Του Γιώργου Κοντογεώργη
Η διόπτρα ενός sniper που έχει στοχεύσει στο κεφάλι ενός ηλικιωμένου άντρα, εμφανίστηκε στα γερμανικά γήπεδα πριν κάμποσα χρόνια. Ο Ντίτμαρ Χοπ ξεκίνησε από χαμηλά και αφού έφτασε στην κορυφή επαγγελματικά, το 1990 άρχισε να κάνει το ίδιο με την Χόφενχαϊμ, την οποία ανέλαβε όταν βρισκόταν στην 8η κατηγορία. Δεκαετίες αργότερα, αφού την καθιέρωσε στην Bundesliga και την έκανε να παίξει στο Champions League, ο ίδιος αποτελεί αντικείμενο οργής για τους ultras και έχει το σκόπευτρό τους σταθερά στραμμένο στο πρόσωπό του. Ακολουθεί η ιστορία του 79χρονου Γερμανού του οποίου η ζηλευτή καριέρα και η περιουσία δισεκατομμυρίων δεν τον έκαναν τόσο διάσημο όσο η κόντρα με τους fans της Μπορούσια Ντόρτμουντ…
Ο Χοπ σπούδασε μηχανολόγος και αφού τελείωσε το Πανεπιστήμιο, δούλεψε ως προγραμματιστής στην IBM. Το 1972 μαζί με άλλους τέσσερις ίδρυσαν την εταιρία λογισμικού με όνομα SAP και αφού ο ίδιος ήταν πρόεδρος για μια 10ετία, έγινε το Νο3 στον κόσμο πίσω μόνο από Microsoft και Oracle. Αποσύρθηκε το 2003, όμως μέχρι σήμερα διατηρεί το 5.5% των μετοχών στην εταιρεία που έχει τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στην αγορά της Γερμανίας και σήμερα ο 79χρονος είναι δισεκατομμυριούχος και ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στη χώρα.

Ελληνες και Γερμανοί δεν έχουν καμία σχέση, όμως εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως τίποτα από την καριέρα του δεν ήταν ικανό να κάνουν το όνομά του να ακουστεί όσο η ανάμειξη στο ποδόσφαιρο. Οταν ήταν πιτσιρικάς και εκείνη παντελώς άγνωστη ερασιτεχνική ομάδα, φόρεσε τη φανέλα της Χόφενχαϊμ και η αγάπη δεν έσβησε ποτέ. Ο Χοπ μπήκε στο club της περιοχής Κράιχγκαου, όπου ο ίδιος μεγάλωσε, και από το 1990 μέχρι το 2001 με τα χρήματα που έβαλε, το ανέβασε από την 8ή κατηγορία στην 3η.
Οι φιλοδοξία είχε γίνει πλέον πολύ μεγαλύτερη και το 2005 ξεκίνησε να ρίχνει πολύ ρευστό στην ομάδα με φόντο τον στόχο να πάει την ομάδα στην Bundesliga. Καθοριστική απόφαση ήταν η ανάθεση της τεχνικής ηγεσίας στον Ραλφ Ράνγκνικ, σημερινού διευθυντή και πρώην προπονητή της Λειψίας και ενός ανθρώπου που πιθανότατα από το καλοκαίρι θα έχει στα χέρια του τα κλειδιά του μαγαζιού που λέγεται Μίλαν.
Με όπλο την οικονομική δύναμη, ο Ράνγκνικ μπορούσε να αποκτήσει παίκτες που οι ανταγωνιστές δεν μπορούσαν καν να δουν και η ιστορία δεν άργησε να γραφτεί. Η Χόφενχαϊμ ανέβηκε στην δεύτερη κατηγορία το 2007 και έναν χρόνο αργότερα ολοκλήρωσε το θαύμα της πρώτης παρουσίας στην Bundesliga.
Πέρα από ένα δυνατό ρόστερ, ο Χοπ έχτισε επίσης δύο γήπεδα και ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο. Σύμφωνα με τα γερμανικά ρεπορτάζ, υπολογίζεται ότι έριξε συνολικά 350 εκατ. ευρώ, όμως χάρη στις πωλήσεις παικτών όπως ο σημερινός σταρ της Λίβερπουλ, Ρομπέρτο Φιρμίνο [ανακάλυψη του Ράνγκνικ], η Χόφενχαϊμ εδώ και χρόνια δεν εξαρτάται από το ρευστό που βάζει ο Χοπ.

Η διαχείριση και αξιοποίηση ικανών ανθρώπων στα κατάλληλα πόστα συνεχίστηκε και στις μέρες του club στα σαλόνια του ποδοσφαίρου. Τον Νοέμβριο του 2015 και ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα αναλάβει στο ξεκίνημα της σεζόν 2016-17, ο σημερινός προπονητής της Λειψίας, Γιούλιαν Νάγκελσμαν, έγινε στα 28 του ο νεαρότερος τεχνικός στην ιστορία των μεγάλων πρωταθλημάτων. Και δεν άργησε να γίνει το next-big-thing των πάγκων. Αφού έσωσε την Χόφενχαϊμ, τα δύο επόμενα χρόνια έκανε το απόλυτο θαύμα βγάζοντάς τη δύο φορές στην 4άδα και καταφέρνοντας να παίξει στους ομίλους του Champions League. Τίποτα από αυτά όμως δεν έμελλε να κάνει το όνομά του Χοπ να ακουστεί τόσο – όσο τα όσα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι ultras στην Γερμανία αρνούνται να αποδεχθούν τον Χοπ και του ‘καταλογίζουν’ πως αγόρασε τις επιτυχίες στο ποδόσφαιρο. Καθοριστικό ρόλο στη στάση τους παίζει το ότι το αφεντικό της Χόφενχαϊμ εξασφάλισε εξαίρεση από τον κανονισμό 50+1 ο οποίος απαγορεύει σε έναν και μόνο επενδυτή να διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών οποιουδήποτε club. Οπως εξηγούν τα κορυφαία γερμανικά δίκτυα, ο Χοπ «αποτελεί για τους επικριτές του την προσωποποίηση της εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου». Πιο απλά, βλέπουν την Χόφενχαϊμ σαν ένα κατασκεύασμα που κρατά εκτός Bundesliga ομάδες με μεγαλύτερη ιστορία.
Ο μεγαλύτερος θόρυβος έγινε στο ματς της πρόσφατης αγωνιστικής της Bundesliga [Φεβρουάριος 2020], στο οποίο η Χόφενχαϊμ υποδέχθηκε την Μπάγερν Μονάχου. Οι οργανωμένοι των Βαυαρών σήκωσαν πανό «που…ας γιε» και παρότι παίκτες και παράγοντες πήγαν στη γωνία που βρίσκονταν και έγιναν προειδοποιήσει από τ α μεγάφωνα, αρνήθηκαν να το κατεβάσουν, ακολούθησε κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Οι παίκτες των δύο ομάδων [με το σκορ στο 0-6] άλλαζαν πάσες μεταξύ τους από το 78’ μέχρι το φινάλε του παιχνιδιού.

Με ένα γρήγορο google-search μπορείς να βρεις ακόμα και οπαδούς της νεοφώτιστης, Ουνιόν Βερολίνου, να έχουν σηκώσει πανό σε βάρος του, όμως η κόντρα και το μίσος των fans για τον Χοπ έχει ξεκινήσει από εκείνους της Ντόρτμουντ. Οι τελευταίοι το 2008 έγιναν οι πρώτοι που εμφάνισαν πανό με το πρόσωπο του αφεντικού της Χόφενχαϊμ στη διόπτρα ενός sniper και ο CEO, Χανς-Γιόαχιμ Βάτσκε, κάλεσε την Λίγκα να ξεκινήσει έρευνα για την Χόφενχαϊμ.
Τρία χρόνια αργότερα, η κόντρα έγινε πολύ μεγαλύτερη. Σε αγώνα των δύο ομάδων στην έδρα της Χόφενχαϊμ, αποκαλύφθηκε ότι στο σημείο που βρίσκονταν οι fans της Μπορούσια είχε τοποθετηθεί σύστημα παραγωγής τεχνητού ήχου έτσι ώστε να καλύπτονται τα υβριστικά συνθήματα σε βάρος του Χοπ. Ενας υπάλληλος του γηπέδου πήρε την ευθύνη και κρίθηκε μοναδικός υπαίτιος για ό,τι συνέβη, όμως οι επικριτές δεν είχαν αμφιβολία για το ποιος ήταν από πίσω. Από τότε, πανό και συνθήματα είναι κάτι δεδομένο σε κάθε ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες.
Νέο επεισόδιο στην κόντρα είχαμε και φέτος, καθώς πριν μερικούς μήνες ο Χοπ ηχογράφησε οπαδούς της BvB που αναφέρθηκαν στη μητέρα του και υπέβαλλε μήνυση για λεκτική βία. Τρεις από αυτούς κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκε πρόστιμο χιλιάδων ευρώ.
Το φιτίλι άρπαξε το τελευταίο ΣΚ και ο Χοπ βρέθηκε στο στόχαστρο των ultras των περισσότερων club εξαιτίας του 2ετούς αποκλεισμού των οπαδών της Ντόρτμουντ από την έδρα της Χόφενχαϊμ για τα πανό. Οπως αναφέρεται στα γερμανικά ρεπορτάζ, ο τότε πρόεδρος της ομοσπονδίας, Ράινχαρντ Γκρίντελ, είχε δεσμευτεί το 2017 για το ότι οι τιμωρίες οπαδών για πράγματα όπως το άναμμα πυρσών θα πάψουν, όμως κάτι τέτοιο δεν υιοθετήθηκε ποτέ…
Πηγή: Sport DNA