Του Βασίλη Σαμπράκου
Στην πρώτη του φορά στον πάγκο της ΑΕΚ ο Αργύρης Γιαννίκης αποφάσισε να πάρει ένα διπλό μεγάλο ρίσκο. Στο ματς της πρώτης εντύπωσης που θα δημιουργούσε στο κοινό της νέας του ομάδας ο 41χρονος προπονητής επέλεξε να βάλει στο αρχικό σχήμα δύο ποδοσφαιριστές που αφενός δεν είχαν κάνει ντεμπούτο στην Superleague με την ΑΕΚ και αφετέρου δεν είχαν στο βιογραφικό τους καμιά εγγύηση ότι θα ανταπεξέλθουν. Διότι επρόκειτο για δύο νεαρούς που δεν έχουν τόσο πολλές παραστάσεις και τέτοια επίγνωση που να δημιουργούν στον προπονητή το αίσθημα ασφάλειας – δηλαδή δεν είχε να ακουμπήσει στην μεγάλη εμπειρία τους. Για την πατροπαράδοτη ελληνική λογική αυτή η επιλογή δεν ήταν ρίσκο· ήταν τρέλα.
Στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων για την ενδεκάδα ο προπονητής ζυγίζει πάντα αυτά που έχει να χάσει και αυτά που έχει να κερδίσει για κάθε επιλογή του. Προφανώς κατά την προετοιμασία του ματς ο νέος προπονητής της ΑΕΚ έλαβε υπόψη τα στοιχεία του αντιπάλου όταν έκανε την επιλογή του αγωνιστικού πλάνου και οδηγήθηκε στους παίκτες που έχουν τα στοιχεία να το υπηρετήσουν. Υπάρχει όμως ακόμη μια πολύ σημαντική παράμετρος.
Στις πρώτες επιλογές του ο Γιαννίκης φαίνεται ότι κινήθηκε με τη συνείδηση πως μέσα από αυτές θα στείλει τα πρώτα μηνύματα προς τους ποδοσφαιριστές του, ή πιο σωστά ότι αυτοί περιμένουν να διαπιστώσουν αν υπάρχει συνέπεια μεταξύ των λόγων του και των πράξεών του. Και ένας προπονητής που θέλει να δημιουργήσει αίσθημα δικαιοσύνης στα αποδυτήριά του πρέπει να πείσει ότι είναι δίκαιος μέσα από τις επιλογές του. Η προπόνηση της Παρασκευής έδειχνε ότι ο Γεράσιμος Μήτογλου και ο Λάζαρος Ρότα είναι σε κατάσταση για να παίξουν. Σε μια προπόνηση κατά της οποίας την διάρκεια ο προπονητής μοίρασε τον χρόνο της δοκιμής στο σύνολο των ποδοσφαιριστών του, ο 21χρονος κεντρικός αμυντικός και ο 24χρονος δεξιός μπακ ήταν οι καλύτεροι στις θέσεις τους. Και έπαιξαν. Προτού καν αρχίσει το πρώτο του παιχνίδι, ο προπονητής επικοινώνησε στους ποδοσφαιριστές ένα μήνυμα που δείχνει την διάθεσή του να είναι δίκαιος. Για να το κάνει αυτό έπρεπε να είναι τολμηρός. Ή τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς, που έχουμε μεγαλώσει με τα ελληνικά στερεότυπα της προπονητικής και αντιλαμβανόμαστε ως τολμηρή την επιλογή ενός προπονητή να βάλει στο τερέν έναν ποδοσφαιριστή που δεν έχει ξαναπαίξει στο πρωτάθλημα και άρα έχει έλλειμα σε αγωνιστική κατάσταση. Ο Γιαννίκης όμως δεν έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα. Μεγάλωσε στην Γερμανία, όπου σπούδαζε οικονομικές επιστήμες και συγχρόνως αποκτούσε διπλώματα της προπονητικής. Είναι κάποιος που έπαιρνε τα ερεθίσματα από το γερμανικό ποδόσφαιρο τον καιρό που αποφάσιζε να μετατρέψει το χόμπι του σε επάγγελμα και να κλείνει προς την προπονητική. Συνεπώς αυτό που σε ένα παραδοσιακό ελληνικό μυαλό μοιάζει με υπερβολικό ρίσκο, σε ένα “γερμανικό” πιθανόν να λειτουργεί χωρίς δεύτερη σκέψη: θα βάζω τους καλύτερους, και οι καλύτεροι της εβδομάδας και πιο ταιριαστοί στο αγωνιστικό πλάνο αυτού του ματς είναι αυτοί.
Τώρα που έχεις δει το ματς, και έχεις δει τον Μήτογλου να αναδεικνύεται MVP και τον Ρότα να έχει επιτυχημένες ενέργειες κατά 78%, και να έχει 88% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις, λες “καλά έκανε” για την επιλογή του προπονητή. Την ώρα όμως που ο προπονητής κάνει την προεκτίμηση και βασίζεται σε αυτή για να επιλέξει, δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα. Κάνει μια επιλογή και βάζει στους ποδοσφαιριστές την ευθύνη να τον δικαιώσουν. Προφανώς στο διάστημα της γνωριμίας του μαζί τους ο Γιαννίκης ένιωσε ότι μπορεί να βάλει αυτή την ευθύνη στον Μήτογλου και τον Ρότα. Κάπως έτσι οδηγήθηκε στην απόφαση να τους δώσει την ευκαιρία. Ένα συμβατικό μυαλό θα την είχε σπρώξει στο πίσω μέρος αυτή τη σκέψη, “για μετά”, δηλαδή μετά από έναν πρώτο κύκλο αγώνων στους οποίους θα πήγαινε με τους “βασικούς” και τους “έμπειρους”, δηλαδή δίχως μεγάλο “πολιτικό κόστος” επιλογών και με μεγαλύτερη ασφάλεια που θα βασιζόταν στην “πεπατημένη”. Και αυτή είναι η πιο ενδιαφέρουσα πρώτη εντύπωση που μπορεί να κρατήσει κανείς από το ντεμπούτο του Γιαννίκη με την ΑΕΚ. Δεν μάθαμε αν είναι προπονητής αυτού του επιπέδου – πώς να το μάθουμε αυτό σε ένα ματς, το οποίο ήρθε μετά από τις πρώτες 5-6 προπονήσεις του με την ΑΕΚ; Μάθαμε όμως ότι σκέφτεται και – κυρίως αυτό – αποφασίζει αντισυμβατικά.
Πηγή: Gazzetta