Επιλογή Σελίδας



«Ήλθα, αγωνίστηκα, νίκησα». Η μικρή παράφραση του πιο διάσημου αποφθέγματος του Ιούλιου Καίσαρα αποτυπώνει πλήρως την αθλητική ζωή του Λευτέρη Πετρούνια για 2,5 και πλέον χρόνια όταν πήρε σερί 9 χρυσά μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Η μόνη του ήττα (άνευ σημασίας) ήταν στο test event των Ολυμπιακών αγώνων του Ρίο.

Αν κάτι χαρακτηρίζει τον Λευτέρη Πετρούνια είναι αυτή η ασύγκριτη σταθερότητα που σπάνια βρίσκεις σε αθλητή. Γεννημένος στην Αθήνα στις 30 Νοεμβρίου 1990 ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως παιδί ιδιαίτερα ζωηρό και υπερκινητικό. Ξεκίνησε την ενόργανη σε ηλικία 5 ετών αλλά σταμάτησε το 2005 κάνοντας την επανάστασή του.

Ασχολήθηκε κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων με το παρκούρ αλλά επέστρεψε στη μεγάλη του αγάπη το 2008 για να γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στους κρίκους. Από το 2010 και μετά ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι των διακρίσεων που κατέστησαν τον Λευτέρη Πετρούνια έναν από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες αθλητές αλλά και γυμναστές όλων των εποχών.

Τον Σεπτεμβρίου του 2010 κατέλαβε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής στη Γάνδη. Δύο μήνες αργότερα, κατέλαβε την έκτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γλασκώβη. Την επόμενη χρονιά χρονιά τερμάτισε δεύτερος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής στο Κότμπους και τρίτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις 9 Απριλίου. 

Με πρώτη θέση έκλεισε και το 2012, με τον Λευτέρη Πετρούνια να κερδίζει στο Challenge Cup στην Οστράβα στις 21 Νοεμβρίου. Νωρίτερα, είχε κερδίσει πρώτες θέσεις σε Παγκόσμια Κύπελλα και Challenge Cups όλη τη χρονιά.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις 27 Μαΐου κατέλαβε την πέμπτη θέση. Ο Πετρούνιας αναδείχθηκε πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη της FIG στους κρίκους.

Ο Πετρούνιας κατέλαβε την πέμπτη θέση στο ευρωπαϊκό του 2013 ενώ κατέκτησε διαδοχικές πρωτιές στα παγκόσμια κύπελλα και τα Τσάλεντζ Καπ σε Λα Ρος, Γάνδη, Λιουμπλιάνα και Όσιγιεκ. Οι επιτυχίες αυτές του έδωσαν γα δεύτερη σερί χρονιά την πρωτιά στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη της FIG.

Το 2014 ο Πετρούνιας κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Τσάλεντζ Καπ του Κότμπους και την τρίτη στην αντίστοιχη διοργάνωση του Όσιγιεκ. Την ίδια χρονιά αναδείχτηκε μεσογειονίκης. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σόφιας κατέλαβε την πέμπτη θέση και την έκτη στο παγκόσμιο της πόλης Νανίνγκ στην Κίνα.

Στις αρχές του 2015, και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, η αρμόδια επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας έδωσε το όνομα του Λευτέρη Πετρούνια σε μία άσκηση στους κρίκους. Η άσκηση αυτή αξιολογήθηκε με βαθμό δυσκολίας Ε, δηλαδή 0,50 βαθμούς. Ο Λευτέρης Πετρούνιας εκτέλεσε τη συγκεκριμένη άσκηση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Σόφια της Βουλγαρίας.

Τότε ξεκίνησε και το εντυπωσιακό αήττητο σερί του Πετρούνια που τον έβαλαν στο πάνθεον του ελληνικού αθλητισμού αλλά και του αγωνίσματος των κρίκων. Ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του Μονπελιέ το 2015, της Βέρνης το 2016, του Κλουζ το 2017 και της Γλασκώβης το 2018.

Ο Πετρουνιάς είχε διαδοχικές πρωτιές και στα παγκόσμια κύπελλα και Γκραν Πρι. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 στο Γκραν Πρι του Σομπατέλι έκανε μία άψογη εμφάνιση και κατέλαβε την πρώτη θέση με 16.200 βαθμούς, την κορυφαία μέχρι σήμερα επίδοση της καριέρας του.

Το χρυσό στο Ρίο

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη ζωή κάθε αθλητή αποτελούν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Ο Λευτέρης Πετρούνιας προκρίθηκε στη μεγάλη γιορτή του με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γλασκώβης.

Ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη, έχοντας κερδίσει και την προσοχή του ελληνικού κοινού μπήκε στον αγώνα ως ένα εκ των φαβορί της διοργάνωσης. Μεγάλος του αντίπαλος ήταν ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου Αρτούρ Ζανέτι που αγωνιζόταν μάλιστα εντός έδρας έχοντας την υποστήριξη των φιλάθλων.

Ο Πετρούνιας έδειξε από τον προκριματικό αγώνα ακόμη ότι ήρθε με μόνο στόχο το χρυσό μετάλλιο. Πέρασε ως πρώτος ανάμεσα στους συναθλητές του και λίγα 24ωρα αργότερα κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του. Ο 26χρονος τότε αθλητής έκανε μία αλάνθαστη εμφάνιση και με 16.100 βαθμούς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του φαβορί.

Παγκόσμιος πρωταθλητής με… έναν ώμο

Από το 2018 και μετά ο Πετρούνιας είχε να αντιμετωπίσει έναν επιπλέον αντίπαλο. Το πρόβλημα που είχε στον ώμο χρειαζόταν χειρουργείο προκειμένου να ξεπεραστεί. Ο Πετρούνιας είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα παγκόσμια πρωταθλήματα του 2015 στην Γλασκώβη και του 2017 στο Μόντρεαλ.

Πηγαίνοντας στο παγκόσμιο της Ντόχα το 2018 ο Πετρούνιας είχε κανονίσει αμέσως μετά το χειρουργείο του. Όντας τραυματισμένος στον ώμο (πράγμα που θα μπορούσε να του στοιχίσει αγωνιστικά) έκανε και πάλι υπερήφανη την Ελλάδα κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο παρά τους αφόρητους πόνους.

Χάρη στον τρίτο συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο του, ο Λευτέρης Πετρούνιας μπήκε στο «τοπ 3» με τους κορυφαίους σπεσιαλίστες των κρίκων στην 115χρονη ιστορία του θεσμού, αφού μόνο ο Ιταλός Γιούρι Κέκι με πέντε νίκες (1993, 1994, 1995, 1996, 1997) και ο Κινέζος Τσεν Γιμπίνγκ με τέσσερις (2006, 2007, 2010, 2011) έχουν πανηγυρίσει περισσότερα χρυσά μετάλλια στο συγκεκριμένο αγώνισμα.

Παράλληλα, έγινε ο πρώτος αθλητής που κατάκτησε μέσα στον 21ο αιώνα τρεις διαδοχικούς τίτλους σε παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης ανδρών, ανεξαρτήτως οργάνου. Κανείς άλλος σπεσιαλίστας δεν έχει φτάσει σ’ ένα ανάλογο «3 στα 3» μέσα στην τελευταία εικοσαετία, στοιχείο που μετέτρεψε τον Πετρούνια σε μοναδικό φαινόμενο της σύγχρονης παγκόσμιας γυμναστικής…

Επανεμφάνιση 11 μήνες μετά

Μετά το χειρουργείο ξεκίνησε ένας Γολγοθάς για την αγωνιστική επιστροφή. Ο Πετρούνιας επέστρεψε σε αγώνες 11 μήνες μετά την εγχείρηση που έκανε στον ώμο του.

Το παγκόσμιο της Στουτγκάρδης του 2019 ήταν ο μεγάλος στόχος. Μία θέση στο βάθρο έδινε και το απευθείας εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Ο Πετρούνιας χωρίς να έχει αγωνιστεί καθόλου κατέλαβε την 4η θέση χάνοντας μετά από τρία σχεδόν χρόνια και 9 σερί χρυσά μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις.

Η απώλεια του Ολυμπιακού εισιτηρίου δεν πτόησε τον Λευτέρη Πετρούνια που έχει ως στόχο την πρόκριση μέσω των παγκοσμίων κυπέλλων που απέμεναν. Η πανδημία του κορωνοϊού φρέναραν όλες τις διεθνείς διοργανώσεις αλλά ο Πετρούνιας πρόλαβε να κατακτήσει την πρώτη θέση στην Μελβούρνη και στο Μπακού, γεγονός που τον φέρνει όλο και πιο κοντά στον στόχο του.

Το 2019 ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά για τον Λευτέρη Πετρούνια καθώς γεννήθηκε η πρώτη του κόρη Σοφία. Ο Ολυμπιονίκης είναι ζευγάρι με την Βασιλική Μιλλούση και ανακοίνωσε ότι περιμένει το δεύτερο παιδί σε λίγους μήνες.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This