοτε τσακώθηκαν μεταξύ τους για όλους τους πιθανούς λόγους. Ο βασικός ήταν ποιους θα έβρισκε στο ρινγκ ο Santos Saúl Álvarez Barragán (αυτό είναι το πλήρες όνομα του), πρωταθλητής και των τεσσάρων divisions στην κατηγορία middleweight, αλλά και οι αμοιβές του. Στο συμβόλαιο αναφερόταν πως ο πυγμάχος θα είχε λόγο στο ποιον θα αντιμετώπιζε. Eνώ ο πυγμάχος είχε ως ζητούμενο τους αγώνες που θα του έδιναν τη δυνατότητα να κρατήσει τους τίτλους του, η εταιρία του ‘έκλεινε’ αυτούς που θα ‘έδιναν’ τα περισσότερα λεφτά -με συνέπεια να χάσει ένα στέμμα. Όσο διαρκούσαν οι προστριβές, δεν γίνονταν αγώνες. Όσο αυξάνονταν ο Αλβάρεζ έπαψε να εμπιστεύεται την εταιρία του ακόμα και για τη μετάφραση όσων έλεγε στα ισπανικά, στις συνεντεύξεις Τύπου και εμφανιζόταν παντού με δική του μεταφράστρια.

Παρεμπιπτόντως, το συμβόλαιο είχε υπογραφεί μετά τη νίκη του Άλβαρεζ επί του Γκενάδι Γκολόβκιν (15/9 του 2018, με τα pay per views να ‘δίνουν’ 1.1 εκατομμύρια δολάρια και τα συνολικά έσοδα να φτάνουν στα 24 εκατομμύρια δολάρια). Ήταν ο τελευταίος που είχε μεταδοθεί στο ΗΒΟ πλήρωνε έως τότε τον πρωταθλητή. Η επικράτηση του επί του Ρόκι Φίλντινγκ, το Δεκέμβριο του ίδιου έτους ήταν η πρεμιέρα του στο DAZN. Η δεύτερη ‘προβολή’ ήταν η συνάντηση του με τον Ντάνιελ Τζέικομπς, ο οποίος του είχε πάρει έναν από τους τίτλους του, το Μάιο του 2019. Ο Άλβαρεζ ήταν ο νικητής του ‘μεγαλύτερου αγώνα της χρονιάς’. Κατόπιν αυτού, εντάθηκαν οι τσακωμοί που είχαν ήδη αρχίσει. Αφορμή στάθηκε η πρόταση του DANZ να παίξει για τρίτη σερί χρονιά, ανήμερα της ημέρας ανεξαρτησίας του Μεξικού με τον Σεργκέι Γκολόβκιν. Δεν ήταν κάτι που τον ενδιέφερε. Προτιμούσε τον Κοβάλεφ “γιατί είναι ο καλύτερος της κατηγορίας του και εκ των καλύτερων του σπορ”.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ο Άλβαρεζ πήρε αυτό που ήθελε, δηλαδή τη συνάντηση με τον Κοβάλεφ (παγκόσμιο πρωταθλητή της κατηγορίας light heavyweight), που έγινε ένα μήνα μετά. Όπως γράφει το ESPN στη συνέντευξη Τύπου το μεγαλύτερο αστέρι της παγκόσμιας πυγμαχίας φάνηκε να ‘χει μεγαλύτερη ένταση μεταξύ του promoter του, από ό,τι είχε για τον αντίπαλο. Θυμίζω πως το αφεντικό του ήταν ο Όσκαρ ντε λα Χόγια, με τον οποίον δούλευε από το 2010. Τον κατηγορούσε πως του ‘έκλεινε’ αγώνες, χωρίς να τον ρωτήσει.

Στο ρινγκ ο Μεξικανός ‘έβγαλε’ νοκ άουτ τον Ρώσο και έγινε ο τέταρτος της ιστορίας που είχε κατακτήσει παγκόσμιο τίτλο στην middleweight και light heavyweight, μετά τον Sugar Ray Λέοναρντ, τον Τόμας Χιρνς και τον Μάικ ΜακΚάλουμ. Ήταν η τελευταία εμφάνιση του καλύτερου, που προχώρησε σε μήνυση και ζητά τα λεφτά του ή/και την ελευθερία του από την Golden Boy Promotions και το DANZ.

Τoν περασμένο Σεπτέμβριο (του 2020) το World Boxing Council (ένας εκ των τεσσάρων μεγάλων οργανισμών της επαγγελματικής πυγμαχίας) κάλεσε τον Άλβαρεζ να υπερασπιστεί τον τίτλο του (super middleweight), εναντίον του Άβνι Γιλντιρίμ. Ένα μήνα μετά δεν υπήρχε η παραμικρή ενημέρωση έστω για το ότι είχαν αρχίσει οι συζητήσεις για το πότε και το πού, αφού ο Μεξικανός είχε πάει ήδη τους συνεργάτες του στα δικαστήρια -και εκείνοι προφανώς δεν ασχολούνταν με το πώς θα βγάλει λεφτά. Ώσπου κατάλαβαν πως κατ’ αυτόν τον τρόπο βγαίνουν όλοι χαμένοι και τελικά, βγήκε στην άκρη η Golden Boy Promotions.

Έτσι ανακοινώθηκε πως στις 19 του Δεκέμβρη, ο ‘καλύτερος’ θα επιστρέψει στο ρινγκ για να τεθεί αντιμέτωπος του Κέιλουμ Σμιθ, με τη ζώνη της super middleweight να είναι στη μέση. Ο αγώνας θα γίνει στο Σαν Αντόνιο. Είναι ο πρώτος του Μεξικανού σε ένα χρόνο και ένα μήνα. Ο 30χρονος Βρετανός είναι αήττητος σε 27 αγώνες. Τους 19 τους κέρδισε με νοκ άουτ. Θεωρείται ο καλύτερος μαχητής της χώρας του. Μόλις πρόσφατα ‘ανοίχτηκε’ και στον υπόλοιπο κόσμο, οπότε ο αγώνας με τον Άλβαρεζ θα δείξει πολλά, για το ποιος πραγματικά είναι.

Πάμε τώρα, στον 38χρονο Γκολόβκιν, πρωταθλητή της middleweight, ο οποίος είχε υπογράψει με την DAZN το Μάρτιο του 2019 (για τρία χρόνια και έξι αγώνες) και επίσης τα έχει μαζεμένα στον Όσκαρ ντε λα Χόγια. Ο Κοζάκος έχει αγώνα στη Φλόριντα -τον πρώτο μετά 14 μήνες-, εναντίον του Πολωνού Καμίλ Ζεμερέτα. Σε αυτήν τη συνέντευξη Τύπου οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν ένα σχόλιο, για μια δήλωση του λα Χόγια. Συγκεκριμένα για το ‘ο Γκολόβκιν θα είναι εύκολος αντίπαλος, όταν επιστρέψω στο ρινγκ’. Mε δηλώσεις του DAZN o 47χρονος ανακοίνωσε πως κατά 90% θα κάνει το comeback στις αρχές του 2021, έπειτα από 12 χρόνια απουσίας -από τη νίκη του επί του Μάνι Πακιάο το 2008 Και θα το κάνει γιατί όπως είπε, πιστεύει πως μπορεί να κυριαρχήσει και πάλι. Το 10% που λείπει από την απόφαση του αφορούσε τον Μάικ Τάισον και τη δική του επιστροφή επιστροφή, μετά 15 χρόνια αποχής, εναντίον του Ρόι Τζόουνς, στο Staples Center.

Το σώμα του Τάισον ήταν μια χαρά σε αυτό που στην ουσία ήταν αγώνας επίδειξης (κάθε γύρος διήρκεσε 8 λεπτά) και έληξε με ισοπαλία. Πήρε που λες, αέρα ο λα Χόγια και είπε ‘θα γυρίσω και εγώ’. Στην πρώτη εμφάνιση του, ενώπιον των ΜΜΕ, ο Γκολόβκιν είπε πως τον βολεύει να παίξει με τον λα Χόγια, αντί του Αλβάρεζ γιατί θα ‘βγάλει’ περισσότερα λεφτά. “Ξέρετε πόσο βρώμικο στόμα έχει. Ό,τι με αφορά είναι για εκείνον εφιάλτης. Μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Επιτρέψτε μου να το θέσω ως εξής: αν έχω την ευκαιρία να σκοτώσω κάποιον στο ρινγκ, χωρίς να πάω στη φυλακή, ενδεχομένως να την εκμεταλλευτώ”. Στους μήνες που δεν είχε δουλειά, μεταξύ των πολλών άλλων που έκανε ήταν να διδάξει πυγμαχία στον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Παρεμπιπτόντως, το tweet το έκανε ο promoter του Γκολόβκιν, που είναι και ο νέος promoter του Άλβαρεζ. Και το στιγμιότυπο ανήκει σε ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει το DAZN, με τίτλο ‘Παράλληλοι δρόμοι’ και πρωταγωνιστές τους κυρίους που είδες.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This