Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Από αύριο «τα κεφάλια μέσα» για όλους. Αρχίζουν οι εργομετρικές εξετάσεις και για τους διεθνείς που επιστρέφουν, το παζλ συμπληρώνεται. Ιωαννίδης, Βαγιαννίδης, Μπακασέτας, Σιώπης, Ινγκασον, Σφιντέρσκι Πελίστρι, Μαξίμοβιτς, Τσέριν… όλα τα μωρά στην πίστα. Στο τέλος της εβδομάδας ο Παναθηναϊκός πάει στην Αυστρία, σε δέκα μέρες είναι προγραμματισμένο το πρώτο φιλικό του παιχνίδι, εναντίον της Μέταλιστ.

Τι έχει κάνει έως τώρα ο Παναθηναϊκός; Εχει καλύψει με τον Γιώργο Κυριακόπουλο το «κενό» του Μαξ που δεν υπολογίζεται, έχει αποκτήσει τον αριστεροπόδαρο στόπερ – play maker που ήθελε (Αχμέντ Τουμπά) κι έχει χάσει τον βασικό του play maker. Τι θα συμβεί στο μέλλον ουδείς γνωρίζει, αλλά ο Αζεντίν Ουναΐ αύριο το πρωί δεν θα είναι στο Κορωπί, μαζί με τους υπόλοιπους διεθνείς συμπαίκτες του. Αν θεωρήσουμε ότι ο Αράο τους τελευταίους δύο μήνες ήταν (καίτοι υγιής) ο αναπληρωματικός αμυντικός μέσος του Τριφυλλιού, άλλη απώλεια βασικού στελέχους του εκτός από τον 25χρονο Μαροκινό δεν έχει έως τώρα ο Παναθηναϊκός.

Τι άλλο χρειάζεται

Και πάμε παρακάτω. Τι επιπλέον χρειάζεται κατά τη γνώμη μας κατά σειρά «βαρύτητας»;

  • α) Βασικό αμυντικό μέσο
  • β) Ξεκαθάρισμα της υπόθεσης Ουναΐ ή μεταγραφή 8-10αριού»
  • γ) Τρομερή προετοιμασία για το ενδεχόμενο πώλησης παίκτη
  • δ) Καλύτερο τερματοφύλακα από τους Ντραγκόφσκι – Λοντίγκιν
  • ε) Αριστερό εξτρέμ
  • στ) Τρίτο επιθετικό στη θέση του Γερεμέγεφ αν ο Σουηδός αποχωρήσει.

Ο Πέρεθ, ο Αράο και ο επόμενος

Η πιο κομβική από όλες αυτές τις «επόμενες κινήσεις» – τουλάχιστον μέχρι να γίνει κάποια πώληση – είναι αυτή του αμυντικού μέσου. Θυμίζουμε ότι ο Ρουί Βιτόρια είχε τονίσει δύο φορές σε συνεντεύξεις του ότι η ομάδα του αποσυντονίστηκε στους πρώτους μήνες του 2025 (όταν και «εκτροχιάστηκε» γρήγορα από τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος ανήμπορος να κάνει έστω μία εκτός έδρας νίκη) κυρίως λόγω της ταυτόχρονης απουσίας των Αράο, Γεντβάι, Πάλμερ – Μπράουν. Και εν μέρει έχει δίκιο. Τότε άρχισε ο Παναθηναϊκός να «μπάζει». Τότε άρχισε σταδιακά να χάνει την ικανοποιητική σε πρώτη φάση με τον Βιτόρια αμυντική λειτουργία του, χάρη στην οποία είχε κάνει το comeback στο πρωτάθλημα.

Ο Πορτογάλος θα προσπαθήσει να το ξαναχτίσει όλο αυτό εφέτος. Θα έχει από την εκκίνηση της προετοιμασίας υγιείς τους δυο στόπερ, θα έχει τον Τουμπά και τον Κυριακόπουλο. Θα προσπαθήσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας να έχει και τον καινούριο αμυντικό μέσο. Ομως αν δεν τα καταφέρει – διότι κι αυτό είναι πιθανό – δεν θα… καταστραφεί η ομάδα. Είναι τόσο κομβική για τη λειτουργία του συνόλου αυτή η μεταγραφή που δεν χωρά λάθος. Δεν χωρά βιασύνη. Δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι αν το νέο «εξάρι» απουσιάσει από ένα – δυο φιλικά ματς, αρκεί αυτός που θα αποκτηθεί να είναι αυτός που πρέπει. Κι όχι μια «απλή» προσθήκη.

Ο καλός Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην κλάση του Ρουμπέν Πέρεθ. Στο μυαλό του, στη «σιγουριά» του, στη μακρινή και κοντινή πάσα του, στο δικό του play making. Βασίστηκε εξίσου στον Αράο της πρώτης σεζόν την επόμενη χρονιά, όταν προσπάθησε να αλλάξει προς το… επιθετικότερο, το πιο «εξωστρεφές», το πιο γρήγορο, το πιο παραγωγικό. Και πλήρωσε σε πολλά ματς τα προβλήματα του Αράο στο transition και το πόσο επιρρεπής στο σφάλμα ήταν ο Βραζιλιάνος. Επί τριετία, ο αμυντικός μέσος ήταν καταλυτικός (με τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά των δύο παικτών) στην οργάνωση του Παναθηναϊκού αμυντικά και επιθετικά στον αγωνιστικό χώρο. Γι’ αυτό και λέμε ότι από όλους τους νέους παίκτες, ο καινούριος αμυντικός μέσος θα είναι ο πιο σημαντικός.

Τα μεγάλα εμπόδια

Και η υπόθεση δεν είναι καθόλου εύκολη, διότι ο Παναθηναϊκός έχει ήδη πολλά εμπόδια μπροστά του. Οικονομικά πρέπει να είναι… συνεσταλμένος, εφόσον αποφάσισε να μην πουλήσει παίκτη πριν από τα δυο ματς με τους Ρέιντζερς (ή τουλάχιστον να… αντισταθεί όσο μπορεί στις προτάσεις). Θέση σίγουρη σε League Phase ευρωπαϊκής διοργάνωσης δεν έχει. Ούτε συμμετέχει σε κάποιο από τα πιο ελκυστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Και η μεταγραφική περίοδος ακόμα δεν έχει φτάσει ούτε στο μέσον της, η αγορά για τα δικά του μέτρα δεν είναι… τεράστια.

Συνεπώς, ειδικά γι’ αυτή τη μεταγραφή, η πίεση ή και η βιασύνη, δεν είναι καλοί οδηγοί. Ζητούμενο πρώτιστο είναι η ευστοχία. Αν, ασφαλώς, είναι παρών από την πρώτη μέρα στην Αυστρία, ακόμα καλύτερα για τους Πράσινους! Ομως ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να πάει σε μια επιλογή με βασικό κριτήριο την ταχύτητα, αλλά την ποιότητα.

Πηγή: Gazzetta