Επιλογή Σελίδας

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

H πανδημία του κορονοϊού ήταν εφιαλτική και για το ποδόσφαιρο. Το διασημότερο άθλημα στον πλανήτη συνεχίζει… μόνο, άδειο και λαβωμένο, αφού και οι ομάδες μετρούν τις… πληγές τους. Ο εφιάλτης που ζει ο πλανήτης κόστισε πολλά, πάρα πολλά για είκοσι από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες ποδοσφαίρου την σεζόν 2019-20. Αυτό προκύπτει από την έκθεση «The European Champions Report 2021» της Kpmg Football Benchmark, η οποία αναφέρει ότι τα λειτουργικά έσοδα (εκτός από τα κέρδη από μεταγραφές) μειώθηκαν από 7,303 δισεκατομμύρια σε 6,289 δισεκατομμύρια. Η διεθνής εταιρεία έχει κάνει μία έρευνα σε βάθος για το χάος που έχει προκληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω του Covid-19. Έχει επικεντρωθεί στους πρωταθλητές της σεζόν 2020/2021 στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Οι έξι πρωταθλητές Ρεάλ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Πόρτο, Παρί και Μπάγερν Μονάχου, βίωσαν μία αισθητή μείωση των εσόδων τους. Μία μείωση που αναγκάζει τις ομάδες να βρουν λύσεις πριν έρθει το… σοκ! Μόνο οι Μπάγερν και Ρεάλ μπόρεσε να τελειώσουν την περσινή σεζόν με μικρό κέρδος. Και αυτό παρότι η ισπανική ομάδα έχασε ένα εισόδημα της τάξεως των 31.5 εκατομμυρίων. Η Ρεάλ έβγαλε κέρδος 300.000 για τη χρονιά και η Μπάγερν 5 εκατ.. Η Παρί Σεν Ζερμέν επηρεάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη χάνοντας 113 εκατομμύρια.

Την ακολουθεί η Πόρτο με απώλεια 104 εκατομμυρίων και μετά η Γιουβέντους στα 89. Η Λίβερπουλ δεν συμπεριελήφθη σε αυτήν την αναφορά διότι δεν έδωσε πλήρη οικονομικά στοιχεία. Ομάδες που προχώρησαν μέχρι τέλους στο Champions League πήραν οικονομική ώθηση από τα τηλεοπτικά. Το κέρδος τους από τα τηλεοπτικά ήταν μόνο μείον 4% σε σχέση με πέρυσι.

Ο Γιούργκεν Κλοπ το έχει πάρει... στραβά

Οι Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους και Λίβερπουλ είχαν ετήσια μείωση σε αυτόν τον τομέα σε ποσοστό 12, 19 και 22% αντίστοιχα επειδή αποκλείστηκαν αρκετά νωρίς. Η δραματική πτώση στα έσοδα είχε να κάνει και με τη μη προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα. Υπάρχει εκτός των άλλων πάντως μία υποσημείωση πως ακόμα και πριν την πανδημία οι μεγάλοι μισθοί των παικτών και η προμήθεια των ατζέντηδων επιβάρυναν πολύ τις ομάδες. Η κρίση μεγέθυνε τα προβλήματα αυτά και το πρόβλημα ρευστότητας λόγω της Covid-19 επέφερε και άλλα προβλήματα.

Οι περιορισμοί στη ρευστότητα, η παύση της αγωνιστικής δράσης και άλλα οικονομικά εμπόδια έφεραν τις ομάδες στα όριά τους και σε μεγάλο καθεστώς πίεσης. Ένα ακόμα συμπέρασμα είναι πως ‘το πόσο ευάλωτο έγινε το παγκόσμιο σύστημα υγείας επηρέασε και το ποδοσφαιρικό οικοσύστημα και οδηγήθηκε σε μία μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα και σοβαρά ερωτηματικά για το μέλλον του’.

Όλα αυτά τα στοιχεία είναι δεδομένο ότι είχαν επίπτωση στη χρηματιστηριακή αξία των παικτών. Υπήρξε δε μία πτώση της τάξεως του 9.6% στους 500 κορυφαίους παίκτες το διάστημα από Φλεβάρη του 2020 έως τον Γενάρη του 2021. Η αναφορά αυτή τονίζει πως τα επόμενα 5 χρόνια στο ποδόσφαιρο θα είναι πολύ διαφορετικά και με την κατάσταση με τον κορονοϊό κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα.  Τα «μαύρα πρόβατα» της Ευρώπης βρίσκονται στην Ιταλία, όπως επισημαίνει η έκθεση της  Kpmg, με τις απώλειες της Ρόμα και της Μίλαν είναι σήμερα οι υψηλότερες, 204 εκατομμυρίων για τους Ρωμαίους και 194,6 εκατομμύρια για τους «ροσονέρι». Θετικό πρόσημο  για Σεβίλλη (146,6 εκατομμύρια έσοδα, 6,3% και καθαρά κέρδη 1,2 εκατομμύρια) και Αγιαξ, που έκλεισε την περασμένη σεζόν με κέρδος 20,4 εκατομμύρια.  Η Μπενφίκα κατέγραψε το υψηλότερο κέρδος με 41,7 εκατομμύρια ευρώ (+12,3 εκατομμύρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος)!

«Το ποδόσφαιρο θα αλλάξει, αλλά μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα. Έχει ήδη επιβιώσει από πολέμους και επιδημίες στο παρελθόν. Σύντομα θα έχουμε το παλιό καλό ποδόσφαιρο», το μήνυμα του Τσέφεριν και οι σύλλογοι ελπίζουν σε μια χρονιά που θα… σώσουν κάτι από τον περσινό εφιάλτη!

Πηγή: Gazzetta – Planet Football