Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Άφησε πολύ νωρίς το πόδι από το γκάζι ο Ολυμπιακός στην Τρίπολη. Και είναι εύκολο, σχεδόν συνειρμικό να κάνει κανείς την υπόθεση ότι η βασική επιδίωξή του ήταν να φυλάξει τις δυνάμεις του για το ταξίδι στην Τουρκία, με συνέπεια να λειτουργήσει με αυτή την νοοτροπία από το 23’ο λεπτό, δηλαδή μετά το 0-2. Μελετώντας όμως τα στοιχεία της αγωνιστικής ταυτότητας της Φενέρμπαχτσε ο παρατηρητής οδηγείται στην σκέψη ότι δεν αποκλείεται ο Πέδρο Μαρτίνς να χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα με τον Αστέρα για να βάλει την ομάδα του στην διαδικασία της προετοιμασίας της αγωνιστικής νοοτροπίας για τον επόμενο αγώνα. Ο Ολυμπιακός άφησε την μπάλα στον Αστέρα (57%-43% κατοχή), στον δρόμο για έναν εκτός έδρας αγώνα με μια ομάδα η οποία εντός έδρας έχει 56.2% μέσο όρο κατοχής της μπάλας.

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει μια ομάδα που θέλει την μπάλα στα πόδια της και περνά τον μεγαλύτερο χρόνο του παιχνιδιού στο αντίπαλο μισό του τερέν (44% στο μεσαίο τρίτο του τερέν και 32% στο επιθετικό τρίτο). Δηλαδή πηγαίνει να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο που έχει διαφορετική αγωνιστική ταυτότητα από αυτή των τελευταίων αντιπάλων του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πάει σε ένα ματς του οποίου οι προδιαγραφές μοιάζουν με την εικόνα του πρώτου του αγώνα στο Europa League (46%-54% κατοχή για την Αντβέρπ, 12-17 οι τελικές προσπάθειες). Και η προσαρμογή στα στοιχεία του αντιπάλου δεν είναι όσο απλή ακούγεται. Οι δύο “καλές” προπονήσεις που έχει στη διάθεσή του, την Τρίτη και την Τετάρτη, ο Ολυμπιακός δεν είναι αρκετές για να ωριμάσει το αγωνιστικό σχέδιο που θα βάλει σε λειτουργία το βράδυ της Πέμπτης στο Şükrü Saracoğlu Stadium. Δεν είναι αρκετές για να χτίσουν την ενδεδειγμένη αγωνιστική νοοτροπία.

Ο Ολυμπιακός επέτρεψε στην Αντβέρπ να αλλάζει σχεδόν τις διπλάσιες πάσες ανά κατοχή μπάλας συγκριτικά με την αντίστοιχη επίδοσή του στα παιχνίδια με την Λαμία και τον Απόλλωνα. Δεν θα ήταν τόσο απλό να προσαρμοστεί σε έναν αγώνα που έχει τόσο διαφορετικό πλαίσιο διεξαγωγής συγκριτικά με αυτό που αντιμετώπισε σε εκείνα τα παιχνίδια. Κανείς δεν μπορεί να μπει στο μυαλό του προπονητή και να μάθει τι ζήτησε, δηλαδή ποιο ακριβώς ήταν το game plan της Τρίπολης ή τι σχέδιο ετοιμάζει για το ματς με την Φενέρ. Κι ακριβώς γι’ αυτό, επειδή υπάρχουν ένα σωρό βασικά στοιχεία που εμείς οι πολλοί αγνοούμε, γι’ αυτό και δεν έχουμε όση πληροφορία χρειάζεται ώστε να έχουμε τη βάση για να βγάζουμε συμπεράσματα.

Στα δύο τελευταία παιχνίδια του ο Ολυμπιακός δημιούργησε την αίσθηση ότι η απόδοσή του επιστρέφει σε μια “κανονικότητα”. Όσο έχτιζε το προβάδισμα στο σκορ, δηλαδή στο πρώτο ημίχρονο των δύο τελευταίων αγώνων του η ανάπτυξη των επιθέσεών του ήταν σε υψηλό τέμπο, με επιδόσεις παρόμοιες με αυτές που είχε στα στάνταρ του τελευταίου έτους. Στα τρία τελευταία παιχνίδια του πέτυχε γκολ στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο. Στα δύο τελευταία ματς η ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του στο ξεκίνημα του παιχνιδιού ξεπέρασε το 90% – ενώ απέναντι στην Αντβέρπ ήταν στο 76%.

Τα ποιοτικά στοιχεία της απόδοσης του Ολυμπιακού δημιουργούν την αίσθηση ότι ο χρόνος, των προπονήσεων και – ειδικά αυτών – των αγώνων λειτουργούν υπέρ της ωρίμανσης μιας καινούργιας ομάδας η οποία βρίσκεται ακόμη στην φάση κατανόησης των αρχών που βάζει στο παιχνίδι της ο προπονητής. Σε ένα ματς με την φύση αυτού που έχει μπροστά του ο Ολυμπιακός δεν θα είναι έκπληξη η επιλογή του Μαρτίνς να γεμίσει την ενδεκάδα του με όσο το δυνατόν περισσότερους “περσινούς” ποδοσφαιριστές προκειμένου να δημιουργήσει στην ομάδα του την αίσθηση της ασφάλειας που της δίνει η επίγνωση της “πεπατημένης”. Στην κατάσταση που βρίσκονται ο Μπουχαλάκης, ο Μαντί Καμαρά, και με την προσωπικότητα που έχει ο Εμβιλά, ο Μαρτίνς έχει την βάση για να χτίσει πάνω της το παιχνίδι του. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τον Πορτογάλο προπονητή κρύβονται στις επιλογές του για τα άκρα της άμυνας, απέναντι σε μια ομάδα, της οποίας το βασικό μοτίβο ανάπτυξης των επιθέσεων είναι η ανάπτυξη από τα άκρα. Και ένα βασικό ζητούμενο είναι η καλή κυκλοφορία στο πρώτο διάστημα του παιχνιδιού, που θα επιτρέψει στον Ολυμπιακό να προσαρμοστεί στο περιβάλλον και να υπηρετήσει την στρατηγική του προπονητή του στο παιχνίδι.

Στο μυαλό μου αυτός ο αγώνας έχει μεγάλη βαρύτητα στην φετινή ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού. Όχι τόσο για το αποτέλεσμα, όσο για την εικόνα του Ολυμπιακού – την απόδοσή του, τον χαρακτήρα και την νοοτροπία του. Δεν αποφασίζει αυτός ο αγώνας την ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού. Μπορεί όμως να του δείξει αν βαδίζει καλά στην πορεία ωρίμανσης της ομάδας που φτιάχνει ο Μαρτίνς. Κι αν αυτό συμβεί, θα απελευθερωθούν· και η ομάδα και ο προπονητής της.

Πηγή: Gazzetta