Τέσσερα γκολ και μία ασίστ στα δύο πρώτα του ματς κι ένα νικητήριο τέρμα στο ντέρμπι του Μάντσεστερ. Όταν ο Λουίς Φαν Χάαλ άφησε την ομάδα και ήρθε ο Μουρίνιο τα πράγματα θα άλλαζαν. Πολλοί εκτιμούσαν πως ο Πορτογάλος ίσως να… εξαφάνιζε τον Ράσφορντ, αντίθετα, έπαιζε πολύ, αλλά σπάνια στην προτιμώμενη θέση του, αυτή του επιθετικού.
Ο διεθνής φορ θα πήγαινε κυρίως στα άκρα. Όμως με τον Πορτογάλο οι αμυντικές τακτικές ξεπερνούσαν τα επιθετικά ατού. Ο Ράσφορντ έδειχνε από ένα σημείο κι έπειτα ότι δεν ήταν ο παίκτης της πρώτης καλής του σεζόν. Ξαφνικά άρχισε η μεγάλη αμφισβήτηση και το εάν είχε την απαιτούμενη ποιότητα να σταθεί. Πολλοί άρχισαν να τον συγκρίνουν περισσότερο με τον Ντάνι Γουέλμπεκ παρά με τον Μπαπέ. Ο Ράσφορντ δεν είναι Μπαπέ, αλλά σίγουρα είναι πολύ καλύτερος του Γούελμπεκ και με χαρακτηριστικά του Γάλλου σταρ.
Τώρα κάτω από τις οδηγίες του Σόλσκιερ ο Ράσφορντ “μεταμορφώθηκε”. Με τρία γκολ σε τέσσερα ματς με τον Νορβηγό τεχνικό θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τον παλιό καλό του εαυτό. Ένας παίκτης που μπορεί να εμπιστευθεί κανείς για να τελειώσει τις φάσεις και να παίζει μπροστά με πάθος, ρυθμό και νεύρο.
Έχει τη σημασία του να δει κάποιος τους αριθμούς του Ράσφορντ. Από το ξεκίνημα της σεζόν με τον Μουρίνιο έχει παίξει 4.357 λεπτά. Με τον Νορβηγό τεχνικό έπαιξε μόλις 326. Έτσι αρκεί κανείς να δει τα 90λεπτα. Ο Ράσφορντ με τον Σόλσκιερ πέτυχε όσα είχε σημειώσει στα προηγούμενα 14 ματς με τον Πορτογάλο!
Με τον Special One ο Ράσφορντ έβαλε 15 γκολ, 0.31 ανά 90 λεπτά και 1.63 σουτ ανά αγώνα. Είχε μόλις 0.66 σουτ στον στόχο. Δημιουργούσε 0.74 φάσεις στα 90 λεπτά, 10 από τις οποίες, δηλαδή το 0.21, κατέληγαν σε ασίστ. Δοκίμαζε επίσης 3.04 ντρίμπλες στα 90 λεπτά. Εξ αυτών ολοκλήρωνε το 1.16, δηλαδή το 38%. Παρότι είχε ένα εντυπωσιακό νούμερο με 30.88% αγγίγματα της μπάλας, μόλις 3.16 από αυτά κατέληγαν στην αντίπαλη περιοχή. Τώρα με τον Σόλσκιερ έχει 0.83 γκολ στο 90λεπτο, έχει 4.97 σουτ και 2.76 από αυτά στον στόχο. Όλοι αυτοί οι αριθμοί είναι βελτιωμένοι από την περίοδο με Μουρίνιο.
Ο Ράσφορντ έχει μια ασίστ, αλλά δημιουργεί 1.66 ευκαιρίες στα 90 λεπτά, έτσι είναι πιο δημιουργικός όταν παίζει μπροστά. Δοκιμάζει 3.87 ντρίμπλες και ολοκληρώνει το 2.21 από αυτές, με βελτίωση στο 57%. Έχει κατά μέσο όσο 47.88 αγγίγματα της μπάλας και 8.01 από αυτά πάνε στην αντίπαλη περιοχή.
Δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας που να μην έχει βελτιωθεί ο Ράσφορντ. Με τον Μουρίνιο δεν είχε ποτέ τέτοια απόδοση και παραγωγικότητα σε σειρά τεσσάρων αγώνων. Είχε τρία γκολ στα τέσσερα ματς στο τέλος του 2016-2017 και σκόραρε τέσσερα στα τέσσερα τον Σεπτέμβρη του 2017. Σε αυτά τα ματς βέβαια είχε σκοράρει και στο Κύπελλο EFL με την Μπέρτον. Σε κανένα από αυτά τα σερί δεν έδειχνε τόσο καλός όσο τώρα.
Πως έγινε τόσο καλός ο Ράσφορντ; Ένα σημαντικό στοιχείο είναι το πόσο τον βοήθησε ο Σόλσκιερ δίνοντάς του πρωτοβουλίες και βάζοντάς τον μπροστά. Μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι πως ο Νορβηγός ως πρώην επιθετικός ήξερε το πως να τον χειριστεί και τι να του αναφέρει.
– Ο Σόλσκιερ είναι ο 2ος τεχνικός στην ιστορία της Γιουνάιτεντ που έχει τέσσερις νίκες στα τέσσερα πρώτα του ματς. Σε αυτήν την σειρά αγώνων η ομάδα του έβαλε και 14 γκολ.
Πριν γίνει κόουτς ο Σόλσκιερ είχε συναντήσει τον Ράσφορντ σε μία δύσκολη αγωνιστικά μέρα του όπου είχε χάσει πολλές ευκαιρίες με την Γιουνγκ Μποις. Τότε του είχε πει ότι «Μη στεναχωριέσαι παιδί μου. Απλά χαλάρωσε, ηρέμησε, ‘καθάρισε’ το μυαλό σου και θα τα καταφέρεις».
Ο Σόσλκιερ εξήγησε σχετικά πως «Οταν είσαι νέος βιάζεσαι. Θέλει να πας με δύναμη στις φάσεις και στα τελειώματα. Ο Ράσφορντ είναι τοπ παίκτης αρκεί να ηρεμήσει. Να αντιμετωπίζει με πιο μεγάλη ηρεμία και πιο καθαρό μυαλό το πως τελειώνει τις φάσεις».
Φαίνεται πως αυτή η ηρεμία του βγήκε του Ράσφορντ με το γκολ με τη Νιουκάστλ που πήρε ωραία την πάσα του Αλέξις Σάντσες και είχε την υπομονή να λειτουργήσει σωστά και με τον Ντουρμπράβκα. Ο Νορβηγός είχε να σταθεί και στον Λουκάκου του οποίου η παρουσία σημαίνει ότι “κάποιες φορές ο Ράσφορντ θα παίζει δεξιά και κάποιες αριστερά”, όμως η ιδέα παραμένει ο Ράσφορντ να καθιερωθεί ως… κυνηγός.
Ο Σόλσκιερ ανέφερε όλα του τα καλά στοιχεία και σε άμυνα και σε επίθεση με την σιγουριά ότι “θα γίνει σίγουρα τοπ εννιάρι”. Και εάν κάποιος ξέρει το πως να γίνει κανείς τοπ Νο9 αυτός είναι ο Νορβηγός.
Με δύο εννιάρια τι γίνεται όμως; «Μπορείς να παίξεις με δύο. Κανένα πρόβλημα. Σου δίνει παραπάνω επιλογές», επισημαίνει ο κόουτς της Γιουνάιτεντ. Το γεγονός πως ο Λουκάκου έχει κάνει το δύο στα δύο στο σκοράρισμα ερχόμενος από τον πάγκο λέει πολλά. Ο Λουκάκου με τη Μπόρνμουθ μπήκε στο 70′ και σκόραρε στο 72′. Με Νιουκάστλ μπήκε στο 63′ και σκόραρε στο 64′.
Στην περίοδο του Μουρίνιο ο Λουκάκου σε όποια κατάσταση και να ήταν έπαιζε διαρκώς βασικός και μετά ερχόταν οι άλλες επιλογές. Δεν ήταν ότι στον Πορτογάλο δεν άρεσε ο Ράσφορντ. Απλώς δεν τον είχε στο πλάνο του ως επιθετικό. Όλο αυτό προκαλούσε μία αρνητικότητα στον παίκτη. Με τον Σόλσκιερ όλα αυτά αλλάζουν. Είτε είναι επικεφαλής έξι μήνες ή έξι χρόνια ο “δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο” όπως τον έλεγαν έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο στον Ράσφορντ όσο και στον Λουκάκου. Μέχρι τώρα το πλάνο του αυτό λειτουργεί άψογα.