Επιλογή Σελίδας

Της Νίκης Μπάκουλη

Έχει ακούσει πολλά. Όπως ότι ‘είναι τo μεγαλύτερο ταλέντο του κόσμου‘. Η Bundesliga τον περιέγραψε ως ‘το πιο σπάνιο από τα ποδοσφαιρικά διαμάντια‘. Στην Ντόρτμουντ δεν το έφτασαν τόσο μακριά. ‘Αρκέστηκαν’ (δώσε λίγα δευτερόλεπτα και θα καταλάβεις τη χρήση των εισαγωγικών) στο ότι ο Γιουσούφα Μούκοκο, όπως τον προφέρει ο άνθρωπος που πληρώνει η γερμανική λίγκα για τα σπικάζ των videos ‘είναι ένας στο εκατομμύριο’.

To ‘είναι το μεγαλύτερο ταλέντο του κόσμου‘ το είπε ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος πρόσθεσε ‘είναι πολύ καλύτερος από ό,τι ήμουν εγώ στην ηλικία του. Δεν νομίζω πως έχω ξαναδεί τόσο καλό 15χρονο, στη ζωή μου‘.

Σε περίπτωση που δεν έχεις πρόχειρη την πληροφορία, να σου θυμίσω τα τελευταία ‘προϊόντα’ της ακαδημίας αυτού του οργανισμού: Τζοβάνι Αλεχάντρο Ρέινα (18, επιθετικός μέσος, ΗΠΑ), Τζέιντον Σάντσο (20, μέσος, Αγγλία), Ζεσούς Ρεϊνιέρ (18, μέσος, Βραζιλία), Tζουντ Μπέλινκχαμ (17, μέσος, Αγγλία) και Χάαλαντ (20, επιθετικός, Αγγλία).

Στο παιχνίδι της Ντόρτμουντ με τη Χέρτα, το Σάββατο 21/11 ο Λουσιάν Φαβρ (που έγινε ο κόουτς της BVB που έφτασε πιο γρήγορα από κάθε άλλον, στις 50 νίκες -σε 76 ματς) κάλεσε στην αποστολή τους Μουκοκό, Μπέλινγκχαμ και Ρεϊνιέρ.

Σε είδηση που δημοσιεύτηκε ένα 24ωρο μετά, για ‘παράδοση’ βραβείου υπήρχαν οι Χάαλαντ και Σάντσο. Ήταν για το Golden Boy του 2020, βραβείο που δίνει η Tuttosport στον πιο πολλά υποσχόμενο νέο κάθε ημερολογιακού έτους. Το πήρε ο Χάαλαντ. Ο Σάντσο ήταν τέταρτος, στην αξιολόγηση. Με αυτά και με αυτά θέλω να σου πω ότι κάτι κάνει καλά η Ντόρτμουντ σε επιλογή -και δουλειά- ταλέντων.

Toυ χρόνου δεν αποκλείεται να δεις στην παραπάνω κατάταξη τον Μουκοκό. Στο 5-2 της Ντόρτμουντ επί της Χέρτα, για την 8η ημέρα της σεζόν 2020-21, ο Χάαλαντ έβαλε τα τέσσερα γκολ. Ο λάτρης του biohacking που τον βοήθησε να φτιάξει το σώμα που θα τον βοηθούσε να κάνει πιο εύκολα τη δουλειά του έφτασε τα 31, σε 30 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τη συγκεκριμένη φανέλα, έγινε ο νεαρότερος στην ιστορία της γερμανικής λίγκας που σκόραρε τέσσερις φορές, το ίδιο βράδυ και έθεσε νέο ρεκόρ γκολ για τις 22 πρώτες συμμετοχές παίκτη στη Bundesliga (23, το πήρε από τον Ούβε Ζέελερ, θρύλο του Αμβούργου από το 1953 έως το 1972).

https://youtu.be/IH5v5ydKF8w

Ο Μουκοκό μπήκε ως αλλαγή του Χάαλαντ, στο 85ο λεπτό. Με το πρώτο βήμα που έκανε στον αγωνιστικό χώρο, έγινε ο νεαρότερος σε ηλικία παίκτης που έπαιξε ποτέ στην Bundesliga. Πήρε το ρεκόρ από τον Νούρι Σαχίν, ο οποίος ήταν 16 χρόνων, 11 μηνών και μιας ημέρας, όταν έκανε ντεμπούτο στις 6/8 του 2005.

Ο άνθρωπος μας -σήμερα- ‘έκλεισε’ τα 16 την περασμένη Παρασκευή, στις 20/11. Δηλαδή, εκείνη την ημέρα απέκτησε το δικαίωμα να παίξει με τα μεγάλα παιδιά, βάσει του ανανεωμένου κανονισμού της Bundesliga (‘έριξε’ φέτος το όριο από τα 16 χρόνια και τους 6 μήνες, στα 16 χρόνια) και την επομένη ήταν στο ρόστερ της Ντόρτμουντ -που προφανώς αδημονούσε να ‘πιάσει’ το όριο ο τύπος που είχε 141 γκολ και 26 ασίστ, σε 88 συμμετοχές σε διοργανώσεις εφήβων (13 σε τέσσερα ματς της U19).

Από την πρώτη προπόνηση με την πρώτη ομάδα έως την πρώτη συμμετοχή, μεσολάβησαν 14 μέρες. Ήταν ένας από αυτούς που κάλεσε ο Φαβρ, ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλειά του ενώ έλειπαν οι διεθνείς.

Την πρώτη φορά που βρέθηκε σε προπόνηση των ανδρών του συλλόγου, ένιωθε πως ήταν μπροστά στην τηλεόραση του σπιτιού του. “Εκεί τους έβλεπα συνέχεια, να παίζουν σε ματς ή όταν τους επέλεγα στο FIFA. Και ξαφνικά βρέθηκα ανάμεσα τους. Ήταν τόσο σουρεάλ που ‘έβγαλα’ video με το κινητό μου, για να είμαι 100% σίγουρος πως ζω αυτήν την στιγμή”. Αφού ξεπέρασε το συναισθηματικό κομμάτι “κατάλαβα πως είχα φτάσει στο σημείο για το οποίο είχα δουλέψει και ότι άρχιζε ένα νέο κεφάλαιο, που θα είχε πολύ περισσότερο δουλειά και μεγαλύτερες απαιτήσεις. Δεν ακούω τι λένε για εμένα. Προσπαθώ να ακολουθώ το δικό μου μονοπάτι. Το κύριο ενδιαφέρον μου είναι το πώς θα βοηθήσω την ομάδα μου. Γενικά όμως, δεν πιέζομαι”. Θύμισε και το moto του. Είναι ‘μπορείς να ωριμάσεις και να εξελιχθείς μόνο όταν κάνεις μεγάλα όνειρα”.

Το πιο νεαρό από τα Wonderkids των Βεστφαλών γεννήθηκε στο Γιαουντέ (πρωτεύουσα του Καμερούν, νότια του χάρτη, με πληθυσμό 2.8 εκατομμύρια νοματαίους, οι οποίοι ‘απλώνονται’ σε 7 λόφους).

Έζησε εκεί τα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής του (έως το 2014), πριν συναντήσει τον πατέρα του στο Αμβούργο (ο Γιόσεφ ζούσε εκεί από τη δεκαετία του ’90 και είχε πάρει την υπηκοότητα). Η πρώτη φανέλα που φόρεσε στη Γερμανία ήταν της Ζανκτ Πάουλι.

Στη δεύτερη σεζόν, ως μέλος της U15 έβαλε 21 γκολ σε 12 ματς, Ήταν 11. 

Το καλοκαίρι του 2016 πήγε στην Ντόρτμουντ, όπου σε ηλικία 12 χρόνων σκόραρε 33 γκολ σε 21 ματς της U15 (2016-17), στη διαδρομή για την κατάκτηση του τίτλου της περιφέρειας (πέντε ματς πριν το τέλος της σεζόν).

Στα 13 έγινε μέλος της U17, στην οποία έδωσε 40 γκολ σε 28 παιχνίδια καθ οδόν για την κατάκτηση του τίτλου -κλήθηκε για πρώτη φορά και στην U16 των Γερμανών, όπου με το ‘καλώς σας βρήκα’ σκόραρε 3 γκολ σε τέσσερις συμμετοχές.

Στη σεζόν 2018-19 είχε 46 γκολ σε 25 αγώνες. Ήταν 14 και ενημέρωνε μέσω της Bild ότι “ήταν τεράστιο βήμα το πέρασμα μου από την Ζανκτ Πάουλι στην Ντόρτμουντ, όπου ο προπονητής μας δεν αρκείτο στο να μας λέει καλά λόγια, γιατί ήξερε πως μπορούμε να κάνουμε περισσότερα“.

“Για να είμαι ειλικρινής, στόχος μου είναι να γίνω επαγγελματίας με την Ντόρτμουντ, να κερδίσω μαζί της το UEFA Champions League και να κατακτήσω τη ‘χρυσή μπάλα’.

Στα 14 χρόνια, 10 μήνες και 29 ημέρες έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του UEFA Youth League, όταν παραβίασε την εστία της Ίντερ. Κατέρριψε ρεκόρ που είχε Έλληνας.

Στα 15 (για δώρο γενεθλίων πήρε μια υπογεγραμμένη φωτογραφία του ειδώλου του, Λίονελ Μέσι) έγινε μέλος της U19. Στην πρώτη εμφάνιση (στο 9-2 επί της Βούπερταλ) έβαλε 6 γκολ. Σε 20 αγώνες σκόραρε 34 φορές -έδωσε και 9 ασίστ.

Το Μάιο του 2019 εμφανίστηκε ο πρώτος χορηγός. Ήταν η Nike που του έδωσε 10 εκατομμύρια ευρώ, για να τον εντάξει στη λίστα της. Τo deal περιλαμβάνει το δικό του παπούτσι -εμπειρία που είχε ζήσει ο Φρέντι Αντού, στα 14, με τη συνέχεια να μην είναι ανάλογη.

Προπονητής του στην U19 είναι ο Μίχαελ Σκίμπε. Ο γνωστός. Αυτό που είχε να πει για τον σημερινό πρωταγωνιστή, από πέρυσι ήταν ότι “είναι τόσο καλός, ενώ είναι ακόμα τόσο μικρός. Το ότι θα γίνει επαγγελματίας είναι το ίδιο βέβαιο με το ότι όποιος πάει σε εκκλησία, προσεύχεται. Μόνο οι τραυματισμοί μπορούν να τον σταματήσουν. Είναι εκπληκτικός στην τεχνική και την ταχύτητα και μοναδικός στα ‘τελειώματα”. Είναι από αυτούς που δουλεύουν πιο σκληρά και έχουν πάντα ένα χαμόγελο. Ακόμα και όταν η κριτική που του κάνουν οι προπονητές τους, δεν είναι η καλύτερη.

Τον περασμένο Ιούνιο ο sporting director του συλλόγου, Μίκαελ Ζορτς είχε πει στην Bild πως “υπάρχει ήδη το πλαίσιο των προϋποθέσεων για επαγγελματικές εμφανίσεις ξεχωριστών ποδοσφαιριστών στην ηλικία του Μουκοκό. Την ίδια ώρα όμως, δεν τον πιέζουμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην αυξήσουμε υπερβολικά τις προσδοκίες που έχουμε”. Αυτό που είχαν αποφασίσει να κάνουν ήταν να είναι προσεχτικοί και να γίνουν όλα βήμα, βήμα, ώστε να μην τον ‘κάψουν’ (στο σώμα ή το μυαλό). Τόνιζαν και ότι “πέραν των φυσικών και ψυχολογικών δεδομένων, μεγάλο ρόλο παίζει και η προσωπικότητα κάθε παιδιού. Εμείς οφείλουμε να τα διαχειριστούμε όλα, υπεύθυνα”.

Ο Μίκαελ Φιχτενμπάινερ (πρώην κόουτς της U16 των Γερμανών) ήταν από τους πρώτους που είδαν πως αυτό το αγόρι δεν είναι όπως όλα τα άλλα. Είχε πει στο FOX “τέτοιο ταλέντο εμφανίζεται στη Γερμανία μια φορά κάθε πέντε χρόνια. Έχει εξαιρετικές ικανότητες και μπορεί να γίνει ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά. Μπορεί και σκοράρει όπου και αν παίζει. Εκτιμώ πως θα ‘σπάσει’ πολλά ρεκόρ της Bundesliga”. Τέσσερα χρόνια μετά άρχισε… το σπάσιμο.

‘Eίναι σίγουρα 15;’ 

Στα τέσσερα πρώτα ματς της τρέχουσας σεζόν, όταν δεν είχε ‘κλείσει’ ακόμα τα 16, είχε σκοράρει 13 γκολ. Υπήρχαν αυτοί που εξηγούσαν τι τον κάνει εξαιρετικό, όπως και άλλοι που αμφισβητούσαν την ηλικία του. Ο πατέρας του ωστόσο, είχε φροντίσει να πάρει τα μέτρα του, από την αρχή: την ημέρα που γεννήθηκε ο Γιουσουφά, δήλωσε το πιστοποιητικό στο προξενείο της Γερμανίας στο Γιαουντέ. Άρα μια που προέκυψαν οι αμφισβητίες και μια που εξαφανίστηκαν, με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας να παρουσιάζει το έγγραφο. Και μετά να τον κάνει μέλος των εθνικών ομάδων. Βέβαια, η τελική επιλογή (για την ανδρών) ανήκει στον Μουκοκό “και όσοι εμπλεκόμαστε σε αυτήν την ιστορία έχουμε ως βασική προτεραιότητα να περιμένουμε και να τον αφήσουμε να εξελιχθεί με την ησυχία του”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιοακίμ Λεβ.

Πηγή: Contra