Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Νικολογιάννη

Ο Ρίνους Μίχελ γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 1928 και έφυγε από την ζωή σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια. Ο Ρίνους Μίχελ διακρίθηκε μεν ως ποδοσφαιριστής του Άγιαξ, αλλά για τις προπονητικές ικανότητες του έμεινε στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Ο Μίχελς γεννήθηκε στο Άμστερνταμ και αγωνίστηκε στον Άγιαξ από το 1946 έως και το 1958. Με τη φανέλα του Άγιαξ 264 φορές, πετυχαίνοντας 122 τέρματα. Στο ντεμπούτο μάλιστα πέτυχε 5 τέρματα στο 8-3 της ομάδας του επί της ADO. Ο Άγιαξ αποτέλεσε την μοναδική ομάδα που αγωνίστηκε ο αργότερα θρύλος της προπονητικής. Ο λόγος φυσικά που τερμάτισε την καριέρα στα 30 του χρόνια ήταν ένας τραυματισμός που είχε στη μέση του.

Ο Ρίνους όμως αγαπούσε πολύ το ποδόσφαιρο γι΄ αυτό και μόλις δύο χρόνια αφότου σταμάτησε την μπάλα, ανέλαβε την ομάδα Τζος ως προπονητής. Εκεί έκατσε για τέσσερα χρόνια και για ένα χρόνο μετά ανέλαβε την DWS.

Το 1965 τελικά επέστρεψε για να κοουτσάρει την ομάδα του Άγιαξ. Ο “Αίαντας” τότε είχε εκπληκτικούς παίκτες και με την βοήθεια του τεράστιου προπονητή Μίχελς έπαιξε τρομερό ποδόσφαιρο. Από το 1965 μέχρι και το 1971 που ήταν προπονητής εκεί η ομάδα κέρδισε 4 πρωταθλήματα. Μάλιστα το 1971 κατέκτησε με τον Αίαντα το πρώτο από τα συνολικά τρία συνεχόμενα Ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Ο Μίχελς άλλαξε άρδην το ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα, οι ομάδες έπαιζαν το… λεγόμενο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο ενώ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την… παγίδα στο οφσάιντ. Τακτικές που χρησιμοποιούνται ακόμα και τώρα στο ποδόσφαιρο. Για τον λόγο αυτό έγραψε και το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το 1971 μέχρι και το 1975 έκατσε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, με την οποία κατέκτησε το 1974 την Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Τη χρονιά 1974 μάλιστα ήταν και προπονητής στην Εθνική Ολλανδίας, με την οποία έφτασε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1974. Η Ολλανδία έπαιζε πραγματικά εκπληκτικό ποδόσφαιρο και έφτασε αήττητη ως τον τελικό, όπου τελικά ηττήθηκε με 2-1 από την δυτική Γερμανία.

Στον πάγκο της Εθνικής Ολλανδίας έκατσε άλλες τρεις φορές, μέχρι και το 1992 που αποσύρθηκε από την προπονητική. Μάλιστα το 1988 κατέκτησε και το Euro. Επίσης κοούτσαρε στην καριέρα του και τις Κολωνία , Μπάγερν Λεβερκούζεν.

Όλες οι ομάδες του έπαιξαν εκπληκτικό ποδόσφαιρο. Ο Μίχελς έβλεπε το ποδόσφαιρο διαφορετικά και μάλιστα με τις ιδέες του άλλαξε άρδην το ποδόσφαιρο παγκοσμίως.

Ο Μίχελς ήταν με λίγα λόγια ο προπονητής που άλλαξε κατά πολύ το ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο.

Στις 03/03/ 2005 έφυγε από τη ζωή, μετά από εγχείρηση στην καρδιά.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This