Επιλογή Σελίδας

Μερικές φορές είναι καλύτερο να αφήνεις τους ειδικούς να μιλήσουν. Ειδικά σε θέματα προετοιμασίας και διαχείρισης της κόπωσης των παικτών, οι γυμναστές γνωρίζουν πολλά περισσότερα από τον οποιονδήποτε άλλον.

Ο Σάκης Παντελίδης είναι από τους έμπειρους και καταξιωμένους γυμναστές στη Super League 1. Γι’ αυτό και το Sportime.gr επικοινώνησε μαζί του. Η επόμενη χρονιά θα είναι ιδιαίτερα απαιτητική για όλους, ενώ η προετοιμασία θα είναι ξεχωριστή λόγω των συνθηκών με τον κορονοϊό. Σε όλα αυτά απαντήσεις δίνει ο συνεργάτης του Σάββα Παντελίδη.

– Οι ποδοσφαιριστές βίωσαν κάτι πρωτόγνωρο. Κάθονταν για τόσο καιρό, άρχισαν προπονήσεις, έπαιξαν, ολιγοήμερες διακοπές στη συνέχεια και τώρα ξανά προπονήσεις. Αρχικά πόσο εύκολο ήταν να ξαναβρούν πατήματα;

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολο τόσο για εμάς τους προπονητές όσο και για τους ποδοσφαιριστές να προσαρμοστούμε σε δεδομένα που αντιμετωπίζαμε για πρώτη φορά. Χρειάστηκαν πάρα πολλές ώρες εργασίας ώστε τα παιδιά να φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο που θα τους επέτρεπε να αγωνιστούν σε 90λεπτα με ασφάλεια. Ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες μετά την άρση του lockdown ήμασταν όλη την ημέρα στο γήπεδο καθώς οι προπονήσεις γίνονταν σε μικρά groups τηρώντας τις οδηγίες των υπευθύνων. Σε αυτό μεγάλη ήταν η συμβολή του κ. Γιάννη Αγγελόπουλου και του team manager Νίκου Λαζαρίδη, οι οποίοι πραγματικά βρίσκονταν δίπλα στην ομάδα.

Σχεδιάσαμε με τον coach ένα πλάνο που βασιζόταν στην βελτίωση των φυσικών χαρακτηριστικών, στην ψυχολογική υποστήριξη αλλά και την τακτική προσέγγιση που θα είχαμε στα παιχνίδια καθώς η διαχείριση τους με την αλλαγή των κανονισμών (5 αλλαγές, 2 cooling breaks κλπ) θα ήταν διαφορετική. Πιστεύω το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό, κατορθώνοντας επίσης να είμαστε η μοναδική ομάδα των play off και play out που δεν είχαμε μυϊκό τραυματισμό, κάτι πρωτοφανές για τα δεδομένα της ιδιόμορφης κατάστασης.

Σε αυτό βέβαια συνέβαλε και ένα τιμ συνεργατών. Ο στενός συνεργάτης του Coach Άκης Βαβαλης , ο αναλυτής της ομάδας Γιάννης Αντωνόπουλος καθώς και οι physio με την εξαιρετική τους δουλειά, ο γυμναστής αποκατάστασης Γιώργος Πήδουλας με το πρωτόκολλο πρόληψης τραυματισμών και ο Σωτήρης Ρούσσης με ελάχιστες αρμοδιότητες σε πιο υποβοηθητικό ρόλο».

Σάββας και Σάκης Παντελίδης

– Πόσο εύκολο είναι να σχεδιάσει κάποιος προετοιμασία φέτος; Επιπλέον, τι κάνεις διαφορετικό όταν μία ομάδα παίζει στην Ευρώπη;

«Πιστεύω ότι δεν θα είναι τόσο δύσκολη η δόμηση της φετινής προετοιμασίας, ειδικά για τις ομάδες της Super League 1 διότι προέρχονται ήδη από αγωνιστική δράση. Πιο δύσκολη θα είναι η επανεκκίνηση των ομάδων που βρίσκονται σε απραξία για πολλούς μήνες. Εκεί θα είναι πραγματικός Γολγοθάς. Ακόμη και για τις ομάδες που συμμετέχουν στην Ευρώπη τα πράγματα θα είναι πιο έυκολα ,αν αναλογιστούμε ότι τα παιχνίδια των προκριματικών ορίστηκαν κοντά στην έναρξη του πρωταθλήματος μας. Οπότε οι ομάδες θεωρητικά θα είναι έτοιμες. Πέρυσι με τον Άρη το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι ήταν 25 Ιουλίου και η έναρξη του πρωταθλήματος 25 Αυγούστου! Καταλαβαίνετε λοιπόν την διαφορά. Οι ομάδες τώρα είναι πιο έτοιμες.

Εάν πάρουμε για παράδειγμα την προηγούμενη ομάδα μου τον Ατρόμητο, θεωρώ πως με σωστή διαχείριση της προετοιμασίας θα είναι σε καλή κατάσταση, καθώς ήδη βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο δείγμα και της δουλειάς που έγινε στην διάρκεια των play out. Το πλάνο που εκπονήσαμε με την επανέναρξη της αγωνιστικής δράσης δεν στόχευε μόνο στην διαδικασία των μπαράζ αλλά και στην ετοιμότητα που θα είχαν οι ποδοσφαιριστές μας με την έναρξη της προετοιμασίας. Είναι κοινώς γνωστό ότι ο κ. Σάββας Παντελίδης είναι ένας προπονητής που οργανώνει μακροπρόθεσμα και αυτό ακολούθησε. Την ίδια τακτική εφάρμοσε στον Αστέρα Τρίπολης με την έξοδο στο Europa League αλλά και στον Άρη επίσης με την έξοδο στην Ευρώπη.

Στον Ατρόμητο δουλέψαμε με όλες τις δυνάμεις μας να το πετύχουμε αλλά δεν τα καταφέραμε. Ήταν εξαρχής δύσκολο. Με την έλευση μας, η ομάδα πήρε παραπάνω πόντους από τον Άρη και τον ΟΦΗ, παρόλα αυτά δεν μπήκε στην εξάδα διότι ήταν από πολύ νωρίς πίσω στην βαθμολογία. Το ότι δεν ανανεώθηκε η συνεργασία με την ομάδα είναι ένα άλλο θέμα».

– Μπορεί μία ομάδα να αποκτήσει παίκτες από πρωταθλήματα που δεν ολοκληρώθηκαν. Πώς τους αντιμετωπίζει ο εκάστοτε γυμναστής, διαφορετικά;

«Είναι πλέον βέβαιο με τα νέα οικονομικά δεδομένα ότι οι ομάδες θα αναγκαστούν να διαμορφώσουν τα ρόστερ με χαμηλότερα συμβόλαια και εκ των πραγμάτων από χαμηλότερες κατηγορίες. Έτσι οι ποδοσφαιριστές που θα έρθουν σε μεγάλο ποσοστό θα βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε απραξία. Εκεί πρέπει ο προπονητής φυσικής κατάστασης να οργανώσει ένα πλάνο προοδευτικής επανένταξης ώστε ο ποδοσφαιριστής να ακολουθήσει την προπονητική διαδικασία και τις επιβαρύνσεις με ασφάλεια, έλεγχο και συνεχείς εκτιμήσεις της αγωνιστικής του κατάστασης.

Ένα αντίστοιχο παράδειγμα είναι οι ποδοσφαιριστές που έρχονται από «άδειες» χρονιές , με ελάχιστες συμμετοχές ή με επάνοδο από τραυματισμό. Η αγωνιστική τους ετοιμότητα θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο ποσοστό από την ευελιξία του γυμναστή, γιαυτό και ο κάθε συνάδελφος πρέπει να έχει το δικό του σκεπτικό και οργανόγραμμα και όχι να μπαίνει στην διαδικασία της αντιγραφής. Δεν σου κρύβω ότι αρκετοί από τον χώρο μας προβαίνουν στο γνωστό “copy paste”.

– Με την όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, εκτιμάς πως θα αντέξουν γενικά οι ποδοσφαιριστές παγκοσμίως του χρόνου; Θα έχουν ματς σερί και στο τέλος για κάποιους υπάρχει και το Euro.

«Πιστεύω πως οι ομάδες οι οποίες στηρίζονται σε σύγχρονες μεθόδους λειτουργίας (μετρήσεις επιβαρύνσεων, δυνατότητα αποκατάστασης κλπ) θα υποστηρίξουν ανάλογα και τους ποδοσφαιριστές τους αποτελώντας μια ασπίδα θα έλεγα για να ανταπεξέλθουν σε μεγάλο αριθμό αγώνων. Σίγουρα οι ποδοσφαιριστές πλέον είναι πιο ανθεκτικοί στην κόπωση, προσαρμόζονται σε συνθήκες υψηλών και συνεχών απαιτήσεων και θεωρώ πως θα έχουν μια θετική ανταπόκριση σε αυτό. Βέβαια, με την απουσία του κόσμου από τις κερκίδες, ο ρυθμός των αγώνων δεν είναι το ίδιο υψηλός και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα λειτουργήσει θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση».

– Κλείνοντας, πήγατε με τον Σάββα Παντελίδη και τον Άκη Βάβαλη στη μέση της σεζόν στον Ατρόμητο. Μπορεί να μην μπήκε η ομάδα στα πλέι οφ, αλλά υπήρξε βελτίωση. Πώς βλέπεις την επόμενη χρονιά;

«Η φετινή σεζόν θα είναι ένα στοίχημα για όλες τις ομάδες, ο Ατρόμητος είναι ένα σωματείο άρτια οργανωμένο που δίνει την δυνατότητα σε προπονητές και ποδοσφαιριστές να δουλεύουν έχοντας όλα τα εφόδια που χρειάζονται. Βέβαια είναι πολύ διαφορετικά να ξεκινάς μια προετοιμασία και να δομείς την ομάδα έτσι όπως θέλεις και πολύ διαφορετικά να αναλαμβάνεις μεσούσης της περιόδου. Είναι πάντως σαφές πως ο ρεαλιστικός στόχος του Ατρομήτου είναι να βγαίνει κάθε χρόνο στην Ευρώπη και φέτος θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να το πετύχει».

πηγή: sportime.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This