Του Κώστα Κεφαλογιάννη
Ο Βιεϊρίνια και ο Μαουρίτσιο αποτελούν ήδη μεγάλες μορφές στην ιστορία του ΠΑΟΚ επειδή προσέφεραν πολλά και όχι επειδή μεγάλωσαν στην θύρα – 4. Γράφει ο Κώστας Κεφαλογιάννης.
Εκείνο που ξέρω είναι ότι παρά τη φετινή, μέτρια σεζόν αμφότεροι χρειάζονται ώστε ο ΠΑΟΚ να διεκδικήσει με περισσότερες πιθανότητες τον μοναδικό στόχο που του έχει απομείνει, την κατάληψη της δεύτερης θέσης.
Αμφότεροι επίσης προσέφεραν πολλά στην καλύτερη τριετία της ιστορίας του ΠΑΟΚ.
Όχι επειδή είναι ΠΑΟΚτσάκια από κούνια. Αλλά επειδή είναι καλοί παίκτες.
Ο Άντρε αγαπάει τον ΠΑΟΚ και την Θεσσαλονίκη, τούτο ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. MVP της χρονιάς του νταμπλ (με αήττητο πρωτάθλημα), δεν έγινε για αυτά, έγινε για όσα παρουσίασε μέσα στο γήπεδο, για τα κρίσιμα γκολ, για την πληθωρική ηγετική του παρουσία, στο χορτάρι και στα αποδυτήρια. Έγινε επειδή είναι παιχταράς δηλαδή, όχι επειδή πούλησε οπαδιλίκι. Που δεν πούλησε κιόλας. Ποτέ. Όχι με τον αγοραίο τρόπο που το κάνουν κάποιοι μέτριοι παίκτες για να κερδίσουν την εύνοια της εξέδρας. Όποτε εκφράστηκε συναισθηματικά για τον ΠΑΟΚ, έβγαλε ειλικρίνεια, διατηρώντας ωστόσο το μέτρο και την σοβαρότητά του σε απόλυτο βαθμό.
Ούτε ο Μαουρίτσιο πούλησε παπά στον κόσμο. Δεν έχω αμφιβολία ότι και αυτός πέρασε καλά στον ΠΑΟΚ και στην πόλη, γούσταρε την Τούμπα και γενικά έζησε τρία ωραία ποδοσφαιρικά χρόνια. Ο βασικός λόγος που θα τον θυμόμαστε όμως, όποτε κι αν φύγει από την ομάδα, είναι επειδή υπήρξε ένας ποιοτικός μέσος με μεγάλη ικανότητα στον έλεγχο του ρυθμού, βασικός και αναντικατάστατος στις επιτυχίες του ΠΑΟΚ. Καλά, και για την συμμετοχή του στο περιβόητο γκολ του Βαρέλα (για την μη – συμμετοχή του πιο σωστά).
Ο συναισθηματισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ποδοσφαίρου. Ωστόσο θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεχωρίσουμε ορισμένα βασικά πράγματα. Κανείς δεν κάνει κουμάντο στην τσέπη κανενός. Οι ποδοσφαιριστές διαπραγματεύονται για τον εαυτό τους όσα θεωρούν δίκαια, οι ΠΑΕ είτε τα δίνουν, είτε όχι και άπαντες κρίνονται από το αποτέλεσμα.
Η γνώμη μου και η εκτίμηση μου δεν θα αλλάξει για κανέναν από τους δυο, ό,τι κι αν συμβεί σε είκοσι μέρες. Δεν περιμένω από τον Άντρε να μείνει τσάμπα, επειδή αυτήν την εικόνα έχουμε για εκείνον και δεν θα ξενερώσω αν μάθω ότι ζητούσε τρελά λεφτά. Εφόσον όσο αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ τίμησε και σεβάστηκε με το παραπάνω την φανέλα του, θα τον σέβομαι διαχρονικά έτσι κι αλλιώς.
Ο «Δικέφαλος» πήρε πολλά και από τον Βιεϊρίνια και από τον Μαουρίτσιο (όπως πήραν κι εκείνοι). Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους χρυσώσει προκειμένου να παραμείνουν. Σημαίνει όμως ότι πρέπει να τους σεβαστεί.
Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί.
Σε κάθε περίπτωση, θα επαναλάβω κάτι απλό: για εμένα, όποτε κι αν λήξει τελικά η συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ, όποιος βρίζει τον Βιεϊρίνια (και τον Μαουρίτσιο φυσικά), στην πραγματικότητα δεν είναι ΠΑΟΚτσής.
Πηγή: Sport DNA