Επιλογή Σελίδας

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται δέκα από τα πιο εντυπωσιακά τέρματα, που έχουν σημειωθεί στους τελικούς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ντέγιαν Σαβίσεβιτς (1994)
Η Μπαρτσελόνα ήταν το μεγάλο φαβορί στον τελικό της Αθήνας, απέναντι στη Μίλαν, η οποία είχε πολλές απουσίες. Ωστόσο, ο Μαυροβούνιος μεσοεπιθετικός έκανε την εμφάνιση της ζωής του, επισφραγίζοντάς τη με ένα εκπληκτικό γκολ. Στο ξεκίνημα της επανάληψης, έκλεψε την μπάλα από τον Ναδάλ και με μία λόμπα από τη γωνία της μεγάλης περιοχής έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Θουμπιθερέτα. Αυτό ήταν το τρίτο γκολ των «ροσονέρι», που επικράτησαν με το επιβλητικό 4-0.

Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο (1997)
Τα δύο γκολ του Ρίντλε στο πρώτο ημίχρονο είχαν δώσει σαφές προβάδισμα στην Ντόρτμουντ, στον τελικό του Μονάχου. Στην ανάπαυλα, ο Μαρσέλο Λίπι πέρασε στο παιχνίδι τον Ντελ Πιέρο και λίγα λεπτά αργότερα, ο «Μεγαλέξανδρος» έβαλε και πάλι στο παιχνίδι τη Γιουβέντους. Ο Μπόκσιτς έβγαλε την παράλληλη σέντρα από τα πλάγια και με τακουνάκι ο Ντελ Πιέρο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κλος, μειώνοντας σε 2-1 για τη «Μεγάλη Κυρία».

 

Λαρς Ρίκεν (1997)
Λίγα λεπτά μετά τη μείωση του σκορ από τον Ντελ Πιέρο για τη Γιουβέντους, ο προπονητής της Ντόρτμουντ αποφάσισε να ρίξει στο παιχνίδι το νεαρό Λαρς Ρίκεν, προκειμένου να ενισχύσει τη μεσαία γραμμή. Ωστόσο, μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο και στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, ο Γερμανός χαφ «κλείδωσε» τη νίκη για την ομάδα του. Μετά από εξαιρετική πάσα του Μέλερ, ο Ρίκεν «κρέμασε» από μεγάλη απόσταση τον Περούτσι, διαμορφώνοντας το τελικό 3-1.

Στιβ ΜακΜάναμαν (2000)
Η Βαλένθια είχε την ορμή, όμως η Ρεάλ Μαδρίτης είχε την εμπειρία, φτάνοντας τελικά άνετα στην κατάκτηση του όγδοου κυπέλλου πρωταθλητριών στην ιστορία της. Με το σκορ στο 1-0 και το παιχνίδι στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου, ο ΜακΜάναμαν έκανε ένα εντυπωσιακό βολέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, διπλασιάζοντας τα τέρματα της «βασίλισσας». Η Ρεάλ επικράτησε με 3-0 και ο ίδιος έγινε ο πρώτος Άγγλος ποδοσφαιριστής, που κατέκτησε το τρόπαιο με ομάδα εκτός της χώρας του.

Ζινεντίν Ζιντάν (2002)
Το πιο χαρακτηριστικό γκολ στη μεγαλειώδη καριέρα του – μαζί με αυτά στον τελικό του Μουντιάλ του 1998 – και ένα από τα πιο εντυπωσιακά στην ιστορία της διοργάνωσης. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερ Λεβερκούζεν ήταν στο 1-1, όταν στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου ο Ρομπέρτο Κάρλος έβγαλε μια σέντρα από τα αριστερά. Η μπάλα πήρε ύψος και στα όρια της αντίπαλης περιοχής, ο Ζιντάν έπιασε με τη μία το αριστερό βολέ, καρφώνοντας την μπάλα στο «παραθυράκι» του Μπουτ. Με αυτό το γκολ διαμόρφωσε το τελικό 2-1 και η ισπανική ομάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στη Γλασκώβη.

Ερνάν Κρέσπο (2005)
Το γκολ με το οποίο άπαντες πίστεψαν ότι η Μίλαν «κλείδωσε» τη νίκη στον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Με μία κάθετη πάσα πίσω από τη μεσαία γραμμή (!), που τρύπησε όλη την άμυνα της Λίβερπουλ, ο Κακά βρήκε τον Κρέσπο, ο οποίος με ένα τελείωμα κλάσης «τσίμπησε» με τη μία την μπάλα και έγραψε το 3-0. Ωστόσο, στη συνέχεια, έγινε η ανατροπή του αιώνα και η Λίβερπουλ κατέκτησε το τρόπαιο στα πέναλτι.

Ντιέγκο Μιλίτο (2010)
Ήταν ο τελικός που είχε τη «σφραγίδα» του Αργεντινού επιθετικού. Η Μπάγερν μπορεί να ήταν το φαβορί και να είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων στον τελικό του Μπερναμπέου, όμως η Ίντερ «χτυπούσε» στις αντεπιθέσεις. Σε μία τέτοια, ο Μιλίτο πήρε την μπάλα και με ένα «σόλο» έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των Βαυαρών. Έκανε μία απίθανη ντρίμπλα στον Φαν Μπούιτεν, πριν πλασάρει ιδανικά τον Μπουτ για το τελικό 2-0.

Νταβίντ Βίγια (2011)
Δύο χρόνια μετά τη μονομαχία τους στο Ολίμπικο της Ρώμης, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διασταύρωσαν και πάλι τα ξίφη τους, αυτή τη φορά στο Γουέμπλεϊ. Η ομάδα του Γκουαρδιόλα ήταν ξανά η νικήτρια, με το γκολ που σφράγισε το τελικό 3-1 να έρχεται από τον Νταβίντ Βίγια στην επανάληψη. Ο Ισπανός επιθετικός έγινε αποδέκτης της μπάλας στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής και με ένα καλοζυγισμένο φαλτσαριστό σουτ έστειλε την μπάλα στο “Γ” του Φαν Ντερ Σαρ.

Μάριο Μάντζουκιτς (2017)
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στον τελικό του Κάρντιφ, καθώς σημείωσε δύο τέρματα και οδήγησε τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ευρύ 4-1. Ο Μάριο Μάντζουκιτς είχε ισοφαρίσει προσωρινά για τη Γιουβέντους, όταν στόπαρε την μπάλα μέσα στη μεγάλη περιοχή και με απευθείας γυριστό σουτ αιφνιδίασε τον Κέιλορ Νάβας, για το 1-1 εκείνη τη στιγμή.

Γκάρεθ Μπέιλ (2018)
Ένας ποδοσφαιριστής που έχει αμφισβητηθεί έντονα στο Μπερναμπέου, όμως έχει δηλώσει «παρών» σε πολλά μεγάλα ραντεβού της Ρεάλ. Στον τελικό του Κιέβου, ο Κάριους ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής για τη Λίβερπουλ, όμως ο Μπέιλ ήταν ο MVP της αναμέτρησης. Μπήκε στο παιχνίδι ως αλλαγή και δύο λεπτά αργότερα σημείωσε ένα από τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο Μαρσέλο έβγαλε τη σέντρα και ο Ουαλός με εντυπωσιακό ανάποδο ψαλίδι έδωσε προβάδισμα στη «βασίλισσα». Λίγο αργότερα, με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα, έγραψε το τελικό 3-1.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This