Της Μαριλένας Καλόπλαστου
Έδωσαν ραντεβού για τις προγραμματισμένες προπονήσεις ενόψει της συμμετοχής τους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα λίγες ημέρες πριν τις φιλικές αναμετρήσεις με την Πολωνία. Είκοσι κορίτσια από κάθε σημείο της Ελλάδας, ενώθηκαν κάτω από τη φανέλα με το εθνόσημο. Γνωρίστηκαν στο προπονητικό κέντρο του Άγιου Κοσμά και υποσχέθηκαν να καταθέσουν στο χορτάρι τις ικανότητες, το πάθος, την πίστη τους.
Η Εθνική Κορασίδων φτιάχτηκε από την αρχή φέτος, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και μετά από μια χρονιά πλήρους αγωνιστικής απραξίας. Μαέστρος του εγχειρήματος, η Κατερίνα Φαλίδα. Πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα το ποδόσφαιρο, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση του Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του διπλώματος Uefa Pro.
Το νέο σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης προϋπέθεται δύο λίγκες, την League A και League B. Οι χώρες χωρίστηκαν ανάλογα με την κατάταξή τους στο ranking της UEFA. Η Εθνική μας στο νούμερο 24 της λίστας, βρέθηκε στη League A μαζί με άλλες 28 ομάδες.
Στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, στον όμιλο με Δανία, Αυστρία και Ελβετία το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα φέροντας το ρόλο του αουτσάιντερ, αφού είχε να ανταγωνιστεί ομάδες σε πολύ υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη της uefa κατάφερε να πάρει τη νίκη στο τελευταίο παιχνίδι με την Ελβετία (2-1), να παραμείνει στην πρώτη λίγκα και να συνεχίσει την προσπάθειά της στη δεύτερη φάση. Εκεί όπου θα διεκδικήσει το θαύμα. Την πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης που θα διεξαχθούν τον προσεχή Μάιο στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.
«Πάντα θα έχουμε σαν στόχο μια πάρα πολύ καλή εμφάνιση, ειδικά όταν παίζουμε με αντιπάλους πιο δυνατούς από εμάς. Μια παρουσία ανάλογη με αυτή του πρώτου γύρου που ξεπεράσαμε τον εαυτό μας. Βασικός στόχος μας είναι πάντα να εξελίξουμε τις παίκτριες μας και να τους εμφυσήσουμε το πνεύμα των Εθνικών ομάδων ώστε να στελεχώσουν τα επόμενα χρόνια και τα μεγαλύτερα ηλικιακά τμήματα», σημειώνει η ομοσπονδιακή μας προπονήτρια κα. Φαλίδα.
Η επιλογή των κοριτσιών που θα στελεχώσουν την Εθνική γίνεται μέσα από scouting αγώνων των γυναικείων πρωταθλημάτων από τους ομοσπονδιακούς προπονητές αλλα και σε προγραμματισμένες δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα από την ομοσπονδία και προεπιλογές νεαρών παικτριών – πράγμα που πέρσι δεν ήταν εφικτό να γίνουν λόγω Covid- αλλά και από το Κύπελο Κορασίδων που διοργανώνεται από την ΕΠΟ. Διοργάνωση που επίσης δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί πέρσι εν καιρώ πανδημίας.
«Ήδη για την τρέχουσα σεζόν έχει πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός μας από τον τεχνικό μας διευθυντή κ. Κωνσταντινίδη για τα αναπτυξιακά μας προγραμμάτα, των οποίων η υλοποίηση τους κρίνεται απαραίτητη», τόνισε.
Στην Ελλάδα, όπως αναφέρει, δεν έχουμε οργανωμένο πρωτάθλημα για τις αναπτυξιακές κατηγορίες. Η δουλειά της εξέλιξης των παικτριών γίνεται μέσα στα σωματεία τους. Τα νεαρά κορίτσια προπονούνται κυρίως με τις ομάδες Γυναικών στις οποίες ανήκουν. Όταν συναντήθηκαν τον Αύγουστο στον Άγιο Κοσμά, έγιναν όλες μια παρέα.
«Τα κορίτσια ανταποκρίθηκαν σαν επαγγελματίες. Το ταλέντο και η ικανότητα τους δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τις παίκτριες των ομάδων που συναγωνίστηκαν. Έδειξαν πάθος, πίστη, πειθαρχία στο αγωνιστικό πλάνο, υπερέβαλαν τον εαυτό τους, αγωνιζόμενες για την Ελλάδα μας», δήλωσε η κόουτς, με φανερή περηφάνια για την προσπάθεια των αθλητριών της.
Ο τρόπος που δένεται μια προπονήτρια με τις αθλήτριες της ομάδας είναι ιδιαίτερος. Είναι παράλληλα σύμβουλος, φίλη, μητέρα. «Ο ρόλος ενός προπονητή είναι πολυδιάστατος, δεν αφορά μόνο το αγωνιστικό κομμάτι. Ένας προπονητής, μια προπονήτρια, ιδιαίτερα στις αναπτυξιακές ηλικίες έχει συμβουλευτικό ρόλο, παιδαγωγικό, ενώ θα πρέπει να δουλεύει πολύ και στο κομμάτι της ψυχολογίας», διευκρινίζει.
«Το ποδόσφαιρο κατακλύζεται από στερεότυπα σε σχέση με το φύλο»
Έχοντας ασχολειθεί για περισσότερα από 20 χρόνια με το ποδόσφαιρο σαν παίκτρια και σαν προπονήτρια, μπορεί να διακρίνει τα στερεότυπα σε σχέση με το φύλο που «το κατακλύζουν», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
«Ο γυναικείος αθλητισμός στη χώρα μας υποεκπροσωπείται. Το ποδόσφαιρο κατακλύζεται από στερεότυπα σε σχέση με το φύλο. Αυτά τα στερεότυπα στέκονται ως τροχοπέδη στην επιθυμία κάποιων κοριτσιών να ασχοληθούν με το άθλημα.
Τα τελευταία χρόνια όμως φαίνεται πως κάτι αλλάζει, φαίνεται άλλωστε και από αυξανόμενη συμμετοχή των κοριτσιών με το άθλημα. Το ταλέντο και η ικανότητα των παικτριών μέσα στο γήπεδο είναι η καλύτερη απάντηση», σημειώνει και αναφέρεται σε μια έρευνα της UEFA που υποδεικνύει ότι «το ποδόσφαιρο δίνει στα κορίτσια πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με όλα τα άλλα ομαδικά αθλήματα».
Τα περισσότερα κορίτσια μεγαλώνουν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο ο πατέρας ή ο αδερφός ασχολούνται με το άθλημα. Από εκεί παίρνουν το κίνητρο. Δέχονται επίσης ερεθίσματα από το internet, από το ποδόσφαιρο Γυναικών παγκοσμίως που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνθηση.
Πολλές σκέφτονται να ακολουθήσουν το άθλημα επαγγελματικά. Και η ίδια τους ενθαρρύνει «να σκέφτονται τον εαυτό τους μέσα στο ποδόσφαιρο». Εξάλλου, «όταν αγαπάς πολύ κάτι και το κάνεις με την ψυχή σου, αποτελεί μονόδρομο η επιτυχία».
Το δικό της ταξίδι ξεκίνησε από όταν ήταν 6 ετών. Έπαιζε ποδόσφαιρο καθημερινά στο σχολείο, αλλά και με τα ξαδέρφια της στο σπίτι. Δεν υπήρχε γυναικεία ομάδα στην περιοχή, αλλά αυτό καθόλου δεν την επηρέασε. «Το αγάπησα από την πρώτη φορά που κλώτσησα μια μπάλα. Κάθε μέρα που γυρνούσα σπίτι από το γήπεδο είχα πάντα ένα μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπο μου». Ενσωματώθηκε στη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του ΓΣ Καλλιθέας, όταν ήρθε στην Αθήνα λόγω σπουδών.
Η ένταξη της στο σύλλογο την βοήθησε να βελτιώσει το παιχνίδι της, να γαλουχηθεί μέσα από το ποδόσφαιρο, καθώς και να χριστεί και η ίδια διεθνής με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών, κάτι που αποτελεί ύψιστη τιμή για εκείνη.
Εξάλλου όπως λέει «το ποδόσφαιρο δεν είναι ό,τι συμβαίνει μόνο μέσα στις τέσσερις γραμμές. Συμβάλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας μας. Μέσα από το ποδόσφαιρο προάγονται αξίες όπως ο σεβασμός, η πειθαρχία, το ομαδικό πνεύμα και η συλλογική προσπάθεια».
«Τα κορίτσια είναι πιο ανταγωνιστικά απ’ ότι τα αγόρια»
Η ενασχόληση της με την προπονητική χρονολογείται στο 2005 όταν και αποφοίτησε από το ΤΕΦΑΑ Αθηνών. Αρχικά εργάστηκε ως προπονήτρια στους συλλόγους ΓΣ Καλλιθέας, Μίλων Ν. Σμύρνης, Ίωνες Π. Φαλήρου, Λαύρα Αργυρούπολης (Γυναίκες). Κατόπιν για 9 χρόνια εργάστηκε στον Ολυμπιακό Πειραιώς τόσο ως προπονήτρια στα τμήματα υποδομής, όσο και ως αναλύτρια-μέλος του τεχνικού επιτελείου στις ομάδες Κ19, Κ17, Κ16, Κ15.
Τελευταίος σταθμός πριν αναλάβει καθήκοντα ομοσπονδιακής τεχνικού ήταν η ΑΕΚ, στην οποία εργάστηκε στα τμήματα υποδομής ως προπονήτρια και αναλύτρια. Έχει συνεργαστεί επίσης με ομάδες και ακαδημίες στην Αμερική όπως οι Medford Strikers και Universal Soccer Academy.
Γνωρίζοντας πολύ καλά το ποδόσφαιρο σε αναπτυξιακό επίπεδο σημειώνει πως «τα κορίτσια είναι πιο ανταγωνιστικά από ότι τα αγόρια σε αυτές τις ηλικίες. Αντιλαμβάνονται πιο εύκολα τακτικά κομμάτια. Και όποια δουλειά τους αναθέσεις, ζητούν να μάθουν το “γιατί”».
Η ίδια από μικρή είχε κατασταλάξει ότι θα ασχοληθεί επαγγελματικά με το άθλημα. Είχε την απόλυτη στήριξη της μητέρας της σε αυτή της την απόφαση, που είναι δίπλα της σε κάθε βήμα. Παρούσα και στη Νύπακτο, στο Παπαχαραλάμπειο στάδιο, όπου η Εθνική επικράτησε της Ελβετίας (2-1). Μαζί της, στη γιορτή που στήθηκε από όλους τους παρόντες, για τη μεγάλη νίκη της ομάδας που είναι μια τρανή απόδειξη ότι κόντρα στις δυσκολίες τα κορίτσια στην Ελλάδα και ξέρουν και παίζουν ποδόσφαιρο!
Πηγή: Gazzetta