Ο Άρνε Σλοτ έγινε ο πρώτος προπονητής της Λίβερπουλ μετά από 88 ολόκληρα χρόνια, που νίκησε στην πρώτη του εμφάνιση στο «Ολντ Τράφορντ» στο πρώτο του παιχνίδι! Και αν και μόλις άρχισε την παρουσία του, έχει ήδη δείξει σημάδια μιας καινοτόμου και αποτελεσματικής τακτικής προσέγγισης. Ένα στυλ που αποτυπώνει το στίγμα του στην ομάδα. Με τρία παιχνίδια στο ενεργητικό του, το σχέδιο που έχει εφαρμόσει έχει φανεί μέχρι στιγμής αποτελεσματικό, διασφαλίζοντας ότι η ομάδα του διατηρεί πάντα τον έλεγχο των αναμετρήσεων. Αντίθετα με τους γηπεδούχους, οι οποίοι φαίνεται ότι χάνουν την κατεύθυνσή τους και πάλι, παρά την τρίτη σεζόν πια που βρίσκεται ο Τεν Χαγκ στον πάγκο! Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Ουσιαστικά, η στρατηγική του πρώην τεχνικού της Φέγενορντ περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συμπαγούς πλαισίου παιχνιδιού που θέλει την κατοχή και τη συνεχή πίεση στον αντίπαλο αλλά όχι στα.. κόκκινα! Με τη τοποθέτηση των παικτών σε σχηματισμό 4-2-3-1, κάθε κίνηση του Σλοτ φαίνεται να έχει μελετηθεί προσεκτικά. Αυτό το συγκεκριμένο πλάνο, έχει βοηθήσει την ομάδα του να ανακτήσει τη δυναμική και να επανασυνδέσει τους φιλάθλους της με τις επιτυχίες, που προσδοκούν από τη Λίβερπουλ και έχει πλέον βάλει στην άκρη το φόβο που υπήρχε, για το πώς θα ήταν η επόμενη μέρα χωρίς τον Κλοπ.
Από την άλλη πλευρά, ο Τεν Χαγκ, πλέον στον τρίτο χρόνο της προπονητικής του διαδρομής στον πάγκο της Γιουνάιτεντ, δεν έχει καταφέρει να «χαράξει» αυτό που θα περίμενε από έναν προπονητή η ομάδα. Παρά την προσπάθεια και τις πολλές μεταγραφές, η πρόοδος της ομάδας του αντιμετωπίζει δυσκολίες, με μερικά απογοητευτικά αποτελέσματα. Η στρατηγική του φαίνεται να μην έχει την ίδια καθαρότητα και αποτελεσματικότητα, όπως ο αντίπαλος και συμπατριώτης του.
Η σύγκριση μεταξύ των δύο προπονητών, μετά από αυτή την αναμέτρηση στο «Ολντ Τράφορντ», είναι αναπόφευκτη! Ο Σλοτ δείχνει να έχει την ευχέρεια να προσαρμόζει το τακτικό του σχέδιο στις εκάστοτε ανάγκες της ομάδας. Αυτό δεν φαίνεται πολύ έντονα μόνο τώρα στα πρώτα τρία παιχνίδια με τη Λίβερπουλ. Φαινόταν από την ημέρα που ανέλαβε τη Φέγενορντ, πώς άλλαξε τη νοοτροπία της, και νωρίτερα στην Άλκμααρ, με την οποία επίσης θα είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα, όπως έκανε μετά στο Ρότερνταμ, αν η ολλανδική Ομοσπονδία δεν ολοκλήρωνε χωρίς πρωταθλητή τη σεζόν 2019-20 λόγω του Covid-19.
Από την άλλη, ο Τεν Χαγκ φαίνεται εγκλωβισμένος σε μια τακτική που δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, πράγμα που του προκαλεί ανησυχία και φυσικά αμφισβήτηση. Η ανανέωση του συμβολαίου περιέχει μια περίοδο… εκεχειρίας στον ίδιο, αλλά χρειάζεται ανανέωση και αναπροσαρμογή πλάνου, προκειμένου να καταφέρει να πείσει την ιεραρχία και τους οπαδούς πως η δική του προσέγγιση μπορεί να αποδώσει καρπούς.
Η διάταξή του 4-2-3-1 προσφέρει σταθερότητα στη Λίβερπουλ. Δύο εξάρια στη βάση του κέντρου, και μέχρι στιγμής ο κύριος ρόλος σε αυτή τη διάταξη του Σλοτ είναι ο Ράιαν Χράφενμπερχ. Στα 22 του χρόνια, ο νεαρός Ολλανδός, ο οποίος ήταν εξαιρετικός ξανά την Κυριακή, μπορεί να ελέγχει τον ρυθμό.
Ο Χράφενμπερχ, όχι μόνο κουβάλησε τη μπάλα με αποφασιστικότητα, αλλά έμοιαζε τελείως στα… νερά του μέσα στο σύστημα. Έχει τακτική πληρότητα και «κλέβει» μπάλες, ενώανακυκλώνει την κατοχή, χρησιμοποιεί τη δύναμή του για να κρατήσει τους αντιπάλους μακριά και να αποτινάξει την πίεση και είναι θεμελιώδης κρίκος για το ποδόσφαιρο του Άρνε Σλοτ.
Ήταν αξιοσημείωτο επίσης πόσο συχνά πάσαρε ψύχραιμα την μπάλα προς τα πίσω, αφού οι φιλοξενούμενοι ήταν ευχαριστημένοι να κρατούν την κατοχή αντί να πιέζουν, συχνά σταματώντας για να αποκτήσουν έλεγχο και να ολοκληρώσουν τον αγώνα χωρίς να χάνουν το μυαλό τους, όπως γινόταν σε πολλά ματς που επικρατούσε… χάος.
Αυτός είναι ο θεμελιώδης λόγος που η Λίβερπουλ διάλεξε τον Σλοτ ως διάδοχο του Κλοπ και όχι τον Αμορίμ για παράδειγμα. Και παίζοντας έτσι, σε αυτά τα τρία πρώτα ματς, εκτός από τις νίκες, δεν έχει δεχθεί γκολ! Όταν για παράδειγμα στα τελευταία 13 παιχνίδια της περσινής περιόδου, είχε κρατήσει το «μηδέν» μόλις μία φορά!
Η υψηλής έντασης επιθετική συμπεριφορά, η οποία πάντα άφηνε την εποχή του Κλοπ τη Λίβερπουλ εκτεθειμένη σε αντεπίθεση, έχει εκλείψει ως πρώτη εκτίμηση! Νωρίς είναι ακόμα θα μου πείτε και συμφωνώ. Αλλά τα πρώτα δείγματα είναι πως επιλέγεται πιο συμπαγής μορφή ανασταλτικής λειτουργίας, που επιτρέπει σε κάποιον όπως ο Χράφενμπερχ να… ανθήσει!
Όλα τα παραπάνω είναι σε άμεση αντίθεση με το τι συμβαίνει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Φυσικά τα λάθη του Καζεμίρο ως μεμονωμένα στιγμιότυπα είναι κάτι που ένας προπονητής δεν μπορεί να προγραμματίσει, ούτε να προβλέψει αλλά τα δύο περιστατικά αποκάλυψαν πολλά για τις συνεχιζόμενες τακτικές ανησυχίες του Έρικ Τεν Χαγκ.
Πρώτα και κύρια, επιστρέφουμε ξανά στην ανάλυση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της επιθυμίας του να παίζει γρήγορο, άμεσο επιθετικό ποδόσφαιρο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αντί για το σύστημα κατοχής που εφάρμοσε στις καλές μέρες του με τον Άγιαξ, όταν έφτασε ένα… σουτ μακριά από τον τελικό του Champions League το 2019.
Αυτή η ανάγκη για επείγουσα επίθεση – η εντολή να απελευθερωθεί η μπάλα προς τους ακραίους της Γιουνάιτεντ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα – έκανε τον Καζεμίρο να δώσει μια λανθασμένη πρώτη πάσα (πριν το πρώτο γκολ), αντί να επιβραδύνει τα πράγματα. Δεν υπάρχει περίπτωση με τον τρόπο που παίζει η Λίβερπουλ φέτος, να είχε πάρει την ίδια βιαστική απόφαση ο Χράφενμπερχ ή ο ΜακΆλιστερ.
Όταν η Λίβερπουλ κερδίζει ξανά την μπάλα, η Γιουνάιτεντ έχει τρέξει τόσο μακριά από την φάση, ώστε οι δύο μπακ να είναι ήδη εκτός παιχνιδιού και να μην προλαβαίνουν να καλύψουν.
Μία σημαντική διαφορά μεταξύ Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ είναι η διάταξη: Ο Σλοτ θέλει τον έλεγχο, χρησιμοποιώντας δύο εξάρια δίπλα-δίπλα σε ένα 4-2-3-1, ενώ ο Τεν Χαγκ ξεκίνησε τον Καζεμίρο μόνο του, με δύο μέσους πιο μπροστά πάλι, σε ένα 4-2-3-1, που ωστόσο γίνεται 4-3-3 μόλις πάρεις μπάλα.
Χωρίς τον Ντιόγο Νταλότ να συγκλίνει μέσα για βοήθεια, μειώθηκαν σημαντικά οι επιλογές πάσας του Καζεμίρο – γι’ αυτό και τα δύο λάθη στα γκολ, αφού ναι μεν ο Βραζιλιάνος έκανε το χειρότερο παιχνίδι του με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά δεν τον βοήθησε και το σύστημα.
Τώρα, ο Ουγκάρτε θα πάρει αυτή την θέση μετά από την διακοπή των εθνικών ομάδων και σίγουρα αυτό θα βοηθήσει και τον Μέινου. Η Γιουνάιτεντ θα βελτιωθεί. Το θέμα είναι πόσο και πότε!
Η συνολική διάταξη του Τεν Χαγκ, σε συνδυασμό με την εντολή να φεύγουν γρήγορα στην επίθεση, έπαιξε μεγάλο ρόλο στα δύο λάθη που καθόρισαν αυτή τη συνάντηση με το σκορ στο 2-0 στο ημίχρονο.
Εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζοντας την πρώτη του σημαντική πρόκληση ως προπονητής της Λίβερπουλ, ο Σλοτ υλοποίησε μια τακτική στρατηγική που κρατούσε την ομάδα του υπό έλεγχο, και έφυγε από το «Ολντ Τράφορντ» θριαμβευτής. Μετά από μόλις τρεις αγώνες, η Λίβερπουλ του Σλοτ αρχίζει ήδη να μορφοποιείται, ενώ αντίθετα ο Τεν Χαγκ, πλέον στον τρίτο του χρόνο, δεν έχει ακόμη πλάνο!
Πηγή: England365