Επιλογή Σελίδας

Έπειτα από πρόσκληση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, παρουσιάστηκαν στους ποδοσφαιρικούς φορείς της χώρας μας τα κυριότερα σημεία της Ολιστικής Μελέτης για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο.

Η Ολιστική Μελέτη είναι απόρροια της Διακήρυξης Προθέσεων, που συνυπέγραψαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της UEFA, Aleksander ?eferin και ο Αντιπρόεδρος της FIFA, Greg Clarke στις 25 Φεβρουαρίου 2020.

Την παρουσίαση από πλευράς UEFA έκανε ο Luca Nicola, Head of National Governance and Global Institutions και συμμετείχαν οι Μάριος Γεωργίου, UEFA National Associations Manager και Petr Fousek, FIFA & UEFA Independent Expert στην ΕΠΟ.

Προσκεκλημένοι ήταν από πλευράς ΕΠΟ ο πρόεδρος Ευάγγελος Γραμμένος, ο αναπληρωτής πρόεδρος Νίκος Βακάλης και ο αντιπρόεδρος Αστέριος Αντωνίου.

Από πλευράς Super League 1 o πρόεδρος Λεωνίδας Μπουτσικάρης και εκπρόσωποι από κάθε μία εκ των 14 ΠΑΕ – μελών της, από πλευράς Super League 2 ο πρόεδρος Λεωνίδας Λεουτσάκος και εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Γιώργος Μπαντής.

H εισαγωγική ομιλία του Λευτέρη Αυγενάκη

Κυρίες και κύριοι,

Αρχικά, να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας εδώ, σήμερα, σ’ αυτή την ιστορική τηλεδιάσκεψη, που ελπίζω και εύχομαι να αποτελέσει την απαρχή της αλλαγής του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Να ευχαριστήσω πρωτίστως τους εκπροσώπους των FIFA και UEFA, που αμέσως μετά θαενημερώσουν για τα κυριότερα σημεία της Ολιστικής Μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Να ευχαριστήσω στο πρόσωπό τους τις διεθνείς συνομοσπονδίες για την άριστη συνεργασία των τελευταίων 16 μηνών, με ουσιώδεις και εποικοδομητικές επαφές τόσο εδώ, στην Αθήνα, όσο και στην Ελβετία. Για το κοινό πνεύμα αντίληψης ότι είναι αδήριτη η ανάγκη να υπάρξουν δραστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης και λειτουργίας του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

Επιστέγασμα αυτής της συνεργασίας η Ολιστική Μελέτη, η πλήρης πρόταση που εκπόνησαν FIFAκαι UEFA, ειδικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε σε κορυφαίο επίπεδο στις 25 Φεβρουαρίου. Τότε που ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και ο αντιπρόεδρος της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ, συνυπέγραψαν την Διακήρυξη Προθέσεων, η οποία «γέννησε» τούτη την Ολιστική Μελέτη.

Επισήμανα και νωρίτερα ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή:

Η συγκεκριμένη Έκθεση αναφέρει αναλυτικότατα τα βήματα που χρειάζονται ώστε να μπει σε σειρά το ελληνικό ποδόσφαιρό μας. Νααλλάξει εκ βάθρων, να οργανωθεί σε σύγχρονο διοικητικό και δομικό.
Και για εμάς, ως Κυβέρνηση, η Ολιστική Μελέτη αποτελεί ήδη οδηγό. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα ισχύσουν όλα όσα αναφέρει και αφορούν στους δικούς μας τομείς ευθύνης. Και θα τα εφαρμόσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ωστόσο, εμπλεκόμενες πλευρές είναι και η καθεμία που εκπροσωπεί ο καθένας σας στη σημερινή τηλεδιάσκεψη:

  • Η ΕΠΟ με τη σημερινή σύνθεση, αλλά και με εκείνη που θα προκύψει από τις εκλογές.
  • H Super League 1 και η Super League 2.
  • Όλες οι ΠΑΕ και ιδιαίτερα τα –όπως λέμε- «μεγαλύτερα» κλαμπ,εκείνα με την αυξημένη δημοφιλία και επιρροή στην ποδοσφαιρική οικογένεια.
  • Οι ποδοσφαιριστές, αλλά και άλλοι φορείς, που σήμεραδεν βρίσκονται εδώ για λόγους αδυναμίας κεντρικής εκπροσώπησης ακόμη,όπως οι προπονητές, οι διαιτητές.

Είναι ώρα ευθύνης, λοιπόν, για όλους. Διότι, όταν θα ολοκληρωθεί η ενημέρωση περί της Ολιστικής Μελέτης, δεν θα υπάρχει πια «δεν ξέρουμε». Ή «δεν μας είπαν». Ή «δεν βοήθησαν». Ή «ο Υπουργός δεν κάνει καλά τη δουλειά του».Ή «τα στελέχη των FIFA/UEFAείναι απλοί παρατηρητές» και τόσα άλλα που έχουν ειπωθεί τους τελευταίους μήνες.

Σε λίγη ώρα θα είναι ώρα ευθύνης και δέσμευσης όλων μας. Ότι θα κάνουμε όσα περνούν από το χέρι μας για να εφαρμοστεί στο ακέραιο η Ολιστική Μελέτη.

Ευθύνη και δέσμευσή όλων μας ότι το ποδόσφαιρο στη χώρα μας θα γίνει καλύτερο. Το εργαλείο πλέον παρέχεται. Αρκεί να υιοθετηθεί, να εφαρμοστεί και να τηρηθεί ευλαβικά και συνολικά, χωρίς καμία έκπτωση.

Ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτούμε αυτή την τελευταία ευκαιρία που μας δίδεται και να πάμε το ποδόσφαιρο μπροστά. Να το φέρουμε εκεί που του αξίζει.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει κάποιος που θα διαφωνήσει ή θα υπονομεύσει ή και θα αδιαφορήσει ακόμα, για προσωπικά οφέλη ή ψευτοεγωισμούς.

Κι αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής σήμερα, διότι η Ολιστική Μελέτη για το ποδόσφαιρο έρχεται ακριβώς την εποχή που εξελίσσεται, συνολικά, η αθλητική μεταρρύθμιση στη χώρα μας.

Σας είναι γνωστό, με τα δύο αθλητικά νομοσχέδια και τις ενδιάμεσες διατάξεις που έχουμε ψηφίσει, ότι προσπαθούμε οργανωμένα να νοικοκυρέψουμε το αθλητικό τοπίο. Με διαφάνεια να βάλουμε τάξη, στηρίζοντας παράλληλα τον ερασιτεχνικό και τον επαγγελματικό αθλητισμό.

Θα αναφερθώ επιγραμματικά στις πάμπολλες ρυθμίσεις, καθώς σε ορισμένες από αυτές… προλάβαμε την Ολιστική Μελέτη:

  • Όπως, στην κύρωση της Σύμβασης Μακόλιν, του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τους χειραγωγημένους αγώνες και στην ενεργοποίηση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α)
    • Σκοπός της είναι ο εθνικός συντονισμός των αρμόδιων φορέων, η διεθνής συνεργασία και ηδημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, προκειμένου να διασφαλισθεί η εφαρμογή τωνδιατάξεων που ορίζονται στη Σύμβαση σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων.
    • Η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. εδρεύει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και συμμετέχουν:
      • Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ως Πρόεδρος
      • Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.)
      • Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.)
      • Ο Αθλητικός Εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών
      • Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.)
      • Η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. συστήνει ομάδες εργασίας με σκοπό την υποβοήθηση του έργου της. Σεκάθε ομάδα εργασίας συμμετέχουν φορείς εκτός αυτών που ανήκουν στον «πυρήνα» της,όπως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, οι Σύνδεσμοι παικτών, προπονητών και διαιτητών,οι διοργανώτριες αρχές πρωταθλημάτων, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι Εταιρίες Στοιχηματισμού κ.ά.
  • Όπως, με την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) με έδρα το ΟΑΚΑ, σε αντικατάσταση του ΕΣΚΑΝ και με την ευθυγράμμιση στις διεθνείς επιταγές και τον Κώδικα του WADA. Πρόσφατα εισπράξαμε δημόσια συγχαρητήρια από τον Πρόεδρο, Βίτολντ Μπάνκα,για όσα είπαμε και τηρήσαμε στο ακέραιο, παρά τις δυσκολίες με την πανδημία.
  • Όπως, με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και την απευθείας ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων, προφανώς και των ποδοσφαιρικών, με 12 εκατομμύρια ευρώ, έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια. Κάθε ποδοσφαιρικό σωματείο θα εισπράξει 2.500 ευρώ και 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον άθλημα που καλλιεργεί.

Θα μπορούσα να απαριθμήσω κι άλλα μέτρα: Από τις διατάξεις για τη βία στα γήπεδα που έκαναν ευχερέστερη τη δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι τη σύσταση της SteeringCommittee.

Και από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς και τη γενναία μείωση των συμβολαίων ποδοσφαιριστών και προπονητών, την κατακόρυφη μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια, τα φοροκίνητρα για χορηγίες και δωρεές, έως την υπαγωγή στην «ομπρέλα» των μέτρων στήριξης,τόσο στο πρώτο κύμα της πανδημίας όσο και τώρα, στο 2ολοκντάουν, όλων των αθλητών, καθώς και εργαζομένων σε σωματεία, ομοσπονδίες και ΠΑΕ.

Αλλά δεν θέλω να μακρηγορήσω και θα προσθέσω μόνο τούτο:

Μαζί με την εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης, ετοιμάζουμε και το 3ο σχέδιο νόμου, στο οποίο –μεταξύ άλλων- θα τακτοποιούμε και το χρονίζον ζήτημα με τα νομιμοποιητικά εργασίας των προπονητών ποδοσφαίρου.

Και έχουμε ζητήσει τη συνδρομή των FIFA και UEFA πάνω σ’ αυτό,ενώ ήδη εργαζόμαστε μαζί και με την ΕΠΟ για το συγκεκριμένο θέμα. Τη βοήθεια των δικών σας ειδικών από πλευράς UEFA/FIFAεπί του θέματος, που ταλαιπωρεί χρόνια το ποδόσφαιρό μας.

Θεωρούμε πως είναι ένα ακόμη βήμα για να επικρατήσει διαφάνεια και τάξη, στο ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο λόγος, όμως, πρέπει να περάσει τώρα στον Λούκα Νικόλα, τον εκπρόσωπο της UEFA, για την παρουσίαση των βασικών σημείων της Ολιστικής Μελέτης.Ώρα ευθύνης, όλων μας, για την εφαρμογή της.

Εύχομαι –το τονίζω ξανά- στο τέλος τούτης της τηλεδιάσκεψης κι αφού έχουν λυθεί τυχόν απορίες και απαντηθούν ερωτήματα, να πορευτούμε όλοι μαζί. Να εκπέμψουμε, μηδενός εξαιρουμένου, το μήνυμα της ενότητας στην ποδοσφαιρική οικογένεια. Και της ελπίδας για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, βασισμένο στις προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης, αρχής γενομένης από σήμερα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Τα κύρια σημεία της Ολιστικής Μελέτης

Η Ολιστική Μελέτη για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο είναι απόρροια της Διακήρυξης Προθέσεων, που συνυπογράφτηκε στις 25/02/2020 από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον Αντιπρόεδρο της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ.

Σκοπός της Μελέτης είναι η διαμόρφωση της βάσης ενός πλαισίου για το βιώσιμο μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και μιας μεθοδολογίαςμέσω της οποίας αυτή η επιδίωξη μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Η Ολιστική Μελέτη λαμβάνει υπόψη ουσιώδη ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο και προωθεί ένα πλαίσιο θετικής αλλαγής, για το καλύτερο μέλλον του.

Η Μελέτη,επίσης, αναφέρεται σε διεθνή σημεία αναφοράς και καλές πρακτικές μεταξύ όλων των ποδοσφαιρικών εθνικών ενώσεων-μελών των UEFA και FIFA, καθώς και στην «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Μέλλοντος» (FutureFootballFederation) , μια πρωτοβουλίας της UEFA, προκειμένου να διαμορφωθεί το πώς θα πρέπει να είναι μια εθνική ομοσπονδία ως το 2024.

Εφαρμογή «Δέκα Αρχών Καλής Διακυβέρνησης»

(Η UEFA,από το 2020, υποστηρίζει οικονομικά την εφαρμογή αυτών των Αρχών μέσω του προγράμματος «Χατ Τρικ». Επίσης χρηματοδοτεί προγράμματα που πραγματοποιούνται από τις ενώσεις-μέλη της για την βελτίωση συγκεκριμένων τομέων διακυβέρνησης που χρειάζονται ανάπτυξη):

  • Στρατηγικό Πλάνο 1-5 ετών δημοσιευμένο, για να αξιολογούνται ετησίως ο Πρόεδρος και η ΕΕ της ΕΠΟ με μετρήσιμους δείκτες.
  • Καταστατικό με όρια θητειών και ηλικιών για Πρόεδρο και μέλη ΕΕ, δίκαιη εκπροσώπηση γυναικών.
  • Αναλογική Συμμετοχή όλων των Ποδοσφαιρικών Φορέων, Συμβατική Συμφωνία σχέσης μεταξύ Επαγγελματικού-Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου.
  • Ηθικές Αξίες, ανεξαρτησία όσων απαρτίζουν τα διάφορα όργανα.
  • Επαγγελματισμός στις Δομές των Επιτροπών.
  • Η Εικόνα της καθημερινής Διαχείρισης είναι η Εικόνα της Ομοσπονδίας (ανοικτή και ξεκάθαρη διαδικασία προσλήψεων, οι πλέον κατάλληλοι και καταρτισμένοι ενθαρρύνονται για να δουλέψουν).
  • Ευθύνη και Λογοδοσία (δύο διαφορετικές υπογραφές σε έγγραφα σημασίας, ξεχωριστά μπάτζετ για κάθε δραστηριότητα).
  • Διαφάνεια (εσωτερικός οικονομικός έλεγχος, αλλά και από ανεξάρτητη εταιρία, δημοσίευση στο site κάθε δραστηριότητας αναλυτικά).
  • Έλεγχος Συμμόρφωσης (με καταστατικό, κανονισμούς, νόμους).
  • Εθελοντικά Προγράμματα

Η Νέα Δομή της ΕΠΟ –Έως Μάρτιο 2021

Πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Προβλέπονται: Διευθύνων Σύμβουλος, αναπληρωτής Δ/Σ και Τεχνικός Διευθυντής.

Σαφής αναφορά ότι ο ρόλος της εκλεγμένης Εκτελεστικής Επιτροπής είναι ΜΟΝΟ να εκπονεί στρατηγική. Τα επιχειρησιακά καθήκοντα και η λειτουργία της Ομοσπονδίας είναι αποκλειστική ευθύνη του CEO χωρίς παρεμβάσεις.

Ομοίως καιγια τα καθήκοντα του Τεχνικού Διευθυντή (εθνικές ομάδες όλων των ηλικιών και φύλων, τα εκπαιδευτικά των προπονητών, η ανάπτυξη ποδοσφαίρου σάλας και παραλίας, η ερασιτεχνική άνθιση).

Επισημαίνεται η ανεξαρτησία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, στην οποία πρέπει να ανήκει και η Ένωση Διαιτητών.

Γενική Συνέλευση ΕΠΟ & Εκλογές – Έως Ιούνιο 2021

  • Η ΓΣ πρέπει να αποτελείται από εκπροσώπους όλων των φορέων του ποδοσφαίρου με επαρκή και δίκαιη ισορροπία στην αναλογία των ψήφων.
  • Έχει εντοπιστεί ανεπαρκής εκπροσώπηση όλων των φορέων του ποδοσφαίρου.
  • Ισχυρότατη σύσταση για συμμετοχή και των:
    • Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών
    • Ποδόσφαιρο Γυναικών
    • Διαιτητές
    • Προπονητές
    • Ποδόσφαιρο Άμμου
  • με επαναπροσδιορισμό της αναλογίας εκπροσώπησης όλων των ποδοσφαιρικών φορέων στη ΓΣ, για να διασφαλιστεί η δημοκρατικότητα της συμμετοχής.
  •  Να προβλεφθεί με νόμο ότι, ειδικά για την ΕΠΟ, οι εκλογές θα διεξάγονται κάθε 4 χρόνια μεν, αλλά ΠΡΙΝ από τη διεξαγωγή των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή στο τέλος εκείνης της αγωνιστικής σεζόν και τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την έναρξη των νέων πρωταθλημάτων.
  •  H (νεοσύστατη) Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης να διεξάγει τις εκλογές αντί της Εφορευτικής Επιτροπής.

Εκτελεστική Επιτροπή – Έως Ιούνιο 2021

  • Τα μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να είναι εκλέκτορες της Γενικής Συνέλευσης, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα ήδη 17 (αριθμός που χαρακτηρίζεται ως υψηλός) και πρέπει να διασφαλίζεται ότι υπάρχει ισορροπία εκπροσώπησης των σημαντικών φορέων (αναλογία εκλεγμένων από επαγγελματικό και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο).
  • Οι αποφάσεις σε θέματα που αφορούν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.
  • Να θεσπιστούν όρια θητειών.
  • Έπειτα από κάθε συνεδρίαση να δίδεται Συνέντευξη Τύπου.

Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης & Συμμόρφωσης – Έως Ιούνιο 2021

 

  • Συστήνεται για επιτήρηση, οδηγίες και έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της καλής διακυβέρνησης.
  • Είναι 5μελής με 4ετές συμβόλαιο, την απαρτίζουν ειδικοί επαγγελματίες από την αγορά με οικονομικά και διοικητικά προσόντα και προϋπηρεσίες, σεβαστοί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την κοινωνία.
  • Ψηφίζεται η σύνθεσή της από την ΕΕ και επικυρώνεται από τη ΓΣ.
  • Για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία τους, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους δεν πρέπει να έχουν σχέσεις σύγκρουσης συμφερόντων.
  • Ειδικότερα, τα προηγούμενα 4 χρόνια δεν θα πρέπει να ήταν:
    • Μέλη οποιαδήποτε Επιτροπής της ΕΠΟ,
    • Μέλη οποιασδήποτε ΕΠΣ,
    • Μισθωτοί στην ΕΠΟ ή στις ΕΠΣ.

Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου – Έως Ιούνιο 2021

  •  Αναβαθμίζεται.Θα έχει πλέον, αντί της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποφασιστικό ρόλο σε όλα τα θέματα που αφορούν στις επαγγελματικές διοργανώσεις και στα κύπελλα, καθώς και στους κανονισμούς τους.
  • Θα είναι 13μελής και θα συμμετέχουν οι Big-4 (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), βάσει των τίτλων που έχουν κατακτήσει, αλλά και δύο εκπρόσωποι ποδοσφαιριστών.

Πειθαρχικές Επιτροπές – Έως Μάρτιο 2021

  • Το πειθαρχικό πλαίσιο και οι ποινές για δυσφημιστικές δηλώσεις πρέπει να γίνει πιο αυστηρό.

Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων – Έως Μάρτιο 2021

  • Κώδικας Καλής Διακυβέρνησης για το Περιφερειακό Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο εκπονημένος από ΕΠΟ.
  • Ακύρωση συνδρομών των διαιτητών στις ΕΠΣ (απόφαση ΚΕΔ).
  • Ταμείο Υποστήριξης Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου από ΕΠΟ-Κυβέρνηση.

Διευθύνων Σύμβουλος – Έως Μάρτιο 2021

  • Δημιουργία της θέσης, που ουσιαστικά θα διοικεί την Ομοσπονδία. Απαραίτητα απαιτούμενα προσόντα, επαγγελματισμός και εμπειρία.

Τεχνικός Σύμβουλος – Έως Μάρτιο 2021

  • Υπεύθυνος για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα, σε όλα τα φύλα και τις ηλικίες. Σχεδιάζει το παρόν και το μέλλον, στοχεύει στην ανάπτυξη, έχει την ευθύνη και των προπονητικών σεμιναρίων και διπλωμάτων.
  • Πρέπει να είναι
    • Έμπειρος βετεράνος ποδοσφαιριστής,
    • που έχει αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο,
    • που έχει εργαστεί ως προπονητής, με διεθνές δίπλωμα, ιδεατά UEFAPro,
    • αποδεκτός και αναγνωρίσιμος από τους φορείς του ποδοσφαίρου,
    • με ικανότητες ηγεσίας, οργάνωσης, στρατηγικού σχεδιασμού και δίκτυο.

Προπονητές – Έως Ιούνιο 2021

  • Να δυναμώσει η Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου.
  • Να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία της ΕΠΟ με τα Πανεπιστήμια για εξομοίωση πτυχίων με UEFAB.

Διαιτησία – Έως Μάρτιο 2021

  •  Αποκλειστική αρμοδιότητα της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας τα θέματα σε όλη τη χώρα, με απόλυτη ανεξαρτησία από Λίγκες, ομάδες και ΕΠΣ.
  • Η ΚΕΔ μπορεί να στέλνει δυσφημιστικές δηλώσεις εναντίον μελών της στον Ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα.
  • Ξένος Αρχιδιαιτητής και τις δύο επόμενες σεζόν (έως Ιούνιο 2023).
  • Ακύρωση συνδρομών των διαιτητών στις ΕΠΣ. Ήταν ανήθικο και προβληματικό για την ανεξαρτησία τους.
  • Χρειάζεται τροποποίηση νόμου για να προστατευτούν οι διαιτητές από αγωγές για λάθη ενόσω σφυρίζουν.
  • Πενταετές MasterPlanΕκπαίδευσης και Ανάπτυξης.

Ακεραιότητα/Χειραγωγημένοι Αγώνες/Αντιντόπινγκ – Έως Μάρτιο 2021

  • Επαναλαμβάνει το άρθρο 12 του Πειθαρχικού Κανονισμού UEFA, που μεταξύ άλλων αναφέρει και: «Η ακεραιότητα των αγώνων και των διοργανώσεων παραβιάζεται από οποιονδήποτε… που συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στο Στοίχημα ή παρόμοιες δραστηριότητες σχετικές με τις διοργανώσεις ή όποιον έχει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό ενδιαφέρον σε ανάλογες δραστηριότητες»
  • Από τα χειρότερα ρεκόρ στημένων αγώνων η Ελλάδα (200 ματς από το 2010) και… πρωταθλήτρια στην Ευρώπη την τελευταία 4ετία με 122, εκ των οποίων στα 57 συμμετείχαν οι ίδιες πέντε ομάδες.
  • Δημιουργία Κυβερνητικής δομής για την Ακεραιότητα (σε συνεργασία με Επιτροπή Παιγνίων, ΕΛ.ΑΣ., Στοιχηματικές Εταιρίες) και μια ΜΚΟ με σκοπό την εκπαίδευση, την πρόληψη, την ευαισθητοποίηση του κοινού.
  • Εθνική Πλατφόρμα Σύμβασης Macolin, με πολύ διευρυμένη συμμετοχή.
  • Ομάδα Καθοδήγησης (SteeringGroup) με επικεφαλής Ειδικό της UEFA.
  • Μεταρρύθμιση του αθλητικού νόμου με πρόβλεψηβαριών ποινών.
  • Εφαρμογή της Σύμβασης κατά της Διαφθοράς των Ηνωμένων Εθνών.
  • Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης για σύνδεσμος της Europolστο πρόγραμμά της για την Αθλητική Διαφθορά.
  • Συνάντηση στην UEFAμε Europol, Υπουργούς Δικαιοσύνης, Αθλητισμού και ΕΠΟ για εκπόνηση σχεδίου δράσης.
  • Σύνδεσμος της ΕΛ.ΑΣ. με την Interpolκαι προγράμματα συνεργασίας.
  • Δημιουργία Εμπιστευτικού Μηχανισμού (σε ελληνικά και αγγλικά) για αναφορές διαφθοράς με συμμετοχή του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) και του διεθνή τους οργάνου (FIFProEurope).
  • Φορμάτ διοργάνωσης πρωταθλημάτων ώστε να μην υπάρχουν προς το τέλος του «αδιάφορες» ομάδες.
  • Δημιουργία Ομάδας Ειδικών που θα αναλύουν συμπεριφορές ποδοσφαιριστών και αποφάσεις διαιτητών.
  • Επιθεωρητής Ακεραιότητας (από ΕΠΟ ή Υφυπουργείο) και Στελέχη Ακεραιότητας για κάθε ΕΠΣ και Λίγκα.

Επαγγελματικά Πρωταθλήματα – Έως Ιούνιο 2021

  • Αύξηση των εκπροσώπων SL2-FLστη ΓΣ, μέσω εκλογών στη Λίγκα.
  • Συμβατική Ρύθμιση Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων με ΕΠΟ.
  • Μοντέλο Διακυβέρνησης των Λιγκών με Διευθύνοντα Σύμβουλο.
  • Κεντρική Διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων SL.
  • Ανάγκη να εκπονηθεί καθαρό και σταθερό φορμάτ διεξαγωγής των πρωταθλημάτων για αρκετά χρόνια.

Ασφάλεια και Προστασία – Έως Μάρτιο 2021

  • Την τελευταία 3ετία η Ελλάδα έχει το 2ο χειρότερο ρεκόρ ποδοσφαιρικής βίας και επεισοδίων σε αγώνες ChampionsLeague και EuropaLeague από τις 55 Ομοσπονδίες της UEFA. Και η ίδια άσχημη εικόνα υπάρχει και στις εγχώριες διοργανώσεις.
  • Επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (03/07/2016).
  • Εφαρμογήτου σχεδίου δράσης και των προτάσεων της αναφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (2017).
  • Εφαρμογή του προγράμματος που εκπόνησε η UEFAτο 2018.

Το Τοπίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

  • Το ελληνικό ποδόσφαιρο επηρεάζεται από τη σχέση ιδιοκτητών ΜΜΕ με ποδοσφαιρικές ομάδες. Hκάλυψη των αγώνων σημαδεύεται από «διαίρεση» των ΜΜΕ. Ο σχολιασμός των ποδοσφαιρικών ζητημάτων σπάνια παρατηρείται ως «ουδέτερος».
  • Ενώ τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο έχουν καθήκον να μεταφέρουν ειδήσεις στο κοινό τους, το στιλ της κάλυψης και η επιρροή της ατζέντας κάθε ομάδας είναι χαρακτηριστικά των ΜΜΕ στην Ελλάδα.
  • Κάποια ΜΜΕ κυριαρχούνται από πομπώδεις τίτλους και όχι ισορροπημένα ρεπορτάζ. Ασκούν πίεση σε αξιωματούχους των αγώνων και πειθαρχικά όργανα.
  • Τα επίπεδα μίσους αντιπάλων οπαδών όχι μόνο καταγράφονται στα ΜΜΕ, αλλά υποδαυλίζονται και αναζωπυρώνονται από τα μονόπλευρα ρεπορτάζ.

ΣΥΝΟΨΗ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

  • Όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου πρέπει να δράσουν πάνω στις συστάσεις και στις προτάσεις αυτής της Μελέτης.
  • Είναι απολύτως κρίσιμη η δημιουργία μακροχρόνιας στρατηγικής έπειτα από διαβούλευση όλων των φορέων του αθλήματος.
  • Η στρατηγική πρέπει να επικεντρώνεται στη βελτίωση της εικόνας, στην αύξηση της συμμετοχής, στην καλή διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και στην προώθηση περισσότερων και ίσων ευκαιριών.
  • HFIFA και η UEFA θα βοηθήσουν την ΕΠΟ να θέσει τη δομή της μεταρρύθμισης. Το πρόγραμμα FootballFederationoftheFuture (FFF) καλύπτει όλες τις απαιτήσεις ανάπτυξης με ορίζοντα το 2025.
  • H ΕΠΟ πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αναθεωρήσει τις οργανωτικές δομές της.
  • Όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου πρέπει να εκπροσωπούνται επαρκώς στα αποφασιστικά όργανα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμαμια πιο αντιπροσωπευτική και διευρυμένη ΕΠΟ.
  • Η ελληνική Κυβέρνηση να επικεντρώσει στα θέματα της ακεραιότητας των αγώνων, προκειμένου να πολεμήσει την απειλή των χειραγωγημένων αγώνων, της διαφθοράς και της βίας.
  • Η ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει προγράμματα ανάπτυξης στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με τα έσοδά της από το Στοίχημα, χρηματοδοτώντας τις ΕΠΣ.
  • Επένδυση σε Εθνικό Ποδοσφαιρικό Κέντρο, που θα φιλοξενεί όλες τις εθνικές ομάδες.
  • FIFA, UEFA, EΠΟ και η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτούν ότι θα δουλέψουν μαζί για το καλό του ποδοσφαίρου, εφαρμόζοντας τις συστάσεις αυτής της Μελέτης. Να συμφωνηθεί ότι θα συναντώνται μηνιαίως.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This