Του Θάνου Σαρρή
Η νίκη της Σερίφ Τιράσπολ μέσα στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης του Φλορεντίνο Πέρεθ, ενός εκ των εμπνευστών του πλάνου για την ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ, ήρθε για να θυμίσει την πραγματική μαγεία του ποδοσφαίρου.
«Ένα Μπαρτσελόνα – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι πολύ πιο διασκεδαστικό απ’ ό,τι με μία μέτρια ομάδα του Champions League. Όσο καλύτερα τα παιχνίδια, τόσο πιο διασκεδαστικό το θέαμα. Το Champions League είναι ελκυστικό μετά τα προημιτελικά, μέχρι τότε πρέπει να παίζουμε με τις μέτριες ομάδες που δεν είναι καθόλου ελκυστικές», τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον ιδιοκτήτη της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ. Ο Ισπανός διοικητικός ηγέτης ήταν εκ των εμπνευστών του πλάνου για τη δημιουργία μιας κλειστής ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής Λίγκας, της European Super League, η οποία θα καθιστούσε το χάσμα των μεγάλων με τους υπόλοιπους ακόμα πιο βαθύ.
Η απάντηση του ποδοσφαίρου
Περίπου πέντε μήνες μετά τη δήλωσή του αυτή, το ίδιο το ποδόσφαιρο του έδωσε την πιο αποστομωτική απάντηση. Η «μικρούλα» Σερίφ Τιράσπολ, η οποία είχε στη σύνθεσή της δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές που δεν κατάφεραν να πείσουν τις ομάδες τους εντός συνόρων ότι αξίζουν να μείνουν στα ρόστερ τους, τον Δημήτρη Κολοβό και τον Γιώργο Αθανασιάδη, επικράτησε 2-1 μέσα στην έδρα της «Βασίλισσας», θυμίζοντας σε όλους την πεμπτουσία του ποδοσφαίρου και του Champions League.
Γενιές ολόκληρες φιλάθλων σε όλη την Ευρώπη μεγάλωσαν, περιμένοντας τις Τρίτες και τις Τετάρτες να ακούσουν την υποβλητική μουσική, να δουν το σεντόνι να κουνιέται και να ονειρεύονται πως η ομάδα τους θα γράψει ιστορία απέναντι σε ένα μεγαθήριο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ότι θα «λυγίσει» τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Μίλαν, την Μπαρτσελόνα, την Μπάγερν, ότι θα προχωρήσει στις διοργανώσεις που παίζουν οι καλύτεροι. Κι έπειτα, η «έκπληξη» αυτή γινόταν αντικείμενο συζήτησης σε όλη την Ευρώπη, μνημονευόταν για πολλά χρόνια, αποτελούσε αντικείμενο αφιερωμάτων κάθε φορά που ερχόταν αυτή η ημερομηνία. Συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Η λάμψη των «μη ελκυστικών»
Την ημέρα που η πιο πολυδιαφημισμένη εκδοχή του σύγχρονου ποδοσφαίρου, η Παρί Σεν Ζερμέν των Μέσι, Εμπαπέ, Νεϊμάρ και των υπόλοιπων αστέρων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου αντιμετώπιζε ένα ακόμα πανάκριβο ποδοσφαιρικό δημιούργημα, τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, η οποία έχει επίσης γράψει τη δική της ποδοσφαιρική ιστορία τα τελευταία χρόνια, την παράσταση έκλεψε ένα ματς με πρωταγωνίστρια μια ομάδα από την Τιράσπολ, την de facto πρωτεύουσα του μη αναγνωρισμένου κρατίδιου της Υπερδνειστερίας.
Τη βραδιά που ο Λιονέλ Μέσι άνοιγε λογαριασμό με τους Παριζιάνους στο Champions League, ο Γιώργος Αθανασιάδης, που στην ΑΕΚ κρίθηκε πως δεν ήταν επαρκής για να παραμείνει στο ρόστερ, έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής με 10+ αποκρούσεις απέναντι στα αστέρια των blancos. Πήρε το βραβείο του MVP και δήλωσε πως στο δεύτερο γκολ της ομάδας του ήταν έτοιμος να κλάψει.
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η European Super League μένει στην επικαιρότητα. Είτε αυτή αφορά τις δηλώσεις του προέδρου της Μπαρτσελόνα, Τζουάν Λαπόρτα, ο οποίος δήλωσε πως: «Το πρότζεκτ είναι ζωντανό. Οι τρεις σύλλογοι που το υπερασπίζονται κερδίζουν όλες τις δικαστικές διαμάχες. Η UEFA δεν μπορεί να το σταματήσει και η πίεση στα αγγλικά κλαμπ δεν μπορεί να φέρει κανένα αποτέλεσμα», είτε αυτές του Βραζιλιάνου Ρονάλντο. «Οφείλω να παραδεχτώ πως η ESL δεν είναι και τόσο κακή ιδέα. Οι οπαδοί πάντα θέλουν να βλέπουν αγώνες μεταξύ των κορυφαίων ομάδων. Λατρεύουν να παρακολουθούν Ρεάλ εναντίον Ίντερ ή Μίλαν και Σίτι απέναντι στην Παρί», είπε το «φαινόμενο», ξεχνώντας πως πάνω από όλα, οι οπαδοί λατρεύουν το όνειρο που παραμένει ζωντανό.
Πάντα θα υπάρχουν αγρίμια
Όπως ανέφερε το Spiegel στις αρχές του Σεπτεμβρίου, τα κλαμπ που έχουν τον πρώτο λόγο για τη Super League, η Μπαρτσελόνα, η Γιουβέντους και η Ρεάλ Μαδρίτης, συνεχίζουν τα σχέδιά τους, έχοντας στα σκαριά πλάνο που περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες και μια wildcard για την πρώτη, προκειμένου να μπορούν κάθε φορά να έχουν στο πλάι τους κάποιον κοντινό που δεν θα τα καταφέρει αγωνιστικά. Από την άλλη, η UEFA αναγκάστηκε να σταματήσει κάθε διαδικασία κυρώσεων για τους συλλόγων αυτούς, κατόπιν και της απόφασης δικαστηρίου της Μαδρίτης την 1η Ιουλίου, το οποίο είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να μην προχωρήσει σε ποινές.
Είναι σίγουρο ότι το μέλλον του ποδοσφαίρου ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Είναι βέβαιο ότι οι «μεγάλοι» πάντα θα θέλουν να γίνονται μεγαλύτεροι. Τα αγρίμια όμως, που ξεφεύγουν από το πλάνο, σαν εκείνα που περιέγραφε ο σπουδαίος Εδουάρδο Γκαλεάνο, θα υπάρχουν πάντα και θυμίζουν σε όλους τις ρίζες της αγάπης για το ποδόσφαιρο…
Πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας