Του Γιάννη Φιλέρη
Στο ημίχρονο του αγώνα στη Βαλένθια, ο Γιώργος Βόβορας δήλωνε στην καθιερωμένη μίνι-συνέντευξη των προπονητών για την τηλεόραση: “Με 45 πόντους και 10 λάθη, δεν μπορούμε να συζητάμε. Πρέπει να παίξουμε άμυνα, αν θέλουμε να κερδίσουμε το ματς“. Δίκιο είχε. Μόνο, που ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στο 2ο ημίχρονο δέχθηκε ακόμη περισσότερους πόντους (50), ενώ ούτε τα λάθη του περιόρισε πολύ (8 τον αριθμό). Η αμυντική πληγή των “πρασίνων” παραμένει ανοιχτή και το θέμα είναι να μην κακοφορμίσει και αποσαθρώσει τελείως τον οργανισμό.
Η 5η ήττα σε σύνολο 7 αγώνων, σε συνδυασμό με ένα δύσκολο ματς που ακολουθεί την Παρασκευή στη Βιτόρια (εναντίον της Μπασκόνια), κινδυνεύει να αφήσει τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ πολύ χαμηλά στη βαθμολογία και το κυριότερο: να μετατραπεί σε μια “συμπαθητική” ομάδα, η οποία παίζει καλά, αλλά στο τέλος χάνει. Αν οι ήττες γίνουν συνήθεια, δύσκολα σηκώνει κεφάλι κανείς.
Ο κόουτς Βόβορας ξέρει καλύτερα από τον καθένα ότι δεν φτάνει ο επιθετικός οίστρος που διαθέτει η ομάδα του, οι καλές συνεργασίες κι η ευστοχία. Όλα αυτά που κάνουν την εικόνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ “συμπαθητική”. Για να αλλάξουν το έργο, οι “πράσινοι” πρέπει να γίνουν… αντιπαθητικοί. Να βάλουν το κορμί, τα χέρια και κυρίως τη διάθεσή τους στο να αρνηθούν την εύκολη δημιουργία και σκοράρισμα των αντιπάλων τους. Δε γίνεται κάθε ομάδα της Ευρωλίγκας να κάνει πάρτι απέναντί τους.
Αυτήν τη φορά, ήταν η σειρά της Βαλένθια. Πριν από το τζάμπολ, είχε μέσο όρο 79.7π ανά αγώνα. Ξεπέρασε την επίδοσή της κατά 15 πόντους, αγγίζοντας την “κατοστάρα”. Και δεν είναι μόνο η ευστοχία της (54.2% τρίποντα, τα περισσότερα ξεμαρκάριστα πάντως), όσο η δημιουργία της. Το ματς μπορεί για κάμποσο χρονικό διάστημα να ήταν αμφίρροπο, το έμπειρο μάτι, ωστόσο, έβλεπε μια σημαντική διαφορά. Το πώς η Βαλένθια αποσυντόνιζε κάθε φορά την “πράσινη” άμυνα, βρίσκοντας τρόπο να πετύχει το καλάθι. Στο 1ο δεκάλεπτο είχε 7 ασίστ (τελείωσε με 21) κιόλας, με τους παίκτες της ισπανικής ομάδας να βάζουν στη μέση τον Γιώργο Παπαγιάννη με εξαιρετικές κινήσεις χωρίς την μπάλα. Εντάξει, η ομάδα του Χάουμε Πονσαρνάου είναι μια πολύ δημιουργική ομάδα (μ.ο 20 ασίστ ανά αγώνα), αλλά και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ μια από τις χειρότερες άμυνες στο να εμποδίζει την κυκλοφορία της μπάλας των αντιπάλων του, που απέναντί του έχουν μ.ο 19 τελικές πάσες.
Ελάχιστες οι φορές που οι παίκτες του Βόβορα μπόρεσαν να σταματήσουν τις επιθέσεις των γηπεδούχων. Συνήθως, η μπάλα κυκλοφορούσε με χαρακτηριστική άνεση και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεχόταν με ευκολία το καλάθι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φάση των τελευταίων δευτερολέπτων του 1ου ημιχρόνου. Ο Νίκολα Κάλινιτς κατεβάζει με άνεση την μπάλα, πασάρει στον Κλέμεν Πρέπελιτς και κάνει σκριν στον Ιωάννη Παπαπέτρου, ο Μπεν Μπέντιλ αργεί να βγει πάνω στον Πρέπελιτς που σουτάρει τρίποντο και ευστοχεί. Πιο… απλά δε γίνεται.
Ο Βόβορας ψάχνει να βρει τα αμυντικά σχήματα που θα του δώσουν τις λύσεις. Θα κάνουν την ομάδα του πιο σκληρή και όχι τόσο ευάλωτη, ώστε ο καθένας να μπαίνει μέσα στη ρακέτα και να κάνει ό,τι θέλει. Ο Σέλβιν Μακ, εκτός από πολύ καλός επιθετικός μέχρι στιγμής (μ.ο 16.5 με 6/7 τρίποντα σε δυο αγώνες), ασκεί πίεση και στην μπάλα (4 κλεψίματα σε δυο αγώνες), όμως είναι φανερό ότι του λείπουν ανάσες και δεν μπορεί να παίζει πολύ. Ο Λευτέρης Μποχωρίδης από την άλλη είναι ο μόνος περιφερειακός που βάζει τα χέρια του παντού, αλλά στη Βαλένθια δεν έκανε καλή διαχείριση των φάουλ του (δεν τον προστάτευσε κι ο προπονητής του), με αποτέλεσμα να βγει εκτός.
Δεν είναι θέμα ατομικών ικανοτήτων, όσο μιας συνολικής αμυντικής λειτουργίας. Στα 40 λεπτά του ματς είδαμε μόλις μια βουτιά (από τον Παπαπέτρου) για να εμποδίσει μια πάσα μέσα στη ρακέτα (βγήκε και αιφνιδιασμός). Οι “πράσινοι” συνήθως βλέπουν τους αντιπάλους τους να σκοράρουν με όποιον τρόπο γουστάρουν, ενδεχομένως παρασύρονται από τον ρυθμό γιατί κι αυτοί διαθέτουν επιθετικές ικανότητες, όμως στο “όσα πάνε και όσα έρθουν” δύσκολα ελέγχεις τα πράγματα.
Θα χρειαστεί ξεχωριστή προσπάθεια για να γυρίσει ο διακόπτης και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να σταματήσει να δέχεται πάνω από 80 πόντους σε κάθε παιχνίδι του. Πιο πολύ όμως, πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι ίδιοι οι παίκτες του, που κάνουν πολλά πράγματα καλά (σουτ, ριμπάουντ, αποστάσεις, συνεργασίες), όμως αγνοούν τον βασικό κανόνα: τα μεγάλα αποτελέσματα έρχονται από την άμυνα.
Κι ο Τζέιμς… φοβέρα θέλει
Το τι σημαίνει να παίζεις άμυνα, το γνωρίζει πολύ καλά και ο Δημήτρης Ιτούδης. Μπορεί η ομάδα του να είναι τόσο προικισμένη στην επίθεση, ώστε να μπορεί να κερδίσει μόνο με το ταλέντο της τον οποιονδήποτε όταν χρειαστεί, ωστόσο μπαίνει στο τριπάκι της αμυντικής εξουδετέρωσης των αντιπάλων. Η σκηνή όπου σε επίθεση της Ζαλγκίρις παίζει μαν του μαν… και ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ, φωνάζοντας στους παίκτες του τι ακριβώς πρέπει να κάνουν, είναι πολύ χαρακτηριστική και δείγμα του τι σημαίνει για τους κόουτς μια καλή άμυνα.
Ο Έλληνας κόουτς παίρνει άριστα και στη διαχείριση ενός χαρακτήρα όπως ο Μάικ Τζέιμς. Ο Αμερικανός είχε κάνει άνω-κάτω την ΤΣΣΚΑ την προηγούμενη εβδομάδα, τέθηκε εκτός ομάδας κι έγινε λόγος ακόμη και για διακοπή του συμβολαίου του. Φυσικά, ο Ιτούδης δεν θα άφηνε ποτέ τον Τζέιμς να κυκλοφορεί… ελεύθερος στην Ευρωλίγκα. Του έδωσε να καταλάβει τι πρέπει να κάνει, ώστε η ομάδα να είναι πάντα ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης. Ο Τζέιμς επέστρεψε, οδηγώντας την ΤΣΣΚΑ στην εκτός έδρας νίκη επί της Ζαλγκίρις (87-78) με κρεσέντο διαρκείας (27π, με 3/5δ, 5/6τρ, 6/6β, 1ρ, 5ασ) και το καθοριστικό τρίποντο στα 55” πριν από τη λήξη.
Η ΤΣΣΚΑ βρίσκει πατήματα, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έκανε το καλύτερο παιχνίδι του κι οι Ρώσοι γίνονται σιγά-σιγά αυτό που πρέπει να είναι. Το απόλυτο φαβορί…
https://youtu.be/E_KWJSt9Ezw
Και το απόλυτο αουτσάιντερ, η Μπάγερν του Μπόλντγουιν
Η Μπάγερν εν τω μεταξύ έγινε το απόλυτο αουτσάιντερ της φετινής διοργάνωσης ή αν προτιμάτε η πιο καυτή ομάδα σε αυτό το πρώτο δίμηνο της διοργάνωσης. Οι Γερμανοί του Αντρέα Τρινκιέρι έκαναν μεγάλη εμφάνιση μέσα στην Κωνσταντινούπολη, καθώς άντεξαν στην αντεπίθεση της Εφές στο 2ο μέρος, ξαναπέρασαν μπροστά και πήραν αυτοί, εν τέλει, τη νίκη με 74-71. Ο Γουέιντ Μπόλντγουιν έκανε θραύση και γίνεται, πλέον, κεντρικό σημείο αναφοράς της Μπάγερν, που μετράει 7 νίκες σε 9 αγώνες: 15 πόντοι και 11 ασίστ ήταν ο απολογισμός του πρώην “ερυθρόλευκου” άσου, ο οποίος έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το… παραγκωνισμένο σουτ από μέση απόσταση.
Η φάση της αγωνιστικής με την προσποίηση ότι θα δώσει πάσα, που καταλήγει σε ένα εντυπωσιακό κάρφωμα, είναι η επιβεβαίωση και της τεράστιας αυτοπεποίθησης με την οποία παίζει πλέον.
https://youtu.be/8Pd4hoHRHA0
Πηγή: Contra