Επιλογή Σελίδας


Ο Σωτήρης Βετάκης γράφει για την… αυτοεξόντωση του μπάσκετ που συντελείται από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και αποκαλύπτει τους λόγους που το άθλημα θα παραμείνει «κλειδωμένο» όσες ΚΥΑ -σαν κι αυτή που επέτρεψε στη  SuperLeague 2 και τη  Volleyleague να αρχίσουν προπονήσεις- κι αν εκδοθούν.

Είναι δε τέτοια η σωρεία των λαθών, η έλλειψη προγραμματισμού και η κακοδιαχείριση που τείνει κανείς να πιστέψει πως είτε όσα συνέβησαν στο ένδοξο παρελθόν ήταν συμπτωματικά, είτε οι συνεργάτες που καιρού εις καιρόν έφυγαν από την ΕΟΚ ή από τη ζωή είχαν πραγματικά καταλυτική παρουσία αλλά η βαριά σκιά του αιώνιου προέδρου δεν άφησε ποτέ να εμφανιστεί στο προσκήνιο.

Η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χθες επιτρέπει την επιστροφή των ομάδων της Super League  2 και της Volley League στη δράση. Η νέα «Κοινή Υπουργική Απόφαση»… ξεκλειδώνει τα λουκέτα στα κλειστά γήπεδα και επαναφέρει τους αθλητές στον εργασιακό χώρο τους. Στο φυσικό τους χώρο. Αρχικά για προπονήσεις, αλλά είναι φανερό πως μπαίνουν σε τροχιά ολοκληρωτικής επιστροφής. 

Σκαλίζοντας το θέμα προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία, με κορυφαίο την σοκαριστική ανυπαρξία/αδιαφορία/ανευθυνότητα (έναντι του αθλήματος) της Ομοσπονδίας μπάσκετ. Από την ΓΓΑ και το Υφυπουργείο Αθλητισμού προκύπτει πρόθεση να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό τα γήπεδα και σε άλλα αθλήματα, όπως και σε άλλες κατηγορίες ποδοσφαίρου και βόλεϊ. 


Και εδώ είναι το μείζον ζήτημα για το μπάσκετ που πέρα από την Basket League οδηγείται σε εξόντωση! Σε ΑΥΤΟΕΞΟΝΤΩΣΗ!

Διότι όσες κατηγορίες κι αν ανοίξουν σε μια νέα ΚΥΑ, ότι αθλήματα κι αν αποφασιστεί να επανεκκινήσουν το μπάσκετ δεν θα είναι μέσα σε αυτά. Η Α2 ανδρών θα παραμείνει κλειδωμένη. Το ίδιο και η Α1 γυναικών, από τις ομάδες της οποίας οι ξένες παίκτριες αποχώρησαν από την Ελλάδα. 

Ο λόγος όσο απλός, αλλά τόσο σοκαριστικός! 

Για να ανοίξουν τα «λουκέτα» στον αθλητισμό είναι προαπαιτούμενο η οικεία ομοσπονδία ή Λίγκα να καταρτίσει και να καταθέσει στην ΓΓΑ το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα ακολουθείται από τις ομάδες. Διότι δεν είναι μόνο τα τεστ για κορονοϊό που πρέπει να γίνονται. Χρειάζονται κανόνες και πλάνο για μια σύνθετη διαδικασία που είναι απαραίτητο να τηρείται. Το Υγειονομικό πρωτόκολλο περιγράφει ποιοι, πότε, πως υποβάλλονται σε τεστ, πως ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ, τι διαδικασία ακολουθείται αν βρεθεί κρούσμα, την καραντίνα και πολλά ακόμη. Τα προτείνει η Υγειονομική Επιτροπή κάθε ομοσπονδίας ή Λίγκας και η ΓΓΑ τα εγκρίνει ή ζητά διορθώσεις/προσθήκες.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης είναι η μοναδική που δεν έχει στείλει Υγειονομικό πρωτόκολλο και σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν από την ΓΓΑ είναι και η μοναδική με παντελή επικοινωνία. Σαν να έχει βάλει κι εκείνη «λουκέτο». Αν και κατ’ ουσίαν αυτό περιέγραφε στη μία και μοναδική επιστολή της προς το Υφυπουργείο και την ΓΓΑ όταν τον Μάρτιο αποφάσισε να βάλει τέλος σε όλα τα πρωταθλήματα. Έκτοτε αγνοείται! 

Και εδώ υπάρχει μια ακόμα πιο συγκλονιστική απόδειξη ότι η ΕΟΚ δεν λειτουργεί ούτε στο ελάχιστο.

Το καλοκαίρι διεξήχθησαν οι τελικές φάσεις των εθνικών πρωταθλημάτων στις μικρές ηλικίες. Εφηβικό, παιδικό, νεάνιδες, κορασίδες. Για να γίνουν τα τουρνουά, που ήταν σημαντικό για το μέλλον των παιδιών λόγω της μοριοδότησης στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, έπρεπε να υπάρξει υγειονομικό πρωτόκολλο. 

Μπροστά στον κίνδυνο να ματαιωθούν οι αγώνες και τα παιδιά να μην μοριοδοτηθούν καταρτίστηκε πρωτόκολλο από την ΓΓΑ. Έβαλε τους κανόνες και τους όρους η Υγειονομική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και έστειλε πρωτόκολλο στην ΕΟΚ που απλώς το αποδέχτηκε. 

Από τότε δεν παρουσίασε -όπως απαιτείται- κάποιο άλλο, νέο, πρωτόκολλο, ούτε επικαιροποιημένο εκείνο που της έστειλε η ΓΓΑ. 

Ίσως ο Γιώργος Βασιλακόπουλος όταν το τελευταίο διάστημα δήλωνε πως «ακολουθούμε τους νόμους και θα κάνουμε ότι μας πει η Πολιτεία» μάλλον εννοούσε ότι περιμένει από την Πολιτεία να διοικήσει την Ομοσπονδία και το άθλημα. Να υποκαταστήσει την Υγειονομική Επιτροπή, αν υπάρχει τέτοια στην ΕΟΚ, να φτιάξει υγειονομική πρωτόκολλα και γιατί όχι να αποφασίσει πότε θα αρχίσει η Α2, η Α1 γυναικών και οι υπόλοιπες εθνικές κατηγορίες.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This