Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Λοθάνο

Γιατί το συγκεκριμένο Top-10 περιλαμβάνει μεταγραφές, στην πλειοψηφία τους, πολλών εκατομμυρίων και μεγάλου πάταγου. Μεταγραφές, όμως, που θέλουν να ξεχάσουν οι ομάδες που τις πραγματοποίησαν αφού, επί της ουσίας, εξελίχθηκαν σε πολλά, πολλά… πεταμένα λεφτά.

Νικολά Ανελκά (Ρεάλ – 35 εκατ. ευρώ)

Ήταν μόλις είκοσι ετών όταν, το 1999, η Ρεάλ Μαδρίτης αποφάσισε να τον αποκτήσει, καταβάλλοντας το διόλου ευκαταφρόνητο (τότε) ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ στην Άρσεναλ, όπου τον δούλεψε και ανέδειξε ο Αρσέν Βενγκέρ. Πολύ νεαρός σε ηλικία, ο Γάλλος επιθετικός δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στις πολύ μεγάλες προσδοκίες που υπήρχαν γι’ αυτόν και, μετά από μόλις εφτά γκολ (κάποια, πάντως, αρκετά κρίσιμα) σε 33 συμμετοχές, αποχαιρέτησε την Βασίλισσα ύστερα από μια σεζόν, με προορισμό την Παρί Σεν Ζερμέν.

Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι (Μπαρτσελόνα – 25 εκατ. ευρώ)

Στο πρόσωπο του, ο Πεπ Γκουαρδιόλα πίστευε πως είχε βρει τον νέο ηγέτη της άμυνας για την Μπαρτσελόνα. Η έμπνευση του Καταλανού προπονητή στοίχισε, επί της ουσίας, δέκα εκατομμύρια ευρώ στον καταλανικό σύλλογο. Ο λόγος; Τον πήρε με 25 το καλοκαίρι του 2009 και τον επέστρεψε στην Σαχτάρ Ντόνετσκ, το επόμενο καλοκαίρι, αντί 15. Ο Ουκρανός νυν αμυντικός του Ιωνικού και πρώην της ΑΕΚ κατέγραψε μόλις 14 συμμετοχές και άφησε πίσω του μόνο ένα… κοκτέιλ με το όνομα του σε μπαρ της Βαρκελώνης!

Τζανλουίτζι Λεντίνι (Μίλαν – 10 εκατ. ευρώ)

Έμοιαζε ευλογημένος, ξεχωριστός, έτοιμος για μια λαμπρή καριέρα. Το καλοκαίρι του 1992, η Μίλαν έδωσε στην Τορίνο δέκα εκατομμύρια ευρώ (αντιστοιχία εκείνης της εποχής), ένα ποσό – παγκόσμιο ρεκόρ για ποδοσφαιριστή. Ο χαρισματικός εξτρέμ από την… Καρμανιόλα (τυχαίο;) του Πιεμόντε, έπαθε ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα, ένα χρόνο μετά την μεταγραφή του στους Ροσονέρι. Δεν έγινε ποτέ ξανά ο ίδιος και, μέχρι να κρεμάσει τα παπούτσια του σε ηλικία 42 ετών (!), έπαιξε ως επί το πλείστον σε άσημες ομάδες, ακόμα και χαμηλότερων κατηγοριών.

Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – 42,6 εκατ. ευρώ)

Το μάτι του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, αποδεδειγμένα, κόβει πολύ. Και, δεδομένα, ο Σκωτσέζος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έπεσε έξω για την κλάση του Αργεντινού κεντρικού μέσου, όταν το καλοκαίρι του 2001 οι Κόκκινοι Διάβολοι έδωσαν σχεδόν 43 εκατομμύρια ευρώ στην Λάτσιο για την απόκτηση του. Στο «Ολντ Τράφορντ», ο Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν δεν προσαρμόστηκε ποτέ 100% και, μόλις δύο καλοκαίρια αργότερα, έφυγε με προορισμό την Τσέλσι, η οποία έδωσε στην Γιουνάιτεντ τα μισά λεφτά απ’ όσα είχε ξοδέψει εκείνη για την Μαγισσούλα.

Αντρέι Σεβτσένκο (Τσέλσι – 43,8 εκατ. ευρώ)

Σε μια επταετία στην Μίλαν, ο Αντρέι Σεβτσένκο είχε αποδείξει περίτρανα ότι ήταν ένας επιθετικός παγκόσμιας κλάσης. Γι’ αυτό, άλλωστε, η Τσέλσι έδωσε σχεδόν 44 εκατομμύρια ευρώ, το καλοκαίρι του 2006, ώστε να κάνει δικό της τον Σέβα. Παρ’ ότι ήταν σε εξαιρετική ηλικία (τριάντα ετών), ο Ουκρανός εξελίχθηκε σε μεγάλη απογοήτευση, έγινε μέχρι και… ανέκδοτο και, μόλις δύο καλοκαίρια αργότερα, μετά από 22 γκολ σε 77 συμμετοχές (πολύ φτωχή συγκομιδή για έναν παίκτη με το ταλέντο του), επέστρεψε στην Μίλαν ως δανεικός.

Ντενίλσον (Μπέτις – 31,5 εκατ. ευρώ)

Στο λεξικό, στην λέξη «φιάσκο» υπάρχει η φωτογραφία του. Μπαλαδόρος με απίθανες ντρίμπλες στο ρεπερτόριο του, ο Βραζιλιάνος έπεισε την Μπέτις να δώσει στην Σάο Πάουλο ποσό – ρεκόρ για την εποχή (31,5 εκατομμύρια ευρώ το 1998). Ακόμα… κλαίνε τα λεφτά τους στην Σεβίλλη, αφού η προσφορά του ήταν ελάχιστη, παρ’ ότι κατέγραψε 171 συμμετοχές (μόλις 13 γκολ και τέσσερις ασίστ). Στη συνέχεια της καριέρας του άλλαζε τις ομάδες σαν τα πουκάμισα και κατέληξε στην… Καβάλα, όπου πάντως δεν έπαιξε σε επίσημο ματς.
Ρομπίνιο (Μάντσεστερ Σίτι – 43 εκατ. ευρώ)
Το καλοκαίρι του 2008, η Μάντσεστερ Σίτι άλλαξε χέρια και τα νέα αφεντικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έψαχναν ένα ηχηρό «μπαμ» ως… ορεκτικό. Την τελευταία ημέρα των μεταγραφών, δεν δίστασαν να δώσουν 43 εκατομμύρια ευρώ στην Ρεάλ Μαδρίτης για τον Ρομπίνιο. Ο Βραζιλιάνος ζογκλέρ δεν δικαιολόγησε ποτέ τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του (16 γκολ σε 53 παιχνίδια) και, δύο καλοκαίρια αργότερα, άρχισε η περιήγηση σε διάφορες ομάδες από την Ευρώπη και την Βραζιλία μέχρι την… Κίνα.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Μπαρτσελόνα – 69,5 εκατ. ευρώ + Σαμουέλ Ετό)

Πάλι ο φίλος μας ο Πεπ στην μέση! Ο Γκουαρδιόλα ήθελε να ξεφορτωθεί τον Σαμουέλ Ετό. Το καλοκαίρι του 2009, η διοίκηση τον άκουσε και τον έδωσε στην Ίντερ, μαζί όμως με 69,5 εκατομμύρια ευρώ, για τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς! Η απόκτηση του Σουηδού επιθετικού εξελίχθηκε σε ιστορικό ναυάγιο. Έμεινε στην σκιά του Λιονέλ Μέσι (22 γκολ σε 46 ματς, παρ’ όλα αυτά), πλακώθηκε με τον Γκουαρδιόλα και κούνησε μαντήλι, μόλις ένα χρόνο αργότερα. Την ίδια ώρα, ο Ετό έπαιρνε τρεμπλ με την Ίντερ!

Κακά (Ρεάλ Μαδρίτης – 67 εκατ. ευρω)

Το καλοκαίρι του 2009, ο Φλορεντίνο Πέρεθ επέστρεφε στην προεδρία της Ρεάλ Μαδρίτης. Και, ως… απάντηση στον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον οποίο είχε κλείσει ένα χρόνο πριν ο προκάτοχός του, Ραμόν Καλδερόν, πήρε από την Μίλαν και τον φίλο του Αντριάνο Γκαλιάνι, τον Κακά. Ο Βραζιλιάνος μπαλαδόρος στοίχισε 67 εκατομμύρια ευρώ στην Βασίλισσα και, παρ’ ότι βρισκόταν σε εξαιρετική ηλικία (27 ετών), δεν ξεδίπλωσε ποτέ την τεράστια κλάση του, παρά τους σχετικά καλούς αριθμούς του σε μια τετραετία (29 γκολ – 39 ασίστ).

Φιλίπε Κουτίνιο (Μπαρτσελόνα – 145 εκατ. ευρώ)

Το καλοκαίρι του 2017, η απώλεια του Νεϊμάρ προκάλεσε πανικό στην Μπαρτσελόνα η οποία, μέσα σε έξι μήνες, έδωσε 125 εκατομμύρια ευρώ για τον Ουσμάν Ντεμπελέ και άλλα 145 για τον Φιλίπε Κουτίνιο. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός, εξαιρετικός στην Λίβερπουλ, χάθηκε στο παιχνίδι των Μπλαουγκράνα, δεν βρήκε ποτέ την θέση του και, μετά τον δανεισμό του στην Μπάγερν Μονάχου, πλέον αγωνίζεται ως δανεικός στην Άστον Βίλα.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This