Μπάλα δεν βλέπουμε (προς το παρόν), αλλά μπάλα πάντα αγαπάμε. Και σε αυτή την γωνιά θα θυμόμαστε κάθε φορά ένα παιχνίδι που ύμνησε το ποδόσφαιρο με τον δικό του τρόπο.
Το VAR μπήκε εσχάτως στην ζωή μας. Αν, όμως, υπήρχε το 1966, θα έλυνε ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά μυστήρια όλων των εποχών: Πέρασε τελικά ή όχι ολόκληρη η μπάλα την γραμμή, στο σουτ του Τζεφ Χαρστ προς το τέρμα της Δυτικής Γερμανίας, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου;
Πριν από λίγα χρόνια, οι Άγγλοι επιχείρησαν με την τεχνολογία να μας πείσουν ότι η μπάλα πέρασε ολόκληρη την γραμμή της εστίας του Χανς Τιλκόφσκι, ο οποίος έφυγε από την ζωή στις αρχές του 2020.
Μετά από 54 χρόνια, δεν έχει καμία σημασία. Η Αγγλία καμαρώνει έκτοτε για τον μοναδικό της τίτλο σε εθνικό επίπεδο Ανδρών, με τους Γερμανούς να έχουν σταματήσει να παραπονιούνται, αφού φαίνεται πως και αυτοί είχαν… λερωμένη την φωλιά τους στην συγκεκριμένη διοργάνωση.
Πέρα από το γκολ – φάντασμα, πάντως, ο τελικός του Μουντιάλ στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου, στις 30 Ιουλίου του 1966, ήταν συναρπαστικός. Η Γερμανία του Χέλμουτ Σεν άνοιξε και έκλεισε το σκορ στο 90λεπτο, με την Αγγλία να… εκτοξεύεται στην παράταση και να παίρνει την μεγάλη κούπα.
Ο Τζεφ Χαρστ έμεινε στην ιστορία ως ο μοναδικός παίκτης (μέχρι τώρα) που έχει σημειώσει χατ – τρικ σε τελικό Μουντιάλ και ο βοηθός Τόφικ Μπαχράμοφ από το Αζερμπαϊτζάν ως αυτός που κατακύρωσε ένα (ιστορικό) γκολ και, χρόνια αργότερα, υποστήριξε ότι μάλλον έκανε λάθος!
Αγγλία – Δυτική Γερμανία 4-2 (παράταση)
(18′, 101′, 120′ Χαρστ, 78′ Πίτερς – 12′ Χάλερ, 89′ Βέμπερ)
Αγγλία (Αλφ Ράμσεϊ): Μπανκς – Κοέν, Τζακ Τσάρλτον, Μουρ, Γουίλσον – Στάιλς, Μπολ, Μπόμπι Τσάρλτον, Πίτερς – Χαρστ, Χαντ.
Δυτική Γερμανία (Χέλμουτ Σεν): Τιλκόφσκι – Χέτγκες, Σουλζ, Βέμπερ, Σνέλινγκερ – Μπεκενμπάουερ, Όβερατ – Χάλερ, Ζέελερ, Χελντ, Έμεριχ.
Διαιτητής: Γκόντφριντ Ντινστ (Ελβετία)