Επιλογή Σελίδας

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει πέντε εκπληκτικά ρεκόρ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, που είναι πολύ πιθανό να μην καταρριφθούν ποτέ.

Θεατές σε μία αναμέτρηση
Ο τελικός του Μουντιάλ το 1950 έμεινε στην ιστορία ως “Maracanazo”, καθώς η Βραζιλία έχασε το τρόπαιο μέσα στην έδρα της από την Ουρουγουάη. Επίσημα, 173.830 θεατές βρίσκονταν στις κερκίδες του Μαρακανά σε εκείνο το παιχνίδι, όμως εκτιμάται πως μέσα στο γήπεδο βρίσκονταν πάνω από 200.000. Ένας αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία του ποδοσφαίρου και θεωρείται αδύνατο να καταρριφθεί, αφού ούτε τόσο μεγάλα γήπεδα υπάρχουν, ενώ όλες τις εξέδρες είναι γεμάτες καθίσματα. Αντίθετα, τότε, οι περισσότεροι φίλαθλοι ήταν όρθιοι.

Σερί κατακτήσεις κυπέλλων πρωταθλητριών
Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η πολυνίκης του θεσμού με συνολικά 13 κατακτήσεις, με δεύτερη τη Μίλαν που έχει 7. Ακόμη και αυτός ο αριθμός είναι δύσκολο να καταρριφθεί, όμως αυτό που θεωρείται απίθανο είναι τα σερί τρόπαιά της. Η «βασίλισσα» κατέκτησε τα πέντε πρώτα κύπελλα πρωταθλητριών στην ιστορία, από το 1956 έως το 1960. Όλα αυτά τα χρόνια στην ιστορία της διοργάνωσης,  μόνο ο Άγιαξ την έχει απειλήσει με τρία σερί (1971, 1972, 1973), ενώ και η Ρεάλ είχε επίσης τρία σερί τρόπαια πρόσφατα (2016, 2017, 2018). Τα πέντε συνεχόμενα, όμως, του Ντι Στέφανο και της παρέας του είναι απίθανο να τα φτάσει κανείς.

Αριθμός γκολ ποδοσφαιριστή σε ένα Μουντιάλ
Μπορεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 να έχει μείνει στην ιστορία ως η διοργάνωση που έλαμψε για πρώτη φορά το «αστέρι» του 17χρονου – τότε – Πελέ, όμως και ένας ακόμη ποδοσφαιριστής μπήκε στο πάνθεον του ποδοσφαίρου. Ο Ζιστ Φοντέν οδήγησε τη Γαλλία μέχρι την τρίτη θέση του τουρνουά, όμως σε προσωπικό επίπεδο έσπασε τα κοντέρ στο σκοράρισμα. Σημείωσε συνολικά 13 τέρματα σε μόλις έξι παιχνίδια, βρίσκοντας δίχτυα σε όλες τις αναμετρήσεις των «τρικολόρ». Με τις άμυνες πλέον πιο δυνατές, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ο πρώτος σκόρερ σε ένα Μουντιάλ έχει συνήθως 6-7 γκολ. Πολύ μακριά από το νούμερο του Φοντέν το 1958.

Τίτλοι ενός προπονητή
Δημιούργησε το δικό του «μύθο» στα 26 χρόνια παρουσίας του στο Ολντ Τράφορντ. Ο λόγος για τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος από το Νοέμβριο του 1986 έως το Μάιο του 2013 πανηγύρισε 38 τίτλους με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κατέκτησε 13 φορές την Πρέμιερ Λιγκ, 2 φόρες το Τσάμπιονς Λιγκ και σειρά άλλων τροπαίων.  Και πριν την άφιξή του στο «Θέατρο των Ονείρων», ο Σκωτσέζος τεχνικός είχε ξεκινήσει τη συλλογή τίτλων στην πατρίδα του. Ο συνολικός αριθμός του φτάνει τους 49, με δεύτερο τον Μιρτσέα Λουτσέσκου που έχει 34. «Απειλή» είναι μόνο ο Γκουαρδιόλα, όμως αυτή τη στιγμή είναι αρκετά πίσω με 30 τρόπαια.

Αριθμός γκολ ποδοσφαιριστή σε ένα έτος
Το 2012 μπορεί να μην κατέκτησε ούτε το Τσάμπιονς Λιγκ, ούτε το πρωτάθλημα Ισπανίας με την Μπαρτσελόνα, όμως σε ατομικό επίπεδο ήταν η κορυφαία χρονιά στην καριέρα του Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ ήταν ασταμάτητος το συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ, που κρατούσε 40 ολόκληρα χρόνια. Το 1972, ο Γερμανός επιθετικός είχε σημειώσει 85 τέρματα με την Μπάγερν και την εθνική του ομάδα. Ο Μέσι, το 2012, σταμάτησε στα 91 με Μπαρτσελόνα και Αργεντινή. 59 γκολ στο πρωτάθλημα, 5 στο κύπελλο, 2 στο σούπερ καπ, 13 στο Τσάμπιονς Λιγκ και 12 με την «αλμπισελέστε».

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This