Επιλογή Σελίδας



Του Γιώργου Ζάκκα

Στο ρολόι έμεναν 103”. Οι Σίξερς βρίσκονταν στο +2 και ήλπιζαν πως θα μπορέσουν να μειώσουν το σκορ της σειράς με τους Κέλτες. Ο Τζοέλ Εμπίιντ προσπάθησε να βρει τον ελεύθερο συμπαίκτη του στη weak side. Ο συμπαίκτης του, όμως, στην ουσία δεν ήταν ποτέ ελεύθερος.

Ο ύψους 1,91μ. Μάρκους Σμαρτ αφού είδε τον Αλ Χόρφορντ να τον ποστάρει και θεωρητικά είχε χάσει τη φάση, έκανε την εμφάνισή του. Δεν είναι ο πιο ψηλός παίκτης του παρκέ, αλλά όταν παίζει άμυνα μοιάζει με γίγαντα. Κι αυτό στο ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια είναι ένας άγραφος νόμος.

Ο γκαρντ των Μπόστον Σέλτικς όχι μόνο έκλεψε την μπάλα από την πάσα του Καμερουνέζου σέντερ, αλλά βρήκε και τον Τζέιλεν Μπράουν, που έτρεξε το γήπεδο για το γκολ – φάουλ. Έκτοτε η ομάδα του δεν κοίταξε ποτέ πίσω. «Εκτέλεσε» το προβληματικό σύνολο από τη Φιλαδέλφεια και έφτασε μια νίκη μακριά από τη «σκούπα», η οποία θα φέρει μεγάλες αλλαγές στους 76ers.

«Αυτός ο άνθρωπος μπορεί στην κυριολεξία να μαρκάρει κάθε παίκτη στον κόσμο», τόνισε λίγο αργότερα ο Κέμπα Ουόκερ και καταλαβαίνετε γιατί.

Ο άλλοτε γκαρντ του Oklahoma State δεν έχει την ποιότητα του Τζέισον Τέιτουμ, την λάμψη του Κέμπα Ουόκερ, το ταλέντο του Τζέιλεν Μπράουν. Δεν έφτασε ποτέ κοντά στο επίπεδο του Γκόρντον Χέιγουορντ (προ τραυματισμού). Ωστόσο, αποτελεί παίκτη – κλειδί για τους Κέλτες, κυρίως για την αυταπάρνησή του στην άμυνα και τη διάθεσή του να θυσιαστεί σε κάθε φάση.

Αμέσως μετά το φινάλε του Game 3 ο Στίβενς δήλωσε για εκείνον: «Έβγαλε πολλές φάσεις που μας έδωσαν την νίκη. Τον ενδιαφέρει μόνο ένα πράγμα: να κερδίζει. Ήταν εξαιρετικός για άλλη μια φορά. Είναι ένας νικητής και είμαστε τυχεροί που έχουμε τον Μάρκους εδώ». Η… υπόκλιση του 44χρονου τεχνικού στον αθλητή του ήταν κάτι που άπαντες περίμεναν. Γιατί ο Σμαρτ το άξιζε. «Αυτό κάνω. Αυτός είμαι εγώ. Ξέρω πως είμαι ο καλύτερος αμυντικός στην λίγκα, το ξέρουν οι συμπαίκτες μου, το ξέρουν και οι αντίπαλοί μου», ανέφερε ο ίδιος.

Στα πλέι οφ ο γεννημένος το 1994 παίκτης δεν έχει βρει ακόμα το σουτ του με συνέπεια. Όμως, ο τρόπος που αγωνίζεται θυμίζει κάποιον που έχει βγει από τα… όνειρα του Ρικ Πιτίνο. Τα deflections διαδέχονται το ένα το άλλο. Στα πρώτα δύο ματς εκείνος είχε περισσότερα deflections από ολόκληρη την ομάδα του Μπρετ Μπράουν! Είναι vocal, καθοδηγεί τους συμπαίκτες του (ακόμα κι αν δεν έχει το ίδιο επιθετικό ταλέντο με εκείνους) και τους κάνει καλύτερους. Δεν νοιάζεται για τη στατιστική του, αλλά μόνο γι’ αυτό που είπε ο Στίβενς: την νίκη.

Στο πρώτο ματς της σειράς με τους Σίξερς σημείωσε μόλις 2 πόντους. Είχε 0/5 σουτ (0/2 δίποντα, 0/3 τρίποντα και 2/2 βολές). Έκανε κακό στην ομάδα του; Εν τέλει, όχι!

Αυτή ήταν μόλις η 4η φορά σε 447 συμμετοχές του στον «μαγικό κόσμο» που βάζει 2 ή λιγότερους πόντους σε 31+ λεπτά. Σε αυτά τα τέσσερα ματς πήρε 26 σουτ και αστόχησε στα 24. Ακόμα κι έτσι, ήταν πάντα καθοριστικός, έχοντας +23 όσο ο ίδιος βρισκόταν στο παρκέ. Σε κανέναν από αυτούς τους αγώνες οι αντίπαλοι των Σέλτικς δεν μπόρεσαν να βάλουν περισσότερους πόντους από την ομάδα της Βοστώνης, όσο εκείνος ήταν μέσα στο ματς. Για τέτοιον αμυντικό μιλάμε.

Το 2019 ο συμπαίκτης του, Τζέιλεν Μπράουν, τον είχε χαρακτηρίσει «animal», χωρίς όμως να θέλει να τον προσβάλει. Αντιθέτως, ήθελε να δείξει πόσο… άγρια σκέφτεται μέσα στις τέσσερις γραμμές. Ο Σμαρτ τότε πήρε αυτόν τον χαρακτηρισμό και εξήγησε την νοοτροπία του, λέγοντας: «Σκέφτομαι πως βρισκόμαστε στη ζούγκλα. Όταν ένα λιοντάρι είναι έτοιμο να υπεραπιστεί την περιοχή του, έρχεται καταπάνω σου με… τέρμα το γκάζι. Από τις δέκα φορές που θα σου επιτεθεί έτσι, τις εννέα δεν θα αποδράσεις. Αυτή είναι η νοοτροπία μου. Όταν έρχεται η ώρα να υπερασπιστώ την περιοχή μου ή να κυριαρχήσω έναντι κάποιου άλλου, επιτίθεμαι και δεν κοιτάω πίσω». Τόσο απλά, αλλά και τόσο ωμά.

Στο Twitter προ ημερών δημιουργήθηκε ένα έξυπνο meme, που παρομοίασε τον τρόπο σκέψης του με τη viral ατάκα του Μάικλ Τζόρνταν από το «Last Dance». «And I took that personally», έλεγε ξανά και ξανά ο «MJ», αναλύοντας οτιδήποτε συνέβαινε στην καριέρα του. Έπαιρνε προσωπικά την κάθε πρόκληση και έδινε το 100% για να τα καταφέρει. Ο Σμαρτ -φυσικά- δεν έχει το ταλέντο του «Air», όμως παίρνει τα πάντα προσωπικά και μάχεται για κάθε μπάλα σαν να εξαρτάται η ζωή του από τη συγκεκριμένη κατοχή.

Πράγματι, όταν η ατυχία χτύπησε και πάλι την πόρτα του Χέιγουορντ, ο Σμαρτ είδε ακόμα μια ευκαιρία για να πεισμώσει, να δώσει το μάξιμουμ και δήλωσε: «Θα κάνω πολλά από αυτά που πάντα κάνω επιθετικά. Πρέπει να συνεχίσω να είμαι ένα… ζιζάνιο στην άμυνα. Πρέπει να συνεχίσω να είμαι ο καλύτερος αμυντικός της λίγκας, που είμαι».

Όπως λένε και οι φίλοι των Σέλτικς σε συζητήσεις τους στα social media: «Πλέον δεν προκαλεί εντύπωση αν ο Σμαρτ έχει περισσότερα deflections από πόντους»!

Για τον 26χρονο δεν θα γραφτούν ποτέ οι ύμνοι που γράφονται καθημερινά παγκοσμίως για τον Τέιτουμ. Πιθανότατα δεν θα πάρει ποτέ τα χρήματα που θα φτάσει να παίρνει μια μέρα ο Μπράουν. Ενδεχομένως δεν θα αποκτήσει το «σταριλίκι» του Κέμπα, ούτε θα πουλήσει όσες φανέλες πουλούσε ο Χέιγουορντ.

Όμως, ό,τι κι αν συμβεί, ο winner των Σέλτικς θα είναι πάντα ο αγαπημένος παίκτης των προπονητών του. Γι’ αυτό το πάθος του σε κάθε άμυνα και όχι μόνο…

Πηγή: Sport DNA