Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Τα φέρνει έτσι η ζωή (ας μη συζητήσουμε το πώς) και χρειάζεται να φύγεις από τη χώρα με πλαστό διαβατήριο. Δηλαδή, ένα που να αναφέρει άλλο όνομα και ιδανικά άλλον τόπο καταγωγής. Αν γίνει καλή δουλίτσα, οι πιθανότητες να καταφέρεις να ‘βγεις’ από την Ελλάδα, αλλά και να ‘μπεις’ στον προορισμό της επιλογής σου είναι πολλές. Όταν είσαι ο Ροναλντίνιο, εκ των πιο εμβληματικών ποδοσφαιριστών του 21ου αιώνα, μάλλον δεν έχεις τύχη. Λέω εγώ. Γιατί εκείνος είπε άλλα.

Ο εκ των πιο ακριβοπληρωμένων παικτών του πλανήτη, στην εποχή του, κατάφερε να χάσει τα πάντα και οδηγήθηκε στην ακραία λύση του πλαστού διαβατηρίου, ώστε να φύγει από τη Βραζιλία και να πάει στην Παραγουάη, για να βγάλει μεροκάματο. Δεν θα υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα αν α) δεν είχαν κατασχεθεί τα διαβατήρια του (είχε ένα βραζιλιάνικο και ένα ισπανικό) και β) δεν του ‘χε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα -ομοίως και του αδελφού του. Τους λόγους θα τους δούμε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τη La Nacion τα αδέλφια είχαν εξασφαλίσει έγγραφα που τους εμφάνιζαν ως υπηκόους Παραγουάης. Με αυτά ‘βγήκαν’ από τη χώρα τους και με αυτά ‘μπήκαν’ στην Παραγουάη, όπου τους είχε προσκαλέσει ιδιοκτήτης καζίνο, ονόματι Νέλσον Μπελότι. Η πρόσκληση φυσικά και αφορούσε αμοιβή, όπως αφορούσε και διάφορες δημόσιες εμφανίσεις, στις οποίες είχαν προσκληθεί και media.

Δεν ξέρω αν κατάλαβες, ΑΛΛΑ ο Ροναλντίνιο πήγε στην Παραγουάη για δουλειά, που αφορούσε συνάντηση με κόσμο και MME, ΕΝΩ του ‘χε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

Η σύλληψη του ήλθε πολύ νωρίτερα. Από το αεροδρόμιο, τα αδέλφια πήγαν στο ξενοδοχείο Resort Yacht & Golf Club Paraguayo και εκεί ήταν που κάποιοι τους φωτογράφησαν και τους έκαναν post στα social media. Ακολούθησε η επέμβαση της αστυνομίας, στην προεδρική σουίτα που ‘χαν ‘κλείσει’ τα παιδιά και η σύλληψη τους.

Γιατί δεν μπορούσε να ‘βγει’ από τη Βραζιλία ο Ροναλντίνιο

Mόνο το 2006, μήνες αφότου πήρε τη ‘χρυσή μπάλα’ σπίτι του, είχε ‘βγάλει’ 17.100.000 ευρώ από χορηγίες. Μόνο από τη Μίλαν έπαιρνε 555.000 ευρώ την εβδομάδα (σύμφωνα με το Goal το συμβόλαιο ήταν για 999.119 το χρόνο και η συμφωνία τριετούς διάρκειας -χώρια τα μπόνους). Eίχε προηγηθεί το συμβόλαιο σε Παρί Σεν Ζερμέν και Μπαρτσελόνα. Aκολούθησε η Φλαμένγκο των 115.717 ευρώ την εβδομάδα (η ομάδα δεν ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις και εκείνος αποχώρησε) και η Ατλέτικο Μινέιρο που του έδινε μόλις (για τα δικά του δεδομένα, έτσι;) 27.772 ευρώ βδομαδιάτικο.

Ο δυο φορές ‘παίκτης της χρονιάς’ της FIFA, παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Βραζιλία το 2002, με τεχνική και δημιουργία που ακόμα μνημονεύεται, μολονότι αποσύρθηκε το 2015.

Από το 2014 είχε χάσει το sponsorship από την Coca Cola (480.000 ευρώ το χρόνο), γιατί συνελήφθη από φωτογραφικό να πίνει Pepsi. Όχι στο δρόμο. Στην παρουσίαση του από τη Μινέιρο. Επένδυσε σε διάφορα. Όπως σε συνεργασία με οινοπαραγωγό για να προκύψει ‘το κρασί των πρωταθλητών’ με 11 διαφορετικές ταμπέλες/βασική ενδεκάδα θρύλων του ποδοσφαίρου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Em breve disponíveis no www.fabiocordellacantine.com/shop ?

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ronaldo de Assis Moreira (@ronaldinho) στις

Συνεργάστηκε και με μικρότερες εταιρίες διαφόρων τομέων (εταιρία κινητής τηλεφωνίας, ισοτονικό ποτό, προφυλακτικά, fidget spinners), δημιούργησε και μια ιδιαίτερη συλλογή από πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ αγόρασε γη σε Βραζιλία, Ελλάδα, Βαρκελώνη, στη λίμνη Κόμο και τη Φλόριντα. Μπορείς να πεις με ασφάλεια πως αν ο Ροναλντίνιο είχε λίγο μυαλό -ή καλύτερους συμβούλους- θα ‘χε λεφτά και για την επόμενη ζωή του. Όταν όμως, στα ρεπό σου -από την όποια λίγκα είσαι- πετάγεσαι στην Ελλάδα, για να πας ένα βράδυ στον Αντώνη Ρέμο (που καλά να είναι ο άνθρωπος, αλλά καταλαβαίνεις ποιο είναι το θέμα) και εμπιστεύεσαι τυφλά -χωρίς να τσεκάρεις- ό,τι σου λένε οι δικοί σου άνθρωποι, όσα και να ‘χεις δεν φτουρούν για να σε βγάζουν στα γεράματα.

Ας δούμε όμως, ένα ‘ποτ πουρί’ από πράγματα που έκανε και επιβεβαιώνουν ότι δεν είχε μυαλό.

Ο Ροναλντίνιο με τον απόλυτο ηγέτη (με ποσοστά τύπου 98%) της Τσετσενίας.Ο Ροναλντίνιο με τον απόλυτο ηγέτη (με ποσοστά τύπου 98%) της Τσετσενίας.

Ο Ραζμάν Καντίροφ είναι ο απόλυτος ηγέτης της Τσετσενίας. Έχει κατηγορηθεί για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ‘εκκαθάριση’ της γκέι κοινότητας της χώρας. Είναι και ο τύπος που μεταξύ πολλών άλλων, έχει πει ‘να πάνε στο διάβολο όσοι παραβιάζουν τους νόμους της χώρας. Θα πρέπει να πυροβολούνται και να σκοτώνονται’. Δεν μένει εν τω μεταξύ, στη θεωρία. Έχει πει και ότι ‘οι γυναίκες είναι περιουσία των ανδρών’, μαζί με το ‘αν υπάρχει γκέι στη χώρα, θα πρέπει να τον πάνε μακριά να καθαρίσουμε τη φυλή μας’. Ε, με αυτόν τον τύπο φωτογραφήθηκε ο Ροναλντίνιο, τον Ιούλιο του 2017, όταν πληρώθηκε για να πάει στο Γκρόζνι της Ρωσίας και να παρακολουθήσει την παρουσίαση της ομάδας της πόλης. Την προηγούμενη μέρα, ο Καντίροφ είχε δηλώσει ‘οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι άνθρωποι’, σε συνέντευξη στο HBO.

Ο Ροναλντίνιο μαζί με τον αδελφό του -με τον οποίον έκαναν τα πάντα μαζί, εξ ου και οι φήμες που θέλουν τον Ρομπέρτο να ήταν η καταστροφή του star- είχαν καταδικαστεί το 2015, για τη δημιουργία παράνομης εγκατάστασης διχτυών αλιείας στη θαλάσσια περιοχή Γκουάιμπα (στο νότο της χώρας), όπου είχαν ένα από τα ακίνητα τους. Το δικαστήριο είχε επιβάλει πρόστιμο 8.5 εκατομμυρίων ευρώ, το Νοέμβριο του 2018. Τα αδέλφια αρνήθηκαν να το πληρώσουν και το Ανώτατο Δικαστήριο τους αφαίρεσε τα διαβατήρια (ο σταρ είχε ένα που ‘χε εκδώσει η Βραζιλία και ένα που ‘χε εκδώσει η Ισπανία), απαγορεύοντας τους να φύγουν από τη χώρα.

Οι δικηγόροι του είχαν απαιτήσει την επιστροφή του ισπανικού διαβατηρίου, καθώς όπως είχαν πει ‘η κατάσχεση του ήταν καταχρηστική’. Είχαν προειδοποιήσει πως θα αναζητήσουν το δίκιο τους στα δικαστήρια της Ισπανίας. Μάντεψε τι έγινε. Ναι, τίποτα.

Οι φήμες τον ήθελαν να είχε κάνει ό,τι είχε κάνει στην απόγνωση του -καθώς έπρεπε να βρει χρήματα να πληρώσει τα χρέη του. Έως ότου τακτοποιούσε τις οφειλές προς το κράτος, δεν είχε το δικαίωμα εξόδου από τη χώρα. Είχε γίνει γνωστό ότι δεν του ‘χουν μείνει παρά 5 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό. Το Σεπτέμβρη του 2019 ανακοινώθηκε ως ο νέος πρεσβευτής τουρισμού του έθνους, μαζί με τον Ριβάλντο! Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Υπουργείου Τουρισμού είχε πει πως ‘έχει περίπου 100.000.000 followers στα social networks και βοηθά αφιλοκερδώς’. Ας δούμε τι προηγήθηκε.

Σύμφωνα με την Εl Folha de São Paulo, οι αρχές είχαν ήδη κατασχέσει τα 57 ακίνητα που είχε στην ιδιοκτησία του. Τέσσερα εξ αυτών είχαν ‘φάει’ πρόστιμο 2.2 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς παραβίαζαν τους περιβαλλοντολογικούς κανονισμούς. Υπήρχαν και άλλες οφειλές προς το κράτος, ύψους 1.8 εκατομμυρίων ευρώ. Δια δικαστικής απόφασης, δεν είχε το δικαίωμα να προβεί σε πωλήσεις, για να καλύψει τις οφειλές. Προφανώς, κατασχέθηκαν και τρία αυτοκίνητα που του ‘χαν απομείνει.

Για κάποιο λόγο, ο Ροναλντίνιο είχε πιστέψει πως αν συνεταιριστεί με τον Ζαϊρ Μπολσονάρο, τα χρέη θα εξαφανιστούν. Το γεγονός ότι ο τύπος που αποφάσισε να στηρίξει εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2018 ήταν ακροδεξιός (με ό,τι συνεπάγεται αυτού) είχε μικρή σημασία. Ο Μπολσονάρο έγινε πρόεδρος, ο Ροναλντίνιο έγινε πρεσβευτής τουρισμού (ο μόνος στην ιστορία που δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός χώρας, με δικαστική απόφαση, με την Μπαρτσελόνα να ‘κόβει’ κάθε δεσμό μαζί του -λίγους μήνες αφότου τον είχε χρίσει δικό της πρεσβευτή), αλλά τα χρέη δεν ‘σβήστηκαν’. Ο τύπος που ‘χει δηλώσει “θα σκότωνα το γιο μου αν ήταν ομοφυλόφιλος” δεν έβαλε ‘πλάτη’ στο πρόβλημα του Ρονανλτίνιο, ο οποίος από όταν έγινε πρεσβευτής τουρισμού είχε πει ‘προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, δεδομένων των συνθηκών της ζωής μου. Ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και της εικόνας μας, παγκοσμίως‘. Aνεπίσημα, έψαχνε χρήματα για να αποπληρώσει τα χρέη και να ξανακερδίσει τη ζωή του. Αλλά αυτό πια δεν φαίνεται να είναι εύκολο.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This