Επιλογή Σελίδας

Του Στέφανου Αβραμίδη

«Eίναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια γιατί ο καιρός θα στα κάνει συντρίμμια, κομμάτια!» Δεν το λέμε εμείς, το έχει πει, το έχει τραγουδήσει για την ακρίβεια, εδώ και χρόνια ο Μπάμπης Τσετίνης, σε στίχους Λένας Ντάινα ντυμένους με τη μουσική του Σπύρου Σκορδίλη! Δεν το λέμε εμείς γιατί δεν το πιστεύουμε κιόλας να σας πω την αλήθεια, ποδοσφαιρικά μιλώντας πάντα βλέπω… πολλά εντυπωσιακά παλάτια, διαχρονικά σύμβολα κυριαρχίας και μεγαλοπρέπειας, να χτίζονται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2022 στην άμμο του Κατάρ! Εκεί όπου περιμένω και την… ολοκλήρωση της διάψευσης του γνωστού λαϊκού τραγουδιού με τη στροφή του οποίου… μπήκαμε στο κείμενο, δεν είναι άλλο από το «Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο»! Στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο περιμένω το ακριβώς αντίθετο, ό,τι άρχισε, κυρίως λόγω της… αντισυμβατικής περιόδου διεξαγωγής της διοργάνωσης, με «πόνο» για τον ποδοσφαιρικό κόσμο, ελάχιστοι είδαν με καλό μάτι ένα Μουντιάλ Νοέμβρη – Δεκέμβρη, να εξελίσσεται, ποτέ δεν ξέρεις αλλά οι ενδείξεις εκεί με οδηγούν, σε ότι πιο… ωραίο έχουμε παρακολουθήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε επίπεδο διεθνών τουρνουά!

Όλα τα παραπάνω δεν ήταν παρά οι πρώτες μου σκέψεις με την ολοκλήρωση της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ευρωπαϊκή ζώνη, με την εκκρεμότητα φυσικά των πλέι οφ του Μαρτίου για τη συμπλήρωση του παζλ, 10 ομάδες από τη Γηραιά Ήπειρο εξασφάλισαν το εισιτήριο για την τελική φάση, προσθέστε σε αυτές, πέρα από τους οικοδεσπότες, Βραζιλία και Αργεντινή και έχετε μια εικόνα! Εικόνα, στα δικά μου μάτια, άκρως εντυπωσιακή, το ομολογώ, είναι τόσο η δυναμικότητα των ομάδων που κατέκτησαν τις… κορυφές των ομίλων όσο και η ανταγωνιστικότητα της διαδικασίας που με προδιαθέτει για… μεγάλα πράγματα! Πόσω μάλλον από τη στιγμή που πέρα από τις δέκα που ήδη πανηγυρίζουν μένει να προκύψουν τρεις ακόμη από τις δώδεκα συνολικά που θα εμπλακούν στη διαδικασία των πλέι οφ, οι δύο από αυτές τις δώδεκα που… έχουν δρόμο ακόμη είναι οι Πρωταθλήτριες Ευρώπης του 2016, Πορτογαλία, και του 2020, Ιταλία!

Πρωταθλήτριες Ευρώπης που τα βρήκαν σκούρα, οι μεν «ατζούρι» από τους Ελβετούς που τους προσπέρασαν αλλά και από τους Βορειοιρλανδούς που τους φρέναραν, οι δε Ίβηρες από τους καταπληκτικούς Σέρβους που με δραματικό τρίποντο μέσα στο «Ντα Λουζ» την τελευταία αγωνιστική βύθισαν μια ολόκληρη χώρα, μέχρι νεωτέρας, στους ρυθμούς και τις μελωδίες του αγαπημένου της μελαγχολικού «φάντο»! Πρωταθλήτριες Ευρώπης που είδαν, κυρίως μαζί τους είδαμε κι εμείς, τους Δανούς να εντυπωσιάζουν, σε συνέχεια της εξαιρετικής τους πορείας στο τελευταίο EURO, και να κλειδώνουν πρωτιά και πρόκριση με τον πλέον εμφατικό τρόπο, μετρούσαν 9/9 μέχρι την ήττα τους από τη Σκωτία την τελευταία αγωνιστική, σε αδιάφορο και με πολλές απουσίες για τους Σκανδιναβούς παιχνίδι! Είδαμε τους Γερμανούς, στο… άνοιγμα της εποχής Χάνσι Φλικ, να είναι οι γνωστοί Γερμανοί και να μην αφήνουν πολλά περιθώρια συζήτησης στο δικό τους γκρουπ! Είδαμε τους Άγγλους να επιβάλλουν την κυριαρχία τους και να σημειώνουν πρόοδο παρά το ότι έπαιξαν πριν από λίγους μήνες τελικό θέτοντας τον πήχη πολύ ψηλά!

Είδαμε τους Γάλλους να δικαιώνουν το έως και τρομακτικό ρόστερ τους βγάζοντας παρατεταμένη αντίδραση μετά το… στραπάτσο του καλοκαιριού! Είδαμε τους Βέλγους απόλυτα συνειδητοποιημένους ότι μπροστά τους ανοίγεται ίσως η τελευταία ευκαιρία της «χρυσής» αλλά και γερασμένης, αν όχι ήδη σίγουρα οσονούπω ,γενιάς για κάτι πραγματικά μεγάλο! Είδαμε τους Ισπανούς να παρουσιάζουν την… πραμάτεια τους, μια πιτσιρικαρία «να γλύφεις τα δάχτυλά σου», φάνηκε και στην παράλληλη δράση του UEFA NATIONS LEAGUE! Είδαμε τους Σέρβους να τα βάζουν με το Ρονάλντο και την παρέα του και να βγαίνουν στον… αφρό, είδαμε τους Ελβετούς να προσγειώνουν απότομα τους «invincibles» του Μαντσίνι, κι ας μην τους κέρδισαν, είδαμε τους Κροάτες να επιβεβαιώνουν πως, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, παραμένουν σταθερή αξία στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, είδαμε τέλος τους Ολλανδούς να παθαίνουν και να μαθαίνουν, το ταλέντο ποτέ δεν τους έλειψε, έστω και την ύστατη ώρα βρήκαν την κυνικότητα και την ψυχραιμία που χρειαζόταν για να κάνουν τη δουλειά!

Κυρίως όμως είδαμε δέκα… Ευρωπαίους να κλείνουν θέση στο Κατάρ χωρίς κανένας τους να ξεχωρίζει πραγματικά, πόσω μάλλον θεαματικά, από τους υπόλοιπους! Χωρίς κανένας τους να δικαιούται ούτε και να διεκδικεί καλά καλά το ρόλο και τον τίτλο του φαβορί! Πρόκειται σαφώς, μη με παρεξηγείτε, για ομάδες υψηλού επιπέδου με τις μεταξύ τους, όμως, διαφορές από ελάχιστες έως και… ανύπαρκτες! Προσωπικά δε θυμάμαι τόσο μικρές αποστάσεις μεταξύ τόσο πολλών ομάδων, παραδοσιακά οι ευρωπαϊκές δυνάμεις παρέα με Βραζιλία και Αργεντινή είναι σε πρώτο πλάνο στα Παγκόσμια Κύπελλα, άνετα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στο «κλαμπ» αλλά και το συλλογισμό «αλμπισελέστε» και «σελεσάο», έχουν προδιαγραφές, ικανότητες και προοπτική, καμιά τους όμως δεν μπορεί, δεν έχουν δείξει τέτοια δείγματα, πραγματικά να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες!

Σε αυτό ακριβώς το… εκρηκτικό, υπό διαμόρφωση ακόμη, μείγμα προσθέστε και τη χρονική παράμετρο και η συνταγή… απογειώνεται, προς το παρόν σε επίπεδο προσδοκιών, μένει να φανεί αν θα συμβεί το ίδιο και σε επίπεδο παιχνιδιών! Παιχνιδιών που, για πρώτη φορά στην ιστορία θα διεξαχθούν όχι με την ολοκλήρωση της σεζόν, καλοκαίρι, αλλά, ουσιαστικά, στο πρώτο της κομμάτι, 21 Νοεμβρίου έως και 18 Δεκεμβρίου, για τους γνωστούς κλιματολογικούς λόγους! Με τους πρωταγωνιστές, δηλαδή τους ποδοσφαιριστές, πολύ πιο φρέσκους, πολύ πιο ξεκούραστους, σωματικά και ψυχολογικά, πολύ πιο… διψασμένους καθώς θα είναι όχι μόνο ο μεγαλύτερος αλλά και ο πρώτος χρονικά τίτλος που θα διεκδικούν μέσα στην επόμενη αγωνιστική περίοδο! Και δε σας κρύβω ότι, σε περίπτωση επιτυχίας του εγχειρήματος, καθόλου δεν αποκλείω η FIFA να εξετάσει ακόμη και την μονιμοποίηση της διοργάνωσης ημέρες… Χριστουγέννων, λέτε στο άμεσο ή και στο απώτερο μέλλον να ρωτάμε τα παιδιά… τι θέλεις να σου φέρει ο Άι Βασίλης και να μας απαντάνε… το Παγκόσμιο Κύπελλο;

Πηγή: BN Sports