Του Παναγιώτη Παλλαντζά
Η καρδιά της ποδοσφαιρικής Ιταλίας χτυπάει στο Τορίνο αυτές τις ημέρες, ή αυτά τα χρόνια αν το δούμε πιο γενικά. Τόσο επειδή είναι οι μέρες που η Γιουβέντους αποθεώνεται για τα ιστορικά επιτεύγματα της, όσο κι επειδή πλησιάζει ο τελικός του Champions League. Για να είναι πιο εύρυθμη η λειτουργία αυτής της «καρδιάς», πάντως, δεν αρκεί να είναι καλά στο Τορίνο. Δεν αρκεί, όπως θα έλεγε και ο Κάρλο Ταβέκιο, να κάνουν ό,τι μπορούν στη Νάπολη ή στη Ρώμη. Χρειάζεται να αρχίσει να δουλεύει καλά και το Μιλάνο και το καλοκαίρι που έρχεται θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά το πώς θα κινηθούν Μίλαν και Ιντερ. Τα λεφτά άλλωστε, όπως λένε, υπάρχουν. Και αφού υπάρχουν αυτά, μάλλον είναι καθαρά θέμα ικανότητας πλέον.
Πριν αποδειχθεί αν υπάρχει ή όχι αυτή η ικανότητα, είναι δεδομένο ότι υπάρχει ξανά αισιοδοξία στο Μιλάνο και το timing για αυτό είναι τέλειο. «Η Γιουβέντους αξίζει όσα έχει πετύχει αλλά καταντάει κουραστική με τις συνεχείς νίκες της. Γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να της βάλουμε δύσκολα», είπε σχετικά ο Βιτσέντσο Μοντέλα μετά το ματς με την Μπολόνια που κλείδωσε την έξοδο στην Ευρώπη ενώ ο Στίβεν Τζιντόνγ, γιος του αφεντικού της Ιντερ, είχε πει από τα Χριστούγεννα ότι «ο στόχος μας είναι να σταματήσουμε την ηγεμονία της Γιούβε». Θα είναι εύκολο; Οχι. Το γεγονός, όμως, ότι Ροσονέρι και Νερατζούρι το λένε ξανά επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να το κάνουν και όχι επειδή πρέπει να το πουν, είναι κάτι. Κατά τον Αλεσάντρο Κοστακούρτα, μόνιμο σχολιαστή του Sky Italia πλέον, αυτό το «κάτι»… δεν φτάνει ακόμη. «Ο στόχος των Μίλαν και Ιντερ πρέπει να είναι το να αρχίσουν να λειτουργούν σαν οργανωμένα κλαμπ ξανά και όχι να πιστέψουν ότι μπορούν να πάρουν άμεσα το πρωτάθλημα από τη Γιουβέντους. Αν μπουν σε αυτή την λογική αμέσως, θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων», λέει ο Billy και κάπως έτσι σκέφτεται και ο (Νερατζούρο) Μπέπε Μπέργκομι.
Μέχρι να έρθει η ώρα, πάντως, για να δούμε αν θα μπορέσουν ή όχι να αμφισβητήσουν τους Μπιανκονέρι, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια από τις δύο θα καταφέρει να γίνει πιο πειστική στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το γεγονός ότι έχουν και πάλι λεφτά άλλωστε, άρα και φιλοδοξίες, έχει ως αποτέλεσμα να ενδιαφέρεται ξανά ο ένας για τις κινήσεις του άλλου. Τόσο για το αγωνιστικό κομμάτι όσο και για τον αντίκτυπο που θα έχει στο επικοινωνιακό κομμάτι. «Ο Σπαλέτι στην Ιντερ; Ως Μιλανίστα χαίρομαι γιατί ο Σπαλέτι δεν είναι νικητής», είπε για παράδειγμα πριν δύο μέρες ο -πολιτικός και γνωστός οπαδός της Μίλαν- Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος προφανώς θεωρεί νικητή τον Μοντέλα. Ο οποίος Μοντέλα, ναι μεν έχει δίκιο όταν λέει ότι «ο στόχος ήταν η έξοδος στην Ευρώπη και τον πετύχαμε» αλλά έχει και… άδικο ταυτόχρονα, γιατί στην αρχή της σεζόν ήξεραν όλοι ότι η έξοδος στην Ευρώπη ερχόταν (μέχρι και) με την 5η θέση. Και οι Ροσονέρι βγήκαν ως 6οι, απλά και μόνο λόγω του ζευγαριού του τελικού του Coppa Italia.
Το γεγονός αυτό, όπως και η άσχημη εικόνα της ομάδας το τελευταίο δίμηνο, είχαν ως συνέπεια να αναρωτηθούν αρκετά ΜΜΕ για το αν η Μίλαν έχει πραγματικά τόσο καλή βάση όσο πίστευαν στη μέση της σεζόν. Για την Ιντερ, αν σκεφτούμε ότι απέλυσε ξανά τον προπονητή και μέτρησε οκτώ αγωνιστικές χωρίς νίκη, οι αμφιβολίες είναι προφανώς μεγαλύτερες και τις εξέφρασε η Gazzetta dello Sport. Οι Νερατζούρι, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε πολλές αλλαγές στο ρόστερ τους κάνοντας ένα νέο… νέο ξεκίνημα. Ξεκίνημα το οποίο μπορεί να επηρεαστεί από την συμπολίτισσα αφού, όπως προαναφέραμε, η μία κοιτάει πλέον τι κάνει η άλλη. Και αυτό δίνει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον στο καλοκαίρι.
Η λογική έλεγε ότι η Ιντερ θα ήταν πιο έτοιμη για να βάλει μπρος τον μεταγραφικό σχεδιασμό της αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί τυπικά το θέμα του προπονητή. Η Μίλαν, από την άλλη, έχει τον προπονητή, έχει αλλάξει πολύ πιο πρόσφατα ιδιοκτησία αλλά δίνει την εντύπωση ότι είναι πιο μπροστά. Οι Ροσονέρι έχουν κλείσει τον Μουσάκιο της Βιγιαρεάλ, κλείνουν τον Κεσί από την Αταλάντα, φάίνεται ότι έχουν συμφωνήσει με την Βόλφσμπουργκ για τον Ροντρίγκες και θέλουν να κάνουν το μπαμ με τον Μοράτα. Για μια ομάδα που πέρυσι το καλοκαίρι πανηγύριζε για τον Λαπαντούλα και μέχρι πριν 1,5-2 μήνες δεν έπειθε ότι θα αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα βήματα είναι μεγάλα και ενθαρρυντικά. Και γίνονται επειδή προφανώς οι Μάρκο Φασόνε και Μασιμιλιάνο Μιραμπέλι φρόντιζαν να δουλεύουν όλο το προηγούμενο διάστημα, περιμένοντας την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Κινέζων με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Για τον μεν Φασόνε, παρεμπιπτόντως, η πλειοψηφία των Ιταλών δεν έχει καλή άποψη ενώ για τον Μιραμπέλι τώρα θα μάθουμε όλοι τι μπορεί να κάνει. Προς το παρόν, το μόνο που ξέρουν άπαντες είναι ότι είχε τον ρόλο του επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ της Ιντερ και δικές του μεταγραφές θεωρουνται αυτές των Κόβατσιτς, Μπρόζοβιτς και Μουρίγιο.
Ο πρώτος έχει ήδη πουληθεί, οι άλλοι δύο φέρονται να είναι προς πώληση. Την ώρα που η Μίλαν δείχνει ότι έχει συγκεκριμένο μεταγραφικό σχεδιασμό και έχει βάλει μπρος για να τον υλοποιήσει, οι Νερατζούρι ψάχνονται και βλέπουν καθημερινά δεκάδες ονόματα να «συνδέονται» με αυτούς. Αυτό γινόταν σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και προφανώς βοηθούσε στο να μείνει ψηλά και το φρόνημα των οπαδών όσο τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά, αλλά τώρα θα πρέπει σιγά-σιγά από τη θεωρία να περάσουν στην πράξη. Γύρω στα 200 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ξοδέψει η Ιντερ για μεταγραφές, τουλάχιστον 100 (προς 150) είναι αυτά που θα δώσει η Μίλαν. Λεφτά που θα πρέπει να επενδυθούν σωστά αφού η είσοδος των Κινέζων δεν λύνει αυτομάτως όλα τα προβλήματα. Ο ισολογισμός του 2016 έκλεισε στα -74,9 εκατ. ευρώ για τους Ροσονέρι και στα -59,6 για τους Νερατζούρι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν περιθώρια για νέα αποτυχία. Γιατί αν όντως το καλοκαίρι πέσουν τόσα λεφτά αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι καλά την επόμενη σεζόν, αν δηλαδή δεν πάρουν ένα από τα τέσσερα, πλέον, εισιτήρια για το Champions League, όταν έρθει η ώρα για τον ισολογισμό του 2017 θα πονέσουν πολλά κεφάλια. Και θα πονέσουν πολύ.
Μέχρι τότε, όμως, έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας. Προς το παρόν στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας απολαμβάνουν το γεγονός ότι έχουν ξανά λεφτά και μπορούν να χτυπήσουν πόρτες που έμοιαζαν ερμητικά κλειστές μέχρι και πέρυσι. Και το γεγονός ότι θέλουν και οι δύο πλευρές της πόλης να αντεπιτεθούν, σημαίνει ότι θα περάσουμε ένα ωραίο καλοκαίρι με πολλά σενάρια, μεταγραφές, αποχωρήσεις, δυνατά ποσά κλπ. Ενα καλοκαίρι, στο οποίο Μίλαν και Ιντερ θα δώσουν το πρώτο ντέρμπι της σεζόν. Με έπαθλο όχι τους τρεις βαθμούς αλλά την (σταδιακή) αποκατάσταση της αξιοπιστίας τους στα μάτια των οπαδών τους πρώτα και των αντιπάλων έπειτα.
Πηγή: Gazzetta – Four Four Two