Του Γιάννη Φιλέρη
Ξέρετε στην EuroLeague δεν έχεις “έπαιξα καλά, δεν πειράζει πάω για το επόμενο“. Ναι πας για το επόμενο, αλλά πειράζει και η ήττα, ειδικά όταν σου παρουσιάζεται μια ευκαιρία να πάρεις διπλό.
Πόσες φορές θα την ξαναβρεί ο Παναθηναϊκός δεν το ξέρουμε, σίγουρα όμως στη Βιτόρια την έχασε, ενώ τα είχε κάνει σχεδόν όλα τέλεια. Τρια χαμένα ριμπάουντ, ωστόσο, του στοίχισαν και σε ένα ματς που κρίθηκε στο καλάθι, μια τέτοια λεπτομέρεια είναι πολύ σημαντική. Ο Παπαπέτρου υπό την πίεση του Γκρέιντζερ αστόχησε στο τελευταίο σουτ και η Μπασκόνια πήρε την πρώτη της νίκη στη διοργάνωση.
Το φόλοου του Σεντεκέρσκις και τα επιθετικά ριμπάουντ του Φοντέκιο και του Γκρέιντζερ, που μετατράπηκαν σε 4/4 βολές (από τα φάουλ τα οποία κέρδισαν οι παίκτες του Ιβάνοβιτς) αποδείχθηκαν μαχαιριές στο κορμί του ΠΑΟ, που δυο απαντήσεις με τα τρίποντα του τολμηρού Μέικον τζούνιορ. Ένα από τα τρια ριμπάουντ να έπαιρναν οι “πράσινοι” θα΄χαν φύγει νικητές από τη Φερνάντο Μπουέσα Αρένα.
Θα λεγε κανεις ότι ο Παναθηναϊκός της Βιτόρια άξιζε περισσότερο να πάρει τη νίκη, από εκείνον του ΟΑΚΑ κόντρα στη Φενέρ, η EuroLeague, όμως, είναι αυτή, δεν αλλάζει. Στο τέλος μετράει μόνο η σούμα σε νίκες και ήττες, όχι αν έπαιξες καλά και έχασες στις λεπτομέρειες.
Από την άλλη, ο Δημήτρης Πρίφτης μπορεί να κρατήσει όσα θετικά έβγαλε η ομάδα του απέναντι σε μια ομάδα που έψαχνε απεγνωσμένα τη νίκη και εκτός από τα επιθετικά ριμπάουντ (15 συνολικά), στηρίχθηκε στον οίστρο της από τα 6.75μ. Πράγματι η Μπασκόνια είχε 13/30 τρίποντα, ποσοστό 43.3%, ενώ στα δυο προηγούμενα ματς με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ και το Μιλάνο εντός έδρας, έσπασε τα καλάθια: 8/50 (μόλις 16%)!
Ποια ήταν τα θετικά του Παναθηναϊκού;
Ο πλουραλισμός του, καθώς δίπλα στο πρώτο βιολί Παπαπέτρου, βρέθηκαν μέσα στη ροή του ματς, όλοι σχεδόν οι συμπαίκτες του. Τα ξεσπάσματα του Πέρι, του Έβανς, του Σαντ Ρος βοήθησαν τον αρχηγό, που φρόντισε (ειδικά στο τρίτο δεκάλεπτο) να κρατήσει τα μπόσικα με κάθε τρόπο, πάνω στο παρκέ.
Η πίεση που εξάσκησε σε διαστήματα του αγώνα στην Μπασκόνια, βελτιώνοντας τις επιδόσεις στην άμυνα, όπως επιζητούσε από το προηγούμενο παιχνίδι ο προπονητής της.
Και σίγουρα η σωστή αντίδραση μετά το +11 των γηπεδούχων όταν μπήκαν φουριόζοι για το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου είχαν 3/3 τρίποντα ανεβάζοντας το σκορ στα επίπεδα του 49-38. Ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί 35-34, δυόμιση λεπτά πριν από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου και είχε δεχθεί ένα επί μέρους 14-4. Ο Πρίφτης αντέδρασε με σμολ-μπολ, Έβανς – Γουάιτ μέσα στη ρακέτα, Παπαπέτρου στο “3”, Πέρι και Μέικον (ή Νέντοβιτς) που αποδείχθηκε και καταλύτης του ματς. Ο Παναθηναϊκός (με 15π του Ιωάννη, σε αυτή την τέταρτη περίοδο) γύρισε ολότελα το ματς και αν δεν δεχόταν το τρίποντο εκτός ισορροπίας από τον Μαρίνκοβιτς στο φινάλε, θα ήταν μπροστά στο σκορ. Τελικά βρέθηκε στο -2, σε μια ακόμη λεπτομέρεια που στο τέλος μέτρησε συνολικά εις βάρος του.
Δεν του έφταναν όλα αυτά του ΠΑΟ, για να φύγει νικητής. Είναι όμως σημεία του ματς, που είχαν θετικό πρόσημο και μπορούν να αποτελέσουν τις “βάσεις” για ένα διπλό, ίσως όχι στην έδρα της Ρεάλ που επισκέπτεται την Παρασκευή, αλλά σε ένα άλλο πιο προσιτό για νίκη, γήπεδο. Είναι ένα ζητούμενο για
Πάσχα και Χριστούγεννα για τον Σεντεκέρσκις
Σε τέτοια παιχνίδια παίζουν ρόλο οι προσωπικότητας. Ο βετεράνος Γκρέιντζερ έκανε ένα μεστό παιχνίδι με 12π και 9 ασίστ, ο Ρόκας Γκιεντράιτις βρέθηκε στα υψηλά στάνταρ των προηγούμενων εμφανίσεων του και ένας άλλος Λιθουανός έκανε το παιχνίδι της ζωής του. Ο Μάντας Σεντεκέρσκις, με ρεκόρ καριέρας στους πόντους (15) και στο σύστημα αξιολόγησης (22) αναδείχθηκε σε παράγοντα του αγώνα με 6/6 σουτ (3/3 δίποντα, 3/3 τρίποντα) και 6 ριμπάουντ.
Μαζί με τον Ιταλό Σιμόνε Φοντέκιο, που επίσης πήρε πρωτοβουλίες και ευστόχησε σε μακρινά σουτ, ήταν εκείνοι που πλήγωσαν περισσότερο τον Παναθηναϊκό.
Εκτός των άλλων, οι “πράσινοι” δεν πήραν βοήθεια από τα πεντάρια τους, καθώς ο Παπαγιάννης έμοιαζε επηρεασμένος από το ξαφνικό πρόβλημα που είχε στη μέση του, ενώ ο Φλόιντ δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τον ρυθμό του ματς σε καμιά περίπτωση. Λογικό είναι, παίζει για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα, θα έχει μεταπτώσεις στην απόδοσή του και γι αυτό το λόγο, ίσως, είναι απαραίτητος ο Τζέρεμι Έβανς που μπορεί να καλύψει τη θέση “5” σε κοντά σχήματα που φαίνεται ότι αρέσουν στον Πρίφτη…
Είναι ένα ζητούμενο, πάντως, για τον Παναθηναϊκό και η αξιοποίηση του Γιώργου Παπαγιάννη, που μέχρι τώρα μοιάζει εκτός κλίματος. Την Παρασκευή, πάντως, εναντίον του Ταβάρες πρέπει να βρει τον εαυτό και τα πατήματά του, γιατί ο άσος της Ρεάλ μπορεί να διαλύσει μόνος του οποιαδήποτε ομάδα.
Πού θα παίξει ο Φέρελ;
Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Γιόγκι Φερέλ, ενός “άσου”, της θέσης δηλαδή για την οποία έχουν γραφτεί χιλιάδες λέξεις από … πέρσι. Ο Αμερικανός ΝΒΑερ όπως όλοι που καταφτάνουν στην Ευρώπη από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, θέλει τον χρόνο του και να μάθει την ομάδα και κυρίως να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα, τα οποία μπορεί να τα θεωρεί και πολύ εύκολα για τα κυβικά του.
Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως θα γίνουν οι ανακατατάξεις στο πράσινο ροτέισον. Τώρα, περισσεύουν δυο ξένοι για το πρωτάθλημα (άρα πρέπει να κοπεί ένας ακόμη) αν και ο πονοκέφαλος του Πρίφτη είναι να βρεθεί το δεκαπεντάλεπτο-εικοσάλεπτο του Φερέλ, ενώ παίζουν κι όλοι οι υπόλοιποι. Προφανώς ο προπονητής δεν είναι … φακίρης, ο χρόνος είναι συγκεκριμένος, άρα μένει να δούμε ποιες θα είναι οι αρχικές αποφάσεις του, για να χωρέσει ο Φερέλ στο ροτέισον της ομάδας του.
Προς το παρόν, βέβαια, τον Παναθηναϊκό τον απασχολεί ο αγώνας της Παρασκευής απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.
Οι “πράσινοι” πάνε στην WiZink Arena της Ρεάλ, όπου εκεί η συγκέντρωσή του πρέπει να είναι στο 100% και στα σαράντα λεπτά, γιατί ο βαθμός δυσκολίας είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι στη Βιτόρια.
Πηγή: Sport 24