Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

Αν υπάρχει ένα γήπεδο με το οποίο έχει ταυτιστεί στην καριέρα του ο Ζοσέ Μουρίνιο, αυτό δεν είναι άλλο από το Στάμφορντ Μπριτζ. Εκεί, έχει πανηγυρίσει τρεις φορές την Premier League, έχει ζήσει μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές και έκανε την Τσέλσι πρωταγωνίστρια σε Αγγλία και Ευρώπη. Ανάμεσα στην πρώτη (2004-2007) και τη δεύτερη (2013-2015) παρουσία του στην τεχνική ηγεσία των «μπλε», ο Special One βρέθηκε μόνο μία φορά ως αντίπαλος στο Στάμφορντ Μπριτζ και αυτή ήταν η μοναδική φορά που κατάφερε να πάρει το διπλό. Για τη φάση των «16» του Champions League, τη σεζόν 2009-10, η Ίντερ επικράτησε με 1-0 στο Λονδίνο (είχε νικήσει και στο Μιλάνο) και άνοιξε το δρόμο για τη μετέπειτα κατάκτηση του τροπαίου.

Η έλευσή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αρχικά και στην Τότεναμ στη συνέχεια άνοιξε το δρόμο στον Μουρίνιο για περισσότερες επισκέψεις στο Στάμφορντ Μπριτζ. Μόνο που – σε σχέση με την πρώτη φορά – σχεδόν πάντα φεύγει με σκυμμένο κεφάλι. Ειδικά, η πρώτη επίσκεψη, ως προπονητής των «μπέμπηδων», αποτέλεσε μια… τραυματική εμπειρία. Τον Οκτώβριο του 2016, η Τσέλσι συνέτριψε με 4-0 τη Γιουνάιτεντ, για την Premier League, αφήνοντας τότε τους «κόκκινους διαβόλους» έξι βαθμούς μακριά από την κορυφή και κυρίως ρίχνοντας ένα γερό «χαστούκι» στον Πορτογάλο τεχνικό.

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» κι αυτό ο Ζοσέ Μουρίνιο το βίωσε για τα καλά. Μετά την 4άρα, τον Οκτώβριο του ’16, βρέθηκε ακόμα πέντε φορές στο Στάμφορντ Μπριτζ, με απολογισμό τέσσερις ήττες και μία ισοπαλία. Όλες οι ήττες που ακολούθησαν, ήταν όλες με το ίδιο σκορ (1-0) στις αναμετρήσεις Τσέλσι-Γιουνάιτεντ – δύο για το πρωτάθλημα και μία για το κύπελλο – ενώ πριν λίγους μήνες βρέθηκε ως προπονητής της Τότεναμ στο παλιό του σπίτι και έφυγε ξανά ηττημένος (2-1).

Ακόμα και τη μοναδική φορά που κατάφερε να φύγει με το βαθμό της ισοπαλίας από το Στάμφορντ Μπριτζ, ήταν σαν ήττα για τον ίδιο και την ομάδα του. Τον Οκτώβριο του 2018 (λίγο πριν αποχωρήσει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), για την 9η αγωνιστική της Premier League, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν μπροστά στο σκορ μέχρι τις καθυστερήσεις, όμως στο 96’ η Τσέλσι ισοφάρισε σε 2-2 και ακολούθησε… πανδαιμόνιο. Άνθρωποι των «μπλε» πανηγύρισαν μπροστά του, ο κόσμος άρχισε να τον αποδοκιμάζει και το επεισόδιο συνεχίστηκε στο τούνελ των αποδυτηρίων.

Αυτή, λοιπόν, θα είναι η όγδοη επίσκεψή του στο Στάμφορντ Μπριτζ, μετά από πέντε ήττες, μία ισοπαλία και μία νίκη. Θα καταφέρει άραγε να σπάσει την αρνητική παράδοση ή ο «μαθητής» Λάμπαρντ θα πληγώσει το «δάσκαλο» και ο – κάποτε – τόπος λατρείας θα συνεχίσει να είναι τόπος μαρτυρίου για τον Special One;

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This