Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου
Αν ζούσα στην Αγγλία και την Premier League και έβλεπα αυτό το βίντεο από τον αρχιδιαιτητή δεν θα ήξερα από πού να αρχίσω και πού να βάλω τελεία στην κριτική σχετικά με αυτό. Επειδή όμως ζω στο ελληνικό πρωτάθλημα, το οποίο είχε ξεχάσει την τελευταία φορά που μίλησε δημόσια για την διαιτησία του, την αρχή που έκανε ο Στεφάν Λανουά ως νέος αρχιδιαιτητής θα την χειροκροτήσω. Δηλαδή χειροκροτώ την επιλογή του να εμφανίζεται και να μας μιλά, διότι τον προηγούμενο, τον Πίτερ Φρόιντφελντ δεν τον είδα ποτέ. Για να είμαι ακριβής, αν δεν τον είχα δει δια ζώσης, με τα μάτια μου, στον Βόλο, στον τελικό του Κυπέλλου, θα πίστευα ότι δεν υπήρξε ποτέ η συμφωνία του με την ΕΠΟ και ότι απλώς τον είχαν πληρώσει για να χρησιμοποιούν το ονοματεπώνυμό του.

Φυσικά, επειδή η κοινωνία της διοίκησης του ελληνικού ποδοσφαίρου ζει, διαχρονικά, σε προηγούμενες εποχές και όχι στη σύγχρονη, ακόμη και σήμερα αδυνατεί να αντιληφθεί τη σημασία των δημοσίων σχέσεων, με τον αυθεντικό και ουσιαστικό ορισμό της έννοιας. Και γι’ αυτό επιμένει να αρνείται να κάνει δημόσιες σχέσεις – δηλαδή να ενημερώνει τα ενδιαφερόμενα μέρη. Προτού εμφανίσει αυτό το βίντεο με την τόσο χαμηλή αξία παραγωγής, ο αρχιδιαιτητής θα έπρεπε να έχει εμφανιστεί ενώπιον των ποδοσφαιρόφιλων μέσω των media ή των social media για να μας εξηγήσει το πλάνο του και να μας κάνει σοφότερους σε σχέση με τα σχέδιά του για την διαιτησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και πιο ειδικά, θα έπρεπε να μας έχει βάλει λίγο στο μυαλό του σχετικά με τους στόχους αλλά και την τακτική του στην βιντεοανάλυση. Να μας ενημερώσει και να μας προετοιμάσει για αυτό που πρόκειται να βλέπουμε, να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι θέλει να μας δείχνει.

Τώρα, που απλώς έχουμε δει ένα βίντεο από έναν άνθρωπο που δεν έχουμε ακούσει να μιλά για τους στόχους του, έχουμε μείνει με ένα σωρό απορίες. Με ποια κριτήρια επιλέγει τις φάσεις; Τι θέλει να πετύχει; Γιατί επιλέγει να μην ακολουθήσει την τακτική των αρχιδιαιτητών άλλων πρωταθλημάτων που δίνουν πληροφορίες, ακόμη και με τηλεοπτική παρουσία, για όλα τα κρίσιμα γεγονότα κάθε αγωνιστικής; Ποια η σκοπιμότητα αυτού του βίντεο στο μυαλό του αρχιδιαιτητή;

Είναι γενική αρχή και, στο μυαλό μου, η κεντρική ιδέα των δημοσίων σχέσεων: όταν τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι καλά ενημερωμένα ανεβαίνει ο δείκτης της γενικής κατανόησης και ως συνέπεια έρχεται το γεγονός ότι μεγαλώνει το κομμάτι του κοινού που παρακολουθεί με ανοιχτό το μυαλό και λιγότερο δηλητήριο προκατάληψης. Όπου επικρατεί η σύγχυση, που δημιουργείται λόγω έλλειψης υπεύθυνης ενημέρωσης, ριζώνουν όλα τα συστατικά που δημιουργούν ή διογκώνουν την τοξικότητα.

Προφανώς τα πράγματα θα είναι καλύτερα στο δεύτερο βίντεο, όπου λογικά ο αρχιδιαιτητής θα έχει λάβει το feedback της πρώτης φοράς και ο παραγωγός θα κάνει τουλάχιστον το αυτονόητο, να το υποτιτλήσει ώστε να καταλαβαίνουμε τι λέει ο Λανουά. Ακόμη όμως και αν γίνει μια 3D παραγωγή, δεν αρκεί ένα βίντεο για να αλλάξει η βάση της συζήτησης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένας που δεν έχει τίποτα να κρύψει μόνο κερδισμένος βγαίνει όταν μιλά δημόσια και ανοιχτά. Αρχή είναι ακόμη, προλαβαίνει ο αρχιδιαιτητής να βάλει σε νέο υγιές επίπεδο τις δημόσιες σχέσεις της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Αρκεί να θέλει, αλλά και να του εξηγήσουν γιατί πρέπει να το κάνει.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This