Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Αυγουστάκη

Σαν σήμερα το 1930 η Ουρουγουάη κερδίζει την Αργεντινή με σκορ 4-2 και κατακτά στο Μοντεβιδέο το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας.

Το 1930 λαμβάνει χώρα στην Ουρουγουάη το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Μέχρι τότε στους Ολυμπιακούς Αγώνες διοργανωνόταν το μόνο τουρνουά παγκοσμίου βεληνεκούς, με την FIFA και πρωτοστάτη τον πρόεδρο της Ζιλ Ριμέ να αποφασίζει να ιδρύσει τη δική της διοργάνωση. Ο λόγος ήταν ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε συστήσει τον όρο του ερασιτεχνισμού, κάτι που κρατούσε μακριά από τις εθνικές μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου, κάτι που δεν άρεσε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Το τουρνουά ανατέθηκε στην Ουρουγουάη, η οποία γιόρταζε 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της, ενώ είχε υποσχεθεί και την κατασκευή ενός νέου γηπέδου, το Στάδιο Σεντενάριο, στο οποίο έγινε και το μεγαλύτερο μέρος των αγώνων. Στο παρθενικό Μουντιάλ πήραν μέρος μονάχα 13 ομάδες, επτά από τη Νότια Αμερική, τέσσερις από την Ευρώπη και δύο από τη Βόρεια Αμερική. Η μικρή συμμετοχή οφειλόταν στο γεγονός ότι το ταξίδι, ειδικά για τις ευρωπαϊκές ομάδες ήταν τεράστιο και μπορούσε να κρατήσει για εβδομάδες.

Η «αλμπισελέστε» έχοντας κερδίσει τους δύο προηγουμένους Ολυμπιακούς Αγώνες θεωρούνταν το φαβορί και η μεγαλύτερη δύναμη της εποχής. Με τα γήπεδα που αγωνιζόταν να είναι κατάμεστα από Ουρουγουανούς, η διοργανώτρια χώρα πέρασε εύκολα από τον όμιλο της με δύο νίκες απέναντι σε Ρουμανία και Περού, ενώ διασταυρώθηκε στα ημιτελικά με την Γιουγκοσλαβία. Η «αλμπισελέστε» διέσυρε την ευρωπαϊκή ομάδα με σκορ 6-1 και κέρδισε το εισιτήριο για τον πρώτο τελικό κόντρα στην Αργεντινή, η οποία είχε επιβληθεί των ΗΠΑ με το ίδιο σκορ.

Στις 30 Ιουλίου του 1930 το Στάδιο Σεντενάριο ήταν κατάμεστο με τις πηγές να κάνουν λόγο για 93.000 κόσμο, με τους τρελαμένους Ουρουγουανούς να βρίσκονται στο γήπεδο από τις 8 το πρωί. Το παιχνίδι ξεκίνησε στις 3.30 το μεσημέρι, με τις δύο ομάδες να διαφωνούν ως προς ποια μπάλα θα χρησιμοποιήσουν. Αποφασίστηκε στο πρώτο ημίχρονο να παίξουν με την αργεντίνικη και στο δεύτερο με την ουρουγουανική. Στο γήπεδο επικρατούσε απόλυτο ντελίριο με τον διαιτητή να φοβάται για τη ζωή του και τη FIFA να του παρέχει πλοίο για άμεση διαφυγή σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν άρεσε στους θεατές.

Μετά από ένα αναγνωριστικό 12λεπτο, η Ουρουγουάη μπήκε μπροστά στο σκορ με γκολ του Ντοράδο. Η Αργεντινή ωστόσο ισοφάρισε γρήγορα στο 20ο λεπτό με τον Πεουσέλε, ενώ πέρασε και μπροστά με τον Στάμπιλε στο 37’. Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του παιχνιδιού άλλαξε. Η Ουρουγουάη έκανε το 2-2 με τον Σέα στο 58’, πέρασε μπροστά χάρη στον Ιριάρτε στο 68’ και ολοκλήρωσε τον μεγάλο θρίαμβο με τον Κάστρο στο 89ο λεπτό. Ο Κάστρο, λοιπόν, έγινε εθνικός ήρωας παρά το γεγονός ότι αγωνιζόταν με ένα χέρι, καθώς είχε χάσει το δεξί του χέρι εξαιτίας ατυχήματος με αλυσοπρίονο. Κάπως, έτσι η Ουρουγουάη έγραψε ιστορία κατακτώντας το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας.

Οι ενδεκάδες του αγώνα:

Ουρουγουάη: Μπαγιεστέρος, Νασάζι, Μασκερόνι, Αντράδε, Φερνάντες, Χεστίδο, Δοράδο, Σκαρόνε Κάστρο, Σέα, Ιριάρτε.

Αργεντινή: Μποτάσο, Ντελατόρε, Πατερνόστερ, Χ. Εβαρίστο, Μόντι, Σονάρες, Πεουσέλε, Βαράγιο, Στάμπιλε, Φερέιρα, Μ. Εβαρίστο.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This