Επιλογή Σελίδας

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δεξιούς μπακ όχι μόνο της Βραζιλίας αλλά και όλων των εποχών. Πήρε μέρος σε τέσσερις συνεχόμενες τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων και μαζί με τον Φράντς Μπεκενμπάουερ είναι οι μοναδικοί οι οποίοι έχουν καταφέρει να συμπεριληφθούν στην κορυφαία εντεκάδα τριών συνεχόμενων διοργανώσεων. Ο λόγος για τον Djalma Pereira Dias dos Santos πιο γνωστός ως Τζάλμα Σάντος που γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1929.

Άν και από μικρός έδειξε την κλίση του στο ποδόσφαιρο έπρεπε να φτάσει στην ηλικία των 19 ετών για να αγωνιστεί σε επαγγελματική ομάδα μιας και ο πατέρας του αντιδρούσε που ο γιος του το “έσκαγε” από το σχολείο για να παίξει ποδόσφαιρο. Τελικά οι υπεύθυνοι της Πορτουγκέζα ήταν αυτοί που κατάφεραν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους λόγω του ότι τον διευκόλυναν με τις προπονήσεις για να συνεχίσει την δουλειά του ως τσαγκάρης.

Με τους “λούσα” έπαιξε για εννιά χρόνια από το 1949 έως και το 1958 έχοντας 434 συμμετοχές και 11 γκολ,για να έρθει στην συνέχεια η μετεγγραφή στην Παλμέιρας. Με τους “βερντάο” αγωνίστηκε μέχρι το 1968 σε 498 παιχνίδια πετυχαίνοντας 10 γκολ κατακτώντας τρεις φορές το πρωτάθλημα της πολιτείας του Σάο Πάολο(1959,1963,1966) και 1 Πρωτάθλημα Βραζιλίας (1967).

Ακολούθησε την περίοδο 1969-1970 ο τελευταίος σταθμός στην ποδοσφαιρική του καριέρα στην ηλικία των 42 ετών,η Ατλέτικο Παραναένσε έχοντας 32 συμμετοχές και 2 γκολ με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα της πολιτείας (1970).

Με την εθνική ομάδα της χώρας του αγωνίστηκε συνολικά 98 φορές μια επίδοση που τον κατατάσσει στην πέμπτη θέση της σχετικής λίστας μαζί με τον Ρονάλντο έχοντας σκοράρει και 3 φορές. Το ξεχωριστό όμως στην υπόθεση του Σάντος είναι ότι πήρε μέρος σε τέσσερις τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Αγωνίστηκε σε τρία παιχνίδια στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1954 στην Ελβετία ενώ το οξύμωρο στα γήπεδα της Σουηδίας το 1958 ήταν ότι αγωνίστηκε μόνο σε ένα παιχνίδι και αυτό δεν ήταν άλλο από τον νικηφόρο τελικό απέναντι στους οικοδεσπότες.

Αντίθετα το 1962 στην Χιλή αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια όπου αναδείχτηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά Παγκοσμίος Πρωταθλητής. Το 1966 σε ηλικία 37 ετών στα γήπεδα της Αγγλίας “έγραψε” τον επίλογο σε Παγκόσμια Κύπελλα όπου πήρε μέρος σε δύο παιχνίδια.

Μία ακόμη σημαντική στιγμή στην καριέρα του ήταν το 1963 η συμμετοχή του στην Μικτή Κόσμου στο φιλικό που έδωσε στο “Γουέμπλεi” απέναντι στην Αγγλία στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Στις 24 Ιουλίου του 2013 ο Σάντος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 84 ετών από πνευμονία στο νοσοκομείο της Ουμπεράμπα όπου νοσηλευόταν από την 1η Ιουλίου.

Πηγή: Goal This

Pin It on Pinterest

Shares
Share This