Του Βασίλη Σκουντή
Μανίκι το δίχως άλλο, το αποψινό ματς του Παναθηναϊκού στην Μαδρίτη κόντρα στην Ρεάλ (22:00, Novasports Prime)…
Πολλώ λογιώ μανίκι, τα ευκόλως εννοούμενα δέον να παραλείπονται και αναρωτιέμαι εάν, κατά πόσον και πώς οι Πράσινοι μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να γκρεμίσουν το μαδριλένικο κάστρο…
Παρεμπιπτόντως κάτι τέτοιο έχει να συμβεί εδώ και οκτώμισι χρόνια: από τις 21 Μαρτίου του 2013 όταν ο Παναθηναϊκός έριξε στο κανναβάτσο τη Ρεάλ που τότε είχε στο παλμαρέ της οκτώ Κύπελλα Πρωταθλητριών, δυο μήνες αργότερα στο Λονδίνο έχασε την ευκαιρία (απέναντι στον Ολυμπιακό) να κατακτήσει το ένατο, αλλά έκτοτε γράπωσε δυο από δαύτα και έφτασε στα δέκα!
Τότε, λοιπόν, οκτώ δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ο Δημήτρης Διαμαντίδης έβαλε 2/2 βολές για το 71-74, ο Νίκολα Μίροτιτς απάντησε παρομοίως στα 5’’ (73-74), στο καπάκι από το φάουλ του Σέρχιο Γιουλ ο αρχηγός του Παναθηναϊκού αστόχησε σε δυο βολές και ακολούθησε το λυτρωτικό για τον Παναθηναϊκό άστοχο τρίποντο του Σέρχιο Ροντρίγκεθ.
Από τους πρωταγωνιστές των τελευταίων δευτερολέπτων εκείνου του θρίλερ, ο Διαμαντίδης βγήκε στη σύνταξη και ασχολείται με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού, ο Μίροτιτς αγωνίζεται στην Μπαρτσελόνα, ο Ροντρίγκεθ φορά τη φανέλα της Αρμάνι Μιλάνο και ο μόνος που παραμένει στις ίδιες επάλξεις είναι ο Γιουλ…
Οι 11+1 απανωτές ήττες
Απόψε οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης έχουν μια ζόρικη αποστολή, απέναντι σε μια ομάδα από την οποία συν τοις άλλοις έχουν γνωρίσει δώδεκα απανωτές ήττες: από τις 17 Απριλίου όταν την… κατασπάραξαν με 95-67 (στον πρώτο αγώνα της σειράς των playoffs) δεν ξαναείδαν χαΐρι και προκοπή απέναντι της και έχασαν τα επόμενα 11+1 ματς!
Επίτηδες διαχωρίζω το ένα εξ αυτών και αναφέρομαι στην παρτίδα που έπαιξαν οι δυο τους στις 15 του περασμένου Δεκεμβρίου στο ΟΑΚΑ και εξελίχθηκε σε ένα συγκλονιστικό θρίλερ που κρίθηκε στη δεύτερη παράταση με σκορ 93-97.
Τα οκτάρια και ο Κατσικάρης
Έχουν λοιπόν, την τιμητική τους στην προκειμένη περίπτωση τα μαζεμένα οκτάρια…
Τα οκτώ χρόνια από την τελευταία εκτός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού, τα οκτώ δευτερόλεπτα που απέμεναν όταν έβαλε τις καθοριστικές βολές ο Διαμαντίδης και τα οκτώ δευτερόλεπτα για τα οποία μίλησε χθες ο Δημήτρης Πρίφτης.
Αυτή λοιπόν είναι μια πολύ καίρια επισήμανση η οποία μου δίνει την αφορμή να γράψω μια ωραία ιστοριούλα, που μου την είχε μαρτυρήσει πριν από επτά χρόνια ο Φώτης Κατσικάρης…
Δεδομένου κιόλας ότι ο Πρίφτης διετέλεσε συνεργάτης του νυν προπονητή της Ουνικάχα Μάλαγα, στην AEK (2003-05), στον Αρη (2009-100 και στην Εθνική ομάδα (2014-16), φαντάζομαι πως εδώ υπάρχει και δάκτυλος Κατσικάρη!
Έχουμε και λέμε, λοιπόν…
Στις 22 Αυγούστου του 2014 η Εθνική ομάδα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έπαιξε ένα φιλικό ματς στην Ulker Arena της Κωνσταντινούπολης, όπου νίκησε την Τουρκία με 76-72…
Ήμουν παρών σε εκείνη την αναμέτρηση και λίγες ώρες νωρίτερα καθίσαμε με τον Φώτη Κατσικάρη στη βεράντα του ξενοδοχείου και εκεί μεταξύ καφέ, τσιγάρου και… λουκουμιού συζητώντας περί ανέμων και υδάτων με μύησε στην περιβόητη θεωρία του χάους!
Τα οκτώ δευτερόλεπτα
Προς τιμήν του ο Φώτης δεν διεκδίκησε την πατρότητα της άποψης, μάλιστα μου είχε πει ότι την άκουσε (και την υιοθέτησε ως προσέγγιση) σε ένα σεμινάριο από τον Σβέτισλαβ Πέσιτς.
Όπως λοιπόν μου εξήγησε ο Κατσικάρης, ο Σέρβος προπονητής είχε χωρίσει την επίθεση των 24 δευτερολέπτων σε τρεις διαφορετικές και κωδικοποιημένες φάσεις, αναλύοντας τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις μιας εκάστης…
Τα πρώτα οκτώ δευτερόλεπτα είναι εκείνα στα οποία μια ομάδα (μπορεί να) κτυπά στον πρωτεύοντα αιφνιδιασμό, τα δεύτερα οκτώ δευτερόλεπτα αφορούν την προετοιμασία μιας ως επί το πλείστον σετ επίθεσης, ενώ στα τρίτα οκτώ δευτερόλεπτα λαμβάνεται η απόφαση και πραγματοποιείται η εκτέλεση.
Δεν ξέρω εάν ο Πέσιτς ανακάλυψε την… πυρίτιδα ή τετραγώνισε τον κύκλο με αυτόν τον διαχωρισμό των φάσεων μιας κατοχής, σίγουρα πάντως η άποψη την οποία διατύπωσε (με την αντίστοιχη τεκμηρίωση) αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εποπτικό υλικό…
Η περίοδος του χάους
Σύμφωνα με τον Κατσικάρη, στο τέλος της πρώτης και στην αρχή της δεύτερης φάση μιας επίθεσης υπάρχει ένα χρονικό διάστημα 4-5 δευτερολέπτων που ο ίδιος τα προσδιορίζει ως περίοδο του χάους!
Ιδού το σκεπτικό του: «Αυτό το διάστημα των τεσσάρων- πέντε δευτερολέπτων είναι το κρισιμότερο στην εξέλιξη μιας επίθεσης. Είναι οι στιγμές που η επιτιθέμενη ομάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί την χαλαρότητα των αντιπάλων της, να διαβάσει καλά την άμυνα και να αρχίζει να κατασταλάζει στο πώς θα εκδηλώσει την τελική προσπάθεια της. Εδώ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο η κυκλοφορία της μπάλας με το passing game, το spacing (αποστάσεις) και η καίρια κίνηση του σέντερ.
Επίσης εδώ ακριβώς εγκυμονεί ο κίνδυνος να γίνουν οι παραπάνω από τις πρέπουσες πάσες, διότι εάν η ομάδα δεν είναι κάθετη στην κίνηση της, τότε αυτή η κατάχρηση θα της προκαλέσει άγχος, αμηχανία και αβεβαιότητα και θα της χαλάσει την επίθεση».
Πηγή: Sport 24