Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Περπερίδη

Την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου τον Αύγουστο του 2005, η Ρεάλ Μαδρίτης πλήρωσε 27 εκατ. ευρώ στη Σεβίλλη για να αποκτήσει τα δικαιώματα του Σέρχιο Ράμος. Φτάνοντας 15 χρόνια μετά, ο σήμερα 34χρονος Ισπανός στόπερ πέτυχε το 100ό τέρμα του με τη φανέλα των ‘μερένγκες’ στην αναμέτρηση του Champions League απέναντι στην Ίντερ. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε σκοράρει στη νίκη της Ρεάλ στο clasico του ‘Camp Nou’ κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Η καριέρα του είναι συνυφασμένη με τις επιτυχίες, τις συλλογικές ή ατομικές διακρίσεις, την κομβική του παρουσία στα ‘χρυσά’ χρόνια της εθνικής Ισπανίας.

Πάμπολλες φορές έχει αποδειχθεί ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής για την Ρεάλ, όπως στον τελικό του Champions League το 2014, όταν στην τελευταία φάση του αγώνα ισοφάρισε την Ατλέτικο πριν ακολουθήσει ο θρίαμβος της ‘βασίλισσας’ στην παράταση. Σύμφωνα με το talkSport βρίσκεται στην 6η θέση του πίνακα με τους αμυντικούς που ‘χουν σκοράρει περισσότερο, στην ιστορία του σπορ. Έχει 126 τέρματα στο ενεργητικό του, 103 σε συλλογικό επίπεδο (3 με τη Σεβίλλη) και 23 (σε 175 συμμετοχές) με την εθνική Ισπανίας. Στο Νο1 είναι ο Ρόναλντ Κούμαν, με 253 γκολ.

Στο Νο2 είναι ο Ντάνιελ Πασαρέλα, πρωταθλητής κόσμου με την Αργεντινή το 1978 και το 1986, γνωστός ως ‘μηχανή των γκολ’, με 175 στη σούμα (με τη Ρίβερ Πλέιτ, τη Φιορεντίνα, την Ίντερ και την εθνική). Το ΤΟΡ-3 συμπληρώνει ο Φερνάντο Ιέρο, με 163 γκολ (26 σε 53 παιχνίδια της Ρεάλ για τη σεζόν 1991-92). Ο Λοράν Μπλαν έδωσε 153 γκολ στη Μονπελιέ, τη Σεντ Ετιέν, τη Μαρσέιγ, τη Μίλαν, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την εθνική Γαλλίας, ενώ ο Γκράχαμ Αλεξάντερ είχε 130 με τη Σκάνθροπ, την Πρέστον (στη Football League), την Μπέρνλι και την εθνική Σκωτίας.

Εξαιρετική είναι και η ικανότητα του Ράμος στις εκτελέσεις πέναλτι, όπου μετράει 20/21 εύστοχα χτυπήματα από την άσπρη βούλα. Έστω κι αν αυτό το ένα χαμένο απέναντι στη Μπάγερν, το βράδυ της 25ης Απριλίου του 2012, θα τον ‘κυνηγάει’ για πάντα. Η Ρεάλ υποδεχόταν τη γερμανική ομάδα στο ‘Santiago Bernabeu’ για τον δεύτερο ημιτελικό του Champions League εκείνης της σεζόν. Οι Βαυαροί επικράτησαν με σκορ 2-1 στο Μόναχο και η Ρεάλ με το ίδιο σκορ μετά από 120 λεπτά στη ρεβάνς. Πριν ο Σβάινστάιγκερ πετύχει το πέναλτι πρόκρισης της Μπάγερν, ο Ράμος είχε αστοχήσει στο δικό του με τρόπο που έγινε… παγκόσμια καζούρα.

Το τρολάρισμα στα social media ήταν ανεπανάληπτο, το κορυφαίο όμως όλων ήρθε από το Πανεπιστήμιο “Complutense” της Μαδρίτης, όπου ένας καθηγητής Φυσικής έδωσε την εξής απολαυστική άσκηση στους φοιτητές του τρίτου έτους: “Ο Σέρχιο Ράμος, υπό καθεστώς πανικού λόγω της ευθύνης που είχε στα πόδια του, υπολόγισε λανθασμένα τις παραμέτρους ενός πέναλτι με αποτέλεσμα η μπάλα με μάζα m, να διαγράψει μια γωνία π/4 με την κατακόρυφο και με ταχύτητα ίση με το μισό της ταχύτητας διαφυγής. Η μπάλα δεν έφτασε ποτέ στην αντίπαλη εστία. Υποθέτοντας ότι σας είναι γνωστή η ακτίνα και η μάζα της Γης, RΤ και Μ αντίστοιχα, και χωρίς να λάβετε υπόψη σας την τροχιά της Γης και την τριβή του αέρα: α) Υπολογίστε τις σταθερές της κίνησης της μπάλας β) Αν ο διεθνής διαστημικός σταθμός διαγράφει μια κυκλική τροχιά με ακτίνα 3RT, θα πρέπει το πλήρωμα να φοβάται μια πιθανή πρόσκρουση με τη μπάλα;”

Μια άτυχη στιγμή αλλά και μοναδική για τον Ράμος, που δεν έχει αστοχήσει σε κανένα άλλο πέναλτι που έχει εκτελέσει στην καριέρα του. Η ποδοσφαιρική αξία του Ισπανού στόπερ δεν αμφισβητείται. Αποδεικτικό στοιχείο είναι τα νούμερα και οι τίτλοι της καριέρας του. Με τα τελευταία του επιτεύγματα, καθώς και την επιλογή του ‘France Football’, να ανοίγουν την κουβέντα για το αν είναι ο κορυφαίος αμυντικός όλων των εποχών. Ερώτημα που επί της ουσίας δεν μπορεί να απαντηθεί. Αλλά κι αν μπορούσε, η απάντηση δεν μπορεί ποτέ να ήταν καταφατική. Όχι μόνο γιατί το ποδόσφαιρο του σήμερα με το χθες δεν είναι ίδιο, ούτε γιατί τα επιτεύγματα του Ράμος δεν είναι επουδενί πρωτόγνωρα. Αλλά και γιατί κατά κανόνα συνηθίζουμε να ξεχνάμε την μεγάλη εικόνα, ανάλογα την περίσταση.

Ας μην φτάσουμε στον Σιρέα, τον Μπεκενμπάουερ και τον Πασαρέλα, τον Μπαρέζι, τον Κούμαν, τον Ιέρο, τον Μπλαν, τον Ντεσαγί. Δεν πάει πολύς καιρός που αγωνίζονταν οι Νέστα, Καναβάρο, δεν μας είναι… αδιάφορος πλέον κάποιος Φαν Ντάικ της Σάουθαμπτον. Αυτό που επιμελώς, τεχνηέντως ή μη, ξεχνούν όσοι ανοίγουν την συζήτηση περί κορυφαίου όλων των εποχών, είναι η άλλη πλευρά του Ράμος. Η αντιαθλητική, αντισυναδελφική συμπεριφορά που έχει δείξει σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Με 26 κόκκινες και 223 κίτρινες κάρτες, είναι μακράν του δεύτερου ο παίκτης που έχει δει τις περισσότερες κάρτες στην ιστορία της La Liga. Σε επίπεδο Champions League μετράει 37 κίτρινες και 3 κόκκινες, ενώ 20 (μόνο) κίτρινες έχει με την εθνική Ισπανία. Και θα μπορούσαν να ήταν περισσότερες, αν σε κάμποσες περιπτώσεις οι διαιτητές δεν είχαν εξαντλήσει την διαλλακτικότητα τους προς τον αρχηγό της Ρεάλ…

Στον τελικό του Champions League με τη Λίβερπουλ το μαρκάρισμα του Ράμος στον Σαλάχ δεν ήταν απλώς επικίνδυνο, ήταν μια προσεκτικά κοντρολαρισμένη προσπάθεια, ώστε ο αντίπαλός του να τεθεί εκτός παιχνιδιού. Οι αντιδράσεις από την πλευρά των Άγγλων άπειρες και γεμάτες οργή. Το αποτέλεσμα του τελικού; Θρίαμβος για τη Ρεάλ. Για τον Ράμος, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Οι αγκωνιές είναι το σήμα κατατεθέν του. Τις έχουν νιώσει οι Μπουσκέτς της Μπαρτσελόνα τον Ιανουάριο του 2012, Νιλμάρ της Βιγιαρεάλ τον Μάρτιο του 2012, Ρομπέρτο Τόρες της Οσασούνα τον Δεκέμβρη του 2013, ο ματωμένος Μίλαν Χάβελ της Βικτόρια Πλζεν το Νοέμβρη του 2018… Τον Ιανουάριο του 2013 χτύπησε τον Αουγκούστο Φερνάντες της Θέλτα στο στήθος και τον λαιμό. Ο Λιονέλ Μέσι έχει γλιτώσει από θαύμα σοβαρό τραυματισμό στα μαρκαρίσματα του Ράμος στα clasico, ειδικά εκείνο στον αχίλλειο τένοντα το Νοέμβρη του 2010, που έφερε και την αποβολή του στόπερ της Ρεάλ. Απίστευτη απόφαση του ρέφερι να μην αποβάλλει τον Ράμος για εκείνη την ακροβατική κλωτσιά στο στήθος του Ντρογκμπά, σε αναμέτρηση με την Γαλατάσαράι τον Απρίλιο του 2013. Στη λίστα των ‘θυμάτων του’ περιλαμβάνονται πολλοί ακόμη ποδοσφαιριστές, όπως οι Ζιοβάνι Ντος Σάντος, Λουίς Σουάρες, Μάριο Μάντζουκιτς, Ροναλντίνιο.

https://youtu.be/BTUK_SDL9WM

Ο Χόρχε Βαλντάνο τον είχε χαρακτηρίσει ‘gansgter-like’ αρχηγό, εξηγώντας πως “η προσωπικότητα και ο τρόπος που ‘φέρει’ τον εαυτό του, μου θυμίζουν τους κορυφαίους αρχηγούς που έχω δει ποτέ, στην όποια ομάδα. Δεν αφήνει τους επικριτές να ‘πειράξουν’ το μυαλό του. Κάθε φορά που μπαίνει στα αποδυτήρια, είναι σαν να του ανήκει η Ρεάλ. Κάθε φορά που πατά το πόδι του στο γήπεδο, είναι σαν να ανακάλυψε ο ίδιος το ποδόσφαιρο. Έχει κατηγορηθεί για αυταρχικός και οι αντίπαλοι τον έχουν κατηγορήσει για βίαιο”, αλλά”όταν οι νορμάλ παίκτες κρύβονται, εκείνος αψηφά όλον τον κόσμο και εκτελεί πέναλτι με το στιλ του Πανένκα. Ούτε ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατάφερε να εμπνεύσει τον τύπο του σεβασμού που είναι συνδυασμένος με φόβο, όπως το κάνει ο Σέρχιο -ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο και εκτός των γηπέδων. Είναι αυτός που δίνει κίνητρο σε όλους, με το να αναλαμβάνει τις ευθύνες, τις πιο κρίσιμες ώρες”.

Τη στιγμή που η τεράστια αξία και το μέγεθος του ποδοσφαιρικά δεν μπορεί παρά να είναι καθολικά αποδεκτά γεγονότα, ο Σέρχιο Ράμος έχει μια σειρά ‘κακουργηματικών πράξεων’ στο ενεργητικό του. Διαχρονικά και αμετανόητα. Ως εκ τούτου, ένας από τους κορυφαίους στόπερ της ιστορίας μπορεί κάλλιστα να θεωρείται. Ο κορυφαίος; Μάλλον όχι.

Θα μπορούσε να είναι, αν η αρχηγική συμπεριφορά του εκφραζόταν με αυτό τον τρόπο:

Πηγή: Contra