Επιλογή Σελίδας


Του Γιάννη Φιλέρη

Η προβληματική Εφές υπέκυψε στον ενθουσιασμό του. Η Βιλερμπάν, όμως, που έχει φτιαχτεί φέτος για να πρωταγωνιστήσει κανονικά στην Euroleague δεν τον άφησε να ανασάνει. Η ήττα ήρθε φυσιολογικά για τον Παναθηναϊκό (η πρώτη εντός έδρας, η 5η συνολικά σε 7 αγώνες) που στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή μοιάζει αρκετά πίσω σε σχέση με τη δυναμική, τη φρεσκάδα και το μπάσκετ που παίζει η ASVEL.

Μεταξύ μας η Βιλερμπάν έχει κλέψει εκκλησία στις μεταγραφές του καλοκαιριού, υπογράφοντας τον Έλι Οκόμπο, που εξελίσσεται σε μεγάλη ατραξιόν της διοργάνωσης. “Τον παρακολουθούσαμε χρόνια, πιστεύοντας ότι ταιριάζει απόλυτα σε αυτό, που σκεφτόμαστε” είχε δηλώσει ο Τόνι Πάρκερ όταν συμφώνησε μαζί του, παραδίδοντας στα χέρια του αδερφού του Τι Τζέι, κόουτς της ομάδας.

Εντάξει, οι Γάλλοι ήξεραν από πρώτο χέρι τι σόι παίκτης είναι αυτός ο καταπληκτικός αριστερόχειρας, που γεννήθηκε στο Μπορντό. Με μητέρα Γαλλίδα και πατέρα Κογκολέζο (που έπαιζε μπάσκετ στα νιάτα του), ο Οκόμπο έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ, φορώντας τη φανέλα των Φίνιξ Σανς πριν από δυο χρόνια, για 53 ματς του ΝΒΑ. Μπορεί στις ΗΠΑ να πέρασε τον περισσότερο χρόνο του στη G League, η Βιλερμπάν όμως ήξερε πολύ καλά τι σόι παίκτη έπαιρνε το καλοκαίρι.

Άψογος χειριστής και κυρίως τρομερός εκτελεστής ο αριστερόχειρας γκαρντ των 191 εκατοστών είχε προλάβει να δείξει στο γαλλικό πρωτάθλημα πόσο επιδραστικός μπορεί να είναι στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το 2018 ήταν 21 ετών, αλλά στον πρώτο αγώνα των πλέι-οφ της LNB είχε σκοράρει με τη φανέλα της Μπορντό και εναντίον της Μονακό … 44 πόντους. Τελειώνοντας τη σεζόν με 13.8π και 4.7 ασίστ, πήρε το δρόμο για το ΝΒΑ, λίγο νωρίς είναι αλήθεια. Η επιστροφή του στην Ευρώπη, μοιάζει με μια κίνηση ματ της Βιλερμπάν και ο Οκόμπο κάνει θραύση, έχοντας σε 7 ματς μ.ο 20π σουτάροντας με 64.1% δίποντα και 56.2% τρίποντα!

Ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε σε καμιά περίπτωση αντίδοτο απέναντι του και ο Οκόμπο ολοκλήρωσε με ρεκόρ καριέρας (35π) μέχρι το επόμενο. Ήταν αυτός που τελείωσε το ματς με συνοπιτικές διαδικασίες. Μπήκε στο παρκέ 5:23 πριν από το τέλος της τέταρτης περιόδου, πήρε την μπάλα και άρχισε να βομβαρδίζει το καλάθι του ΠΑΟ. Σε λιγότερο από πεντέμισι λεπτά κι ενώ το σκορ ήταν 61-65, πέτυχε … 17 από τους 19 πόντους που έβαλε σε αυτό το διάστημα η ομάδα του (το άλλο καλάθι ο Κρις Τζόουνς) χάνοντας μόλις ένα σουτ. Είχε 2/2 δίποντα, 3/4 τρίποντα και 4/4 βολές.

Σε αυτό το εκπληκτικό κρεσέντο, ο Παναθηναϊκός πέταξε λευκή πετσέτα και στο τέλος έχασε με διαφορά 14π. Ο Οκόμπο είχε ολοκληρώσει τη μοναδική του παράσταση, αν και δεν η Βιλερμπάν δεν είναι σίγουρα η ομάδα του ενός…


Ο ιπταμένος Αντετοκούνμπο

Δεν μπορεί, άλλωστε, μια ομάδα να κερδίσει πέντε από τα εφτά ματς που έχει δώσει εξ’ αιτίας ενός παίκτη, όσο καλός κι αν είναι ο Οκόμπο. Μια άλλη καλοκαιρινή “κλοπή” της ASVEL είναι ο Κρις Τζόουνς τον οποίο άφησε ελεύθερο η Μακάμπι. Ο Τζόουνς είναι ένας ιδανικός παρτενέρ για τον Οκόμπο, ενώ από πίσω έρχεται ο Στραζέλ, ο βετεράνος Λακόμπ, ο έμπειρος Λάιτι που μπορεί να μαρκάρει τρεις θέσεις. Μια τρομερή περιφέρεια, από τις κορυφαίες στην Euroleague, χωρίς αμφιβολία, κι ας λείπει ο διεθνής Ντιότ

Όμως η έκρηξη για την ASVEL ήρθε στο ΟΑΚΑ μέσα στη ρακέτα. Όταν ο Τι Τζέι Πάρκερ έριξε στο ματς τον Κώστα Αντετοκούνμπο, αντί του Τζέιμς Γκιστ, ο αδερφός του Γιάννη μας έβγαλε τα μάτια. Σα να διαπέρασε όλη τη Βιλερμπάν με ηλεκτρική ενέργεια, ο διεθνής σέντερ απογειώθηκε. Τρία κοψίματα, τέσσερα καρφώματα (με κορυφαίο το πόστερ στον Τζέρεμι Εβανς) και η πρωταθλήτρια Γαλλίας έβρισκε στο πρόσωπο του μια έξτρα βοήθεια που ίσως να μην την περίμενε.

Αργότερα ο Πάρκερ εμφάνισε στην ίδια πεντάδα και τον Αντετοκούνμπο και το παιδί θαύμα τον Βίκτορ Γουεμπανιάμα που έχει γεννηθεί το (προσοχή) 2004 και έχει ύψος 2.20, παίζει ακόμη και στο “3” και όταν απλώνει τα χέρια του πιάνει τους δυο τοίχους σε … κανονικό λινγκ-γκρουμ!

Σύντομα θα τον δούμε στο ΝΒΑ, λόγω και των απουσιών που έχει η Βιλερμπάν τελευταία τον βλέπουμε στα πρώτα του βήματα στην Euroleague και κόντρα στον Παναθηναϊκό έβαλε και το πρώτο του τρίποντο στη διοργάνωση.

Τους έβαλαν σημάδι…

Δεν χρειάζεται επιστημονικό σκάουτινγκ για τους αντίπαλους του Παναθηναϊκού. Συνήθως οι αντίπαλοι γκαρντ εκμεταλλεύονται το μέγεθος τους, ποστάρουν για να δημιουργήσουν ανισορροπία κοντά στο καλάθι και να σκοράρουν, η σε πιθανή βοήθεια να πασάρουν στους ψηλούς. Από την αρχή του ματς Οκόμπο, Τζόουνς και λοιποί σημάδεψαν τον Μέικον και κυρίως τον Νέντοβιτς, που δεν μπορεί παρά ελάχιστες φορές (όταν κλέβει μπάλες δηλαδή) να κρύψει την αδυναμία του στην άμυνα.

Καθώς ο Μέικον δεν μπορούσε να έχει ξανά ένα βράδυ αλά Εφές, ο Πρίφτης πέρασε στο σχέδιο Β, με τον Σαντ Ρος πόιντ-γκαρντ, τον Παπαπέτρου στο “3” κι ένα ψηλό σχήμα, που του έδωσε κάποιες λύσεις στη δεύτερη περίοδο στο μοναδικό διάστημα που μπόρεσε να κυριαρχήσει (γιατί είχε βρει τρόπο να κλείσει διαδρόμους, να σταματήσει λίγο τη δημιουργία και το σκορ των Γάλλων) και με ένα επί μέρους 16-3 να περάσει με +7 πόντους.

Ο Οκόμπο όμως παραμόνευε από το πρώτο ημίχρονο, η Βιλερμπάν ξαναβρήκε σκορ, γύρισε πίσω το σκορ (με ένα 4-16) και ξανάφερνε το ματς στα μέτρα της. Δεν έχασε ποτέ τον έλεγχο και παρά τις όποιες μικρές εκλάμψεις του Παναθηναϊκού κρατούσε την τύχη στα χέρια του.

Δεν φτάνει μια φωτοβολίδα

Με 19 λάθη, που έγραψε η στατιστική ο Παναθηναϊκός δύσκολα μπορεί να σταθεί σε οποιοδήποτε ματς, πόσο μάλλον απέναντι σε μια ομάδα με τόση φρεσκάδα, καλό σχεδιασμό και λύσεις. Δεν θα του φτάσουν του ΠΑΟ τα αποτελέσματα φωτοβολίδες, όπως ο θρίαμβος επί της Εφές. Για να επιστρέψει στην κανονικότητα απαιτείται σταθερότητα, διαρκής άνοδος και ένταση στο 100%.

Δεν θα πούμε ότι οι “πράσινοι” δεν πολέμησαν. Η ότι δεν είχαν διάθεση. Για να καλύψουν, ωστόσο, τις αδυναμίες τους πρέπει να υπερβάλλουν εαυτούς σε κάθε στιγμή του ματς. Διαφορετικά θα κάνουν ένα βήμα μπρος και δυο πίσω όπως ισχύει όταν χάνεις εντός έδρας. Το 2-5 δεν είναι ευχάριστο για τους “πράσινους”, που έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο ταξίδι και ματς σε μια έδρα όπου παραδοσιακά δυσκολεύονται. Στο Βελιγράδι, κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα…

Πηγή: Sport24