Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Μπράτσου

Τις τελευταίες ημέρες κάνει τον γύρο των ΜΜΕ της Ουγγαρίας μία τραγική είδηση. Ο Ίμρε Κάτσενμπαχ είναι ο νεκρός, το πτώμα του οποίου εντοπίστηκε πριν από έναν χρόνο σε αγροτική περιοχή της νότιας Ουγγαρίας. Μόνο που δεν πέθανε πέρυσι, αλλά το 2009, στο πλαίσιο ενός οικονομικού σκανδάλου δισεκατομμυρίων.

Ποιος ήταν ο Κάτσενμπαχ

Το όνομα δεν είναι αδιάφορο για την ελληνική ποδοσφαιρική κοινότητα, αφού πρόκειται για έναν παίκτη που έχει περάσει από τα γήπεδα της Α’ Εθνικής (και όχι μόνο). Ο γεννημένος το 1964 Ούγγρος υπήρξε μέσος του Απόλλωνα Σμύρνης και του Ολυμπιακού Βόλου από το 1990 μέχρι το 1996, όταν επέστρεψε στην πατρίδα του και την ΜΤΚ, από την οποία προερχόταν.

Στα μέσα της σεζόν 1989-1990 αποκτήθηκε από την αθηναϊκή ομάδα και μέχρι να αποχωρήσει, στα μέσα της σεζόν 1993-1994, σημείωσε 116 και πέτυχε 25 γκολ στο πρωτάθλημα. Το πιο αξιομνημόνευτο εξ αυτών επετεύχθη το 1992 στο Ολυμπιακό Στάδιο, σε ένα παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό, όταν έφυγε στην αντεπίθεση, πέρασε ανάμεσα από δύο αμυνομένους και ‘κρέμασε’ τον Γιόσεφ Βάντσικ από τα 30 μέτρα.

Ήταν η σεζόν που με παίκτες όπως ο Κάτσενμπαχ, ο Λευτέρης Βελέντζας, ο Θανάσης Κολιτσιδάκης, ο Άρης και ο Θεόφιλος Καρασαββίδης, ο Κώστας Ποζαπαλίδης, ο Δήμος Κάβουρας, ο Κώστας Μπατσινίλας και ο Ζόραν Γέβτοβιτς, η ομάδα του Χρήστου Αρχοντίδη βρισκόταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, λίγο πριν από το τέλος του 1ου γύρου (εν τέλει τερμάτισε στην 5η θέση).

Στις αρχές του 1994 μετακόμισε στον Βόλο για να παίξει μια κατηγορία πιο χαμηλά και ακολούθησε τον Ολυμπιακό και τη σεζόν 1994-1995 στη Γ’ Εθνική. Έφυγε από τη Θεσσαλία το 1996, επιστρέφοντας στην ΜΤΚ, ενώ συνέχισε και σε μικρότερες ομάδες της Ουγγαρίας, μέχρι να σταματήσει σε επαγγελματικό επίπεδο το 1998. Ακολούθησε καριέρα παίκτη-προπονητή σε μικρές ομάδες μέχρι το 2009, όταν δολοφονήθηκε ενώ ήταν προπονητής της Ρακοσμέντι.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση και η δολοφονία

Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2009, περίπου μία εβδομάδα μετά τα γενέθλιά του, βρέθηκε εγκαταλελειμμένη η Mercedes του και μέσα υπήρχαν ακόμα προσωπικά έγγραφα, που υποδήλωναν εξαφάνιση. Οι αρχές τον αναζήτησαν, αλλά εξ αρχής υποψιάζονταν ότι ήταν νεκρός. Παρ’ όλα αυτά, εάν τον εντόπιζαν θα ήταν ο 8ος ύποπτος για το σκάνδαλο της εταιρίας Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt, που περιελάμβανε ένα σύστημα ξεπλύματος χρημάτων μέσω περίπου 20 εταιριών από το 2007 μέχρι το 2009. Σε συνέντευξη Τύπου της οικονομικής αστυνομίας είχε ανακοινωθεί ότι η υπόθεση αφορούσε πλαστά τιμολόγια ύψους 7.500.000.000 φιορινών Ουγγαρίας (περίπου 21.000.000 ευρώ) και φοροδιαφυγή ύψους 2.000.000.000.

Ο Ίμρε Κάτσενμπαχ του Απόλλωνα σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Δόξα για την Α' Εθνική 1991-1992 στο Γήπεδο Δόξας Δράμας | Κυριακή 1 Μαρτίου 1993

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ουγγρικών ΜΜΕ, ο Κάτσενμπαχ ήταν ο άνθρωπος που έκανε τις αναλήψεις των χρημάτων, η τελευταία εκ των οποίων ανερχόταν στο ποσό των 500.000.000 φιορινών, που βρέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό του. Παρ’ όλα αυτά, εμφανιζόταν διατεθειμένος να απεμπλακεί από την υπόθεση για περίπου έναν χρόνο, ωστόσο χωρίς επιτυχία.

Η σύζυγός του δήλωσε την εξαφάνισή του στις 28 Σεπτεμβρίου και στην κατάθεσή της επεσήμανε ότι ο Κάτσενμπαχ δεχόταν απειλές για τη ζωή του, κάτι που κατέστησε πολύ πιθανό το σενάριο της ανθρωποκτονίας. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε, όμως, μέχρι το 2019, όταν προέκυψαν νέα στοιχεία για την υπόθεση. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2019 εντοπίστηκε ένας σκελετός σε αγρόκτημα του χωριού Μπαρανιαγενό στη νότια Ουγγαρία. Το αγρόκτημα ανήκε σε έναν από τους υπόπτους της υπόθεσης. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων έδειξαν ότι το σκελετωμένο πτώμα ήταν ο Κάτσενμπαχ…

Πηγή: Contra