Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Ο ΠΑΟΚ πρεμιέρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έκανε τον Ιούλιο με την Μπάνια Λούκα, απόψε ωστόσο έχει μια δεύτερη τέτοια. Ξεκινά τις υποχρεώσεις του στο Europa League αντιμετωπίζοντας στην Πόλη την πρωταθλήτρια Τουρκίας Γαλατασαράι. Οι Τούρκοι είναι, στα χαρτιά τουλάχιστον, μια πανίσχυρη ομάδα. Μοιάζουν με τον ΠΑΟΚ μόνο στο εξής: εδώ και δυο χρόνια δείχνουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον προπονητή τους, τον πρώην ποδοσφαιριστή και αρχηγό της ομάδας τους Οκάν Μπουρούκ. Που δεν είναι ακριβώς ο Ρασβάν Λουτσέσκου της Γαλατά (διότι έχει πίσω του μια διοίκηση αρκετά παρεμβατική), αλλά είναι ένας ποδοσφαιράνθρωπος που ξέρει που βρίσκεται και δεν παίζει κρυφτούλι από την ευθύνη – πράγμα πολύ σημαντικό.     

Μια ζόρικη δεύτερη πρεμιέρα

Ξόδεμα σε περίοδο κρίσης

Με προπονητή τον Οκάν η Γαλατά έχει κερδίσει τα δυο τελευταία πρωταθλήματα Τουρκίας με χαρακτηριστική άνεση. Ο Οκάν έχοντας περάσει ως ποδοσφαιριστής από την Ιντερ συνδυάζει την γνώση του τουρκικού πρωταθλήματος με ένα κοσμοπολίτικο αέρα: είναι παντρεμένος με την πρώην Μις Τουρκία και πρώην Top model of the World Νιχάν Ακους και όπως του αρέσει να λέει «πρέπει να χαίρεται κανείς το ποδόσφαιρο όσο και την ζωή». Η Γαλατά του έδωσε την ευκαιρία να καθίσει στον πάγκο της πριν δυο χρόνια, αφού πρώτα αυτός έκανε το «αγροτικό» του σε διάφορες ομάδες της επαρχίας (Σίβασπορ, Ακίσασπορ, Ρίζεσπορ κτλ) αλλά κυρίως αφού τον είδε να φτάνει σε ένα απόλυτο προσωπικό θρίαμβο το 2020 όταν και κέρδισε το πρωτάθλημα με την Μπασακσεχίρ, τέταρτη ομάδα σε δυναμική στην Κωνσταντινούπολη.

https://trthaberstatic.cdn.wp.trt.com.tr/resimler/1862000/okan-buruk-depophotos-arsiv-1863501.jpg

Το 2022 διάλεξε τον Οκάν για διάδοχο του Τερίμ ο επανεκλεγμένος από τα μέλη της Γαλατά πρόεδρος Ντουρσούν Οζμπέκ δίνοντας του την δυνατότητα να ξοδέψει του κόσμου τα χρήματα – σε περιόδους μάλιστα κρίσης της τουρκικής οικονομίας. Ο Οζμπέκ ήταν πρόεδρος της Γαλατά μέχρι το 2015, έφυγε στην συνέχεια για να επιστρέψει το 2022 με το σύνθημα ότι ο σύλλογος πρέπει να εμπιστευθεί ξανά νέους ανθρώπους.   Ο Οκάν έφερε παίκτες όπως ο Μέρτενς, ο Ικάρντι, ο Ντάβινσον Σάντσεζ, ο Τζανιόλο, ο Ζίγιες, ο Τορέιρα και μαζί τους κατέκτησε δυο πρωταθλήματα στην σειρά με χαρακτηριστική άνεση: το έκανε παρουσιάζοντας ένα επιθετικό ποδόσφαιρο που πραγματικά ενθουσίασε το κοινό. 

Φέτος απόκτησε τον Μπατσουαγί εκμεταλλευόμενος το τέλος του συμβολαίου του με την Φενέρ, ξόδεψε 18 εκατ ευρώ για τον μέσο Γκάμπριελ Σέρα που άφησε για το χατίρι του την Νόριτς, 10 για τον Δανό δεξιό μπακ Γέλερτ, 7 για τον Ούγγρο κυνηγό Σάλαϊ αλλά το μεγάλο του κόλπο ήταν ο δανεισμός του θωρηκτού που λέγεται Οσιμεν: τον απέκτησε από την Νάπολι πληρώνοντας το πανάκριβο συμβόλαιό του που ανέρχεται σε 10 εκατ ευρώ ετησίως. Ο Οκάν πάντως απόψε έχει αποφασίσει να μην τον χρησιμοποιήσει για να του δώσει ανάσες.

Που βρίσκουν χρήματα

Πολλοί στην Ελλάδα αναρωτιούνται που βρίσκουν  τα χρήματα οι Τούρκοι. Η Γαλατά δεν έχει πίσω της ένα οικονομικό κολοσσό όπως η Φενέρ, την οποία υποστηρίζει με κάθε τρόπο η οικογένεια Κότς. Εχει όμως 25 (!) συνολικά χορηγούς (μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τεράστιες εταιρίες όπως η γερμανική SΙΧΤ, η Turkish Airlines, η Τράπεζα DenizBank, η TurkTelecom, η τουρκική εταιρία στοιχημάτων SporΤοto κτλ). Για χάρη της κινητοποιείται η τουρκική ομογένεια: ένας χορηγός της η Diversey είναι αμερικανική εταιρία τουρκικών συμφερόντων. Εμείς ειδικά το καλοκαίρι ακούμε συχνά για τις τουρκικές υπερβολές στις μεταγραφές και νομίζουμε πως οι Τούρκοι ξοδεύουν αλόγιστα: δεν είναι έτσι ακριβώς. Φέτος μετά την πώληση του Τούρκου εξτρέμ Ακτούρκογλου στην Μπενφίκα για 12 εκατ ευρώ, τα χρήματα που βγήκαν και μπήκαν στο ταμείο της Γαλατά ήταν τα ίδια: 36 εκατ ευρώ δόθηκαν για αγορές και 35 μπήκαν από πωλήσεις- βέβαια σε αυτά δεν υπολογίζονται τα χρήματα για το συμβόλαιο του Οσιμεν. Δεν είναι το μόνο μεγάλο: οι Τούρκοι για συμβόλαια πληρώνουν πάνω από 170 εκατ ευρώ στους πάνω από 30 παίκτες που έχουν στο ρόστερ τους.  

https://cdnuploads.aa.com.tr/uploads/Contents/2020/02/23/thumbs_b_c_65cc6ab84b3c06aba0d5c8928b40afbf.jpg?v=220939

Πολλές αλλαγές

Πάντα πριν τα ματς διαβάζω τι λένε οι προπονητές. Χθες ο Οκάν Μπαρούκ, είπε ότι γνωρίζει τον ΠΑΟΚ και ότι αυτό το ματς είναι το πρώτο βήμα για μια μεγάλη πορεία.  Είπε πως η ομάδα του δεν θέλει απλά να διακριθεί στο Europa League, αλλά και να το κατακτήσει.  «Το Europa League είναι στόχος για εμάς. Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να είμαστε στο Champions League, αλλά δεν έγινε. Όμως είμαστε στο Europa League τώρα και έχουμε προσαρμοστεί σε αυτό. Ο νέος μας στόχος είναι να πετύχουμε σε αυτή τη νέα μορφή. Πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε και θα προχωρήσουμε προς τα όνειρά μας. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό το πρώτο ματς» είπε. Ωστόσο η είδηση που έδωσε είναι ότι θα κάνει rotation.

Αναρωτιέμαι ποιους θα κρατήσει εκτός αρχικής ενδεκάδας. Η Γαλατά παίζει ένα προβλέψιμο 4-2-3-1, αλλά της αρέσει να κάνει επίθεση με έξι και επτά παίκτες.  Επειδή η Γαλατά δεν θα έχει τον τιμωρημένο τερματοφύλακα Μουσλέρα μου μοιάζει δύσκολο να πειράξει ο Οκάν κάτι στην άμυνα: θα παίξουν κανονικά οι Μπαρμπακτσί, Γιάκομπς, Σάντσες και Αϊχάν – μια μικρή πιθανότητα υπάρχει να μην ξεκινήσει ως δεξί μπακ ο τελευταίος και να παίξει ο νεοαποκτηθείς Γέλερτ. Οι δυο μέσοι δεν νομίζω πως μπορεί να μην ξεκινήσουν: ο Σάρα και ο Τορέιρα είναι αναντικατάστατοι – για τον ΠΑΟΚ θα ήταν πολύ καλό να μην ξεκινήσει κάποιος από αυτούς και να αγωνιστεί ο Ντεμιρμπάι πχ που είναι καλός παίκτης αλλά κατώτερός τους. Αλλαγές μοιάζει πιθανό να γίνουν στους τέσσερις μπροστά. Εκτός από τον Οσιμεν που θα ξεκουραστεί, λογικά δεν θα ξεκινήσει ο Μέρτενς που είναι μεγάλο παιδί καθώς βαδίζει στα 37. Ισως μείνει έξω κι ένας από τους Γιλμάζ ή Ακγκούν. Αλλά αυτοί που θα πάρουν τις θέσεις τους είναι ο Ικάρντι, ο Σάλαϊ και ο Μπατσουαγί.

https://www.ertsports.gr/wp-content/uploads/2024/05/paok.jpg

Αν ο ΠΑΟΚ λειτουργήσει

Στο στρατόπεδο της Τσι Μπομ, όπως αποκαλούν την Γαλατά, υπάρχει τεράστια αισιοδοξία. Το ηθικό είναι στα ύψη μετά το καταπληκτικό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα και την νίκη κόντρα στην Φενέρ. Ο τύπος της Γαλατά για να πικάρει τον Μουρίνιο αποκαλεί τον Οκάν «the winner One». Ομως η Γαλατά δεν είναι ομάδα ανίκητη. Φέτος στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ ο Οκάν γνώρισε την πρώτη του μεγάλη αποτυχία: είδε την ομάδα του να αποκλείεται από την ελβετική Γιουνκ Μπόις που έχει ξεκινήσει την σεζόν της άθλια στο πρωτάθλημα και στο πρώτο της ματς στο Τσάμπιονς λιγκ διασύρθηκε από την Αστον Βίλα στην έδρα της.

Οι τουρκικές ομάδες έχουν συχνά όλα τα χαρακτηριστικά των νεόπλουτων: θεωρούν τα ευρωπαϊκά ματς ως ευκαιρία για να κάνουν επιδείξεις δύναμης, βασίζονται υπερβολικά πολύ στην απόδοση καλοπληρωμένων μονάδων, συνήθως δεν έχουν την μαχητικότητα που η περίσταση απαιτεί. Ο ΠΑΟΚ έχει σαφώς μια δύσκολη αποστολή, αλλά δεν έχει άγχος: θα πιεστεί, αλλά θα βρει και χώρους – σε πολλά το ματς θα μοιάζει όπως αυτό με την Μάλμε μόνο που η Γαλατά έχει μεγαλύτερη ποιότητα και λιγότερα τρεξίματα.

Για να προκριθεί στους ο ΠΑΟΚ 16 πρέπει βασικά να πάρει τα ματς στην έδρα του: αν κάνει αποτέλεσμα στην Πόλη απλά θα φτάσει πιο εύκολα στο στόχο του. Αν κερδίσει, δεν αποκλείεται ν’ αρχίσει ο Λουτσέσκου να σκέφτεται ότι η ομάδα του μπορεί να μπει και στην πρώτη οκτάδα, αλλά ας μην προτρέχουμε. Δεν χρειάζεται να πει κάποιος τι πρέπει να προσέξει: ο ΠΑΟΚ είναι μηχανισμός κι όταν λειτουργεί, λειτουργεί. Ο σκοπός του πρωταθλητή πρέπει να είναι να κάνει αυτό που απόψε χρειάζεται, δηλαδή το καλύτερό του εφετινό ματς.

Πηγή: Karpetshow